Menu
RSS
Oţelul a pierdut la Arad după 51 de zile

Oţelul a pierdut la Arad după 51 de…

Înfrângere prea severă pe...

Starea culturilor de cereale păioase din județul Galați înființate în toamna lui 2023

Starea culturilor de cereale păioas…

Oficiul Fitosanitar Galaț...

Olimpiada Națională Aria Curriculara Tehnologii - Domeniul Agricultură

Olimpiada Națională Aria Curricular…

În perioada 26-30 aprilie...

Tehnologie ultraperformantă pentru salvarea vieții. Costel Fotea: Soft pe bază de inteligență artificială pentru tratarea cancerului

Tehnologie ultraperformantă pentru …

Soft pe bază de inteligen...

Ministerul Muncii: Pensiile aferente lunii mai se plătesc înaintea sărbătorilor pascale

Ministerul Muncii: Pensiile aferent…

La solicitarea premierulu...

Baschetbaliştii lui Florin Nini au legat patru victorii

Baschetbaliştii lui Florin Nini au …

Mai bine mai târziu decât...

Pelerinajul de Florii în Arhiepiscopia „Dunării de Jos”. Programul complet

Pelerinajul de Florii în Arhiepisco…

  Sâmbătă, 27 apr...

Peste 1.600 de locuri scoase la concurs în școlile de Poliție

Peste 1.600 de locuri scoase la con…

În perioada aprilie-iulie...

Ciolacu, despre coaliția PSD-PNL: Suntem mai puternici decât niciodată în momentul ăsta!

Ciolacu, despre coaliția PSD-PNL: S…

Preşedintele PSD, Marcel ...

Un pas către un viitor „verde”. Clădirea Complexului Muzeal de Științele Naturii, modernizată cu fonduri UE

Un pas către un viitor „verde”. Clă…

Consiliul Județean Galați...

Prev Next
Radu Irina

Radu Irina

Pelerinajul de Florii în Arhiepiscopia „Dunării de Jos”. Programul complet

 
Sâmbătă, 27 aprilie 2024, în ajunul Praznicului împărătesc al Floriilor, în municipiile Galaţi şi Brăila, precum şi în alte localităţi din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, se va desfăşura tradiţionalul Pelerinaj de Florii, care aminteşte de momentul Intrării Mântuitorului nostru Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului.
 
În municipiul Brăila, începând ora 14.00, preoţii şi credincioşii se vor întâlni în faţa bisericii „Sf. Cuv. Parascheva“. De aici, la ora 14.30, se va porni în procesiune pe „Calea Călăraşilor“, spre Catedrala „Naşterea Domnului”.
 
În municipiul Galaţi, începând cu ora 15.00, preoţii şi credincioşii se vor întâlni la biserica „Vovidenia“, de unde, începând cu ora 16.00, se va porni în procesiune pe ”Calea Domnească” spre Catedrala Arhiepiscopală.
 
La aceste procesiuni vor participa copii şi tineri din parohii, precum şi numeroşi credincioşi purtând stâlpări de finic, icoane, prapori, ripide, cruci şi făclii.
 
La ambele procesiuni va participa şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care va săvârşi pe esplanadele celor două Catedrale slujba de binecuvântare a stâlpărilor şi va rosti cuvânt de învăţătură.
 
Programul liturgic va continua cu slujba Privegherii în cinstea sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim.
 
În Duminica Floriilor (28 aprilie), Înaltpreasfinţitul Părinte Casian va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.
 

Peste 1.600 de locuri scoase la concurs în școlile de Poliție

În perioada aprilie-iulie 2024, se organizează o nouă sesiune de admitere în cele 2 unități de învățământ postliceal ale Poliției Române: Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” – Câmpina și Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” - Cluj-Napoca, pentru formarea agenților de poliție.

 Numărul de locuri, defalcat pe școli, este următorul: 1.340, la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” – Câmpina și 300 la Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” - Cluj-Napoca.

 Cererile tip de înscriere, precum și, după caz, consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către unitatea de recrutare, se completează de către candidat în mod lizibil, se semnează și se transmit, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail a unității de recrutare, în perioada 24 aprilie – 14 mai 2024, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Unitățile de recrutare vor posta pe site-ul oficial adresa de e-mail la care se vor transmite cererile-tip de înscriere. Candidații se pot înscrie la o singură școală postliceală.

 În vederea constituirii dosarului de recrutare, candidații vor depune documentele solicitate până la data de 21 mai 2024.

 Lista cu unitățile de recrutare se regăsește aici - https://www.politiaromana.ro/ro/politia-romana/unitati-teritoriale.

 Sesiunea de admitere cuprinde mai multe etape. După încheierea perioadei de recrutare, sunt planificate evaluarea psihologică a candidaților, proba de evaluare a performanței fizice, susținerea probei de evaluare a cunoștințelor, iar, la final, examinarea medicală a candidaților rămași în concurs după parcurgerea etapelor amintite.

 Proba de evaluare a performanței fizice va fi susținută în perioada 25 – 31 mai 2024, indiferent de unitatea de învățământ pentru care candidatul a optat, în centrele zonale de selecție, astfel:

 - Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” - pentru candidații din Municipiul București și județele: Argeș, Călărași, Constanța, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Teleorman, Tulcea;

- Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina - pentru candidații din județele: Brașov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea;

 - Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca - pentru candidații din județele: Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sălaj, Sibiu;

 - Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea - pentru candidații din județele: Arad, Bihor, Caraș-Severin, Satu Mare, Timiș;

 - Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani - pentru candidații din județele: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea;

 - Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni - pentru candidații din județele: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui.

 Proba de evaluare a cunoștințelor se va susține la unitățile de învățământ pentru care au optat, de către candidații care au promovat proba de evaluare a performanței fizice.

Candidații care au promovat proba de evaluare a performanței fizice vor susține proba de evaluare a cunoștințelor la data de 15 iunie 2024, iar rezultatele obținute vor fi aduse la cunoștința candidaților prin postarea pe site-ul oficial al unității de învățământ pentru care optează, până la data de 16 iunie 2024.

 Proba de evaluare a cunoștințelor constă într-un test grilă cu întrebări din disciplinele: limba română, limbă străină, legislație specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum și a instituțiilor politice ale statului, educație civică și cetățenească, exerciții de evaluare a capacității de analiză și sinteză, precum și exerciții privind deprinderea raționamentului logic.

 La limba străină, candidatul optează, prin cererea-tip de înscriere la concursul de admitere, pentru una din următoarele discipline: limba engleză sau limba franceză.

 Examinarea medicală se realizează în ordinea descrescătoare a notelor finale, în perioada 19 iunie – 12 iulie 2024.

 Rezultatele finale ale admiterii se afișează la sediul unităților de învățământ și se postează pe site-ul oficial al acestora, până la data de 19 iulie 2024.

 Detalii cu privire la această sesiune de admitere se regăsesc pe site-ul MAI: https://www.mai.gov.ro/cariera/institutii-de-invatamant-formare-profesionala/, precum și pe site-urile fiecărei instituții de învățământ:

 Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina – http://www.scoalapolitie.ro/

 Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca– http://www.scoalapolcj.ro/.

Căprioară pe Faleza Dunării din Galați

O căprioară a ajuns în zona de promenadă de pe Faleza Dunării din orașul Galați. Animalul a fost văzut de un trecător care a anunțat autoritățile.

Specialiștii AJVPS au reușit să o captureze și au dus-o, în siguranță, într-un adăpost pentru animale.

„Am primit un telefon de un cetățean, care ne-a anunțat că a văzut un pui de căprioară pe Faleza Dunării din Galați. Am capturat-o și am dus-o la medicul veterinar. Nu este un pui ce căprioară, este un adult, are în jur de trei ani. Are câteva răni superficiale, nimic grav. Va mai sta o scurtă perioadă în carantină pentru a fi monitorizată. Ulterior, va fi eliberată în mediul natural. Cel mai probabil, în pădurea Gârboavele sau Miloș”, a declarat Adrian-Dănuţ Alexandru, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS).

Provocări şi soluƫii inginereşti în construirea podurilor emblematice peste Dunăre

Asociaƫia Generală a Inginerilor din România (AGIR) Sucursala Galaƫi şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaƫi vă invită vineri, 26 aprilie 2024, ora 10.30, în sala D03 (Str. Domnească nr. 111, Corp D, parter) să participaƫi la evenimentul intitulat „Arc peste timp – provocări şi soluƫii inginereşti în construirea podurilor emblematice peste Dunăre la Cernavodă şi Brăila”, prilejuit de împlinirea a 170 de ani de la naşterea lui Anghel Saligny.

Prezentarea Podului Carol I de la Cernavodă va fi făcută de domnul inginer George M. Croitoru, membru titular al Diviziei de Istoria Tehnicii din cadrul Comitetului Român de Istoria şi Filozofia Ştiinţei şi Tehnicii (CRIFST) şi membru al Comisiei de Istorie a Oraşelor din România, ambele aflate în structura Academiei Române, membru al AGIR, Societăţii Experţilor Tehnici Extrajudiciari şi Consultanţi şi al Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri.

Podul suspendat de la Brăila va fi prezentat de domnul inginer Dan Sima, absolvent al Facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, specializarea Poduri şi Tuneluri, reprezentantul IHI (constructorul podului).

Cele două prezentări de poduri vor evidenƫia spiritul de inovare al inginerilor pentru că vor demonstra capacitatea de a soluƫiona diferit probleme asemănătoare, chiar dacă apărute în epoci diferite, ridicate la construcƫia podurilor.

Deoarece construcƫia de poduri este nu numai o acƫiune cu scop utilitar, ci şi o exprimare artistică iar conceptul de pod are şi valoare simbolică, vor fi prezentate şi podurile reprezentate pe bancnotele euro. Prezentarea podurilor va fi realizată de șl. dr. ing. Luigi Mistodie, de la Facultatea de Inginerie a Universităƫii „Dunărea de Jos” din Galaƫi, un pasionat al acestui tip de construcƫii. Tot domnia sa va pune la dispoziƫia participanƫilor la întâlnire şi o prezentare în realitate virtuală a podului Carol I, pod care este declarant monument istoric dar care, în prezent, nu se vizitează.

Program

10.30 – 10.45 - Deschiderea evenimentului, Anca Nicolau, AGIR – Sucursala Galaƫi

10.45 – 11.15 - Podul Carol I de la Cernavodă, George M. Croitoru, CRIFST – Academia Română

11.15 – 11.45 - Podul suspendat de la Brăila, Dan Sima, IHI România

11.45 – 12.15 - Podurile Euro, Luigi Mistodie, Universitatea Dunărea de Jos din Galaƫi

12.15 – 13.00 - Vizualizarea podului Carol I de la Cernavodă în realitate virtuală

Abonează-te la acest feed RSS

Taguri