Menu
RSS
Testări medicale gratuite în comunele gălățene Suhurlui și Cuza Vodă

Testări medicale gratuite în comune…

Locuitorii din comunele g...

Președintele CJ Galați, întâlnire cu reprezentanți ai mediului academic și ai mediului de afaceri

Președintele CJ Galați, întâlnire c…

Parteneriatul Consiliul...

Voleibalistele de la CSU Galaţi şi-au reluat antrenamentele pentru sezonul 2023-2024

Voleibalistele de la CSU Galaţi şi-…

Galaţiul va fi reprezenta...

Atenție, șoferi: va fi închisă circulația autovehiculelor pe bulevardul Siderurgiștilor

Atenție, șoferi: va fi închisă circ…

Primăria municipiului Gal...

Costel Fotea: Clădirea Farmaciei Ținc, restaurată cu fonduri europene

Costel Fotea: Clădirea Farmaciei Ți…

Se lucrează din nou la ...

Ciolacu: Nu poţi să ceri doar sectorului privat să facă eforturi, trebuie ca şi statul să dea un exemplu!

Ciolacu: Nu poţi să ceri doar secto…

Premierul României, Marce...

Ziua Internațională de luptă împotriva cancerelor ginecologice

Ziua Internațională de luptă împotr…

Ziua de 20 septembrie est...

Botanica Distractivă

Botanica Distractivă

Te-ai întrebat vreodată c...

Un supermarket Kaufland din Galați, amendat de Protecția Consumatorilor

Un supermarket Kaufland din Galați,…

În data de 12 septembrie,...

Două persoane încarcerate, după ce o mașină și un camion s-au izbit

Două persoane încarcerate, după ce …

Astăzi, în jurul orei 14:...

Prev Next

Luni, 05 Septembrie 2022 - Regional Press

Încă 280 de gălățeni și-au găsit locuri de muncă prin intermediul AJOFM

Conform datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați, încă 280 de persoane au reușit să se angajeze prin intermediul agenției gălățene în decursul lunii iulie, ceea ce face ca numărul total al angajărilor prin intermediul AJOFM să se ridice, în primele 7 luni ale acestui an, la 2.206.

Din cele 2.206 persoane angajate în perioada ianuarie – iulie, 1.138 au vârste de peste 45 de ani, 480 au mai puțin de 25 de ani, 338 au între 35 și 45 de ani, 177 au între 25 și 30 de ani, iar 73 de persoane au vârsta cuprinsă între 30 și 35 de ani.

1.170 de persoane din total provin din mediul urban, iar 1.036, din rural.

642 dintre gălățenii angajați în primele șapte luni au studii gimnaziale, fiind urmați, ca pondere, de cei cu studii liceale (609) și cu școli profesionale sau școli de arte și meserii (557 de persoane).

Doar 247 de gălățeni cu studii superioare și-au găsit loc de muncă prin AJOFM, aceștia fiind urmați de persoanele cu studii primare și fără studii (125), precum și de cele cu studii postliceale (26 la număr).

664 dintre gălățenii angajați de la începutul acestui an fac parte din categoria persoanelor greu sau foarte greu ocupabile.

Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei beneficiază de pachete personalizate de măsuri active, informează AJOFM Galați.

Astfel, în perioada ianuarie-iulie 2022, 4.697 de gălățeni au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active.

Citeşte mai departe ...

Specializarea Medicină dentară -licență, acreditată încă un an

În ședința Consiliului ARACIS din data de 28.07.2022, au fost analizate și validate 35 programe de studii universitare, dintre care 24 programe de studii universitare de licență, 1 program pregătitor de limba română pentru cetățenii străini și 10 programe de studii universitare de masterat, 11 domenii de masterat, 6 domenii de studii universitare de doctorat și 2 evaluări instituționale, conform documentului atașat.

Pentru universitățile din Galați au fost validate doar un program de studii universitare de licență, studii de formare în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică:

Domeniul ȘTIINȚE MEDICALE, la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi - programul de studiu de Medicină dentară (licență), prin  Facultatea de Medicină şi Farmacie hotărârea ARACIS a fost de menținere a acreditării cu monitorizare la un (1) an Învățământ cu frecvență –  pentru 50  studenți/an, cu 360 de credite.

În domeniul ŞTIINŢE ADMINISTRATIVE, ALE EDUCAȚIEI ȘI PSIHOLOGIE la Universitatea „Danubius“ din Galaţi - programul Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar (licență), prin  Facultatea de Psihologie și Științe Biomedicale nu a primit autorizarea de funcționare provizorie.

Avizele acordate și propunerile ARACIS vor fi transmise Ministerului Educației, conform reglementărilor în vigoare.

 Pentru evaluările care se vor desfășura în următoarea perioadă a fost aprobată componența comisiilor de evaluare externă a programelor de studii universitare și a instituțiilor de învățământ superior.

 Programul următoarelor vizite de evaluare se stabilește pentru fiecare săptămână și poate fi consultat pe pagina web a agenției, la secțiunea Noutăți.

Citeşte mai departe ...

Vitaminele necesare în sezonul rece

Sezonul rece se apropie și organismul are nevoie de vitamine și minerale pentru a face față virozelor sezoniere, dar și scăderii diversității și concentrațiilor de vitamine disponibile în alimente.

Iată principalele vitamine și minerale de care organismul are nevoie și sursele din care pot fi luate, potrivit unui studiu al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA)*.

Vitamina A este vitală pentru sănătatea ochilor, pielii, oaselor și altor țesuturi și în menținerea activității organelor vitale. Preformată se regăsește în ficat, ouă, produse lactate, în timp ce provitamina A (cum este beta-carotenul) poate fi suplimentată din morcov, cartofi dulci, broccoli, dovleac, spanac, pepene, mango sau caise.

Vitamina B1 sau tiamina ajută organismul să genereze energie din nutrienți, fiind necesară pentru creșterea, dezvoltarea și funcționarea celulară. Aceasta se găsește într-o mare varietate de produse animale și vegetale, dar la un nivel relativ scăzut. Surse importante de vitamina B1 sunt carnea slabă de porc, leguminoasele și cerealele (în special germenii).

Vitamina B2 sau riboflavina contribuie la descompunerea și metabolizarea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților, având un rol esențial în producerea energiei și absorbția altor vitamine. Aceasta este distribuită pe scară largă în alimente, dar există foarte puţine surse bogate în B2, cum sunt drojdia și ficatul. Pentru suplimentarea riboflavinei în dietă mai putem folosi laptele, albușul de ou, icrele de pește, rinichii și frunzele de legume.

Vitamina B3 sau niacina ajută la transformarea alimentelor în energie, reglează colesterolul și contribuie la menținerea sănătății sistemului nervos și a pielii. Aceasta este prezentă în alimente, însă necesită hidroliză pentru a elibera nicotinamida sau acidului nicotinic înainte de absorbție, de aceea trebuie administrată din suplimente sau cereale, porumb dulce sau cafea prăjită.

Vitamina B5 sau acidul pantoteic sintetizează proteinele și grăsimile, reduce colesterolul, reglează nivelul zahărului din sânge, scade hipertensiunea arterială, previne leziunile nervoase, dar și insuficiența cardiacă. Concentrații mari se găsesc în drojdie și carnea de organe (ficat, rinichi), însă cele mai bogate surse de acid pantoteic sunt ouăle, laptele, cerealele integrale și legumele, în special broccoli.

Vitamina B6 sau piridoxina este importantă pentru procesele de dezvoltare a creierului, pielii și nervilor și în formarea neurotransmițătorilor (dopamina, serotonina, noradrenalina, triptamina, tiramina, histamina, GABA și taurina). Aceasta este prezentă în alimente precum carnea de pasăre, nuci, cereale integrale, banane, avocado.

Vitamina B7 sau biotina joacă un rol vital în asistarea enzimelor în procesul de descompunere a grăsimilor, carbohidraților și proteinelor din alimente. De asemenea, ajută la reglarea semnalelor transmise dinspre celule și a activității genelor. Biotina nu poate fi sintetizată de organism, prin urmare trebuie dobândită din surse suplimentare. Sursele bogate în biotină sunt ficatul, rinichii, gălbenușul de ou și unele legume precum soia, nucile, spanacul, ciupercile și lintea.

Vitamina B9 sau acidul folic reduce riscul de malformații congenitale, având un rol important în producția de AND și în reglarea funcțiilor sistemului nervos, dar contribuie și la transformarea proteinelor și lipidelor și la metabolizarea carbohidraților. Acidul folic este absorbit într-o proporție mică din alimente comparativ cu absorbția din suplimente. Legumele verzi și anumite fructe (citricele) sunt surse alimentare importante de folați, iar în unele state din Europa și UK, cerealele și produsele de brutărie sunt îmbogățite cu acid folic.

Vitamina B12 sau cobalamina este necesară pentru formarea globulelor roșii din sânge și din AND, jucând un rol cheie în dezvoltarea creierului și a celulelor nervoase. Vitamina B12 din dietă provine numai din surse animale, în principal din produse lactate, pește și carne roșie. Persoanele care consumă cantități mari de ficat și unele tipuri de pește (sardine) pot avea aporturi optime de cobalamină, în schimb, persoanele care evită produsele de origine animală au nevoie de surse suplimentare de vitamina B12.

Vitamina C sau acidul ascorbic joacă un rol important în regenerarea celulară a pielii, oaselor, dinților și pereților vaselor de sânge. Totodată, sprijină sistemului imunitar să lupte impotriva infecțiilor. Acesta se regăsește în surse alimentare precum citricele, fructele moi și legumele verzi, dar și în unele țesuturi animale (rinichii și ficatul). Cantitățile de vitamina C ingerate din alimente pot fi reduse, de aceea trebuie suplimentată din alte surse.

Vitamina D ajută la absobția calciului și fosforului, dar și în metabolizarea mineralelor, în același timp în care sprijină sistemul imunitar și protejează împotriva infecțiilor respiratorii, virozelor și răcelilor. Precursori ai vitaminei D se regăsesc în cantități mici și în natură, în plante, ciuperci și drojdii. Organismul nu poate sintetiza vitamina D în cantități suficiente dacă nu este expus la soare.

Vitamina E susține vederea, sistemul reproducător, sănătatea creierului și a pielii și este o puternică sursă de antioxidanți. Aceasta este o altă vitamină care necesită suplimentare externă, din surse alimentare regăsindu-se în uleiurile vegetale, în cerealele neprocesate și în nuci, iar în cantități mult mai mici în fructe, legume și carne (în principal în porțiunea grasă).

Calciul protejează sănătatea oaselor, a dinților și a mușchilor, influențează nivelul hormonal și performanța sistemului imunitar, precum și activitatea și dezvoltarea creierului. Cele mai bune surse de calciu sunt laptele și produsele lactate, însă doar 32% din el se absoarbe. Există puține surse de calciu care se absorb ușor, cum sunt legumele din familia brassica (varză, conopidă, broccoli, kale), migdalele și caisele uscate.

Magneziul susține sistemul imunitar, dar are și un rol crucial în foarte multe reacții la nivel de enzime, sprijinind funcționarea optimă a mușchilor și nervilor. Magneziul se regăsește în cantități mici în carne și în majoritatea soiurilor de pește, fructe, legume și produse lactate și în cantități mai mari în cacao și ciocolată amară, creveți, boabe de soia, fasole și frunze de sfeclă. Concentrații mari se găsesc în orzul integral și făina integrală de secară, grâu sau orez brun.

Zincul are rol catalizator în foarte multe procese enzimatice și în sinteza AND-ului. Zincul este inhibat de doze mari de calciu si fier prezente în sânge, însă acesta poate fi suplimentat și din alimentație prin carne roșie, grâu integral, stafide, cereale nerafinate și cereale fortificate, precum și din alte surse. Laptele, fructele și legumele conțin și ele zinc, dar în cantități mici.

Citeşte mai departe ...

Conferinţa Internaţională de Tehnologie Medicală SSIMA

 Pentru prima dată în România un spital își deschide porțile către tehnologie, pentru a aduce inovațiile aproape de medici.

Conferinţa Internaţională de Tehnologie Medicală SSIMA, organizată la Oradea până pe 10 septembrie, va cuprinde în premieră o expoziţie de tehnologie medicală la Spitalul Clinic Judeţean Oradea.

Astfel, aproape 200 de medici, doctoranzi, profesori de bioinginerie şi specialişti în tehnologii medicale din peste zece ţări participă, în perioada 5 - 10 septembrie, la Conferinţa Internaţională de Tehnologie Medicală SSIMA Re:Imagine Healthcare, eveniment medical de mare anvergură, unic în Europa de Est, aflat la a VI-a ediţie, găzduit, în premieră, de Oradea, în sala mare a Primăriei.

Scopul acestui eveniment este de a dezvolta acest domeniu în România, de a crea o comunitate medicală şi tehnică, de a aduce inginerii şi oamenii de business în acelaşi context cu medicii.

Printre cei 40 de invitaţi se numără profesori de renume internaţional de la Harvard, Oxford, Johns Hopkins, Stanford, precum şi miniştri şi secretari de stat.

 Timp de o săptămână vor fi discutate subiecte legate de digitalizarea spitalelor (tehnologii care folosesc inteligenţa artificială, precum colonoscopia digitală, patologie digitală), chirurgie robotică, medicină de precizie.

 Conferinţa este organizată de Şcoala Internaţională de Imagistică cu Aplicaţii în Medicină (SSIMA), în parteneriat cu Primăria Oradea şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, şi se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, sub egida celei mai prestigioase societăţi profesionale din acest domeniu, The Medical Image Computing and Computer Assisted Intervention Society (MICCAI).

 Totodată, evenimentul are loc cu susţinerea Universităţii Politehnica din Bucureşti, a Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI) şi a Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Citeşte mai departe ...

Pățania unui șofer beat, care a încercat să fugă de la locul unui accident

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Smârdan au depistat un tânăr de 20 ani, din comuna Pechea, care intenționa să părăsească locul producerii unui eveniment rutier, după ce, acesta condusese în prealabil un autoturism și acroșase un parapet de protecție montat pe marginea DJ 251, în dreptul unei stații peco din comuna Pechea.

În urma evenimentului rutier au rezultat pagube materiale la autoturism și la parapetul de protecție, a cărui balustradă metalică a fost îndoită pe o distanță de aproximativ 10 metri, iar doi stâlpi de susținere ai acesteia au fost îndoiți și smulși din pământ.

La testarea alcoolscopică a rezultat o valoare de 0,58 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care, tănărul conducător auto a fost condus la spital unde i-au fost prelevate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauza de față a fost întocmit un dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. 

Citeşte mai departe ...

Legends a adus Liga Campionilor la Galaţi

  • Publicat în Sport

Încă o performanţă de excepţie pentru sportul gălăţean şi românesc. În weekend, la Herceg Novi în Muntenegru s-au disputat meciurile din EMF Champions League Masters +40 ani. La startul competiţiei s-au aliniat 10 echipe repartizate iniţial în două grupe. Legends Galaţi a câştigat grupa B după ce a înregistrat rezultatele: 8-1 cu Partizan Bardejov -Slovacia, 4-3 cu Super Club AS Bisceglia -Italia, 5-3 cu Hashove Sofia -Bulgaria şi 1-1 cu Liriada Râşnov -România apoi şi-a continuat parcursul de regularitate, 2-1 cu MAV Glissando Timişoara şi 8-7 după lovituri departajare (1-1) cu Tazmanschaft Bucureşti, în reeditarea finalei Campionatului Naţional. „Am promis că suntem greu de ucis. Fără doi dintre titularii de la Râşnov din finala Campionatului Naţional, Viorel Cojoc şi Viorel Ariton, am venit cu un plus, Alexandru Bourceanu, care din păcate s-a accident şi a trebuit să plece în ţară şi ne-a muiat puţin. Dar valoarea echipei şi a spus cuvântul în cele din urmă şi am câştigat titlul pe care îl mai aveam de luat”, ne-a declarat căpitanul Legends, Bogdan Dima. Lotul de jucători: Marian Luca, care a primit premiul special pentru cel mai bun portar al competiţiei, Ciprian Tofan, Laurenţiu Costin -Daniel Pleşu, Cristian Crăciun, Daniel Popliacă, Sorin Frunză, Paul Burada, Mihai Nicolae, Alexandru Bourceanu, Ştefan Tudorache, Dan Crihană, Bogdan Dima. Staff-ul a fost format din: Iulian Lazăr, antrenor şi Dan Crihană, manager. Trofeul Champions League a ajuns la Galaţi.

Citeşte mai departe ...

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, câștigătoarea unui proiect Horizon Europe

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați va participa la un nou proiect finanțat prin programul Horizon Europe pentru dezvoltarea de produse inovatoare și promovarea cercetării în domeniul BORDER MANAGEMENT 2021. Proiectul intitulat Mechanical-Impedance and multiphysics concealed and hidden objects interrogation MELCHIOR, este un proiect de tip HORIZON – IA și va fi lansat în cadrul Departamentului de Chimie, Fizică și Mediu (DCFM), Facultatea de Științe și Mediu în luna septembrie 2022.

MELCHIOR își concentrează eforturile asupra mai multor provocări cheie care împiedică în prezent progresul în capabilitățile de securitate a granițelor. Este dedicat creării unui produs complet dezvoltat, gata de a fi instalat la aeroporturi sau alte frontiere, infrastructuri critice și/sau în locuri supraaglomerate.

Consorțiul are 16 parteneri ce provin din partea autorităților vamale și de frontieră, a universităților și  institutelor de cercetare, IMM-uri și a altor părți interesate relevante. Proiectul este coordonat de Universidad de Alcala, Spania, și se va desfășura pe o perioadă de 36 de luni, cu un buget de peste 5,5 milioane EUR.

Coordonatorul de proiect din partea UDJG, prof. dr. Luminița Moraru, și DCFM vor juca un rol central în proiect prin realizarea de activități în modelarea asistată de computer în domeniul aplicațiilor cu infrasunete, Inteligența Artificială, analiza datelor și IP.

Citeşte mai departe ...

Ciolacu:Trebuie să înţelegem că România Educată trebuie să funcţioneze pentru toţi, nu doar pentru elitele privilegiate

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține în mesajul transmis cu ocazia noului an şcolar, că trebuie să înţelegem că România Educată trebuie să funcţioneze pentru toţi, nu doar pentru elitele privilegiate.

”Şcoli şi grădiniţe deschise! Fără restricţii! Aceasta este normalitatea unui început de an şcolar, cu părinţi şi bunici care sunt alături de copiii şi nepoţii lor în prima zi de şcoală! Cu multă emoţie şi speranţă, cu şoapte de încurajare la ureche şi fără separare la gardurile şcolii. Este primul pas pentru a face uitaţi aceşti doi ani grei şi lungi, cu o pandemie extrem de prost gestionată care a lăsat urme adânci asupra copiilor”, spune Marcel Ciolacu.
 
Liderul PSD transmite că trebuie să înţelegem că „România Educată trebuie să funcţioneze pentru toţi, nu doar pentru elitele privilegiate.”
 „Toţi copiii, inclusiv cei din familii cu venituri mici, trebuie să aibă acces la educaţie de calitate. Investiţiile în infrastructura şcolară sunt esenţiale şi ele trebuie să continue. Toaletele din fundul curţii sunt o ruşine şi ele trebuie să dispară definitiv într-o ţară europeană. Dar trebuie să ne asigurăm că toţi copiii vor beneficia de sistemul de educaţie. De aceea, PSD va fi o voce puternică la dezbaterile din Parlament pe tema noilor legi ale educaţiei pentru a corecta orice discriminări şi inechităţi! Succes tuturor în noul an şcolar!”, afirmă Ciolacu.
 
Citeşte mai departe ...

Vechile pavilioane ale Unității Medico-Socială Gănești, reabilitate de Consiliul Județean Galați

Investiția presupune ample lucrări de consolidare, reabilitare termică, de înlocuire a instalațiilor degradate, precum și de instalare a unor sisteme de producere a energiei verzi.

După ce în 2020 a fost inaugurat un spital nou la Gănești, cu toate dotările necesare pentru pacienții cu boli psihice grave care sunt îngrijiți acolo, Consiliul Județean lucrează la un nou proiect pentru zecile de bolnavi pentru care această unitate medico-socială înseamnă acasă.

 „Vom moderniza și vom transforma radical și vechile pavilioane ale acestui centru, în care zi de zi sunt îngrijiți zeci de oameni cu boli psihice grave, mulți fiind din păcate abandonați aici de familiilor lor. Astfel, vom eficientiza energetic și vom consolida trei pavilioane din cadrul UMS Gănești. Investiția presupune ample lucrări de consolidare, reabilitare termică, de înlocuire a instalațiilor degradate, de montare a unor sisteme moderne de climatizare și de iluminat, precum și de instalare a unor sisteme de producere a energiei verzi. Alături de angajații de la UMS Gănești, facem tot ceea ce putem pentru a le face viața mai bună acestor pacienți. Investiția este de aproape 1,2 milioane de euro și ne vom zbate până la capăt pentru realizarea acesteia”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
Citeşte mai departe ...

5 septembrie - Ziua internaţională a carităţii (ONU)

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a decis, prin Rezoluţia /RES/ 67/105, marcarea Zilei internaţionale a carităţii în ziua de 5 septembrie a fiecărui an. Potrivit ONU (https://www.un.org), caritatea, la fel ca voluntariatul şi filantropia, susţine legături sociale reale şi contribuie la crearea unor societăţi incluzive şi mai rezistente. Caritatea poate atenua cele mai grave efecte ale crizelor umanitare, poate completa serviciile publice în îngrijirea sănătăţii, educaţie, locuinţe şi protecţia copilului. Asistă la promovarea culturii, stiinţei, sportului şi protecţia patrimoniului cultural şi natural. De asemenea, promovează drepturile celor marginalizaţi şi defavorizaţi şi răspândeşte mesajul umanităţii în situaţii de conflict. Data la care se sărbătoreşte Ziua internaţională a carităţii a fost aleasă pentru a comemora trecerea în nefiinţă a Maicii Tereza, care, potrivit ONU, a primit Premiul Nobel pentru Pace, în 1979, “pentru munca depusă în lupta pentru depăşirea sărăciei şi a nesiguranţei, care constituie ameninţări la adresa păcii“.
Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri