Menu
RSS
Aproape un milion de lei obținuți de Școala Gimnazială din Vlădești, prin PNRAS

Aproape un milion de lei obținuți d…

Ȋn cadrul Planului Naţion...

Patru copii agresați și amenințați cu un cuțit, pe o stradă din Galați

Patru copii agresați și amenințați …

Inspectoratul de Poliție ...

Costel Fotea: Organizăm și anul acesta concursuri de pescuit pentru nevăzători și persoanele cu deficiențe locomotorii

Costel Fotea: Organizăm și anul ace…

Președintele CJ Galați Co...

Dezbatere pentru studenți: „Dezinformarea și inteligența artificială - rolul UE în combaterea acestui fenomen”

Dezbatere pentru studenți: „Dezinfo…

Vineri, 29 martie, de l...

Olimpicele Ancerencu, Oprişan, Gavrilă, Raicea şi Pisiceanu, sub tricolor

Olimpicele Ancerencu, Oprişan, Gavr…

Echipele gălăţene de juni...

CSM Arcada joacă meci decisiv pentru semifinale

CSM Arcada joacă meci decisiv pentr…

Istoria se repetă în sfer...

Misiune pirotehnică în zona Râpă Galbenă: 297 elemente de muniţie, distruse

Misiune pirotehnică în zona Râpă Ga…

Echipa pirotehnică a ISU ...

Premierul Marcel Ciolacu: Le-am promis românilor că menținem plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara lui 2025

Premierul Marcel Ciolacu: Le-am pro…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Garda de Mediu Galați a aplicat o amendă record unei spălătorii de textile

Garda de Mediu Galați a aplicat o a…

O spălătorie de textile d...

Firmă din Galați amendată cu 100.000 de lei de Garda de Mediu

Firmă din Galați amendată cu 100.00…

În urma unei inspecții re...

Prev Next

Joi, 01 Septembrie 2022 - Regional Press

Abonamente de transport pentru elevii din Galați

  • Publicat în Social

Începând de la 1 septembrie, la chioșcurile Transurb se eliberează abonamente pentru elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat din municipiul Galați, anunță operatorul de transport local.

Abonamentele de călătorie cu reducere acordată de 100%  față de tariful standard se eliberează pentru perioada 1 septembrie 2022 – 31 august 2023, în baza următoarelor documente:

- Carnetul de elev vizat pe anul școlar 2022-2023 sau adeverință eliberată pentru anul școlar precizat anterior din care să rezulte că sunt elevi în instituțiile de învățământ preuniversitar acreditat/autorizat din municipiul Galați;

- Actul de identitate (pentru copii peste 14 ani) .

Pentru elevii sub 14 ani, abonamentul de călătorie se eliberează la solicitarea unuia dintre părinți sau tutorelui desemnat în baza carnetului de elev, care va avea înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului, sau în baza adeverinței de elev, așa cum este mai sus menționat.

În cazul în care pe carnetul sau adeverința de elev nu este trecut codul numeric personal, pe lângă acestea, se va prezenta certificatul de naștere.

Citeşte mai departe ...

Județul Galați nu are încă unități cu statut de școli pilot

Anul școlar trecut a fost prima etapă în care șase școli gimnaziale din țară au fost alese să facă parte din programul de  transformare sistemică a educaţiei în România.

În acest sens, zilele trecute au fost semnate ordinele de ministru prin care alte 28 de unităţi de învăţământ din întreaga ţară primesc statutul de şcoală-pilot, începând cu anul şcolar 2022-2023.

”Acestea fac parte din rețeaua școlilor vizionare, care vor pilota elemente inovative la nivel de organizare a planului-cadru, a structurii anului şcolar sau a evaluării, pilotări care stau la baza unor măsuri implementate deja la nivel de sistem începând cu noul an şcolar: perioade mai scurte de învăţare în alternanţă cu perioade de odihnă, înlocuirea tezelor cu alte tipuri de evaluări, eliminarea mediilor semestriale”, potrivit comunicatului de presă al Ministerului Educației.

De asemenea, va continua pilotarea modelului de predare-învăţare în sistem blended learning, cu predare alternativă cu prezenţă fizică şi online, fie la intervale periodice, fie în mod regulat, ca parte a orarului săptămânal. La pilotarea acestui model, început anul trecut pentru nivelul gimnazial, se adaugă nivelurile liceal, inclusiv forma de învăţământ seral şi postliceal. Scopul pilotării acestui model îl reprezintă atât optimizarea folosirii infrastructurii existente, cât mai ales reducerea abandonului şcolar.

În plus, în 13 unităţi de învăţământ de nivel gimnazial şi liceal se va pilota organizarea modulară a orarului, urmând principii pedagogice moderne, astfel încât numărul disciplinelor de studiu programate într-o perioadă de învăţare să fie mai mic, cu respectarea numărului de ore din planul-cadru per total în anul şcolar, nu pe săptămână. În acest context se pilotează un model de descentralizare a implementării planului-cadru naţional, model ce poate fi generalizat, în funcţie de rezultatele obţinute, odată cu intrarea în vigoare a noilor planuri-cadru începând cu anul şcolar 2023-2024.

Programul de pilotare va continua şi în anii următori pentru a permite o evoluţie continuă a sistemului de învăţământ, care să reflecte evoluţia rapidă a societăţii în care trăim.

Citeşte mai departe ...

Vești bune de la Spitalul Tecuci: trei medici noi vor lucra în unitatea medicală

Zi importantă pentru echipa medicală a spitalului, precum și pentru pacienții din muncipiul Tecuci. Astăzi este prima zi de lucru pentru trei noi medici, a anunțat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

„Este vorba despre un medic urgentist la UPU, un specialist în obstetrică ginecologie și un specialist în medicină generală pentru secția de boli cronice. Mai mult, unul dintre chirurgii de acolo are acum și specializare în radiologie, astfel că va putea lucra si pe această specialitate. De asemenea, sunt discuții avansate pentru ca la Tecuci să vină alte două cadre medicale, un oftalmolog și un medic pentru secția ATI”, a anunțat Fotea.

În plus, în ultima ședință a Consiliului Județean, am aprobat decontarea transportului personalului medical care face naveta de la Galați.

Citeşte mai departe ...

Un atacant din Ucraina şi doi fundaşi laterali din România au semnat cu Oţelul

  • Publicat în Sport
După primele patru etape din eşalonul secund, SC Oţelul ocupă locul 5 cu 8 puncte provenite din două victorii şi două remize. Managerul tehnic Dorinel Munteanu nu a fost mulţumit în totalitate şi aşa cum a anunţat a făcut schimbări în lot. La începutul acestei săptămâni au mai fost parafate trei transferuri pe posturile considerate deficitare. Ucraineanul Yevgen Bokhashvili , 29 de ani , 1,82 metri , atacant, transferat la Oţelul după ce în ultimul sezon a jucat în prima ligă din Vietnam. Născut la Dnipro, Bokhashvili a evoluat pentru 8 sezoane în campionatul Ucrainei, în 5 dintre acestea în prima ligă iar în alte 3 în liga secundă. Dnipro Dnipropetrovsk, Karpaty Lviv, Volyn Lutsk, Naftovyk Okhtyrka şi Rukh Vynnyky sunt echipele pentru care a evoluat în Ucraina. În sezonul 2014-2015, a făcut parte din lotul lui Dnipro Dnipropetrovsk care a jucat finala Cupei UEFA, pierdută în faţa celor de la FC Sevilla. Au urmat două sezoane în Georgia şi Belarus, pentru ca apoi, Bokhashvili să plece în Asia, acolo unde a jucat în primnele ligi ale Maleziei, Indoneziei şi a Vietnamului. Ucraineanul a evoluat pentru naţionalele de tineret ale ţării sale, pentru care a marcat două goluri. Dan Panait, 25 ani, care evoluează pe postul de fundaş stânga, vine la echipa noastră de la FC Bra?ov, după ce în cariera sa a mai evoluat pentru FC Viitorul, Concordia Chiajna, Chindia Târgovişte şi Farul Constanţa. Panait are 12 meciuri şi un gol marcat în Liga 1, pe când juca pentru Concordia Chiajna, plus 57 de prezenţe în Liga 2. Crescut la Academia Hagi, Panait este fost internaţional Under-17 şi Under-19, cu trei prezenţe şi două pase decisive în Youth League. Ionuţ Ilieş, 20 ani, care evoluează pe postul de fundaş dreapta, a jucat la nivel de copii şi juniori pentru CSS 2 Baia Mare, Sporting Recea, FC Kiss Baia Mare. A ajuns apoi la „U” Cluj, echipă pentru care a bifat 12 meciuri în Liga a II-a şi unul în Cupa României. Ilieş vine la Oţelul de la SCM Zalău, unde fusese împrumutat de către Universitatea Cluj.
Citeşte mai departe ...

Percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală: prejudiciul estimat este de 2 milioane de lei

Percheziții de amploare în Capitală şi în judeţele Galați, Ilfov, Giurgiu, Ialomiţa şi Sibiu, într-un dosar de evaziune fiscală. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul estimat fiind de 2 milioane de lei, în care 11 persoane urmează să fie duse la audieri.

Poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 1, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au pus în aplicare 13 mandate de percheziţie domiciliară şi 11 mandate de aducere, emise pe numele unor persoane, la mai multe adrese din Capitală şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Ialomiţa, Galaţi şi Sibiu, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. 
 
Din datele şi probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că în cursul anului 2017, reprezentanţii a 11 societăţi comerciale ar fi declarat achiziţii fictive de bunuri şi/sau servicii de la o societate, cauzând un prejudiciu total bugetului de stat în valoare de 2.000.000 de lei.  
 
Joi dimineaţă, au fost puse în aplicare 13 mandate de percheziţie domiciliară şi 11 mandate de aducere, la mai multe adrese din Capitală şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Ialomiţa, Galaţi şi Sibiu. La percheziţii au fost identificate şi ridicate mai multe probe şi mijloace de probă.
 
În cauză urmează a fi dispuse măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 2.000.000 de lei. Persoanele vizate urmează a fi duse la audieri la sediul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice  - Sector 1.
Citeşte mai departe ...

Incubatoare de terapie intensivă pentru salvarea nou-născuților, la Spitalul Județean Galați

Spitalul Județean Galați a fost dotat în această vară cu 9 incubatoare de terapie intensivă cu multiple funcțiuni, iar echipamentele medicale sunt deja folosite de către medicii neonatologi pentru salvarea vieții nou-născuților. Anunțul a fost făcut de Costel Fotea, președintele CJ Galați.

„Sunt copii care se nasc prematur și care au nevoie de incubator pentru a supraviețui. Sunt bebeluși care se nasc cu diverse afecțiuni medicale și care de asemenea au nevoie de acest echipament medical. Astfel, secția de neonatologie a spitalului are în acest moment 30 de astfel de dispozitive medicale”, a transmis Costel Fotea.

Valoarea investiției este de aproximativ 1,3 milioane de lei, fondurile fiind alocate de către Ministerul Sănătății.

Citeşte mai departe ...

Clubul Curioşilor

Miercuri, 31 august 2022, ora 10,00, la sediul central al Bibliotecii Judetene „V.A. Urechia” Galaţi, instituţie subordonată Consiliului Judeţean, a avut loc ultima activitate, cu tema „Ce mică e vacanţa mare!”, din cadrul proiectului educaţional Clubul de vacanţă - Clubul Curioşilor, organizat de Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii. După festivitatea de premiere a colaboratorilor şi elevilor voluntari, Ştefan povestitorul ne-a încântat cu „Povestea lui Păcală”.
Apoi, membrii Clubului „Meb artistic School”, coordonaţi de instuctor Monica Bănceanu şi Grupul „Micii Trubaduri”, coordonaţi de prof. Cătălin Fălcaru, au susţinut un frumos program artistic.
A fost o vară călduroasă, atât din punct de vedere termic, cât şi din punct de vedere al activităţilor derulate la Bibliotecă, precum şi a relaţiilor de prietenie încheiate între copii, cadre didactice, părinţi şi bunici. Vom reveni în curând, cu noi proiecte de toamnă şi cu o nouă colecţie de cărţi, astfel încât micii cititori să vină cu drag la bibliotecă. Succes la şcoală, dragi copii!

Citeşte mai departe ...

Record de investiții pentru școlile și grădinițele din Galați

Primăria municipiului Galați are proiecte de investiții, aflate în diverse stadii, pentru 50 de unități de învățământ din oraș care vizează reabilitarea clădirilor, dotarea cu mobilier sau cu echipamente școlare, dar și realizarea de construcții noi. Este vorba despre proiecte cu fonduri europene a căror valoare depășește suma de 50 de milioane de euro. Mai mult, anul acesta s-au derulat lucrări de reparații și igienizări la peste 40 de școli, grădinițe și licee din municipiul Galați, lucrări pentru care s-au alocat alte 3 milioane de lei.

Trebuie să facem totul pentru a le oferi copiilor cele mai bune condiții pentru studiu și dezvoltare. Este un adevărat record de proiecte cu finanțare europeană pentru școlile gălățene. Vorbim de 50 de proiecte, dintre care 23 sunt în implementare deja, iar altele în evaluare în cadrul PNRR. Sunt școli sau grădinițe construite înainte de anul 1990 în care investițiile au lipsit și mă bucur că reușim să le aducem la standarde europene”, a declarat Ionuț Pucheanu, primarul orașului Galați.

În momentul de față, din cele 23 de proiecte aflate în implementare, 17 proiecte sunt în diverse stadii de execuție a lucrărilor, iar două dintre acestea presupun realizarea de construcții noi.

Cele 17 proiecte de investiții în derulare, în valoare totală de 19 milioane de euro, sunt pentru obiectivele „Modernizare și reabilitare Școala gimnazială „Mihail Sadoveanu” Galați;  Modernizare și reabilitare Școala gimnazială „Grigorie Teologul”; Modernizare și reabilitare Școala gimnazială „Ștefan cel Mare” Nr. 13; Anvelopare unități de învățământ – Liceul Teoretic „Dunărea” Galați; Reabilitarea Colegiului Tehnic „Traian Vuia” – Corp Școală Galați; Grădiniță cu 8 săli de grupă nr. 40 cu program normal, Țiglina II din Municipiul Galați; Anvelopare unități de învățământ – Liceul Tehnologic „Anghel Saligny"; Anvelopare unități de învățământ - Școala Gimnazială „Gheorghe Munteanu” Galați; Anvelopare unități de învățământ – Școala gimnazială nr. 17; Construire corp nou la Școala gimnazială „Dan Barbilian”; Modernizare și reabilitare Școala Gimnazială nr. 16 - corp C1; Modernizare și reabilitare Școala Gimnazială nr. 28 Galați; Reabilitare și modernizare Școala gimnazială nr. 18 Galați; Reabilitarea și eficientizarea energetică a Grădiniței cu program prelungit nr. 30; Reabilitarea și eficientizarea energetică Colegiul Național Mihail Kogălniceanu CORP C1+C3; Reabilitarea și eficientizarea energetică a Școlii Gimnaziale nr. 29; Reabilitarea și eficientizarea energetică a Școlii gimnaziale Miron Costin  - corp C1, strada Alba Iulia nr. 2 Galați.

Citeşte mai departe ...

Lucrări de asfaltare pe mai multe drumuri din județul Galați

Continuă lucrările de modernizare ale drumurilor din județul Galați. Zilele acestea se toarnă asfalt pe un tronson de drum din interiorul localității Movileni (Tecuci), pe DJ252, după ce constructorul a intervenit pentru repararea cedărilor în fundație.

„În perioada următoare, constructorul va avansa cu lucrările către localitatea Furcenii Noi”, a anunțat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Conform sursei citate, se mai lucrează pe:drumul către Zătun, de la intersecția cu DN24D și până la Lungești (DJ242C), în zona localității Rădești (DJ242H), DJ261A , la Scânteiești - aproape de finalizare, DJ252G, în zona localității Țepu – aproape de finalizare, DJ254, între Ivești și Grivița, pe DJ252I, pe ruta Nicorești - Poiana.

Urmează să fie realizate lucrări și pe drumul din zona localității Berești (DJ242B), în zona localității Adam (DJ254C), în zona localității Mihail Kogălniceanu (DJ255C).

Citeşte mai departe ...

Deputatul Viorica Sandu, precizări importante despre noile măsuri PSD pentru oameni și pentru economie reunite într-un nou pachet:„Sprijin pentru România 2”

Deputatul Viorica Sandu susține că baza acestui pachet a stat „ideea de a face o distribuție justă și echitabilă a resurselor către cetățenii care o duc greu, dar și către companiile românești”. „Această criză o putem traversa doar împreună, iar PSD nu va lăsa niciodată pe nimeni în urmă”, afirmă social-demicrata

Viziunea PSD:

-Alături de cetățenii activi: sprijinirea oamenilor care muncesc, a pensionarilor care au muncit o viață întreagă, a familiilor care se străduiesc să își ducă copiii la școală și să-și plătească facturile.

-Alături de firmele românești: IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei naționale. Anul acesta am alocat 6% din PIB pentru programe de sprijin. Vom continua să investim masiv pentru că IMM-urile generează 50% din PIB-ul nostru național și aproape 70% din profituri.

Principalele măsuri:

-Creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie peste obligația legală de +5,1%. Majorarea va fi de cel puțin 10%. Astfel, punctul de pensie va crește de la 1.586 lei, la 1.745 lei (+159 lei).

-Creșterea salariului minim de la 1 ianuarie la 3.000 de lei brut.

Salariul minim BRUT crește cu 450 lei (de la 2.550 lei la 3.000 lei) – ceea ce implică o creștere a salariului minim NET cu 250 de lei (de la 1.524 lei la 1.867 lei)

„Acesta este instrumentul Guvernului pentru a crește salariile în mediul privat, realizând totodată jalonul din PNRR care prevede eliminarea tratamentelor mai favorabile (precum salariul minim din construcții și din agricultură.Acum toate încep de la 3000 de lei. Scutirea de taxe pe suma de 200 de lei care anterior se acorda celor care au crescut voluntar salariul minim se va acorda tuturor angajatorilor.Statul nu va percepe taxe pe 200 de lei din creșterea de 450 de lei a salariului minim brut)”, a transmis Viorica Sandu.

Reglementarea pieței de energie

-Populația va fi protejată – va avea prețuri plafonate la energie, la nivelul stabilit în primăvara acestui an

-Spitalele, școlile, grădinițele, căminele de copii și bătrâni – preț 1 leu/KWh indiferent de consum.

-IMM-urile și firmele din industria alimentară – compensarea a 85% din consumul de energie.

-Contribuție de solidaritate de 100% din ceea ce depășește prețul de referință și o marjă de profit.

-Reglementarea pieței pe termen mediu – cel puțin 2 ani.

Proiecte rutiere și feroviare strategice

-Din 2023, toate loturile A7 vor fi în construcție. Semnarea și a contractele pentru secțiunile din A8 finanțate prin PNRR.

-Modernizarea principalelor coridoare feroviare din vestul României: Tronsoanele Caransebeș-Timișoara-Arad și Cluj Napoca-Oradea-Episcopia Bihor-frontiera ungară.

-Operaționalizarea completă a infrastructurii feroviare din Portul Constanța.

Premii de excelență pentru elevii și profesorii antrenori medaliați la olimpiadele internaționale

-Premii de 5.000, 8.000 și 10.000 de euro pentru elevii care obțin medalii de bronz, argint și aur la olimpiadele internaționale.

-Premii de 2.500, 4.000 și 5.000 de euro pentru profesorul antrenor al elevilor care obțin medalii de bronz, argint și aur.

Surse pentru creșterea punctului de pensie:

-Creșterea gradului de colectare a contribuțiilor sociale aferente salariilor în urma incriminării patronilor evazioniști care rețineau obligațiile din salariile angajaților, dar nu le mai virau la bugetul de stat.

-Creșterea veniturilor din contribuții la bugetul de pensii în urma măsurilor fiscale realizate de Guvern la 1 iulie.

-Creșterea veniturilor din contribuții în urma măsurii de creștere a salariului minim și a celorlalte salarii care vor fi majorate ca efect al acestei măsuri.

-Creșterea veniturilor din contribuții ca urmare a înființării de noi locuri de muncă în urma investițiilor publice și a schemelor de ajutor de stat pentru companii.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri