Menu
RSS
Un copil de 12 ani din Galați a fost dat dispărut. A plecat spre școală, dar nu a mai ajuns

Un copil de 12 ani din Galați a fos…

La data de 17 martie 2025...

FINANȚĂRI. Acces sporit la servicii sociale pentru comunitățile rurale din județul Galați

FINANȚĂRI. Acces sporit la servicii…

Comunitățile rurale din j...

ByteForce  - CNVA Galați, rezultate semnificative în concursurile din țară

ByteForce - CNVA Galați, rezultate…

Aflăm informații „de ulti...

Întâlnire cu Irina Rimes la Galaţi

Întâlnire cu Irina Rimes la Galaţi

Vineri, 21 martie, ora 21...

Fraudă de peste 800.000 euro din fonduri europene pentru irigații. O cooperativă agricolă ar fi obţinut cu documente false

Fraudă de peste 800.000 euro din fo…

Procurorii europeni au fă...

Guvernul încearcă să accelereze implementarea PNRR

Guvernul încearcă să accelereze imp…

Guvernul vrea să accelere...

Costel Fotea: Continuă lucrările la podul dintre Umbrărești și Cudalbi, situat pe DJ 253

Costel Fotea: Continuă lucrările la…

Avansează lucrările de co...

Oțelul a ajuns pe loc de baraj

Oțelul a ajuns pe loc de baraj

Oţelul a jucat duminică l...

Rebeca Ciocan: „Sunt bruneta de la Drept și-mi place să-mi reprezint comunitatea”

Rebeca Ciocan: „Sunt bruneta de la …

La Bacău s-a desfăşurat î...

Dan Nica: 1,5 milioane de mașini sunt importate anual în UE, echivalentul producției a trei fabrici auto din Europa

Dan Nica: 1,5 milioane de mașini su…

În cadrul intervenție...

Prev Next

Miercuri, 12 Martie 2025 - Regional Press

O nouă ediție a CCN, organizată la UDJG

Cea de-a 113-a ediție a „Colocviilor Constructorilor de Nave” (CCN) este programată vineri, 14 martie 2025, în Aula D 01, începând cu ora 11.00.

În cadrul acestei ediții, reprezentanții unei companii cu acționariat olandez, parteneră a Șantierului naval gălățean, vor vorbi invitaților despre „excelența și performanța în concepția și producția de echipamente pentru utilizări marine și terestre”.

Potrivit organizatorilor, prezentarea va fi făcută de ing. Bogdan Burluc, Head of Sales and Proposals la DMT Marine EQUIPMENT.

„Colocviile Constructorilor de Nave” este un proiect derulat încă din 2011, în parteneriat, de Facultatea de Arhitectură Navală, din cadrul Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, ANCONAV, AAN, AGIR Galați, cu sprijinul Bureau Veritas România.

Citeşte mai departe ...

Prefectura anunță măsuri de prevenire a febrei aftoase în județul Galați

În contextul avertizărilor emise de specialiști cu privire la focarele de febră aftoasă identificate în Ungaria și Slovacia, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Galați a adoptat "Planul de măsuri pentru prevenirea, apariția și evoluția febrei aftoase în județul Galați". Planul conține măsuri de prevenire a apariției febrei aftoase, dar și de protejare a fermierilor și consumatorilor din județul nostru.

Pentru a preveni răspândirea virusului și pentru a proteja sectorul zootehnic local, au fost stabilite mai multe măsuri, printre care:

  • Interzicerea traficului de camioane care transportă animale biungulate vii (bovine, ovine, caprine, porcine), cai, furaje, paie pentru așternut, compost și gunoi de grajd din Ungaria spre România.
  • Interzicerea afluirii și tranzitului din Ungaria și Slovacia (zona de restricții conform dispozițiilor Comisiei Europene) a următoarelor produse: carne proaspătă provenită de la animale biungulate; produse din carne care nu au fost supuse unui tratament adecvat de neutralizare a virusului febrei aftoase; laptele spot și produse lactate neprocesate termic; laptele materie primă fără dovada testării negative pentru febra aftoasă; material biologic, material seminal și subproduse de origine animală.
  • DSVSA Galați și operatorii din cadrul exploatațiilor de biungulate vor efectua inspecții și vor preleva probe în fermele care au primit animale biungulate din Ungaria și Slovacia după 1 februarie 2025, pentru evaluarea statusului epidemiologic.
  • Intensificarea măsurilor de dezinfecție și dezinsecție la nivelul unităților de creștere a animalelor și al mijloacelor de transport.
  • Operatorii din exploatațiile de biungulate vor supraveghea animalele și vor raporta orice suspiciune de boală către autoritățile competente.

De asemenea, s-a stabilit ca DSVSA Galați să asigure personal veterinar specializat pentru efectuarea inspecțiilor, prelevarea probelor și  verificarea aplicării măsurilor sanitar-veterinare.

Polițiștii, polițiștii de frontieră, jandarmii și polițiștii locali vor intensifica patrulele pentru identificarea transporturilor ilegale și vor reține transporturile suspecte până la verificarea sanitar-veterinară.

Aceste măsuri vor fi aplicate până la ridicarea restricțiilor impuse, iar  autoritățile îndeamnă toți actorii implicați să respecte aceste indicații pentru a preveni apariția febrei aftoase în județul nostru și pentru a proteja sănătatea animalelor și siguranța consumatorilor.

„În cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au fost adoptate o serie de măsuri menite să prevină apariția și răspândirea febrei aftoase, o boală cu impact major asupra fermierilor și economiei locale. Principalul nostru obiectiv este ca toți crescătorii de animale să fie corect informați și pregătiți să aplice măsurile necesare pentru protejarea efectivelor lor. De aceea, în perioada următoare, vom intensifica acțiunile de informare și instruire, astfel încât fiecare fermier să înțeleagă importanța respectării regulilor de biosecuritate și a măsurilor sanitar-veterinare. Protejarea fermierilor și a sectorului agricol este o responsabilitate comună, iar printr-o colaborare strânsă între autorități și crescătorii de animale, ne asigurăm că economia județului rămâne stabilă și că siguranța alimentară nu este pusă în pericol.

Fac un apel la responsabilitate și colaborare din partea tuturor celor implicați, astfel încât, prin măsuri bine coordonate și aplicate cu strictețe, să prevenim această amenințare și să protejăm sectorul zootehnic județean”, a declarant Andreea-Anamaria Naggar, prefectul județului Galați.

Febra aftoasă este o boală infecţioasă acută, care provoacă febră, urmată de dezvoltarea de vezicule pline cu lichid mai ales la nivel bucal şi la nivelul membrelor. Boala este cauzată de un virus care are şapte serotipuri diferite, fiecare producând aceleaşi simptome.  Intervalul dintre expunerea la infecţie şi apariţia simptomelor variază între 24 ore şi10 zile, sau chiar mai mult. Timpul mediu, în condiţii naturale, este de 3-6 zile.

Citeşte mai departe ...

Gheorghe Hagi a primit cea mai înaltă distincţie a statului român

  • Publicat în Sport

Gheorghe Hagi (60 de ani) a fost decorat miercuri de preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, cu Ordinul Naţional "Steaua României". Cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de cavaler, i-a fost acordată „Regelui” în semn de recunoaştere şi apreciere pentru întreaga sa carieră sportivă, precum şi pentru implicarea activă în popularizarea fotbalului în rândul tinerelor generaţii. „Am primit astăzi, cu mândrie, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad cavaler, cea mai importantă distincţie oferită de statul român. E o zi specială, sunt onorat, fericit şi împlinit. Am muncit timp de 50 de ani pentru acest moment. Mulţumesc familiei, mulţumesc Preşedintelui României, mulţumesc România pentru această zi minunată!”, este mesajul postat pe o reţea de socializare de Gheorghe Hagi. La evenimentul organizat la Palatul Cotroceni au luat parte multe personalităţi din sportul românesc: Simona Halep, Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Gică Popescu, Bogdan Stelea, Mircea Lucescu, dar şi familia lui Gică Hagi, soţia sa, Marilena, fiica lui, Kira, însoţită de partenerul ei, precum şi Elena, soţia lui Ianis Hagi.

Citeşte mai departe ...

Prima repopulare cu pește la Balta Zătun, în 2025. Costel Fotea: Este unul dintre cele mai apreciate locuri de pescuit din județul Galați

Pasionații de pescuit au parte, în acest început de primăvară, de o veste bună, a anunțat Costel Fotea, președintele CJ Galați.
 
Balta Zătun, unul dintre cele mai apreciate locuri de pescuit din județul Galați, a fost repopulată de Consiliul Județean cu încă două tone de pește (crap și caras), astfel încât toți pescarii, fie amatori, fie profesioniști, să se poată bucura în viitor de capturi cât mai frumoase.
 
Noii ”locatari” de la balta Zătun vor avea, până pe 1 aprilie, o perioadă de aclimatizare, timp în care balta va fi închisă, după care pescarii vor putea să-și încerce priceperea în a pune mâna pe marea captură.
 
Cu o suprafață de 27 de hectare de luciu de apă, baza de agrement cu specific pescăresc de la balta Zătun este un loc ideal de relaxare, pe lângă cele 124 locuri de pescuit, respectiv 62 de pontoane, fiind puse la dispoziție și 26 căsuțe de închiriat.
 
Tariful pentru o zi de pescuit la balta Zătun este de 75 lei/zi de persoană.
Citeşte mai departe ...

Oţelul începe play-out-ul la Arad

  • Publicat în Sport

Oţelul a pierdut pe teren propriu în ultima etapă din sezonul regular cu Politehnica Iaşi, scor final 2-3 după un meci nebun în care a condus cu 2-0 şi a evoluat 65 de minute în superioritate numerică şi a terminat prima fază din Superligă pe locul 12. Competiţia va continua din acest weekend cu meciurile din play-off 1-6 respectiv play-out 7-16. Roş-alb-albaştri lui Ovidiu Burcă vor juca cinci meciuri în deplasare şi patru pe teren propriu în tentativa de salvare de la retrogradare. Oţelul va debuta duminică 16 martie, de la ora 18.00 la Arad cu UTA. Programul complet din play-out pentru echipa gălăţeană: UTA Arad, deplasare; Gloria Buzău, deplasare; Politehnica Iaşi, acasă; FC Botoşani, deplasare; Unirea Slobozia, acasă; Sepsi OSK Sf.Gheorghe, deplasare; FC Hermannstadt, acasă; Petrolul Ploieşti, deplasare şi Farul Constanţa, acasă. Situaţia din clasamentul play-out se prezintă astfel: 7.Sepsi Sf.Gheorghe 22 puncte, 8.Hermannstadt 22 p, 9.Petrolul 20 p, 10.Farul 18 p, 11.UTA 17 p, 12.OŢELUL 16 p, 13.Poli Iaşi 16 p, 14.FC Botoşani 16 p, 15.Unirea Slobozia 13 p, 16.Gloria Buzău 10 p.

Citeşte mai departe ...

VIDEO Stadiul lucrărilor pe şantierul Drumului Expres Brăila-Galaţi a ajuns la 90%

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţă că stadiul lucrărilor pe şantierul Drumului Expres Brăila-Galaţi a ajuns la 90%

„Stadiul lucrărilor pe șantierul Drumului Expres Brăila-Galați (10,76 km) a ajuns la 90%! Constructorul român montează la ora actuală tablierul metalic la podul hobanat peste râul Siret (al doilea pod hobanat ca mărime din România, după podul Agigea). În șantierul acestui nou drum expres, construit cu finanțare prin Programul Transport 2021-2027, sunt mobilizați la ora actuală 150 de muncitori și 210 utilaje”, a transmis Grindeanu, pe FB.

După finalizarea de anul acesta, DEx6 va realiza conexiunea cu Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila.

Potrivit directorului CNAIR, Cristian Pistol, acest pod, în lungime de 307 metri, este al doilea pod hobanat din România, ca mărime, după cel de la Agigea.

„Drumul Expres Brăila – Galați are o lungime de 10,76 km, iar valoarea contractului (finanțat prin Programul Transport 2021-2027) este de 449,42 milioane lei, fără TVA”, a spus Pistol.

Citeşte mai departe ...

Vești bune pentru combinatul siderurgic Galați. Dan Nica: „Planul European de Acțiune pentru Oțel va fi adoptat în următoarele zile de către Comisia Europeană!”

Vicepreședintele Executiv al Comisiei Europene pentru Prosperitate si Strategie industriala, Stéphane Séjourné mi-a confirmat, după intervenția mea în plenul Parlamentului European, că Planul European de Acțiune pentru Oțel va fi adoptat în următoarele zile de către Comisia Europeană, a transmis europarlamentarul PSD Dan Nica. 

„Este un pas esențial pentru salvarea industriei otelului la Galati, si a industriei europene, care se află într-o criză profundă. Prețurile ridicate la energie, concurența neloială din afara UE și lipsa accesului la finanțare au afectat grav sectoare strategice precum siderurgia, aluminiul, cimentul și îngrășămintele chimice”,susține Dan Nica.

În cadrul interventiei, Dan Nica a subliniat aspectele critice care au nevoie de solutii urgente:
„-Combinatul de la Galați este în pericol de închidere. 10.000 de familii riscă să fie afectate direct. Și nu este un caz izolat – această realitate lovește întreaga industrie europeană.
-Este nevoie urgentă de măsuri concrete!
-Energie la prețuri competitive pentru industrie
-Protecție împotriva importurilor poluante și neconcurențiale
-Acces real la finanțare prin BEI și fondurile europene”.

„Fără decizii rapide, Europa își pierde industria, locurile de muncă și competitivitatea globală. Suntem în al 12-lea ceas, iar acest plan trebuie să fie un prim pas concret spre o soluție reală!”,a subliniat europarlamentarul gălățean Dan Nica.

Citeşte mai departe ...

12 martie - Ziua internaţională împotriva cenzurii cibernetice

În fiecare an, la 12 martie este marcată Ziua internaţională împotriva cenzurii cibernetice, fiind o modalitate extraordinară pentru a atrage atenţia asupra libertăţii de exprimare şi navigare în mediul online a fiecarei persoane, despre libertatea presei şi lupta împotriva cenzurii cibernetice realizate prin măsurile luate de guverne privind programele de supraveghere în masă din raţiuni, aşa-zis, de siguranţă naţională. Sărbătoarea a fost instituită, în 2008, la iniţiativa organizaţiei Reporteri Fără Frontiere (RSF), care militează pentru apărarea drepturilor şi libertăţii presei.

Citeşte mai departe ...

Ministrul Dezvoltării: Peste 125 de milioane de lei, pentru proiecte finanțate prin PNRR

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a decontat facturi în valoare totală de 126.028.313,71 de lei pentru 264 de obiective realizate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) - a anunțat ministrul Cseke Attila.

Pentru Componenta C10 – Fondul local, au fost decontate 119.922.536,34 de lei pentru 242 de obiective care urmăresc elaborarea și actualizarea documentațiilor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană, precum și asigurarea infrastructurii pentru transportul verde.

De asemenea, prin Componenta C15 – Educație, s-au alocat 6.105.777,37 de lei pentru construcția a 22 de creșe noi. 

Citeşte mai departe ...

Premierul Marcel Ciolacu: Decizia CCR „închide un episod extrem de tensionat şi periculos”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că decizia în unanimitate a judecătorilor Curţii Constituţionale în cazul lui Călin Georgescu „închide un episod extrem de tensionat şi periculos pe care România l-a trăit în ultimele luni”.

În ultimele ore au venit două vești care pot readuce atât liniștea socială în România, cât și pacea dorită de o lume întreagă după cei 3 ani de război din Ucraina, a anunțat premierul. 

„Consider că decizia în unanimitate a judecătorilor CCR închide un episod extrem de tensionat și periculos pe care România l-a trăit în ultimele luni. Mai mult, știți că niciodată nu am comentat o decizie a CCR sau a unui magistrat. Faptul că românii nemulțumiți de această decizie au arătat că pot protesta în mod pașnic mă face să cred că avem resursele pentru a reveni la un climat social normal, în care fiecare are dreptul să-și spună punctul de vedere într-o dezbatere publică civilizată”, a transmis Ciolacu. 
 
Premierul a salut și „ideea armistițiului de 30 de zile, propus după discuția dintre delegațiile americane și ucrainene. Sper să fie primul pas decisiv spre încetarea războiului din Ucraina, pentru că asta este ceea ce își doresc toți românii!”.
Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri