Menu
RSS
Un internaţional din Capul Verde a semnat pentru Oţelul

Un internaţional din Capul Verde a …

Lovitură de imagine pentr...

Oţelul a plecat în cantonament montan la Braşov

Oţelul a plecat în cantonament mont…

Oţelul a încheiat prima s...

Premii pentru olimpicii gălățeni în competiția ,,Cultură și Spiritualitate Românească”

Premii pentru olimpicii gălățeni în…

Rezultate deosebite la et...

Damen Galați devine, de la 1 iulie, șantier militar

Damen Galați devine, de la 1 iulie,…

Directorul Damen Naval Ro...

Europarlamentarul Dan Nica: Este necesară decuplarea prețului electricității de cel al gazelor naturale pentru a proteja consumatorii

Europarlamentarul Dan Nica: Este ne…

Europarlamentarul român D...

Salbă bogată de medalii pentru gălăţenii de la Aqua Sport

Salbă bogată de medalii pentru gălă…

Weekendul trecut la Bucur...

Galaţi: "Artă" de Yasmina Reza

Galaţi: "Artă" de Yasmina…

Sâmbătă, 14 iunie, ora 19...

Alertă în Galați: o fetiţă de 8 ani, ucraineancă, a dispărut. Unde a fost găsită

Alertă în Galați: o fetiţă de 8 ani…

O fetiţă de 8 ani, ucrain...

Accident groaznic în județul Galați: doi tineri și-au pierdut viața. Șoferul mașinii nu avea permis de conducere

Accident groaznic în județul Galați…

Polițiștii din cadrul Bir...

La Spitalul Județean, diagnostic rapid și tratamente personalizate în cazurile de cancer. Investiții de 3 milioane de lei în laboratorul Secției de Anatomie Patologică

La Spitalul Județean, diagnostic ra…

Secția de Anatomie Patolo...

Prev Next

Marți, 19 Martie 2024 - Regional Press

Au demarat programele Rabla Clasic și Rabla Plus

Persoanele fizice se pot adresa, începând din 19 martie, producătorilor validați, în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, iar persoanele juridice pot încărca în aplicația informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) informează că bugetul alocat Programului Rabla Clasic 2024 este de 300 de milioane de lei, iar pentru Programul Rabla Plus, s-a alocat un buget-record de 1 miliard de lei, „având în vedere interesul impresionant pe care l-au manifestat solicitanții pentru achiziționarea de autovehicule electrice”.

Ca noutate, începând de anul acesta, autovehiculele achiziționate în cadrul acestor programe vor avea aplicat un autocolant, ca element de vizibilitate, pe care beneficiarii vor trebui să îl mențină până la finalizarea perioadei de monitorizare.

La Rabla Clasic, prima de casare se menține la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul predării a 2 autovehicule uzate. Prima de casare se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 150 g CO_2/km în sistem WLTP și a cărui valoare nu depășește 60.000 euro, cu TVA inclus.

La prima de casare se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:

- 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;

ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;

- 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;

- 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Pentru achiziționarea de motociclete noi al căror sistem de propulsie generează maximum 120 g CO_2/km în sistem WMTC, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 7.000 lei, la care se pot adăuga:

- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC;

- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare în cuantum de 7.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat. În situația în care optează pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate, vor beneficia de prima de casare de 10.000 lei.

În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.

Cuantumul ecotichetului, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, este de:

- 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;

- 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;

- 13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.

Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 70.000 euro, cu TVA inclus.

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.

Citeşte mai departe ...

Premierul Ciolacu, întâlnire cu reprezentanți ai producătorilor și retailerilor autohtoni

Premierul Marcel Ciolacu a discutat, la Palatul Victoria, cu reprezentanți ai lanțurilor de magazine autohtone și ai distribuției din comerțul cu bunuri alimentare despre soluțiile prin care Guvernul poate sprijini deopotrivă producătorii, distribuitorii și retalierii români.

”Mi-am dorit să am această discuție, pentru a vedea ce poate face statul român pentru producătorii autohtoni, dintre care mulți au și propriul flux de desfacere, având în vedere anumite probleme pe care ni le semnalează. Vrem să le oferim produselor românești șanse egale pe piață cu produsele de import și chiar să încurajăm comercializarea lor și în alte țări”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

La întâlnire au participat, de asemenea, vicepremierul Marian Neacșu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, și ministrul investițiilor și proiectelor europene, Adrian Câciu.

„Premierul Marcel Ciolacu a apreciat drept foarte utilă această discuție pe temele abordate de către cei direct implicați în producția și distribuția produselor alimentare autohtone. Printre acestea s-au numărat impactul unor măsuri precum impozitul de 1% pe cifra de afaceri sau plafonarea adaosurilor comerciale la unele categorii de produse, debirocratizarea interacțiunii cu instituțiile statului, implementarea sistemului de Garanție-Returnare RetuRO, accesarea de fonduri europene pentru comerț și distribuție, precum și reglementările aplicabile în domeniul forței de muncă.

Reprezentanții lanțurilor de magazine autohtone și ai distribuției din comerțul cu bunuri alimentare i-au mulțumit premierului Marcel Ciolacu pentru disponibilitatea de a discuta despre propunerile lor, care vor fi analizate la nivelul ministerelor și instituțiilor cu atribuții, în vederea celor mai bune soluții”, a precizat Guvernul. 

Citeşte mai departe ...

Comuna Matca va avea un cămin cultural modern

Lucrările la căminul cultural din comuna Matca, județul Galați, înaintează și se apropie de finalizare, anunță primarul Gheorghe Marin. 
 
„Curând, vom avea un spațiu modern destinat tuturor celor care doresc să organizeze evenimente educative, de divertisment, simpozioane, concerte sau alte activități dorite în comunitatea noastră.
 
Ușa acestui obiectiv va fi larg deschisă pentru toți cei care doresc să inițieze anumite activități. Prin urmare, în timpul rămas până la deschidere, aveți posibilitatea să vă gândiți cum puteți da viață acestui spațiu și cum puteți oferi comunității evenimente de calitate”,a transmis primarul comunei Matca, pe Facebook. 
Citeşte mai departe ...

Ziua Mondială a Poeziei, celebrată la Galați

 
Ziua Mondială a Poeziei va fi celebrată la Galați cu un proiect inedit intitulat COFFEZIE: 100 de poeme ale scriitorilor din Filiala Sud Est a Uniunii Scriitorilor din România și ale altor nume consacrate din literatura română vor fi inscripționate pe 100 de cafele cu ajutorul unei cafenele din Galați.
 
Poeții invitați vor susține un scurt recital din creația proprie dar și din literatura universală pe scena noii săli de spectacole a Centrului Cultural Dunărea de Jos.
Cafea, Poezie și macarons vor primi cei care vor participa la Ziua Mondială a Poeziei în data de 21 martie 2024 între orele 12.00 și 14.00, un eveniment organizat de Consiliul Județean Galați și
Centrul Cultural Dunărea de Jos în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud Est.
 
 
Citeşte mai departe ...

Un bărbat a incendiat patru case pentru a masca furturile comise

Polițiștii din Tecuci au fost sesizați, prin apel la 112, de către o femeie, din sat Tălpigi, comuna Ghidigeni, județul Galați, despre faptul că la locuința unui vecin ar fi izbucnit un incendiu.

Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au constatat că cele sesizate se confirmă, iar incendiul care a cuprins o anexă a imobilului a fost lichidat de către pompierii din cadrul Primăriei Ghidigeni.

Din primele verificări, s-a stabilit faptul că focul ar fi fost provocat cu intenție, de către un bărbat,  de 47 de ani, din sat Tălpigi, comuna Ghidigeni, județul Galați, bănuit că anterior, în cursul aceleași seri, ar fi pătruns în curtea respectivă, de unde ar fi sustras mai multe bunuri.

Chiar în timpul intervenției, polițiștii au fost sesizați referitor la faptul că alte trei incendii ar fi izbucnit la imobile aflate în apropiere, care nu erau locuite, întrucât proprietarii sunt plecați din țară sau în alte localități. Pompierii au intervenit și aici, lichidând incendiile.

Din cercetări s-a stabilit că aceeași persoană menționată anterior ar fi provocat și aceste incendii, și că în trecut, aceasta ar fi sustras bunuri din locuințele respective.

„Polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Tecuci l-au depistat pe cel bănuit de comiterea acestor fapte și l-au condus la unitatea de poliție pentru audieri, iar în prezent sunt continuate cercetările, într-o cauză penală privind infracțiunile de furt calificat, distrugere prin incendiere și violare de domiciliu”,a  transmis IPJ Galați.

Citeşte mai departe ...

„Tigrii” lui Florin Ignat și-au tocit colții și au pierdut

  • Publicat în Sport

United a primit vizita luni seara în sala sporturilor Dunărea din Galaţi celor de la CFR 1933 Timişoara, în cea de-a doua etapă din play-off-ul Ligii 1 la futsal. După un parcurs imaculat cu 19 meciuri fără înfrângere, „tigrii” lui Florin Ignat şi-au mai tocit colţii, ceferiştii bănăţeni au profitat şi au plecat acasă cu trei puncte în bagaje. Partida a fost viu disputată, ambele combatante făcând multă risipă de energie pentru a-şi atinge ţelurile. Cu două absenţe importante: Toniţă şi Boşneagă, campioana României a deschis scorul la jumătatea primei reprize prin Deiby, după o acţiune a lui Cojocaru. Oaspeţii nu s-au lăsat intimidaţi, au jucat curajos, au revenit spectaculos şi au trecut în avantaj. Căpitanul Araujo a transformat lovitura de la 10 metri obţinută de Crăciun şi a stabilit scorul primei reprize. Timişoara a trecut din nou în avantaj în min.23, echipa gălăţeană, care a forţat pe final cu fly-golkeaper a forţat dar Daniel a zguduit bara cu 15 secunde înainte de final. United a dominat fără clarviziune de data aceasta şi a ratat deocamdată calificarea matematic în finala campionatului. Rezultat final: United Galaţi -CFR 1933 Timişoara 2-3 (2-2). Echipa gălăţeană a folosit lotul: Cârdei -F.Sasse, Cojocaru, Araujo, Deiby, Crăciun, Cojocaru, Crişan, Dudău, Leleo. Clasamentul din play-off arată astfel: 1.UNITED GALAŢI 55 puncte, 2.CFR 1933 Timişoara 46 p, 3.CSM Deva 45 p, 4.FK Odorheiu Secuiesc 34 p. Programul celei de-a treia etape: CSM Deva -UNITED, pe 26 martie, de la ora 17.30 şi CFR Timişoara -FK Odorheiu Secuiesc. Primele două clasate la finalul celor şase etape din play-off vor disputa finala campionatului, iar ocupanta locului 3 va intra în posesia medaliilor de bronz

sursa foto Sportul Ilustrat

Citeşte mai departe ...

Ciolacu: Susțin amendamentul care prelungeşte plafonarea adaosurilor la preţurile alimentelor de bază până la 31 decembrie 2024!

Premierul Marcel Ciolacu anunță că susţine amendamentul depus, luni, în Parlament de PSD, prin care se prelungeşte, până la 21 decembrie, plafonarea adaosurilor la preţurile alimentelor de bază.

„Susţin amendamentul depus astăzi în Parlament de PSD, amendament care prelungeşte plafonarea adaosurilor la preţurile alimentelor de bază până la 31 decembrie 2024! Este o măsură absolut justificată până când inflaţia va ajunge sub 5% la finele anului, conform datelor BNR. Zilele viitoare venim şi cu un mecanism îmbunătăţit de plafonare a preţurilor la energie şi gaze, care să ofere un ajutor suplimentar atât populaţiei, cât şi economiei până în 2026. PSD este singurul partid care vine cu soluţii concrete pentru stabilizarea preţurilor, aceasta fiind cea mai importantă aşteptare a românilor în 2024”, a scris liderul PSD, pe Facebook.

Pe 31 ianuarie, Guvernul a decis prelungirea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază cu 60 de zile. Potrivit amendamentului depus astăzi în Parlament, măsura ar putea continua până la finalul anului, pe 31 decembrie 2024.

 

 

Citeşte mai departe ...

UDJG participă la reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului Regional Sud-Est de la Galați

În perioada 18-19 martie 2024, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați participă la ședința Comitetului de Monitorizare a Programului Regional Sud-Est 2021-2027. Evenimentul reunește circa 40 de reprezentanți ai Autorității de Management, ai Comisiei Europene, ai Ministerelor implicate în procesul de programare și implementare, precum și consiliile județene, societatea civilă, mediul de afaceri, reprezentanții autorităților administrațiilor publice locale din Regiunea de Sud-Est, pentru a discuta metodologia de verificare a proiectelor etapizate și încheierea contractelor de finanţare necesare pentru continuarea finanţării acestora în cadrul PR SE 2020-2027.

Pe ordinea de zi sunt mai multe informări referitoare la modificarea Programului Regional Sud-Est 2021-2027 pentru implementarea proiectelor etapizate din POR 2014-2020, la metodologia de verificare a proiectelor/operaţiunilor etapizate și încheierea contractelor de finanţare necesare pentru continuarea finanţării acestora în cadrul PR SE 2021-2027, precum și la Planul de Evaluare al PR SE 2021-2027.

De asemenea, se va dezbate stadiul apelurilor de proiecte lansate/ce vor fi lansate în cadrul PR SE 2021-2027.

Astăzi, după prânz, participanții sunt invitați să voteze aprobarea criteriilor de selecție ale proiectelor finanțate în cadrul Instrumentului Teritorial Integrat Delta Dunării, dar și criteriile de selecție privind Acțiunea 1.6 Stimularea activităților inovatoare și creșterea competitivității IMM-urilor, Operațiunea A.2 Creșterea competitivității IMM-urilor.

Fondurile europene vin în sprijinul instituțiilor publice, mediului de afaceri, comunității locale și al regiunii. Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este implicată activ în atragerea și gestionarea fondurilor europene în Regiunea de Sud-Est. În calitate de beneficiar, UDJG a fost selectată ca model de bune practici de lucru, cu prezentarea REXDAN drept un proiect de succes la nivel regional și național.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este reprezentată la această reuniune a Comitetului de Monitorizare a Programului Regional Sud-Est 2021-2027 de prof. dr. ing. Silvius Stanciu.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri