Menu
RSS
Hunor: PSD e îndreptățit să dea prim-ministrul în noul Guvern. Așa e corect!

Hunor: PSD e îndreptățit să dea pri…

Kelemen Hunor, liderul UD...

Gălăţenii Sebastian Panaite şi Sonya Stancu au cucerit medalii de aur la Campionatul Balcanic

Gălăţenii Sebastian Panaite şi Sony…

La Bucureşti în sala CSŞ ...

Un bărbat a scăpat de sub control volanul mașinii și a pătruns cu autoturismul în curtea vecinilor

Un bărbat a scăpat de sub control v…

Polițiștii Secției 3 Poli...

Alertă în Galați! Polițiștii caută un evadat

Alertă în Galați! Polițiștii caută …

Un deținut de la Penitenc...

Lieştenii şi brăniştenii fac legea în serie

Lieştenii şi brăniştenii fac legea …

Liga a 3-a a programat sâ...

Oţelul a pierdut la limită la Sibiu

Oţelul a pierdut la limită la Sibiu

Oţelul a jucat luni seara...

Ultima ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis din acest an

Ultima ofertă de vânzare de titluri…

Ministerul Finanţelor a î...

Inspectoratul Școlar Județean Galați a reunit profesorii de „română”la o masă rotundă despre rolul  profesorului în actul de predare

Inspectoratul Școlar Județean Galaț…

Primul cerc metodic al pr...

Grădinița „Elena Doamna” va intra în modernizare

Grădinița „Elena Doamna” va intra î…

Clădirea Grădiniței cu pr...

Prev Next

Joi, 21 Martie 2024 - Regional Press

BNS: noua lege a pensiilor, confuză și discriminatorie

  • Publicat în Social

Blocul Național Sindical atrage atenția, printr-un comunicat de presă, că prevederile art. 46 alin.(2) din Legea nr. 360/2023 și art. 19 din Normele metodologice sunt susceptibile de următoarele efecte juridice:

- obiectul de reglementare și scopul urmărit ale art. 46 alin.(2) din Legea nr.360/2023 ridică probleme de neconstituționalitate, în ceea ce privește interzicerea cumulului pensiei cu salariul;

- normele mai sus-menționate nu sunt corelate cu prevederile art.56 din Codul muncii, care prevăd posibilitatea continuării activității persoanei care îndeplinește condițiile cumulative de pensionare în baza aceluiași contract individual de muncă;

- se încalcă principiul legii secundare, în sensul că normele de aplicare ale Legii nr.360/2023 adaugă la lege;

- se instituie situații discriminatorii între pensionari.

Conform BNS, noua lege a pensiilor instituie, practic, interzicerea cumulului pensiei cu salariul până la vârsta de 70 de ani, chiar dacă se referă la posibilitatea de a opta între pensie și continuarea activității. Legea, însă, nu precizează dacă pensionarii pot continua activitatea la același angajator sau la un angajator diferit, în baza aceluiași contract individual de muncă sau în baza unui alt contract.

Legea este ambiguă, afirmă BNS, pentru că nu prevede ce se întâmplă după împlinirea vârstei de 70 de ani - dacă pensionarul mai poate să muncească sau dacă interzicerea cumulului nu se mai aplică în cazul lor. Normele de aplicare, menite să pună executare prevederile legii, vorbesc despre continuarea activităţii în baza aceluiaşi contract de muncă și mai instituie alte 4 noi situații în care opțiunea între pensie și continuarea activității nu se aplică.

Legea, așa cum e scrisă ea, în primul rând încalcă drepturi fundamentale ale omului - dreptul fundamental la pensie și dreptul la muncă; ne îndepărtăm de principiile democratice și standardele internaționale privind drepturile omului. Normele de aplicare ale legii nu sunt în concordanță cu legea și va crea confuzii în practică. În loc să clarifice și să completeze legea, acestea adaugă la confuzia deja existentă și va conduce la discriminări între pensionari.

BNS concluzionează că legea și normele de aplicare nu fac altceva decât să creeze confuzii și vor conduce la interpretări diferite, neaplicarea unitară a legii și la discriminări între pensionari. Pensionarii vor fi puși în situația de a renunța la continuarea activității lor la o vârstă la care se bucură de o experiență importantă sau vor fi puși în situația de a renunța la pensie, un drept câștigat. La fel, angajatorii vor fi puși în situația să renunțe la profesioniști, obligați să opteze pentru pensie.

În acest sens, Blocul Național Sindical afirmă că va pregăti o notă de fundamentare și un proiect de lege care să îndrepte cele enumerate mai sus.

Citeşte mai departe ...

Costel Fotea: Vara lui 2024 vine cu o nouă zonă de agrement la Zătun

Un nou loc de distracție și relaxare în aer liber, la Galați. Complexul de agrement de la Zătun, unul din cele mai apreciate locuri de relaxare din Galaţi, se extinde şi va oferi, în curând, noi zone de distracţie, joacă şi pescuit.

Au fost amenajate căsuţe, pontoane pentru pasionaţii de pescuit, foişoare pentru relaxare şi locuri de joacă pentru cei mici, pe o suprafaţă de peste 12.000 de mp.

„A fost însămânţat şi gazonul, iar până la venirea căldurii mai avem de plantat câţiva copaci şi de finalizat amenajările interioare la căsuţe”,a  anunțat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Investiţia a fost realizată cu ajutorul fondurilor europene atrase de către Consiliul Judeţean Galaţi.

Citeşte mai departe ...

Metodologia de înscriere în învățământul primar a fost transmisă spre publicare

Calendarul final de înscriere în clasa pregătitoare în anul școlar viitor este sintetizat într-un material lansat în social media de către Ministerul Educației, după cum ne informează Inspectoratul Școlar Județean Galați. Urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, împreună cu metodologia de înscriere.

Pentru a veni în sprijinul părinților și al tuturor celor implicați în procesul de înscriere, după publicarea documentelor în Monitorul Oficial vor fi puse la dispoziția tuturor celor interesați un material cu principalele întrebări și răspunsuri referitoare la înscrierea copiilor la școală.

De asemenea, în perioada înscrierilor și până la sfârșitul acestora, la nivelul inspectoratului școlar va fi disponibil un număr telverde, unde părinții vor putea suna pentru a primi, gratuit, informațiile de care au nevoie pentru înscrierea copiilor.

Numărul de telefon telverde, data de la care acesta este funcțional și programul de funcționare vor fi comunicate în timp util de ISJ Galați

Citeşte mai departe ...

Voleibalistele de la CSU Galaţi joacă la Focşani pentru un loc la turneul final

  • Publicat în Sport

Sala sporturilor Alin Moldoveanu din Focşani va găzdui în perioada 22-24 martie turneul semifinal din seria A2 Est la volei feminin cu participarea primelor trei clasate la finalul sezonului regular: CS Medgidia, CSM 2007 Focşani şi CSU Hygienium Galaţi. „Am avut ca obiectiv pentru acest sezon locul 3 şi l-am îndeplinit. Am continuat antrenamentele, pe care le-am intensificat în ultimele zile, avem lotul complet, mergem la Focşani să ne jucăm şansa noastră până la capăt şi de ce nu să producem o surpriză”, ne-a declarat antrenoarea Ileana Berdilă care este ajutată de Adriana Dudnic. Lotul echipei gălăţene: Sorina Răileanu, Diana Milea, Maria Neacşu, Alexandra Iordache, Andreea Stănescu, Diana Hantău, Gabriela Panait, Cristina Popoiu, Ioana Acxinte, Raluca Rafoi, Iulia Sava, Alexandra Prodan. Programul complet al turneului: CSU Hygienium Galaţi -CS Medgidia, vineri 22 martie, ora 18.00; CSM Focşani 2007 -CS Medgidia, sâmbătă 23 martie, ora 18.00; CSM Focşani 2007 -CSU Hygienium Galaţi, duminică 24 martie, ora 12.00. Primele două clasate se califică la turneul de baraj pentru promovarea în Divizia A1.

Citeşte mai departe ...

Cuplaj volei şi baschet la sala Dunărea

  • Publicat în Sport
Vineri 22 martie, sala sporturilor Dunărea va găzdui un cuplaj sportiv care se anunţă interesant. În deschidere, de la ora 17.00, CSM Arcada Galaţi, locul 1 la finalul sezonului regular va întâlni pe SCM Zalău, locul 8, în faza sferturilor de finală ale Diviziei A1 la volei masculin. Se va juca după sistemul 2 victorii din 3 meciuri, meciul 2 este programat pe 27 martie la Zalău iar dacă va mai fi cazul decisivul se va disputa în oraşul de la Dunăre pe 30 martie. Băieţii pregătiţi de Sergiu Stancu şi Răzvan Tănăsescu s-au impus cu 3-0 în ambele întâlniri din prima fază a campionatului şi pornesc şi acum ca favoriţi cerţi. De la ora 20.00, în partida vedetă CSM Galaţi va primita vizita celor de la CSM Focşani 2007, într-o partidă care contează pentru cea de-a 24-a etapă din Liga Naţională de Baschet Masculin Getica 95. Baschetbaliştii gălăţeni antrenaţi de Florin Nini, care au pierdut pe final runda precedentă la Rm. Vâlcea, sunt hotărâţi să-şi ia revanşa după înfrângerea din tur şi să obţină (doar) a treia victorie sezonală.
Citeşte mai departe ...

Fabrica de Ulei, amendată de Garda de Mediu Galați

În urma sesizărilor repetate din partea locuitorilor municipiului Galați referitoare la disconfortul olfactiv, comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Galați au efectuat un control la o fabrică de procesare a semințelor oleaginoase, în vederea producerii uleiurilor vegetale brute și rafinate.
 
În cadrul controlului, s-a identificat o sursă de disconfort olfactiv la secția de albire a uleiului de la noua rafinărie a companiei, aflată în probe.Chiar dacă instalațiile aflate în funcțiune nu au înregistrat depășiri ale valorilor maxime admise, nu s-a monitorizat disconfortul olfactiv generat de instalațiile noi aflate în probe. Ca urmare, societatea a fost sancționată contravențional cu o amendă de 15.000 de lei, conform Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.
 
„Măsurile stabilite pentru remedierea situației includ realizarea lucrărilor de mentenanță pentru echipamentele de depoluare conform unui plan de mentenanță, identificarea unei soluții tehnice pentru reducerea mirosului la sursă și prelevarea de probe de aer pentru determinarea mirosului în timpul efectuării probelor la noua secție de rafinare a uleiului. Informăm astfel comunitatea despre intervenția noastră în soluționarea acestei probleme și despre angajamentul nostru pentru un mediu curat și sănătos pentru toți locuitorii municipiului Galați”,a transmis Garda de Mediu Galați. 
Citeşte mai departe ...

Elevi gălățeni anchetați pentru pornografie infantilă: au filmat și distribuit acte sexuale cu o adolescentă

Este anchetă la două licee cunoscute din Galați. Mai mulți elevi au fost ridicați pentru audieri de către polițiștii BCCO și procurorii DIICOT, fiind cercetați pentru comiterea infracțiunii de pornografie infantilă.

Liceenii sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de pornografie infantilă, deoarece ar fi filmat, în afara orelor de curs, în afara școlii, acte sexuale cu o adolescentă.

Elevii s-ar fi întâlnit în locuința unuia dintre ei, unde au adus o fată cu care au întreținut raporturi sexuale. Întreagă scenă a fost flmată și distribuită. 

„Ancheta este în competența directă a procurorilor din cadrul DIICOT Galați, iar noi nu suntem abilitați să transmitem niciun punct de vedere”, a anunțat IPJ Galați.

 

Citeşte mai departe ...

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanții Consiliului de Afaceri Americano-Român

Premierul României Marcel Ciolacu a primit o delegație a American-Romanian Business Council (AMRO) condusă de Eric Stewart. Cea de-a unsprezecea misiune economică organizată de AMRO în România a inclus liderii a 16 companii americane interesate să își dezvolte activitățile în România în domenii precum IT&C, energie, infrastructură, industria de apărare, bancar, sănătate și farmaceutic. Delegația oamenilor de afaceri americani a fost însoțită de Excelența Sa, doamna Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România.

„România își dorește ca parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii să fie întărit de o cooperare economică pe măsură, iar SUA să devină principalul partener economic al României din zona non-Euro, a declarat premierul Marcel Ciolacu în cadrul întrevederii. „Sper să găsim, împreună, cele mai bune soluții pentru a dezvolta, de exemplu, piața serviciilor din România, mai ales pe cele de sănătate și educație, unde SUA deține unul dintre cele mai avansate sisteme în prezent”, a declarat Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului a arătat că țara noastră oferă oportunități atractive pentru investiții, în condițiile în care România dispune de importante fonduri europene și, totodată, are de realizat reforme profunde asumate prin PNRR și prin procesul de aderare la OCDE. Astfel, oamenii de afaceri se pot implica în domenii foarte diverse, de la digitalizarea sectorului public, la dezvoltarea de servicii, producerea de energie verde sau infrastructură.

Totodată, premierul Marcel Ciolacu a evidențiat că țara noastră și-a asumat alocarea a 2,5% din PIB pentru înzestrarea armatei, dar eforturile statului român se vor îndrepta către realizarea acelor achiziții care vor aduce și o multiplicare în economia autohtonă.

La întâlnire au participat, de asemenea, din partea Guvernului României, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, ministrul investițiilor și proiectelor europene, Adrian Câciu,  ministrul sănătății, Alexandru Rafila, ministrul energiei, Sebastian-Ioan Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, și șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri