Menu
RSS
„Fără șoferi, nu există ride sharing!”. Protest al colaboratorilor Uber și Bolt din Galați

„Fără șoferi, nu există ride sharin…

Peste 200 de șoferi, cola...

Digitalizarea fondului de carte și modernizare educațională la UDJG, printr-un proiect transfrontalier

Digitalizarea fondului de carte și …

Universitatea „Dunărea de...

Un vis aproape să fie îndeplinit

Un vis aproape să fie îndeplinit

Sezonul atletic în aer li...

Acord pentru o „rotativă” guvernamentală

Acord pentru o „rotativă” guvername…

Preşedintele Nicuşor Dan ...

VIDEO Incendiu la depozite, în Galaţi. A fost emis mesaj RO-Alert

VIDEO Incendiu la depozite, în Gala…

Un incendiu violent a izb...

Balul IEI, eveniment caritabil organizat de Asociația Femeilor Întreprinzătoare din România – Galați

Balul IEI, eveniment caritabil orga…

Asociația Femeilor Întrep...

Olimpiada de Astronomie și Astrofizică readuce elevii gălățeni pe podiumul național

Olimpiada de Astronomie și Astrofiz…

Organizată de Ministerul ...

Arhiepiscopia Dunării de Jos l-a oprit de la slujire pe preotul acuzat că a violat o adolescentă

Arhiepiscopia Dunării de Jos l-a op…

Arhiepiscopia Dunării de ...

Spectaculoasa pistă de bob suspendat din pădurea Gârboavele, aproape finalizată. Costel Fotea: Urmează instalarea pistei de bob cu pernă magnetică

Spectaculoasa pistă de bob suspenda…

Lucrările la prima pistă ...

„Dacă întrebi ce este jazzul, nu vei afla niciodată.” – Louis Armstrong

„Dacă întrebi ce este jazzul, nu ve…

Vineri, 20 iunie, ora 20:...

Prev Next

Luni, 18 Martie 2024 - Regional Press

Slujba Canonului Mare la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi

  • Publicat în Social

În toate bisericile de mir şi mănăstirile din Arhiepiscopia Dunării de Jos a fost săvârşită în prima zi a Postului Mare, în cadrul Pavecerniţei Mari, slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul.

La Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, la ceas de seară, într-o atmosferă de evlavie deosebită, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi ai acestul locaş de cult a săvârşit slujba Canonului cel Mare, în prezența credincioşilor rugători atât din municipiul Galaţi, cât şi din alte părţi ale eparhiei.

Interpretarea deosebită a cântărilor a fost și în acest an mijlocul prin care rugăciunile și mărturisirile emoționante cuprinse în acest imn al pocăinței au devenit izvorul și forma cea mai intimă şi sensibilă a trăirilor sufleteşti.

Răspunsurile corale la slujbă au fost oferite de elevii Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galați.

La finalul acestei seri de rugăciune şi de meditaţie biblică, chiriarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de folos duhovnicesc celor prezenţi la slujbă, în care a vorbit despre urcuşul duhovnicesc din această călătorie a Postului Mare, prin care reuşim să obţinem chipul smereniei, atât de necesar pentru o viaţă luminoasă, fraternă şi plină de solidaritate.

***

Cunoscută drept „Canonul lacrimilor“, această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe.

Canonul cel Mare este un canon de pocăinţă, adică un lung imn liturgic (peste 250 stihiri), alcătuit din 9 cântări bogate, compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăinţă, ritmate de invocaţia „Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!“, cerere care aminteşte de rugăciunea vameşului din prima duminică a perioadei Triodului.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul este un dialog al omului păcătos cu propria sa conştiinţă, luminată de citirea Sfintei Scripturi. Sufletul care se pocăieşte plânge că nu a urmat pilda luminoasă a drepţilor virtuoşi, ci robia patimilor arătate în mulţi păcătoşi, dintre care unii nu s-au pocăit, iar alţii s-au mântuit tocmai fiindcă s-au pocăit.

Citeşte mai departe ...

Cadastru gratuit pentru cetățenii din 52 de comune gălățene eligibile

  • Publicat în Social

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Galați anunță că va încheia contracte de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale cu toate cele 52 de unități administrativ-teritoriale (UAT) eligibile.

Cele 52 de localități care și-au exprimat intenția de a accesa fondurile puse la dispoziție de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) au solicitat, în total, 8.220.000 de lei.

Lucrările de cadastru general sunt gratuite pentru cetățeni și se desfășoară în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF).

Primarii interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale pot încheia contracte de finanțare cu OCPI Galați. Pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, UAT-urile care vor semna contracte de finanțare cu OCPI Galați trebuie să găsească prestatori în termen de 60 zile de la data semnării contractului de finanțare.

În cadrul celei de-a zecea etape de finanțare, fiecare UAT eligibil poate primi până la 160.000 de lei pentru înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Deschiderea cărților funciare este gratuită pentru cetățeni, fondurile necesare fiind asigurate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, prin OCPI Galați.

În prezent, din totalul de 65 de UAT-uri din județul Galați, au fost cadastrate în proporție de sută la sută cinci comune (Matca, Valea Mărului, Băleni, Vârlezi, Frumușița), iar în alte 60 de localități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT (Munteni, Ivești, Liești, Independența, Șendreni, Barcea, Berești-Meria, Vânători), cât și pe sectoare cadastrale.

PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene nerambursabile, dar și din bugetul local al primăriilor.

Citeşte mai departe ...

Consiliul Județean Galați, gazda Comitetului de Monitorizare a Programului Operațional Regional 2021-2027

Consiliul Județean Galați găzduiește zilele acestea ședința Comitetului de Monitorizare a Programului Operațional Regional Sud-Est 2021-2027.

Evenimentul reunește peste 40 de reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Autorității de Management a acestui program, ai ministerelor implicate în procesul de programare și implementare, precum și consilii județene, primăriile municipiilor reședință de județ din Regiunea de Sud-Est, pentru a discuta metodologia de verificare a proiectelor etapizate și încheierea contractelor de finanţare necesare pentru continuarea finanţării acestora în cadrul PR SE 2021-2027.

De asemenea, în cadrul sesiunilor de dezbateri, se vor prezenta aspecte esențiale referitoare la implementarea Programului Regional Sud-Est 2021-2027.

„Sunt convins că aceste discuții vor fi productive și că vom obține informații valoroase despre atragerea și absorbția fondurilor europene, aspecte cruciale pentru dezvoltarea județului Galați.  Fondurile europene au un rol esențial în modernizarea infrastructurii, susținerea mediului de afaceri, îmbunătățirea serviciilor publice în județul nostru, aducând beneficii semnificative atât comunității locale, cât și regiunii în ansamblu”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Citeşte mai departe ...

Deputatul Viorica Sandu: Stoparea speculei și stabilizarea prețurilor la alimente-un succes al PSD

Deputatul Viorica Sandu susține că prețurile la alimente au scăzut ușor în februarie, fapt confirmat de Institutul Național de Statistică.

„Inflația la această categorie de produse este în prezent de 4,5%, cu mult sub rata generală a inflației (7,2%) și în scădere față de luna ianuarie (5,6%)”, a transmis deputatul Viorica Sandu. 

Potrivit sursei citate, PSD își propune „extinderea și îmbunătățirea acestei măsuri și, în cel mai scurt timp a veni cu o astfel de formulă îmbunătățită, care să pună în valoare și să facă mai competitive produsele alimentare românești, astfel încât români să aibă acces la hrană mai ieftină și mai sănătoasă”.

„Succesul măsurii PSD de limitare a adaosului comercial se reflectă în prețuri semnificativ mai mici în luna ianuarie 2024 față de cele dinainte de introducerea măsurii PSD: făină-31,2%, mălai-26,3%, ulei-17,4%, unt-9.12%, zahăr-7,83% Evident că există și produse la care prețurile sunt mai mari din cauza unor influențe sezoniere. Este firesc ca prețul legumelor și al laptelui să fie mai mare iarna decât vara. Astfel de variații se manifestă în fiecare an, indiferent de nivelul inflației, dar important este faptul că specula a fost oprită iar prețurile la alimente s-au stabilizat”, a precizat deputatul Viorica Sandu. 

Citeşte mai departe ...

"Nu de Gât" un spectacol cu care sunteţi aşteptaţi la Teatru pe Ţeavă

Vineri, 22 martie, ora 19:00, la Teatru pe Ţeavă din Galaţi, un spectacol care pune în discuţie prietenia! Doi prieteni, o seară de weekend, câteva pahare consumate într-o atmosferă distractivă. Dar ce se întâmplă atunci când o farsă merge prea departe? Poate o prietenie de ani de zile să fie zbuciumată de o glumă?
Proastă, evident! Stupidă! Dar totuşi o glumă! La toate astea vă vor răspunde Vlăduţ & Ionuţ, în spectacolul NU DE GÂT, in regia lui Vlad Volf la Teatru pe Ţeavă.
Distribuţia: Vlad Ajder şi Ionuţ Moldoveanu. Accesul în sală este permis începând cu orele 18. Nerecomandat persoanelor sub 18 ani. Durata: 60 de minute.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri