De Ziua Mondială a Filosofiei, simpozionul „Cărțile filosofiei", la FIFT Recomandat
- Scris de Dan Gălățanu
- No comment
Astăzi este Ziua Mondială a Filosofiei, iar la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie a fost sărbătorită printr-un eveniment inedit la care au participat elevi, studenți și profesori, cu toții dornici să-și împărtășească cele mai recente lecturi, nu numai filosofice.
În mod concret, cei prezenți au argumentat de ce o anumită carte este importantă pentru ei sau pentru filosofie în particular. Un student Erasmus din Turcia, Irfan Soylu, care a ales să aprofundeze filosofia la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, a vorbit în limba engleză despre o carte care aparține gândirii arabe, menționându-l, printre altele, pe Ibn Sina (cunoscut în Occident ca Avicenna).
Domnul profesor Doru Căstăian a ales să supună atenției „Arta bunătății”, o carte de Claudia Hammond, care a stârnit discuții diverse legate de esența bunătății sau a binelui în genere, grefate pe întrebarea aparent simplă: ce este binele înainte de a-l face și de a-l cere din partea celorlalți?
Apoi, studenții la filosofie și-au susținut foarte succint opțiunile de lectură.
În finalul simpozionului „Cărțile filosofiei", moderatorii și-au prezentat propriile recomandări de lectură. Domnul profesor Ion Cordoneanu a adus un volum din noua serie de traduceri a dialogurilor lui Platon, atrăgând atenția asupra hermeneuticii nu întotdeauna inspirate a textelor antice și care uneori poate conduce la sensuri străine autorului respectiv. Iar domnul profesor Liviu Cocei a citit din recenta carte a lui Pascal Bruckner, intitulată sarcastic „Sufăr, deci exist”, în care autorul se plânge la rândul său de (auto)victimizarea existentă în societatea contemporană, susținând ideea că victima ajunge de multe ori să pozeze în erou. Între concluziile evenimentului dedicat zilei filosofiei s-a spus că lectura este un exercițiu spiritual care își dovedește eficacitatea maximă nu atunci când este practicată în solitudine, ci tocmai împreună cu ceilalți sau, cel puțin, în fața unui anumit public.