Menu
RSS
Un internaţional din Capul Verde a semnat pentru Oţelul

Un internaţional din Capul Verde a …

Lovitură de imagine pentr...

Oţelul a plecat în cantonament montan la Braşov

Oţelul a plecat în cantonament mont…

Oţelul a încheiat prima s...

Premii pentru olimpicii gălățeni în competiția ,,Cultură și Spiritualitate Românească”

Premii pentru olimpicii gălățeni în…

Rezultate deosebite la et...

Damen Galați devine, de la 1 iulie, șantier militar

Damen Galați devine, de la 1 iulie,…

Directorul Damen Naval Ro...

Europarlamentarul Dan Nica: Este necesară decuplarea prețului electricității de cel al gazelor naturale pentru a proteja consumatorii

Europarlamentarul Dan Nica: Este ne…

Europarlamentarul român D...

Salbă bogată de medalii pentru gălăţenii de la Aqua Sport

Salbă bogată de medalii pentru gălă…

Weekendul trecut la Bucur...

Galaţi: "Artă" de Yasmina Reza

Galaţi: "Artă" de Yasmina…

Sâmbătă, 14 iunie, ora 19...

Alertă în Galați: o fetiţă de 8 ani, ucraineancă, a dispărut. Unde a fost găsită

Alertă în Galați: o fetiţă de 8 ani…

O fetiţă de 8 ani, ucrain...

Accident groaznic în județul Galați: doi tineri și-au pierdut viața. Șoferul mașinii nu avea permis de conducere

Accident groaznic în județul Galați…

Polițiștii din cadrul Bir...

La Spitalul Județean, diagnostic rapid și tratamente personalizate în cazurile de cancer. Investiții de 3 milioane de lei în laboratorul Secției de Anatomie Patologică

La Spitalul Județean, diagnostic ra…

Secția de Anatomie Patolo...

Prev Next

Aprilie 2025 - Regional Press

La FIFTT-UDJG tradiția înseamnă Comunitate!

Studenții de la Facultatea de Istorie, Filosofie si Teologie, UDJ Galati s-au adunat în Campusul Științei pentru un moment plin de simbol și voie bună: ciocnitul ouălor roșii, ajuns deja la a 5-a ediție.

Un gest simplu, dar cu putere de legătură între generații și credințe, onorat de prezența domnului rector, prof. univ. Marian Barbu, a prorectorului prof. univ. Arthur Tulus, a decanului Facultății prof. univ. dr. Cristian Apetrei și a altor cadre universitare din mai multe facultăți.

Zâmbete, urări sincere și un „Hristos a înviat!” spus din inimă — pentru că la UDJG tradiția înseamnă comunitate.

Citeşte mai departe ...

Grevă de avertisment. Sindicaliștii Romsilva, nemulțumiți de reorganizarea propusă de ministrul mediului, apelor și pădurilor

Membrii Sindicatului Liber din Direcția Silvică Galați au participat, miercuri dimineață, alături de toți colegii lor din cadrul Federației Sindicatelor SILVA, la o grevă de avertisment de 2 ore, nemulțumiți fiind de faptul că reorganizarea Romsilva în forma gândită de ministrul Mircea Fechet „distruge sectorul silvic și ne pune în pericol locurile de muncă”.

Motivele concrete care i-au împins pe sindicaliști la protest au fost detaliate într-un comunicat de presă remis de Federația Silva:

„Ministrul mediului, apelor și pădurilor a pus în consultare publică proiectul de reorganizare a Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva. Dacă acest proiect va fi adoptat, sectorul silvic românesc se va prăbuși, iar pădurile României vor ajunge, cel mai probabil, pe mâini străine!

Deși se laudă că s-a consultat cu specialiști din Romsilva - pe care însă nu îi numește, proiectul pus în consultare publică este un demers sortit eșecului. Documentul pe care îl propune acest domn politician fără nicio legătură cu silvicultura nu are la bază niciun studiu care să îl justifice. Astfel, nu există studiu de impact, nu există studiu al profitabilității sau costurilor, nu există nicio referire clară la viitorul angajaților regiei.

Dispariția a peste 50% din actualele direcții silvice, cu referire la structurile de administrare județene validate în timp și nu la numărul șefilor, va influența negativ calitatea administrării pădurilor statului, iar efectele vor fi semnificative asupra gestionării pădurilor, inclusiv în ce privește intensificarea tăierilor ilegale, din cauza scăderii capacității de control.

Un alt ”experiment” este desființarea celor 22 de parcuri naturale și naționale și comasarea într-o singură structură de administrare.

Mai mult, măsurile propuse sunt de centralizare a activității regiei. În felul acesta, o mână de oameni pot decide cu ușurință vânzarea sau preluarea unor active - un model pe care l-am mai văzut în România. S-au numit „privatizări de succes”!...

Reorganizarea propusă de ministrul mediului, apelor și pădurilor, expune în primul rând activitățile economice auxiliare – fonduri de vânătoare, păstrăvării, Hotelul Silva de 4 stele din București, cabanele etc. Dar poate urma oricând „externalizarea” exploatării lemnului, un domeniu extrem de interesant pentru contractorii privați.

Nu în cele din urmă, proiectul acestui ministru care ne calomniază și ne insultă neîncetat nu stabilește ce se va întâmpla cu cei peste 14.000 de angajați ai Romsilva! Preluarea angajaților dintr-o structură în alta se face prin Hotărâre de Guvern, nu prin regulamente și anexe, sau prin documente interne ale regiei. Ce se va întâmpla concret cu noi? Cum să credem cuvintele unui ministru care face parte dintr-un guvern care ne-a tăiat cu cinism 25% din venituri, deși promisese că nu va tăia niciun salariu al vreunui angajat din România?

Știind toate acestea, ministrul vrea să treacă proiectul pe repede-înainte, acordând timp minim pentru consultare. Cucerit de dorința de a-și face imagine și uitând că cea mai importantă problemă pe care ar trebui să o rezolve este depolitizarea Romsilva, ministrul „strecoară” proiectul pe sub zgomotul campaniei electorale. Ceea ce face nu poate trece neobservat, cu pădurile României nu are nimeni dreptul să se joace, sunt resurse care țin de siguranța României!”.

Din toate aceste motive, Federația SILVA a declanșat, miercuri, 30 aprilie, greva de avertisment.

Citeşte mai departe ...

United s-a „distrat” cu mureșenii

  • Publicat în Sport

După o perioadă de întrerupere, Liga 1 la futsal s-a reluat cu partidele celei de-a 6-a etape din play-off. Sala sporturilor Dunărea a găzduit miercuri după amiază partida dintre United Galaţi şi CSM Tg.Mureş, finalista Cupei României. „Tigrii” conduşi de antrenorul brazilian Eder Fabiano au intrat ca de obicei foarte motivaţi pe teren şi, chiar dacă au avut în faţă un adversar incomod care nu a aliniat cea mai bună garnitură, au obţinut o victorie concludentă, cu un scor de set de tenis, 6-0 (2-0). Din tabăra mureşeană s-au evidenţiat cei doi portari: internaţionalul Voin şi Tătar. Pentru echipa gălăţeană au marcat: Ricardinho, o dublă, Araujo, Crişan, David şi un autogol. Lotul folosit: Cârdei -Andre Sasse, Alan Sasse, Crişan, Ricardinho, Araujo, Crăciun, Cojocaru, Nastai, David, Mihai şi Gonczi. Cu trei etape până la finalul play-off-ului situaţia din clasament se prezintă astfel: 1.UNITED GALAŢI 53 puncte, 2.FK Odorheiu Secuiesc 50 p, 3.CSM Tg.Mureş 31 p, 4.Sepsi Sf.Gheorghe 23 p. United va mai juca cu: Sepsi, pe 7 mai de la ora 16.00, FK Odorheiu Secuiesc, în jurul datei de 11 mai, ambele la Galaţi şi cu CSM Tg.Mureş, în deplasare. Primele două clasate vor disputa finala campionatului.

 

Citeşte mai departe ...

16 sportivi de la CSM Dunărea participă la Naţionalele de taekwondo

  • Publicat în Sport

Secţia de Taekwondo WT a CSM Dunărea Galaţi va participa în perioada 1-3 Mai la Campionatul Naţional probe olimpice de copii, cadeţi, juniori mici şi tineret ce se va desfăşura la Pavilionul Expoziţional Constanţa. Delegaţia gălăţeană este condusă de maestru Neculai Milea, centura neagra 6 dan şi are în componenţă următorii sportivi
Matei Vanaga, Ariana Ionescu, Daria Neagu, Andrei Ştefu, Anastasia Pârvu , Giulia Constantin, Delia Păcuraru , Gabriel Târziu, Dan Cojocaru, Marius Galupa, Ştefan
Popovici, Teodora Eustradidis, Ana Ştefan, Denis Ciurea, Răzvan Iliescu, Cristina Lungu. „Din componenţa echipei fac parte un număr de 16 sportivi, în timp ce juniorii mici vor participa şi la proba de cadeţi. Sper să aduc în visteria clubului cât mai multe medalii deşi la start s-au înscris 40 de cluburi cu un total de 500 de sportivi. La unele categorii sportivii gălăţeni au de înfruntat câte 9-10 meciuri pe categorie. Asta nu ne sperie să ne îndeplinim obiectivul. Fac cunoscut faptul că cei care se vor califica mai departe vor participa la Campionatul European ce se va desfăşura tot în România. Doamne ajută”, ne-a declarat maestru Neculai Milea.

Citeşte mai departe ...

Costel Fotea: Cei mai buni dintre cei 400 de olimpici la Greacă Veche și Latină, premiați de Consiliului Județean

Cu sprijinul Consiliului Județean, peste 400 de elevi, cadre didactice, însoțitori și membri ai juriului, din 38 de județe din țară, au participat, la Galați, la Olimpiada Națională de Limbi Clasice - Greacă Veche (clasele a IX-a – a XII-a) și Latina (clasa a VII-a și clasele IX - XII).

„Aceștia sunt doar o parte din cei aproape 1.500 de elevi și profesori de excepție care au avut sau vor avea posibilitatea de a fi prezenți, la Galați, la Olimpiadele naționale sau concursurile școlare organizate la o serie de discipline. În urma parteneriatului încheiat între Consiliul Județean și Inspectoratul Școlar Județean s-au alocat aproape 150.000 lei pentru buna desfășurare a competițiilor, inclusiv pentru răsplătirea celor mai valoroși elevi prin acordarea a nu mai puțin de 61 de premii speciale”, a anunțat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Dintre acestea, 11 premii speciale au ajuns la elevii Olimpiadei de Limbi Clasice – Greacă Veche și Latină.

Câștigătorii Olimpiadei Naționale de Limbi Clasice au primit ”laurii victoriei” și premiile ce le revin, în cadrul festivității ce s-a desfășurat în Sala Aula Magna a Universității ”Dunărea de Jos” din Galați.

Citeşte mai departe ...

Rețea de contrabandă cu țigarete, destructurată la Galați

Polițiștii din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Galați au pus în aplicare patru mandate de percheziție domiciliară, la locații aparținând unui număr de trei persoane (o femeie de 38 de ani și doi bărbați, de 44, respectiv 47 de ani) din municipiul Galați, bănuite de comiterea infracțiunii de contrabandă cu țigarete.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și indisponibilizate 16.200 de țigarete, de proveniență Republica Moldova și Serbia, precum și sumele de 450 de euro și 2.500 de lei.

În baza probatoriului administrat în dosarul penal aflat în lucru, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă cu țigarete, față de bărbatul în vârstă de 47 de ani a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

Astăzi, 30 aprilie 2025, persoana reținută va fi prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Citeşte mai departe ...

Marcel Ciolacu: Compania Space X va investi în România

Guvernul României a anunțat un parteneriat cu compania Space X a miliardarului american Elon Musk. Anunțul a fost făcut miercuri.

Marcel Ciolacu a spus că parteneriatul presupune dezvoltarea unei noi tehnologii de sateliți.
„Mă bucur, în final, că suntem parteneri cu o compania americană de top, SpaceX, deținută de Elon Musk, pentru dezvoltarea unei noi tehnologii de sateliți. Acum, acest parteneriat intră într-o nouă etapă după rezultatele favorabile ale testelor făcute de companie în România”, a declarat Marcel Ciolacu.

Șeful Guvernului a menționat și o serie de investiții germane.

„Remarc consolidarea unui trend economic în acest an, valul de investiții germane în România. Ultimul exemplu – un concern care construiește o fabrică de ventilatoare inteligente în Oradea, de 30 milioane euro. Uzina va ajunge la un total de circa 1000 de angajați”, a precizat Marcel Ciolacu.

Citeşte mai departe ...

30 aprilie - Ziua internaţională a jazzului

„Jazzul nu este doar muzică, este un mod de viaţă, este un fel de a fi, un mod de a gândi.” - Nina Simone. În noiembrie 2011, UNESCO a proclamat data de 30 aprilie Ziua internaţională a jazzului. Jazzul este un stil de muzică apărut la începutul secolului al XX-lea în oraşul New Orleans din statul american Louisiana, având provenienţa în melodiile populaţiei negre, urmaşă a sclavilor de origine africană. Jazz-ul a fost un simbol al libertăţii şi expresiei individuale, fiind una dintre cele mai influente forme de muzică din secolul 20. A avut un impact major asupra muzicii pop, rock, funk şi hip hop, şi a contribuit la mişcări sociale şi culturale majore. Muzicienii de jazz au fost adesea văzuţi ca lideri ai comunităţii afro-americane şi au fost un simbol al luptei pentru drepturile civile.

Citeşte mai departe ...

Ilie Bolojan a convocat astăzi o nouă ședință CSAT. Ce subiecte sunt discutate

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se reunește, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi este, printre altele, participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030 și proiectul de lege a apărării naționale.

Pe 23 aprilie, Administrația Prezidențială a anunțat că președintele interimar Ilie Bolojan a convocat ședința CSAT, care va avea loc miercuri, la ora 14:00.

Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la:
participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030; proiectul de lege a apărării naționale a României; planul național privind mobilitatea militară; proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de securitate națională în domeniul hidroenergiei; viziunea strategică națională în domeniul spațial.

Citeşte mai departe ...

Proiect eolian de 54 MW în județul Constanța, achiziționat de ENGIE

ENGIE Romania anunță finalizarea achiziției unui proiect eolian cu o capacitate instalată de 54 MW, amplasat în comuna Mereni, județul Constanța, o zonă cu potențial eolian ridicat, recunoscută pentru randamentele superioare în producția de energie verde.

„Acest proiect reprezintă un pas strategic în extinderea portofoliului de energie regenerabilă al companiei și susține, totodată, atingerea obiectivului de a avea o capacitate instalată de 1 GW până în 2030”, potrivit unui comunicat.

Proiectul eolian a fost achiziționat în stadiul „ready to build” (gata de construit), având toate autorizațiile de construire necesare pentru demararea lucrărilor. Construcția este programată să înceapă la sfârșitul acestui an, punerea în funcțiune fiind prevăzută pentru anul 2027.

Cu o capacitate de 54 MW și o producție netă anuală estimată de 180 GWh, parcul eolian de la Mereni va livra în rețea energie regenerabilă, echivalentă cu consumul anual al aproximativ 90.000 de gospodării sau poate susține funcționarea a aproximativ 20 de centre de date de dimensiuni medii (1 MW continuu fiecare).

Din perspectiva impactului asupra mediului, proiectul va contribui la evitarea emisiilor a circa 55.000 de tone de CO₂ pe an, echivalentul beneficiului climatic generat de plantarea a peste 900.000 de copaci, fiecare capabil să absoarbă în medie 60 kg de CO₂ anual.

După extinderea portofoliului în 2024 prin dezvoltarea primei sale centrale hibride de 57 MW, care combină surse eoliene și solare, și prin achiziția unui parc eolian operațional de 80 MW, ENGIE Romania operează în prezent o capacitate instalată de 211 MW din surse regenerabile. Aceste active includ 3 parcuri eoliene (178 MW) și 5 parcuri fotovoltaice (33 MW), amplasate strategic în diferite regiuni ale țării.

În următoarea perioadă, compania va pune în funcțiune o centrală solară de 37,2 MWp în Ariceștii Rahtivani, județul Prahova.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri