Menu
RSS
Mulțumim pentru calificare Oțelule!!!

Mulțumim pentru calificare Oțelule!…

Cea de-a doua semifinală ...

(Și) la Corod ajunge sprijinul financiar pentru prevenirea abandonului școlar

(Și) la Corod ajunge sprijinul fina…

Liceul Tehnologic Nr.1 Co...

ITM Galați, controale la brutării din județ

ITM Galați, controale la brutării d…

În perioada 9-12 aprilie,...

Ciolacu: Extinderea şi modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare şi feroviare, investiţiile în energia verde şi în procesare alimentară sunt obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu EAU

Ciolacu: Extinderea şi modernizarea…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Florin Nini, antrenor CSM Galaţi: „A fost cel mai greu sezon, din toate punctele de vedere, din întreaga mea carieră. Ne dorim să încheiem cât mai bine”

Florin Nini, antrenor CSM Galaţi: „…

Episodul 4 al duelului CS...

Voleibalistele de la CSU Galaţi îşi joacă până la capăt şansele la promovare

Voleibalistele de la CSU Galaţi îşi…

Sala sporturilor „Iftimie...

Consiliul Județean Galați construiește o nouă clădire pentru Policlinica Spitalului „Anton Cincu” din Tecuci

Consiliul Județean Galați construie…

În cadrul unei ședințe ex...

Percheziții ale Parchetului European, la Galați: fraudă de 1,7 milioane de euro

Percheziții ale Parchetului Europea…

Parchetul European (EPPO)...

Premierul Ciolacu: Nu putem nega riscul ca radicalizarea să devină un fenomen în creştere şi în România

Premierul Ciolacu: Nu putem nega ri…

Premierul Marcel Ciolacu ...

LUTETIAN, a IV-a ediție

LUTETIAN, a IV-a ediție

Consiliul Elevilor Liceul...

Prev Next

Joi, 04 Februarie 2021 - Regional Press

Regulile de redeschidere a școlilor

Ministerele Educației și Sănătății au modificat documentul prezentat joi dimineața, care aprobă setul de reguli pentru redeschiderea școlilor și grădinițelor în România din 8 februarie 2021. În primul rând numărul de pagini este diferit – primul avea 14, acesta are 17 pagini, transmite edupedu.ro.

Prima modificare din text este accea potrivit căreia Comitetul pentru Situații de Urgență județean emite hotărârea pentru scenariile de funcționare a școlilor nu doar după vacanțele școlare, cum era în prima variantă, ci „ori de câte ori este nevoie”.Varianta nouă: „CJSU/CMBSU emite hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru reluarea cursurilor după vacanțele școlare sau ori de câte ori este nevoie”.

La articolul 3, pentru universități, în loc de “senatul universitar stabilește scenariile de funcționare”, cum era în varianta inițială , noua formă este: “conducerea acesteia, cu consultarea senatului universitar, stabilește scenariile de funcționare”.
”Personalul didactic din cadrul unităților de învățământ/conexe/instituțiilor de învățământ aflat în grupa de risc, respectiv vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară, poate desfășura activități didactice în sistem on-line numai în baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau medicul curant. În acest caz conducerea unității /instituției va adapta orarul școlar în mod corespunzător sau va identifica alte soluții de derulare a cursurilor”.

”Art (2) Preşcolarii/elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardio-vasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiți de prezența fizică în școală”.

„Art 7 (6)Preșcolarii/elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la şcoală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților/reprezentantului legal”.

Citeşte mai departe ...

Test PCR negativ și carantină de 14 zile la sosirea în România pentru călătorii din aproape 70 de țări și teritorii

  • Publicat în Social

Prevederile din hotărârea CNSU:

Art.1 – Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexa nr. 1.
Art.2 – (1) La intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. 1, au obligația prezentării certificatului unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară.

Persoanele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord trebuie să prezinte un test PCR sau antigenic negativ efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de data intrării în țară.

Citeşte mai departe ...

România va administra vaccinul AstraZeneca persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani

”În urma recomandărilor transmise de Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), precum şi de Grupul Ştiinţific din CNCAV, ţinând cont de precizările din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) şi de studiile disponibile până la momentul autorizării condiţionate de punere pe piaţă, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval, în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice. De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni”, a transmis, joi seară, CNCAV.

Potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), pentru prevenirea infectării cu virusul SARSCoV-2, vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulţilor cu vârsta peste 18 ani.Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.

Vaccinul AstraZeneca este disponibil în flacoane de 4 ml suspensie, cu 8 doze, respectiv de 5 ml suspensie, cu 10 doze. Vaccinul se păstrează la temperaturi între +2 şi +8 grade Celsius, cu menţinerea lanţului de frig impus de producător, şi are o stabilitate de 6 luni înainte de prima utilizare.

Vaccinul se administrează doar intramuscular, în conformitate cu recomandările din RCP, transmite g4media.ro.

 

Citeşte mai departe ...

Grav accident pe strada Brăilei. Șase mașini au fost avariate, iar trei persoane au ajuns la spital

Șase mașini au fost implicate într-un accident pe bulevardul Brăilei, din cauza nerespectării distanței regulamentare în mers între autoturisme. Trei persoane au fost rănite și au fost transportate la spital.

„La data de 04.02.2021, în jurul orei 17.00 s-a produs un accident rutier pe strada Brăilei din municipiul Galați pe sensul de mers dinspre B-dul George Coșbuc spre strada Constructorilor, în care a fost implicat un număr de 6 autoturisme. Incidentul a fost sesizat prin apel la SNUAU 112, la ora 17:05. În urma acestui eveniment rutier, trei persoane au fost rănite ușor și au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Apostol Andrei Galați pentru acordarea îngrijirilor medicale și pentru investigații suplimentare”, a anunțat Poliția Galați.

Din primele cercetări, a rezultat faptul că accidentul rutier s-ar fi produs din cauza nerespectării distanței regulamentare în mers între autoturisme.

Conducătorii auto implicați au fost testați alcoolscopic, rezultatul fiind negativ.

În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal și efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. Traficul rutier a fost blocat mai bine de două ore.

 

Citeşte mai departe ...

Un copil a sunat la 112 să anunțe că tatăl lui este violent. Jandarmii au intervenit

Aflat într-o stare avansată de ebrietate, un bărbat în vârstă de 45 ani, din Galați, a fost sancționat de jandarmi pentru că a provocat scandal în familie. Deoarece se manifesta violent față de membrii familiei și forțele de ordine, bărbatul a fost condus la Spitalul de Psihiatrie. 

La ora 23:45, echipajul de jandarmerie aflat în misiune de menținere a ordinii publice pe raza Secției 3 poliție Galați a fost direcționat de către Dispeceratul poliției în cartierul Micro 19, unde un minor reclama un scandal în familie. La fața locului jandarmii au constatat că aspectele sesizate se confirmă, scandalul auzindu-se de la intrarea în casa scării.

„Ușa apartamentului a fost deschisă jandarmilor de către copil, speriat de comportamentul tatălui, care era într-o stare avansată de ebrietate. Jandarmii au încercat să aplaneze conflictul, însă bărbatul a devenit mai violent la vederea oamenilor în uniformă. Întrucât încercările jandarmilor și ale familiei de a-l liniști nu au avut succes și datorită faptului că persoana în cauză devenise un real pericol pentru soție și copil, jandarmii au solicitat sprijinul unui echipaj medical pentru a-l transporta la Spitalul de Psihiatrie, în vederea unei evaluări medicale de specialitate”, a transmis Jandarmeria Galați. 

Bărbatul în cauză a fost sancționat cu amendă în cuantum de 200 lei, iar soția a fost consiliată cu privire la căile legale pe care le poate urma pentru soluționarea problemelor.

 

Citeşte mai departe ...

Cîmpeanu: Există posibilitatea ca mai mulți elevi să meargă fizic la școală, de luni

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat, prin intermediul unei videoconferințe, varianta de lucru a ordinului cu privie la regulile de redeschidere a școlilor în data de 8 februarie. La videoconferință au luat parte inspectorii școlari din toate județele.

Astfel, ministrul a precizat că există posibilitatea ca scenariul verde să treacă sub 1,5 rată de incidență, în loc de 1, ceea ce înseamnă că mai mulți elevi vor merge fizic la școală, de luni. Cîmpeanu a explicat și cum se va proceda în cazul copiilor cu simptome. 

"În ceea ce privește scenariile stabilite pentru redeschiderea școlilor, pragurile au fost luate din pragurile vechiului ordin comun. În momentul de față, în Hotârarea CNCSU, scenariul verde prevede până la 1 la mie rata de incidență. În alte domenii, se prevede de la pragul de 1,5 la mie. Se dorește armonizarea. Această armonizare ar însemna că mai mulți elevi vor începe școala. În această variantă am estimat 2,4 milioane elevi care ar începe școala teoretic. Este un element important", a explicat Ministrul Educației, la videoconferința cu inspectorii școlari. 

Sunt luate în considerare adeverințele medicale în format electronic

Ministrul a îndemnat profesorii să nu ceară părinților elevilor să meargă după alte acte deoarece adeverințele din primul semestru rămân în continuare valabile, inclusiv cele în format electronic.

"Nu trimiteți părinții copiilor pentru alte adeverințe. Adeverințele eliberate pe primul semestru rămân valabile. Se vor lua în considerare și adeverințele în format electronic. Pe baza propunerilor primite o să introducem un articol conform căruia adeverințele medicale vor fi luate în considerare și în format electronic, cred că este un lucru important. Am anunțat deja de ieri că adeverințele medicale eliberate cu privire la vulnerabilitățile elevilor care împiedică venirea la școală vor fi luate în calcul, cele eliberate pe primul semestru", a declarat ministrul Educației.

Cât despre elevii care prezintă simptome aceasta a precizat că nu trebuie să vină la școală și că nu se vor pune absențe în acest caz.

"Poate ar trebui mai clar precizate acele situații ca, dacă elevul prezintă simptome, să nu se prezinte în colectivitate. Să nu se pună absențe sau să fie motivate. Va face obiectul adăugirilor la acest ordin de ministru", a punctat Cîmpeanu. 

În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării se va aplica protocolul de izolare.

 

Citeşte mai departe ...

Se schimbă directorul Transurb. Anunțul primarului

Primarul a explicat că decizia nu vine pe fondul apartenenței politice a conducerii Transurb, în majoritate formată din membri ALDE, ci din cauza managementul problematic. 

„Este de neînţeles cum cu 60 de autobuze nou-nouţe oamenii nu reuşesc să se îngrijească să le scoată pe toate pe traseu. Acolo este nevoie de o nouă mentalitate”, a punctat Ionuţ Pucheanu. 

Invitat marți seară la Reperul TV, primarul Galațiului a ținut să detalieze decizia sa. 

"Cât de curând - cel mai probabil până la sfârşitul acestei luni, dacă nu la începutul lunii viitoare - vom avea un director nou la Transurb. Din câte știu eu, doamna director economic și-a depus acum două-trei săptămâni demisia. Slavă Cerului că a făcut gestul acesta! Înțelesesem că inclusiv directorul de exploatare intenționa să își depună demisia. Dacă însă nu a făcut-o, îl rog să o facă, pentru binele nostru, al tuturor.”

 

Citeşte mai departe ...

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului: Județul Galați a devenit centru regional de tratare și diagnosticare

Astăzi, 4 februarie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. O boala nemiloasă care afectează din ce în mai mulți oameni. La Spitalul Județean funcționează unul dintre cele performante programe de radioterapie din țară. Mai mult, Consiliul Județean Galați amenajează un centru modern de diagnosticare a cancerului, dotat cu un echipament medical ultraperformant, care poate depista cancerul în faze incipiente

În 2020, la secția de Oncologie a Spitalului Județean au fost înregistrate 1170 de noi cazuri. Din păcate, pandemia COVID-19 a îngreunat și mai mult procesul de diagnosticare și tratare a acestei cumplite maladii.

„Cancerul poate fi tratat. Medicina a făcut pași mari în diagnosticarea și tratarea tumorilor. De asemenea, este foarte  important să cunoaștem factorii de risc, să ne informăm asupra simptomelor și să ne prezentăm cât mai devreme la medic. În această luptă trebuie să fim implicați cu toții: medici – pacienți – autorități. Suntem alături de pacienţii care suferă de afecţiuni oncologice, prin dezvoltarea la Galaţi a unor centre moderne de diagnosticare si tratare a cancerului”, spune Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

De mai bine de un an, la Spitalul Județean funcționează unul dintre cele performante programe de radioterapie din țară.

„Tratamentul se realizează cu o inovație a tehnologiei – un accelerator  liniar de particule. Adică, mai multe șanse de #vindecare, mai puține efecte secundare. Până acum, cu noul echipament medical, au fost realizate deja peste 8100 de ședințe de radioterapie, pentru pacienți din Galați, Brăila, Vrancea, Vaslui sau Tulcea. Și facem tot posibilul să aducem încă un accelerator liniar de particule. Este esențial ca această boală să fie depistată cât mai devreme. De aceea, astăzi, lucrăm la amenajarea unui centru modern de diagnosticare a cancerului. Centrul va fi dotat cu un echipament medical ultraperformant, care poate depista cancerul în faze incipiente. În acest moment, doar trei sau patru spitale din ţară au în dotare un astfel de aparat medical”, a precizat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Citeşte mai departe ...

Condițiile de redeschidere a școlilor și de întoarcere a elevilor în bănci

Potrivit draftului ordinului comun întocmit și dat publicității de reprezentanții Ministerului Educației și ai Ministerului Sănătății, aerisirea sălilor de curs, păstrarea distanței și a igienei, precum și purtarea măștilor de protecție sunt câteva dintre măsurile impuse în vederea limitării răspândirii noului coronavirus odată cu întoarcerea fizică a elevilor în școli.

Intrarea în școli și grădinițe se va face prin mai multe căi de acces, astfel încât să se evite aglomerarea. În cazul în care unitatea de învățământ are doar o singură intrare, atunci se va recurge la distanțarea fizică. Părinții sau alți însoțitori nu vor avea voie să intre în școală. Doar în cazurile excepționale accesul acestora va fi permis.

Odată intrați în incinta unităților de învățământ, copiii își vor dezinfecta mâinile și vor merge direct în sălile de curs.

În ceea ce privește sălile de clasă, acestea vor fi amenajate astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de un metru între elevi. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maximă posibilă.

Înainte de sosirea elevilor, sălile de curs vor fi aerisite timp de minimum 30 minute. Aerisirea se va realiza și în timpul pauzelor, timp de 10 minute, precum și la finalul zilei.

De asemenea, schimbul de obiecte personale este interzisă.

Citeşte mai departe ...

Oţelul a pierdut primul amical din cantonament

  • Publicat în Sport

După câteva zile de antrenamente intense în condiţii de iarnă autentică la Câmpulung Moldovenesc, oţelarii lui Petre Grigoraş au susţinut miercuri şi un amical la Rădăuţi cu Bucovina. Gazdele, care ocupă locul 3 în seria 1 din Liga a 3-a s-au impus la limită, scor 1-0, unicul gol fiind marcat în min.74. Oţelul a folosit două formule de echipă: Dinu - Farcaş, Sîrghi, Ghiocel, Sevastian - Neagu, Cucu - Bîrlădeanu, Dobre, Nica - Răducan, repriza 1 respectiv Ursu - Farcaş, Mereuţă, Crihană, Stoian - Cireş, Iani - Alecu, Dobre, Petrache - Cîrjan. Sâmbătă 6 februarie, de la ora 12.00, pe stadionul Rarăul din Câmpulung Moldovenesc, Oţelul va disputa un nou amical în compania celor de la Dante Botoşani, locul 8 seria 1 Liga 3.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri