Menu
RSS
La ediția cu numărul 111 a CCN a fost premiată excelența

La ediția cu numărul 111 a CCN a fo…

Șase diplome de excelenţă...

Hunor: PSD e îndreptățit să dea prim-ministrul în noul Guvern. Așa e corect!

Hunor: PSD e îndreptățit să dea pri…

Kelemen Hunor, liderul UD...

Gălăţenii Sebastian Panaite şi Sonya Stancu au cucerit medalii de aur la Campionatul Balcanic

Gălăţenii Sebastian Panaite şi Sony…

La Bucureşti în sala CSŞ ...

Un bărbat a scăpat de sub control volanul mașinii și a pătruns cu autoturismul în curtea vecinilor

Un bărbat a scăpat de sub control v…

Polițiștii Secției 3 Poli...

Alertă în Galați! Polițiștii caută un evadat

Alertă în Galați! Polițiștii caută …

Un deținut de la Penitenc...

Lieştenii şi brăniştenii fac legea în serie

Lieştenii şi brăniştenii fac legea …

Liga a 3-a a programat sâ...

Oţelul a pierdut la limită la Sibiu

Oţelul a pierdut la limită la Sibiu

Oţelul a jucat luni seara...

Ultima ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis din acest an

Ultima ofertă de vânzare de titluri…

Ministerul Finanţelor a î...

Inspectoratul Școlar Județean Galați a reunit profesorii de „română”la o masă rotundă despre rolul  profesorului în actul de predare

Inspectoratul Școlar Județean Galaț…

Primul cerc metodic al pr...

Prev Next

Luni, 11 Martie 2024 - Regional Press

Conferința Națională de Literație, ediția I

Învățământul gălățean a fost reprezentat de inspectorul școlar pentru învățământul primar, prof.Nineta Bărbătescu, din cadrul I.ȘJ Galați, chiar în ziua când împlinea o frumoasă vârstă, după cum ne-a declarat ulterior.

Evenimentul este, totuși, cu atât mai important de luat în seamă, pentru că „trebuie sa fie punct de plecare in viitoare demersuri” de transformare a învățământului românesc.

Manifestarea, desfășurată pe parcursul a două zile, 9 si 10 martie 2024, a fost inițiată de Teach for România și Fundația Noi Orizonturi, alături de Asociația Română de Literație și Asociația InfinitEdu, susținută de Coaliția pentru Educație, Facultatea de Psihologie și Științele Educației – Universitatea din București, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea de Vest din Timișoara

Potrivit organizatorilor, evenimentul principal a fost fiind dedicat celor care doresc (și) trebuie să contribuie la dezvoltarea competențelor de citit-scris în rândul elevilor din țara noastră.

Conferința a reprezentat o oportunitate de conectare, de învățare unii de la alții, a decidenților, reprezentanților din mediul academic, experților internaționali din domeniul literației (Dr. William Brozo, consultant și profesor emerit de literație la George Mason University, Statele Unite ale Americii; Dr. Sari Sulkunen, profesor de multi-literație la Universitatea Jyväskylä, Finlanda; Dr. Charles Temple, consultant și profesor emerit de științe ale educației, Kinghorn Professor of Global Education, HWS Colleges, Geneva, Statele Unite ale Americii; Constantin Lomaca, director al Departamentul de Științe la Franconian International School, Germania) și practicienilor, după cum au subliniat numeroși participanți, la final..

Printre ideile desprinse în urma interacțiunilor, cela mai notabile au fost:

- fiecare copil are dreptul la o experienta de invatare care sa-l ajute sa-si dezvolte maximal potentialul;

- "invat sa citesc" pentru ca apoi sa "citesc pentru a invata";

- Literatia este responsabilitatea tuturor. "Predarea" literatiei nu se realizeaza doar in cadrul ariei Limba si comunicare;

- Practicile didactice trebuie sa aiba la baza cercetari stiintifice. Se vorbeste despre o literatie stiintifica a profesorilor si de sofisticare cognitiva;

- evaluarea nivelului de literatie emergenta la elevi;

- "Efectul Matei" definit de Dr. Keith Stanovich.

 

Citeşte mai departe ...

Pâinea cu... friptură, de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați

OSIM a acordat Universității „Dunărea de Jos” din Galați brevet de invenție pentru o pâine proteică, la care a lucrat un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Șiința și Ingineria Alimentelor.

Procedeul de obținere a pâinii echilibrate nutrițional în proteine reprezintă o soluție de a aduce pâinea în limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, adică de a avea un conținut optim în aminoacizii esențiali.

Autorii (Floricel Cercel, Petru Alexe și Romulus Marian Burluc) au plecat de la premisa că pâinea normală este dezechilibrată în aminoacizi esențiali și au adăugat un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne (porc, vită, pasăre sau pește, extractul de proteine miofibrilare neavând nici gust, nici miros caracteristic).

„Pâinea astfel obținută ar putea reprezenta o opțiune pentru populația săracă, mare consumatoare de pâine. Politicile de realizare și distribuție, cu protecția celor săraci, trebuie să vină prin niște programe guvernamentale sau locale. Pâinea echilibrată nutrițional va trebui să existe pentru toți consumatorii, dar consumatorii cu venituri mici trebuie să beneficieze de un preț subvenționat. Pâinea echilibrată nutrițional în proteine este ca și cum ai mânca pâine cu friptură, dar friptura nu se vede, dar se simte!”, ne-a explicat prof. dr. ing. Petru Alexe.

Citeşte mai departe ...

Peste 8.800 de șomeri înregistrați în județul Galați

  • Publicat în Social

În evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați erau înregistrați, la sfârșitul lunii ianuarie, 8.825 de șomeri.

Calculată în funcție de populația activă civilă la data de 1 ianuarie 2023, rata șomajului era de 5,24%, cu 0,04 puncte procentuale mai mare decât la sfârșitul lunii decembrie 2023.

Din numărul total de șomeri înregistrați în Galați, 1.212 erau beneficiari de indemnizație de șomaj, iar 7.613 erau șomeri neindemnizați.

În funcție de mediul de rezidență, 7.338 de șomeri provin din mediul rural și 1.487 sunt din mediul urban.

Cea mai numeroasă categorie de șomeri gălățeni (4.142 la număr) este formată din persoanele cu vârsta de peste 50 de ani.

Citeşte mai departe ...

Probleme la podul peste Dunăre: au apărut noi tasări

Noi probleme la podul peste Dunăre de la Brăila. Au apărut tasări la rampa de urcare pe pod de pe malul brăilean, viaduct care face legătura cu blocurile de ancoraj. 

„În urma inspecțiilor în șantier, Inginerul și reprezentanții CNAIR au identificat infiltrații la blocurile de ancoraj dinspre localitățile Brăila și Jijila. Astfel, pentru monitorizarea infiltrațiilor și închiderii Rapoartelor de Neconformitate, CNAIR a realizat o „Expertiză Tehnică a lucrărilor executate de Antreprenor în șantier”, iar o primă măsură a vizat următoarele: monitorizarea situației podului din momentul constatării infiltrațiilor, iar după punerea în funcțiune cu încă 6 luni. O mare parte dintre aceste infiltrații au fost stopate, iar ca urmare a punctelor de vedere transmise de Expertul Tehnic după punerea în funcțiune a Podului, acesta a prelungit perioada de monitorizare până la data de 31.03.2024, urmând să se stabilească după această dată o soluție finală de închidere a infiltrațiilor”, a anunțat CNAIR. 

Citeşte mai departe ...

Veste bună pentru gălățenii din cartierul Țiglina 1: va fi modernizat

A fost lansat în licitație publică un contract important pentru modernizarea cartierului Țiglina I. Este vorba în principal despre realizarea de noi locuri de parcare și refacerea celor existente, desființarea vechilor garaje, refacerea carosabilului și a trotuarelor, realizarea de racorduri necesare stațiilor de încărcare a mașinilor electrice, precum și realizarea de sensuri unice.

Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați: „Un oraș modern are cartiere moderne. De aceea, continuăm amplul nostru program pentru lucrări în cartiere și punem accent pe realizarea de noi locuri de parcare, pe măsură ce desființăm vechile baterii de garaje”.

Astfel, contractul lansat în licitație pentru „Refacere sistem rutier și regenerare urbană interior cartier Țiglina I, Municipiul Galați” are o valoare estimată de 24.121.565,00 lei, iar data limită pentru depunerea ofertelor este 8 aprilie 2024. Este vorba despre un contract multianual, pentru o perioadă de 4 ani, de la data semnării. 

Primăria municipiului Galați derulează deja proiecte importante pentru modernizarea cartierelor Micro 19, 20 și 21, Siderurgiștilor Vest, Aurel Vlaicu I și II, Micro 38 și 39 A, B și C. Iar de curând a fost lansat în licitație publică un contract pentru modernizarea cartierelor Mazepa I și Mazepa II.

Citeşte mai departe ...

Costel Fotea: O pistă de biciclete va lega municipiul Galați de Pădurea Gârboavele și Smârdan

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a semnat contractul de finanțare pentru pista de biciclete care va lega municipiul Galați de Pădurea Gârboavele și Smârdan, un proiect unic în regiune.

 ”Este un proiect la care țin foarte mult și pe care ni l-am dorit de mult timp.Pista va fi un spațiu ideal pentru gălățenii pasionați de biciclete, care au început să fie din ce în ce mai mulți, oferindu-le o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber în natură, precum și o experiență de neuitat.

 Pista de biciclete va avea o lungime de 22,8 kilometri, iar traseul va porni de la Lacul Vânători, trecând prin satul Costi, pe la Vânători și Odaia Manolache, loc din care cicliștii pot alege ruta spre Pădurea Gârboavele sau ruta Cișmele – Smârdan – intersecția cu DJ251”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

 Pista va fi dotată cu tot ce este necesar pentru o plimbare sigură și plăcută: două sensuri, rasteluri, sisteme de monitorizare, echipamente de protecție, pasaje și poduri unde este nevoie, precum și iluminat public.

 Valoarea investiției se ridică la peste 24 de milioane de lei (aproape 5 milioane de euro), din care 22 de milioane de lei sunt obținuți prin fonduri europene.

 De asemenea, s-a finalizat și licitația pentru desemnarea constructorului, astfel că zilele acestea va fi emis ordinul de începere proiectare și execuție.

Citeşte mai departe ...

Lieştenii şi brăniştenii şi-au valorificat avantajul terenului propriu

  • Publicat în Sport
Liga a 3-a la fotbal s-a reluat în weekkend cu partidele din cea de-a 16-a. Cele două echipe gălăţene din seria a 2-a au debutat în noul an cu victorii pe teren propriu. Pe Lieşti Arena a avut loc derbiul dintre Sporting Lieşti şi CSM Focşani 2007. Lieştenii au respectat planul tactic stabilit de antrenorul Cătălin Savu, au jucat cu multă dăruire şi au obţinut o victorie foarte preţioasă. Unicul gol a fost reuşit de Grigoraş în min.85 din penalti. Lieştenii au început cu formula: Cilighidreanu -Ţopa, Maftei, Podaşcă, Dima -Iacob, Chiriac, Crihană, Stan -Iordache, Costea. Au mai jucat: Grigoraş, Munchiu şi Petrache. Sporting îşi consolidează locul 3 cu 29 de puncte şi va juca runda viitoare, pe 16 martie în deplasare cu Voinţa Limpeziş. Unirea Braniştea a primit vizita celor de la Hamangia Baia. Brăniştenii au jucat cu motoarele turate la maxim, au marcat nouă goluri şi au răzbunat înfrângerea surprinzătoare din tur. Rezultat final: Unirea Braniştea -Hamangia Baia 9-0 (5-0). Au marcat: D.Cireş, Răducan 4 goluri, Voicu, Popa, Şoptică, Ţicămucă. Antrenorul Ionuţ Niculcea a folosit formula: Paharnicu -Mihai (min.58 Postelnicu), Popa, Dr.Voicu, Hilohi (min.38 Olteanu) -Andrei (min.45 Lefter), D.Cireş -Neagu, Răducan (min.58 Şoptică), Nica - Docuz (min.45 Ţicămucă). Unirea Braniştea se menţine pe locul 5 cu 26 puncte şi va juca etapa viitoare, pe 15 martie în deplasare cu CSM Rm.Sărat, locul 4 cu 28 de puncte.
Citeşte mai departe ...

Handbalistele de la CSM Galaţi îşi continuă parcursul către Liga Florilor

  • Publicat în Sport

Divizia A la handbal feminin s-a reluat duminică, după o pauză de o lună, cu partidele celei de-a 11-a etape. CSM Galaţi a jucat în deplasare cu CSM Roman. Fetele pregătite de Daciana Balaban şi Relu Druţu şi-au făcut bine treaba, au respectat planul tehnico-tactic stabilit la şedinţa tehnică şi au obţinut încă o victorie lejeră. Rezultat final: CSM Roman -CSM Galaţi 23-42 (10-19). Lotul folosit de echipa noastră: Bianca Aron, Nicoleta Petre -Andreea Merlă, care a revenit după o accidentare, 4 goluri, Iulia Eiler 3 g, Cristina Andriţa 6 g, Mălina Bichir 2 g, Andreea Prescură 4 g, Ana Maria Samson 1 g, Iasmina Ichim 1 g, Mădălina Manolachi, revenită şi ea după probleme medicale 4 g, Diana Nichitean 3 g, Alina Czeczi 3 g, la primul joc în tricoul CSM Galaţi, Sara Sablic 4 g, Kristina Radayeva 6 g, debutantă la echipa noastră, Bianca Zegrean 2 g, Cristina Marcu. CSM Galaţi a revenit pe primul loc cu maxim de puncte, 27 puncte şi va juca runda viitoare, pe 17 martie, de la ora 12.00 în sala Dunărea cu HCF Piatra Neamţ.

Citeşte mai departe ...

11 martie – Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Terorismului

11 martie a fost declarată de Comisia Europeană ca fiind Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Terorismului şi marchează data când au avut loc patru atentate la Madrid în dimineaţa zilei de 11 martie 2004. Atunci, zece rucsacuri încărcate cu TNT au explodat în patru trenuri din Madrid, aflate în patru staţii diferite şi unde era foarte mare trafic de pasageri. Exploziile au avut loc simultan între orele 7:39 – 7:42. Au murit atunci 199 de persoane, dintre care 16 cetăţeni români şi au fost rănite 1467.

Citeşte mai departe ...

CSM Arcada a preluat șefia în campionat

  • Publicat în Sport

Penultima etapă a sezonului regulat din Divizia A1 la volei masculin a adus modificări pe podium. Cvintupla campioană a României, CSM Arcada Galaţi a jucat duminică la prânz la Timişoara cu CSU Universitatea , a întâmpinat ceva probleme doar în setul trei, dar s-a impus în minim de seturi, scor final 3-0 (16, 14, 24). Antrenorul Sergiu Stancu a folosit o formulă inedită: Aldea 5 puncte, Lopes 11 p, Gergye, Talpă 16 p, Lescov 1 p, Mihălescu 8 p -Cristudor, libero. Au mai jucat: Karimi 1 p, Butnaru 2 p, Nikula 1, Hamacher. Alte rezultate: CSM Corona Braşov -Dinamo Bucureşti 1-3, SCM Zalău -Steaua Bucureşti 2-3. După această victorie de trei puncte, CSM Arcada a preluat fotoliul de lider cu 50 de puncte, podiumul fiind completat de CSM Corona Braşov 50 p, un meci mai mult disputat şi Rapid Bucureşti 49 p. Echipa gălăţeană va juca ultimele două meciuri din prima fază a campionatului în această săptămână: restanţa cu SCM Zalău, marţi 12 martie în deplasare şi cu Ştiinţa Explorări Baia Mare, sâmbătă 16 martie, sala sporturilor Dunărea.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri