Menu
RSS
Hunor: PSD e îndreptățit să dea prim-ministrul în noul Guvern. Așa e corect!

Hunor: PSD e îndreptățit să dea pri…

Kelemen Hunor, liderul UD...

Gălăţenii Sebastian Panaite şi Sonya Stancu au cucerit medalii de aur la Campionatul Balcanic

Gălăţenii Sebastian Panaite şi Sony…

La Bucureşti în sala CSŞ ...

Un bărbat a scăpat de sub control volanul mașinii și a pătruns cu autoturismul în curtea vecinilor

Un bărbat a scăpat de sub control v…

Polițiștii Secției 3 Poli...

Alertă în Galați! Polițiștii caută un evadat

Alertă în Galați! Polițiștii caută …

Un deținut de la Penitenc...

Lieştenii şi brăniştenii fac legea în serie

Lieştenii şi brăniştenii fac legea …

Liga a 3-a a programat sâ...

Oţelul a pierdut la limită la Sibiu

Oţelul a pierdut la limită la Sibiu

Oţelul a jucat luni seara...

Ultima ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis din acest an

Ultima ofertă de vânzare de titluri…

Ministerul Finanţelor a î...

Inspectoratul Școlar Județean Galați a reunit profesorii de „română”la o masă rotundă despre rolul  profesorului în actul de predare

Inspectoratul Școlar Județean Galaț…

Primul cerc metodic al pr...

Grădinița „Elena Doamna” va intra în modernizare

Grădinița „Elena Doamna” va intra î…

Clădirea Grădiniței cu pr...

Prev Next

Luni, 25 Martie 2024 - Regional Press

Regionala CFR Galați, lucrări la trecerea de cale ferată de la Baldovinești

În perioada 26–28 martie, în intervalul orar 08.00–16:00, se vor executa lucrări de reparații la partea carosabilă de la trecerea la nivel cu calea ferată de pe linia CF Brăila - Galați, km CF 234+490, intersecție cu DN 2B - DC 10, la km rutier 113+340, în dreptul localității Baldovinești, informează CFR SA.

În perioada necesară desfășurării lucrărilor, traficul rutier va fi deviat pe rută ocolitoare.

Lucrările de refacere a zonei carosabile, prin înlocuirea dalelor de beton, la trecerea la nivel cu calea ferată de pe linia CF Brăila – Galați, vor fi executate de SRCF Galați în regie proprie și au drept scop îmbunătățirea condițiilor de circulație în interiorul pasajului, menționează CFR SA.

Citeşte mai departe ...

COLOCVIILE FIFT, la ediția cu nr.50

Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie ( FIFT), din cadrul Universității Dunărea de Jos Galați

anunță că workshop-ul se află în cel de al treilea an de existență și, pentru acest an universitar, deja la nr. 9, în total atingând 50 de ediții/

Marți, 26 martie 2024, începând cu ora 18.00, organizatorii propune prelegerea cu tema: Tensiunea dintre elite și mase în construirea lumii moderne. Conferențiază: cercetător științific, dr. Ionuț-Alexandru Bârliba, Institutul de cercetări Economice și Sociale "Gheorghe Zane", Academia Română, filiala Iași; moderează: lector univ. dr. Liviu Cocei, Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Astfel, așa cum au fost obișnuiți cei care au mai participat la FIFT , în fiecare zi de marți a săptămânilor cu activitate didactică, în intervalul 18,00-19,30, colegii, studenții şi publicul larg sunt așteptați să participe interactiv folosind platforma Microsoft Teams (linkul şi instrucțiunile de acces pot fi găsite pe site-ul Facultății de Istorie, Filosofie şi Teologie -

Citeşte mai departe ...

Noi medici atrași la Spitalul Târgu Bujor cu ajutorul investițiilor realizate de către Consiliului Județean Galați

Doi medici noi la spitalul Orășenesc Târgu Bujor. Este vorba de doi medici tineri, care au terminat rezidențiatul la spitale din Iași și Galați. 

„Dacă zilele trecute, vorbeam de un specialist în obstetrică-ginecologie, astăzi vorbim de doi medici de laborator. Doi medici tineri, care au terminat rezidențiatul la spitale din Iași și Galați, și care vor avea la dispoziție, în curând, un laborator nou, de patru ori mai mare decât cel actual și cu un număr dublu de echipamente, unele pentru prima oară în dotarea unității medicale. Mai mult, în doar câteva zile, vom inaugura și noua clădire a Maternității și secției de Chirurgie, renovată și modernizată de la zero”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Spitalul asigură servicii medicale pentru aproximativ 60.000 de oameni din centrul județului Galați.

Citeşte mai departe ...

Proiectil periculos găsit la Movileni

Echipajul de pirotehniștii din cadrul ISU Galați a fost solicitat sa intervină în satul Movileni, comuna Șendreni, pentru a ridica în vederea distrugerii,un proiectil din al doilea război mondial.

Potrivit ISU Galați, proiectilul exploziv „provine din al doilea război mondial, avea focos (=sistemul de inițiere) și prezenta pericol exploziv”.

Proiectilul a fost preluat din strada Gladiolelor, de lângă calea ferată.

„Este al doilea proiectil exploziv găsit de civili in ultima săptămână, altfel incat se impune o reamintire  a regulilor și măsurilor de siguranță atunci când găsim muniție neexplodată:

-anunţaţi de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galați;

-nu atingeţi, nu loviţi şi nu mişcaţi muniţia descoperită;

-nu introduceţi în foc muniţiile şi nu faceţi foc în apropierea lor;

-nu aruncaţi la fier vechi şi nu predaţi la societăţile colectoare muniţiile descoperite;

-nu introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii neexplodate;

-nu încercaţi să demontaţi focoasele sau elementele componente”, a precizat ISU Galați.

Citeşte mai departe ...

Liberty Galați: Două săptămâni pline de activități educative și interactive pentru elevii din Galați ai Fundației GFG

În luna martie, cei 43 de elevi din Galați care participă la Programul de Învățământ Dual susținut de Fundația GFG au avut șansa de a-și dezvolta noi abilități tehnice și profesionale în cadrul unui program educațional dezvoltat de experții Fundației GFG, Rewise Learning și LIBERTY Galați.

Elevii clasei a IX-a de la Liceul Tehnologic “Paul Dimo” au început activitățile pe 4 martie și au avut ocazia să își îmbunătățească abilitățile individuale și de lucru în echipă, perfecționându-și în același timp competențele tehnice prin construirea unei boxe Bluetooth din cutii de oțel reciclate. De asemenea, elevii au regizat și produs un videoclip despre mediu și comunitate și au discutat despre motivație și mediu înconjurător.

Două săptămâni mai târziu, au dat startul activităților elevii de clasa a X-a de la același liceu, care au învățat despre operațiunile de producție LIBERTY Galați prin activități practice și au aflat cum va arăta și va funcționa în viitor platforma siderurgică din Galați. În plus, viitorii electricieni s-au pregătit pentru primul lor loc de muncă, participând la ateliere care au avut ca teme redactarea CV-ului și dezvoltarea abilităților de interviu, organizate de specialiștii în resurse umane de la LIBERTY.

La evenimente au participat Georgina Crumpton, General Manager al GFG Alliance și al Fundației GFG, Radu Ionescu, General Manager LIBERTY Galați, și Ionuț Pucheanu, Primar al Municipiului Galați.

Georgina Crumpton a declarat: “Am fost încântați să vedem cât de implicați sunt elevii în acest program. Echipa noastră a pregătit activități de învățare interactive și captivante, care i-au ajutat pe elevi să înțeleagă și să deprindă principii tehnice și de inginerie, dar și să se dezvolte pe plan personal și profesional. Elevii au conștientizat prin aceste activități că sunt o parte importantă în protecția mediului și în tranziția noastră către GREENSTEEL.”

Activitățile s-au încheiat, pentru fiecare dintre cele două clase, cu o festivitate la care au participat părinții elevilor, reprezentanți ai autorităților locale, profesori, electricieni, foști ucenici, mentori și manageri de la LIBERTY Galați.

Fondată de Sanjeev Gupta și soția sa, Nicola, Fundația GFG are ca scop dezvoltarea unor programe educaționale care le oferă tinerilor o perspectivă asupra industriei prin experiențe din lumea reală, dezvoltându-le în același timp abilitățile de comunicare, încrederea în forțele proprii și abilitățile interpersonale. Înființată în Marea Britanie în 2017 și lansată în România în august 2021, Fundația GFG lucrează cu parteneri educaționali pentru a ajuta mii de tineri prin intermediul unor programe STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) în vederea dezvoltării competențelor antreprenoriale și identificării oportunităților din comunitățile locale.

Citeşte mai departe ...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu de Ziua Poliției Române

Pe 25 Martie, de Buna Vestire, sărbătoarea creștină a dăruirii și a speranței, este marcată în fiecare an, și Ziua Poliției Române. Cu această ocazie, premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj pe Facebook.

„Polițiștilor și întregului personal al acestei instituții le revine o misiune extrem de complexă, cu rol esențial în menținerea ordinii publice și a siguranței cetățenilor. Sunteți mereu în prima linie în această misiune. Profesionalismul, dedicarea și curajul de care ați dat dovadă în situații de multe ori dificile și lupta pe care o duceți împotriva infracționalității de orice natură sunt în măsură să inspire încredere în siguranța comunităților în care trăim. Vă doresc sănătate și succes în activitatea dumneavoastră! La mulți ani Poliției Române!”, a transmsi premierul Marcel Ciolacu.

Citeşte mai departe ...

Ce-şi doresc femeile?

Joi, 28 martie, ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Galaţi vi se poate răspunde la întrebarea „Ce-şi doresc femeile?”.
„Un spectacol despre ce ne închipuim noi bărbaţii că îşi doresc femeile, despre ce îşi doresc femeile cu adevărat şi despre ce putem noi, bărbaţii, să ghicim că îşi doresc femeile. O comedie cu dulce amar despre viaţă, despre relaţii şi despre cum ne putem salva noi... pe noi înşine... de noi înşine. În cele din urmă, o utopie urbană 2023” - Octavian Strunilă. Distribuţie: Octavian Strunilă, Leonid Doni, Victoria Răileanu, Adrian Ştefan, Dana Dembinski. Text şi regie: Octavian Strunilă. O producţie Teatrul Metronom Bucureşti. Manager: Ticu Moroşanu. Vârsta minimă de acces la spectacol este de 12 ani!
Biletele se găsesc în format electronic pe www.iabilet.ro şi în magazinele Flanco, Muzica şi pe terminalele Selfpay. Online, puteţi plăti cu cardul, Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo şi Edenred, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde în ţară.

Citeşte mai departe ...

Buna Vestire sau Blagoveştenia: tradiții și superstiții

Bună Vestire este cunoscută în popor sub denumirea de Blagovestenie și este sărbătorită de Biserica pe 25 martie, cu nouă luni înainte de întruparea Fiului Lui Dumnezeu. De Bună Vestire prăznuim ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

Bună Vestire apare în documente că fiind prima sărbătoare închinată Maicii Domnului. Dată acestei sărbători a variat, ea fiind fixată de Biserica pe 25 martie după stabilirea datei de 25 decembrie că serbare a Nașterii Domnului (aproximativ secolul al V-lea). 

De Bună Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine și sare pentru hrană îngerilor. În Apus, sărbătoarea Bunei Vestiri este numită și sărbătoarea Zamislirii Domnului. În calendarul nostru popular, Bună Vestire este cunoscută sub denumirea de Blagovestenii sau Ziua Cucului.

Tradiția mai spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Bună Vestire are necazuri tot anul. În Bucovina nu se pun ouă la cloșcă de Bună Vestire, pentru că se consideră că ar putea ieși pui cu două capete și patru picioare.

În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se amenințau cu toporul și se stropeau cu țuică. Tot acum, gospodării din Maramureș adună lucrurile de prisos de prin curți și le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casă maramureșeană, el durand până după miezul nopțîi sau până în zori.

Fiind dezlegare la peste, se spune că acela care gustă peste de Bună Vestire se va simți tot anul că peștele în apă.

În popor se mai spune că pescarii nu au voie azi să arunce mămăligă în apă, pentru că mor peștii. De asemenea, este ziua în care este bine să se pună pe pragul casei pâine și sare pentru hrană îngerilor.

Potrivit creștinilor, pe 25 martie, Arhanghelul Gavril sau Gabriel i-ar fi vestit Fecioarei Maria că a fost aleasă de Dumnezeu să dea naștere Mântuitorului Hristos. În calendarul popular sărbătoarea această se mai numește și Blagovistenie sau Ziua Cucului, cucul ocupând un loc central în cadrul acestei mult așteptate sărbători. Cucul perceput că încarnare a strămoșului mitic, pasăre cu un pronunțat substrat erotic, anunță sosirea efectivă a primăverii.

Primul sau cântec care are loc de obicei la Bunavestire, trebuie să fie așteptat de toți oamenii în haine curate, veseli, cu stomacul plin și cu bani în buzunare. Dacă nu ar fi îndeplinite aceste condițîi rituale, oamenii respectivi nu ar beneficia de toate acele lucruri în anul care va urmă. Dacă primul cântec al cucului era auzit cumva pe stomacul gol, în partea stânga sau în spatele omului, era semn de rău augur, după cum indică și versurile: "Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!"; mai mult, dacă cineva auzea cucul toată primăvară se credea că va muri în scurt timp. Pe aceleași coordonate se situează și întrebare:"Cucule, puiucule/ Câți ani îmi vei dărui/ până ce eu voi muri?", după care se numără cântecul cucului (de câte ori își strigă numele).

Pe de altă parte, flăcăîi și fetele îl întrebau pe cuc lucruri care îi interesau mai mult, precum: "Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pan' m-oi însura (mărită)?" Tăcerea cucului aducea mare bucurie celor care întrebau, deoarece tăcerea echivala cu o căsătorie grabnică, în vreme ce cântatul cucului ii aducea la disperare pe tineri, fiecare glas fiind socotit un an de așteptare!

La Bunavestire este dezlegare la peste, peștele fiind celălalt "personaj" central al acestei sărbători. În plan simbolic, peștele se apropie de cuc, având un pronunțat substrat sexual; în acest sens, aduceți-va aminte numai de basmul în care tânăra față rămâne gravidă după ce a mâncat peste. 

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri