Menu
RSS
„Fără șoferi, nu există ride sharing!”. Protest al colaboratorilor Uber și Bolt din Galați

„Fără șoferi, nu există ride sharin…

Peste 200 de șoferi, cola...

Digitalizarea fondului de carte și modernizare educațională la UDJG, printr-un proiect transfrontalier

Digitalizarea fondului de carte și …

Universitatea „Dunărea de...

Un vis aproape să fie îndeplinit

Un vis aproape să fie îndeplinit

Sezonul atletic în aer li...

Acord pentru o „rotativă” guvernamentală

Acord pentru o „rotativă” guvername…

Preşedintele Nicuşor Dan ...

VIDEO Incendiu la depozite, în Galaţi. A fost emis mesaj RO-Alert

VIDEO Incendiu la depozite, în Gala…

Un incendiu violent a izb...

Balul IEI, eveniment caritabil organizat de Asociația Femeilor Întreprinzătoare din România – Galați

Balul IEI, eveniment caritabil orga…

Asociația Femeilor Întrep...

Olimpiada de Astronomie și Astrofizică readuce elevii gălățeni pe podiumul național

Olimpiada de Astronomie și Astrofiz…

Organizată de Ministerul ...

Arhiepiscopia Dunării de Jos l-a oprit de la slujire pe preotul acuzat că a violat o adolescentă

Arhiepiscopia Dunării de Jos l-a op…

Arhiepiscopia Dunării de ...

Spectaculoasa pistă de bob suspendat din pădurea Gârboavele, aproape finalizată. Costel Fotea: Urmează instalarea pistei de bob cu pernă magnetică

Spectaculoasa pistă de bob suspenda…

Lucrările la prima pistă ...

„Dacă întrebi ce este jazzul, nu vei afla niciodată.” – Louis Armstrong

„Dacă întrebi ce este jazzul, nu ve…

Vineri, 20 iunie, ora 20:...

Prev Next

Luni, 19 August 2024 - Regional Press

A fost stabilit calendarul anului școlar 2024-2025

Elevii și copiii de grădiniță vor începe școala pe data de 9 septembrie, conform documentului publicat în Monitorul Oficial. Structura anului școlar 2024-2025 a fost aprobată și, potrivit Ministerului Educației, anul de studiu va fi împărțit în 5 module și 5 vacanțe. Calendarul anului școlar 2024-2025 Din punct de vedere administrativ, anul școlar începe la data de 1 septembrie 2024 și se încheie la 31 august 2025, cu o durată de 36 de săptămâni de cursuri. Structura noului an școlar este organizată tot pe module, la fel ca anul școlar precedent, cu intervale de cursuri și vacanțe. Pentru anul școlar 2024-2025 s-au stabilit 5 module de curs și 5 perioade pentru vacanțe. Programele naționale „Școala Altfel” și „Săptămâna verde” se vor desfășura în noul an școlar în perioada 9 septembrie 2024 - 30 mai 2025, în intervale de câte 5 zile lucrătoare consecutive. Derularea celor două programe va fi planificată în intervale de cursuri diferite. Decizia planificării perioadei este la fiecare unitate de învățământ. Va exista și în anul școlar 2024-2025 vacanța mobilă sau vacanța de schi, așa cum a fost numită, însă se va stabili ulterior și va avea o structură diferită, existând diferențe, ca durată, între modulele III și VI, în funcție de fiecare unitate de învățământ.

Citeşte mai departe ...

Bilanțul forțelor de ordine gălățene după minivacanța de Sf. Maria

  • Publicat în Social

În perioada 15 – 18 august, structurile Ministerului Afacerilor Interne au acționat, cu efective mărite, pentru menținerea unui climat de siguranță la nivelul județului Galați, informează un comunicat remis de Prefectura Galați.

Aproximativ 200 de polițiști gălățeni, din cadrul structurilor operative de Ordine Publică, Rutieră, Investigații Criminale, Investigare a Criminalității Economice precum și ai Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, au acționat zilnic, pentru prevenirea și combaterea oricăror evenimente care puteau afecta liniștea cetățenilor și au intervenit atunci când au fost sesizări cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

În această perioadă au fost sesizate 249 de evenimente, dintre acestea 211 au fost făcute prin apelul Unic de Urgență 112, iar 38 direct la unitățile de poliție. Polițiștii au intervenit la toate aceste evenimente semnalate, însă 17 dintre acestea au fost alarmări false.

Au fost constatate 804 fapte contravenționale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 379.605 lei.

Au fost reținute 52 de permise de conducere (20 - pentru depășirea vitezei legale, 2 – pentru consumul de băuturi alcoolice, 1 - pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise și 29 pentru alte abateri la regimul rutier). De asemenea, au fost retrase 30 de certificate de înmatriculare.

În această perioadă au fost constatate 3 infracțiuni la regimul circulației rutiere, fiind întocmite tot atâtea dosare penale.

În perioada minivacanței, peste 200 de jandarmi s-au aflat la datorie, fiind constituiți în patrule de jandarmerie și patrule mixte, polițist-jandarm. Astfel, jandarmii gălățeni au executat 48 misiuni de ordine publică, atât independent cât și în cooperare cu poliția, fiind sprijiniți și de efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, au participat la 4 misiuni de cooperare cu alte instituții de aplicare a legii și au asigurat ordinea publică la 21 manifestări cultural-artistice.

În 12 situații, jandarmii au prevenit escaladarea unor conflicte spontane, au îndepărtat persoanele care tulburau ordinea și liniștea publică, care adresau injurii și expresii jignitoare altor participanți la manifestările publice, totodată fiind luată și măsura sancționatorie împotriva acestora, cuantumul total al sancțiunilor aplicate fiind de 4.700 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii 61/1991.

Jandarmii au intervenit la 5 apeluri efectuate prin numărul unic 112 sau dispecerat și au verificat 107 persoane prin aplicația e-Dac.

La datorie au fost și lucrătorii Poliției de Frontieră Române, fiind dispuse măsuri de fluidizare a traficului în punctele de trecere, precum și de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat, fără a se înregistra evenimente deosebite.

A fost folosită la maximum capacitatea punctelor de trecere, fiind suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieșire din țară, după caz, unde situația a impus, fără a se înregistra timpi exagerați de așteptare sau evenimente deosebite la controlul trecerii frontierei.

Nici pompierii gălățeni nu au avut zile liniștite, aceștia fiind solicitați să intervină în 126 misiuni și acțiuni operative dintre care menționăm:

- 76 de misiuni SMURD, pentru acordarea primului ajutor calificat și asistenței medicale de urgență, dintre care 8 la accidente rutiere;

- 50 de intervenții pentru localizarea și lichidarea incendiilor din care 19 au fost incendii de vegetație uscată și arderi necontrolate.

O intervenție extrem de dificilă a fost stingerea incendiului izbucnit la o locuință particulară, cu propagare la a doua casă,  din municipiul Tecuci, str. Mihail Kogălniceanu, din data de 16.08.2023. S-a intervenit cu 6 autospeciale de stingere cu apă și spumă și 1 echipaj SMURD. Nu au fost înregistrate victime, ci doar pagube materiale (1 anexă gospodărie, 15 mp acoperiș asterială din lemn, 20 t material lemnos și diferite bunuri din camerele afectate)

Principalele cauze ale incendiilor menționăm: focul deschis în spații deschise (20), instalații electrice defecte sau improvizate (2).

De asemenea au mai fost:

- 3 misiuni pentru asistența persoanelor;

- 1 misiune pentru salvare de animale;

- 2 misiuni de asigurare și supraveghere;

- 1 alarmă falsă;

- 8 activități de recunoaștere în teren și instruire;

- 64 activități de monitorizare a transporturilor periculoase.

În perioada acestei minivacanțe, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pentru consumul şi dependența de droguri, în cadrul evenimentelor cu public numeros, ce au avut loc la nivel național.

De asemenea, persoanele aflate în evidența centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog au primit suport de specialitate și asistență continuă. Specialiștii antidrog au acționat în sistem integrat, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, printre care s-a numărat și Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Galați, care a desfășurat mai multe acțiuni de informare și sensibilizare privind traficul de persoane în zone pretabile desfășurării manifestărilor culturale, sportive sau de altă natură.

Citeşte mai departe ...

Ministrul Mediului: Nu am nicio emoţie să mănânc pepeni din piaţă!

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, susține că nu are emoții să consume pepenii de la Dăbuleni, din piețe.

Ministrul a precizat despre posibile substanţe în pepeni că are foarte mare încredere în instituţii. Până la această dată, ANSVSA nu a comunicat vreo problemă.

”Eu am foarte mare încredere în instituţiile statului român şi până astăzi, ANSVSA nu a comunicat în niciun fel o astfel de problemă. La mine la Bacău, de unde sunt eu, ajung mai uşor pepenii de la Matca şi de la Tecuci, dar cred că vin şi de la Dăbuleni. Nu am nicio emoţie să mănânc pepeni din piaţă, de altfel e singurul loc de unde şi eu şi familia mea cumpărăm”, a spus ministrul.

Citeşte mai departe ...

CSU Galaţi, locul 2 şi locul 4 la „Rm.Sărat Beach Volleyball Open”

  • Publicat în Sport

Cea de-a doua ediţie a „Rm.Sărat Beach Volleyball Open” s-a încheiat duminică seara târziu . Finalele feminine în care au fost angrenate cele două echipe de la CSU Galaţi, antrenor Ileana Berdilă au fost dramatice. Campioanele naţionale şi câştigătoarele de la prima ediţie, Sorina Răileanu şi Diana Milea au trebuit să se mulţumească cu locul 2 după ce au fost învinse în finala mare de eternele rivale, Adina Stanciu -Ioana Ordean, de la U Cluj, scor 0-2 dar după un prim set nerecomandat cardiacilor, încheiat 27-29 în care fetele noastre au irosit câteva mingi de set. Coechipierele lor, Gabriela Panait -Andreea Stănescu, calificate în premieră într-o finală, au pierdut dramatic medaliile de bronz după ce au condus cu 1-0 în finala mică cu Diana Dumitru -Marilena Puică, de la CSM Constanţa.
În perioada 22-24 august la Iaşi se va disputa Campionatul Naţional Brizo la volei pe plajă care va alinia la start 12 echipe feminine şi 12 echipe masculine. Galaţiul va fi reprezentat de Sorina Răileanu -Diana Milea, de la CSU care vor încerca să-şi apere titlul naţional cucerit anul trecut şi Cosmin Ghimeş -Dragoş Pavel, de la CSM Arcada.

Citeşte mai departe ...

Plimbări gratuite pe Dunăre pentru elevii gălățeni din mediul urban și rural

Sunt foarte mulți copii, în special din mediul rural, care nu s-au plimbat niciodată cu barca pe Dunăre. Din păcate, unii dintre ei, în special cei din satele îndepărtate, nici măcar nu au văzut cu ochii lor cum arată Dunărea, susține Costel Fotea, președintele CJ Galați.

De aceea, după Programul „Muzeele prin ochii copiilor”, Consiliul Județean Galați anunță un nou proiect de suflet, prin care elevii, de la oraș și de la sat, se pot plimba gratuit pe Dunăre cu nava de agrement „Camelia”.

„Va fi cu siguranță o experiență unică, care le va crea amintiri de neuitat. De aceea, îi invităm să exploreze gratuit frumusețea Dunării. Această facilitate este destinată grupurilor de elevi din învățământul primar, gimnazial și liceal, atât din mediul urban, cât și din cel rural. Fiecare grup trebuie să numere cel puțin 10 elevi și să fie însoțit de un profesor coordonator. Capacitatea maximă a navei este de 30 de persoane”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Plimbările se organizează miercuri și joi, în urma aprobării unei cereri scrise. Solicitările de participare trebuie transmise de către unitățile de învățământ pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Citeşte mai departe ...

Lucrarea de pe Drumul de Centură Galați. Șoseaua a fost extinsă de la două la patru benzi

Drumul de Centură, de la două la patru benzi. Tronsonul dintre Viaductul Combinatului și strada 9 Mai (blocurile ANL) a fost extins și asfaltat, anunță președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Întregul tronson a fost lărgit la patru benzi, după ce toate utilitățile au fost relocate.

„Era una dintre cele mai aglomerate porțiuni de pe Centura Galațiului, unde se formau mereu ambuteiaje. Mai mult, pe o mare parte din el s-a turnat deja și strat nou de asfalt (la final vor fi trei straturi de asfalt), ultima porțiune urmând să fie finalizată în curând. Astfel, traficul va fi mult mai sigur și mai fluid, la fel ca și pe tronsonul dintre Talcioc și bulevardul George Coșbuc, extins și el la patru benzi. Deja, acolo unde s-a turnat strat nou de asfalt se circulă mult mai bine față de cum era în trecut”, a precizat Costel Fotea.

Citeşte mai departe ...

19 august - Ziua mondială a fotografiei

La 19 august celebrăm Ziua mondială a fotografiei, o zi în care aducem un omagiu istoriei fotografiei şi putem lăsa o mărturie a prezentului pentru viitor. Această zi marchează inventarea de către Louis Jacques Mandé Daguerre (1787-1851) şi Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a procedeului de realizare a fotografiei prin “daghereotipie”. Cei doi se ocupau cu captarea imaginilor pe un suport solid şi au perfecţionat sistemul, punând la punct procedeul amintit. Fotografia joacă un rol esenţial în viaţa noastră de zi cu zi, fiind o modalitate prin care documentăm amintiri, exprimăm creativitatea şi comunicăm emoţii.

Citeşte mai departe ...

FLEX România, sau cum studiezi gratuit în SUA

American Councils for International Education (ACE) a anunţat deschiderea sesiunii de înscriere pentru bursele Future Leaders Exchange Program (FLEX) 2025-2026. Liceenii din România pot studia la un liceu american și vor locui împreună cu o familie americană pe parcursul anului școlar 2025-2026. Participarea la Programul FLEX este gratuită, potrivit unui comunicat ACE.

Aplicațiile se transmit online, până pe 26 septembrie 2024 (ora 23:59), în formularul standard.

Vor fi consideraţi eligibili pentru o bursă pe parcursul anului şcolar 2025-2026 liceenii care îndeplinesc cumulativ câteva condiţii:

- Să fie născut între 15 iulie 2007 și 15 iulie 2010;

- Să fie elev(ă) în clasa a IX-a, a X-a sau a XI-a, în anul școlar 2024-2025 într-un liceu din România;

- Să cunoască limba engleză;

- Să fie cetățean al României;

- Să întrunească cerințele vizei J-1;

- Să nu fi stat în SUA timp de trei (3) luni sau mai mult în ultimii cinci (5) ani.

Programul educațional FLEX este finanțat de către Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Participarea la Programul FLEX, aflat acum în al 9-lea an de existență în România, este GRATUITĂ.

La celelalte ediții, ”FLEX România a oferit bursa către sute de liceeni români din mai multe județe ale țării, aceștia fiind repartizați la licee din state precum Washington, Texas, Colorado, California,Hawai, Iowa și Florida. Programul se adresează în egală măsură și liceenilor cu dizabilități”, după cum a informat American Councils for International Education.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri