Menu
RSS
VIDEO Incendiu violent într-un bloc din Galaţi. Zeci de locatari au fost evacuaţi

VIDEO Incendiu violent într-un bloc…

Un apartament situat la e...

Costel Fotea anunță investiții uriașe în infrastructura județului Galați

Costel Fotea anunță investiții uria…

Președintele Consiliulu...

FII SOCKSY!... de Ziua Mondială a Sindromului Down

FII SOCKSY!... de Ziua Mondială a S…

Pe 19, 20 și 21 martie, r...

György László Balint, noul antrenor al Oțelului

György László Balint, noul antrenor…

După ce a pierdut ultimel...

RAR. Aproape jumătate dintre mașinile controlate anul trecut – adevărate pericole pe roți

RAR. Aproape jumătate dintre mașini…

Inspectorii Registrului A...

Handbalistele de la CSM Galaţi defilează spre Liga Florilor

Handbalistele de la CSM Galaţi defi…

Cea de-a 4-a etapă din pl...

Vești bune pentru siderurgie din Parlamentul European

Vești bune pentru siderurgie din Pa…

Europarlamentarul Dan Nic...

19 martie - Ziua paşaportului românesc

19 martie - Ziua paşaportului român…

Ziua paşaportului românes...

Costel Fotea: Vom moderniza complet sistemul de încălzire al Spitalului Județean, vechi de 60 de ani

Costel Fotea: Vom moderniza complet…

Consiliul Județean Gala...

United a remizat spectaculos cu FK Odorheiu Secuiesc

United a remizat spectaculos cu FK …

Sala sporturilor Dunărea ...

Prev Next
Oana Dragota

Oana Dragota

RAR. Aproape jumătate dintre mașinile controlate anul trecut – adevărate pericole pe roți

Inspectorii Registrului Auto Român (RAR) au verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, anul trecut, 89.520 de vehicule la nivelul întregii țări și au constatat că 40,01% aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

Potrivit unui comunicat al RAR, cele mai multe neconformități au fost constatate la instalația electrică de iluminare-semnalizare (24,51%), emisiile poluante (18,91%), punți, jante, anvelope și suspensie (11,29%), vizibilitate (11,23%) și șasiu și elemente atașate șasiului (10,40%).

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,12% dintre vehiculele controlate și în 1,68% dintre cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcție.

„În urma verificărilor s-au identificat deficiențe din sfera poluării la 6.380 de vehicule dintre cele controlate. Inspectorii RAR au identificat în trafic și vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcție sau la punți și fuzete. În cazul a 5.522 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident. Aproximativ 2,2% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică - ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2024, au fost aplicate 27.032 de sancțiuni, au fost retrase 22.892 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 341 de vehicule și 304 ITP-uri au fost anulate”, se arată în comunicat.

Certificatul de înmatriculare reținut poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară, precizează sursa citată.

RAR atrage atenția că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

Sanjeev Gupta ar putea „ierta” combinatul Liberty Galați de o datorie de 150 milioane de euro

Consiliul de administrație al combinatului siderurgic Liberty Galați a convocat o AGA extraordinară, pe data de 14 aprilie.

Pe ordinea de zi se află aprobarea majorării capitalului social al Liberty Galați SA cu 743,13 milioane lei, prin aport în natură constând în încorporarea unei creanțe certe, lichide și exigibile de 149,52 milioane euro deținută asupra societății de către acționarul majoritar Liberty Holdco Galați&Skopje Limited, care ar urma să primească acțiuni nou-emise în schimbul aportului în natură.

Liberty Galați SA este controlată aproape integral (cu peste 99% din capital) de Liberty Holdco Galați&Skopje Limited, deținută de Liberty Galați & Skopje Limited, aflată în posesia Liberty Steel East Europe (Bidco) Limited, la care acționar majoritar este Liberty Delta 5 Ltd, cea din urmă controlată direct de miliardarul indian Sanjeev Gupta, scrie Profit.ro.

Practic, ar însemna că Liberty Galați să fie „iertată” de o datorie de 150 milioane de euro chiar de către patronul său, Sanjeev Gupta.  

În CA-ul Liberty Galați a intrat recent și Dan Sandu, directorul general al Băncii de Investiții și Dezvoltare, instituție de credit deținută de Ministerul Finanțelor.

Liberty Galați SA a intrat recent în procedură de concordat preventiv, pentru evitarea insolvenței.

FINANȚĂRI. Acces sporit la servicii sociale pentru comunitățile rurale din județul Galați

Comunitățile rurale din județul Galați fără acces, sau cu acces limitat, la servicii sociale vor beneficia de o oportunitate majoră prin proiectul „Furnizarea de servicii integrate în comunitățile rurale – Facilitarea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente și de calitate”.

Proiectul, finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, are ca scop îmbunătățirea accesului la servicii sociale, educaționale și medicale pentru persoanele vulnerabile din mediul rural.

Cu un buget semnificativ, de peste 800 de milioane de euro și o durată de implementare de 60 de luni (2025-2029), inițiativa vizează sprijinirea a 2.000 de comunități rurale din România, inclusiv din județul Galați. Proiectul este derulat în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.

În acest context, prefectul județului Galați, Andreea Anamaria Naggar, a participat luni la o nouă sesiune de informare, în contextul în care au fost publicată procedura cadru privind selecția UAT-urilor din mediul rural. În cadrul ședinței, la care a participat și Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, s-a discutat, timp de mai bine de două ore, despre documentația necesară înscrierii, modul de implementare, semnarea protocoalelor cu UAT-urile eligibile, precum și despre beneficiile oferite de acest proiect.

Anterior, la data 17 februarie, prefectul a organizat o întâlnire de lucru între reprezentanții celor trei ministere și primarii din județul Galați, peste 50 de localități fiind reprezentate, pentru ca aceștia să afle cât mai multe informații despre mecanismele de accesare a fondurilor europene și pașii necesari accesării acestora, dar și implementării proiectului.

În perioada următoare, vor fi semnate 41 de protocoale de colaborare între instituțiile centrale și cele județene implicate, precum Instituția Prefectului, Consiliul Județean, CJRAE, AJPIS, DSP și DGASPC, consolidând astfel parteneriatul pentru implementarea proiectului.

Beneficiile pe care le poate aduce proiectul pentru județul Galați sunt:

- crearea de echipe comunitare integrate, formate din asistenți sociali, medici comunitari, consilieri școlari, mediatori sanitari și alți specialiști;

- amenajarea de spații moderne de lucru pentru echipele locale;

- dotarea cu echipamente și resurse necesare specialiștilor;

- sprijin pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile, inclusiv servicii la domiciliu pentru vârstnici și persoane cu dizabilități;

- reparații și renovări pentru locuințele persoanelor vulnerabile;

- consiliere și orientare profesională pentru integrarea pe piața muncii a persoanelor aflate în dificultate.

Fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) din județ poate accesa până la 354.062 de euro, fonduri destinate angajării de specialiști, amenajării spațiilor și furnizării serviciilor integrate.

„Fondurile europene reprezintă o oportunitate reală pentru județul nostru, oferind mijloacele necesare pentru reducerea decalajului dintre mediul rural și cel urban. Accesarea acestor finanțări poate duce la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale, prin asigurarea unor servicii de bază moderne și eficiente. Ca prefect al județului Galați, consider că este foarte important să sprijin primarii și administrațiile locale în înțelegerea mecanismelor acestui proiect și în pregătirea aplicațiilor pentru finanțare. Voi susține în continuare toate inițiativele care contribuie la dezvoltarea echilibrată a județului Galați și care aduc beneficii concrete pentru cetățeni. Acest proiect este o șansă extraordinară pentru comunitățile rurale din județul Galați. Prin sprijin financiar și tehnic, putem îmbunătăți semnificativ serviciile sociale, educaționale și medicale oferite cetățenilor noștri. Accesarea acestor fonduri nu este doar o șansă, ci o necesitate pentru progresul județului nostru”, a explicat prefectul județului Galați, Andreea Anamaria Naggar.

Proiectul „Furnizarea de servicii integrate în comunitățile rurale” reprezintă un pas semnificativ spre incluziunea socială și dezvoltarea durabilă a județului Galați, punând bazele unui viitor mai bun pentru comunitățile rurale vulnerabile, de aceea, în perioada următoare, la nivelul județului Galați, vor fi organizate mai multe întâlniri de lucru pentru a ne asigura că, la nivelul fiecărui UAT, nu sunt impedimente și este pregătită documentația în vederea accesării acestor sume de bani importante pentru județul nostru, conform unui comunicat remis de Prefectura Galați.

Efectele OUG care interzice cumulul pensiei cu salariul asupra sistemului sanitar și celui de învățământ din județul Galați

Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a organizat o ședință cu conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) și cu cea a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Galați, pentru a discuta despre impactul pe care îl va avea Ordonanța de Urgență nr. 9/2025 în județul Galați, informează Prefectura Galați.

Această ordonanță, care interzice cumulul pensiei cu salariul pentru angajații contractuali, își propune să optimizeze resursele și să reglementeze situațiile de acest tip, va avea impact în două domenii esențiale: sănătatea și educația.

În sistemul sanitar din județul Galați, aplicarea acestei măsuri va duce la vacantarea a 49 de posturi, dintre care 13 de medici, 18 de asistenți medicali, unul de chimist (singurul pe care îl are Spitalul de Boli Infecțioase), restul fiind personal auxiliar, ceea ce va genera o criză de personal, cu consecințe directe asupra calității serviciilor medicale oferite.

De asemenea, sistemul de învățământ din județ va rămâne fără 269 de angajați: 210 cadre didactice, 19 cadre didactice auxiliare și 40 de persoane din personalul nedidactic. În unitățile școlare din mediul rural, această situație ar putea duce la imposibilitatea acoperirii anumitor discipline, în timp ce lipsa personalului auxiliar va afecta logistica și suportul administrativ, esențiale pentru buna funcționare a școlilor.

„Orice măsură, indiferent de intențiile sale pozitive sau de beneficiile pe termen lung, trebuie să fie însoțită de predictibilitate și să ofere instituțiilor vizate timpul și mijloacele necesare pentru a se adapta, mai ales că acestea se confruntă deja cu deficit de personal. Vom întocmi un raport detaliat cu situația din județul Galați, pe care îl voi transmite la Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale și la Guvernul României, în vederea identificării cât mai rapide a soluțiilor care să prevină  o criză de personal în sănătate și învățământ. Totodată, sper ca autoritățile să reglementeze cât mai curând posibil prorogarea termenului de aplicare a Ordonanței de Urgență nr. 9/2025, ceea ce ar permite organizarea, până la sfârșitul anului, a concursurilor pentru ocuparea posturilor contractuale ocupate de pensionari, astfel încât să se asigure continuitatea serviciilor, protejând totodată interesele pacienților și ale elevilor”, a declarat Andreea-Anamaria Naggar, prefectul județului Galați.

Guvernul a suspendat până la sfârșitul anului 2025 prevederile OUG 9/2025.

Abonează-te la acest feed RSS

Taguri