Menu
RSS
Inspectoratul Școlar Județean Galați a reunit profesorii de „română”la o masă rotundă despre rolul  profesorului în actul de predare

Inspectoratul Școlar Județean Galaț…

Primul cerc metodic al pr...

Grădinița „Elena Doamna” va intra în modernizare

Grădinița „Elena Doamna” va intra î…

Clădirea Grădiniței cu pr...

Atac cibernetic la Electrica

Atac cibernetic la Electrica

Grupul Electrica a anunţa...

9 decembrie - Ziua internaţională împotriva corupţiei

9 decembrie - Ziua internaţională î…

Instituită de Organizaţia...

Infotrafic: Circulație în condiții de ceață pe mai multe drumuri din țară

Infotrafic: Circulație în condiții …

Centrul INFOTRAFIC din In...

Handbaliştii de la CSU Galaţi au învins în „infern” la Iași

Handbaliştii de la CSU Galaţi au în…

Duminică au fost programa...

Premierul Marcel Ciolacu: „Românii şi România au nevoie de legi şi instituţii puternice pentru a-şi apăra libertatea, pacea şi viitorul”

Premierul Marcel Ciolacu: „Românii …

Premierul Marcel Ciolacu,...

Paula Seling și Fuego vin la Festivalul de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Tudor Pamfile”

Paula Seling și Fuego vin la Festiv…

Consiliul Județean Galați...

Fetele de la CSU Galaţi fac casă bună cu primul loc

Fetele de la CSU Galaţi fac casă bu…

Divizia A2, seria Est la ...

Prev Next

Vineri, 20 Septembrie 2024 - Regional Press

Remiză de luptă pe Oţelul

  • Publicat în Sport

Derbiul celei de-a 10-a etape a Superligii dintre Oţelul şi Dinamo a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor inundaţiilor din judeţul nostru şi a lui Gheorghe Mulţescu. Pe un teren refăcut, roş-alb-albaştrii lui Dorinel Munteanu au avut prima lovitură de colţ executată de Cisotti în min.4. Căpitanul nostru a executat periculos o lovitură liberă în min.9 care l-a surprins în offside pe Juric. Oţelul l-a pierdut în min.12 pe Tomasevic, care s-a accidentat şi a fost înlocuit cu Silva. În min.15 portarul Popescu a gafat şi l-a faultat în careu pe Selmani, Dinamo a primit penalti după ce a intervenit şi VAR şi acelaşi jucător a deschis scorul. Oţelarii au replicat prompt şi în min.22 au restabilit egalitatea: Maftei a executat un aut, Zivulic a prelungit pe spate, Cisotti a ţintit bara cu o lovitură de cap dar Maciel, aflat pe fază a împins mingea în plasa porţii lui Golubovic. Oţelul a avut momente bune, „câinii roşii” au tremurat. Lameira a încercat în trei rânduri să înscrie dar şuturile lui au ocolit poarta oaspeţilor. Din păcate, presiunea accentuată a echipei gălăţene nu s-a concretizat. Repriza a doua a început cu un ritm bun, Popescu a intervenit salvator la şutul lui Cîrjan. Pop a căzut în suprafaţa de pedeapsă dar nu a primit penalti după ce centralul Flueran s-a consultat cu cei din camera VAR. Nu s-a acordat nimic nici la duelul dintre Cîrjan şi Teles, când prima impresie a fost că primul a lovit mingea cu mâna. Oţelul l-a pierdut şi pe Cisse şi Dorinel a fost forţat să mai facă câteva improvizaţii. Cele două formaţii au încercat să câştige dar nu au avut luciditate şi clarviziune. Portarul Iustin Popescu şi-a reparat gafa de la penalti şi a salvat miraculos în min.90 şutul lui Caragea

caseta tehnică
SC Oţelul Galaţi -Dinamo 1948 Bucureşti 1-1 (1-1)
stadion Oţelul, spectatori: 9500
Au marcat: Maciel (min.22) respectiv Selmani (min.18 din 11 m)

Formaţii:
Oţelul: Popescu -Maftei, Zivulic, Cisse (min.66 Adăscăliţei) , Tomasevic (min.12 Silva) -Cisotti, Lameira, Teles (min.66 Roşu) -Maciel (min.87 Tănasă), Juric, Pop (min.66 Duric).
Rezerve neutilizate: Kovalov -Zhelev, Rus, Chira, Neagu, Cojocaru. Antrenor: Dorinel Munteanu
Dinamo: Golubovic -Sivis (min. 60 Costin), Patriche, Licsandru, Amzăr (min. 60 Opruţ) -Olsen, Mărginean (min.82 Rotund), Cîrjan -Soro (min.60 Caragea), Selmani (min.90+1 Politic), Milanov.
Rezerve neutilizate: Roşca -Stoian, Paşcalău. Antrenor: Zeljko Kopic.

cartonaşe galbene: Popescu

Arbitri: A -Viorel Nicuşor Flueran (Craiova); A1-Adrian Popescu (Craiova); A2 -Imre Laszlo Bucsi (Sf.Gheorghe); Arbitru VAR -George Cătălin Găman (Craiova); Arbitru AVAR: Lucian Rusandru (Sf.Gheorghe

Citeşte mai departe ...

A doua victorie consecutivă pentru handbalistele de la CSM Galaţi

  • Publicat în Sport

 Divizia A la handbal feminin a programat în weekend partidele celei de-a doua etape. CSM Galaţi a deschis runda vineri la sala sporturilor Dunărea cu CSM Bacău. Aşa cum se anticipa, fetele antrenate de Daciana Balaban ajutată de Relu Druţu şi Cătălina Cioaric au controlat disputa din primul şi până în ultimul minut, au marcat 40 de goluri şi au obţinut o victorie lejeră la 18 goluri diferenţă. Rezultat final: CSM Galaţi -CSM Bacău 40-22 (22-13). Lotul echipei gălăţene: Nicoleta Petre, Ana Maria Micu -Ana Kojic 5 goluri, Lavinia Lazăr 1 g, Andreea Merlă, Antonia Mazilu, Mălina Bichir 3 g, Andreea Prescură 6 g, Biancca Trincă, Daniela Corban, Iasmina Ichim, Iulia Eiler, Kristina Radayeva 12 g, Bianca Zegrean 4 g, Andreea Sandu 7 g. După două etape, CSM Galaţi are maxim de puncte. Următorul meci este programat pe 5 octombrie în deplasare cu CSM Roman.

Citeşte mai departe ...

Calitatea apei din municipiul Galați și comunele afectate de inundații, monitorizată de DSP Galați

  • Publicat în Social

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi anunţă că mai multe probe prelevate din apă pe parcursul săptămânii au fost supuse analizelor, indicatorii fizico-chimici şi microbiologici fiind în limite de potabilitate, iar specialiştii monitorizează sursele de apă distribuită către consumatorii din municipiul reşedinţă.

Potrivit DSP, probele au fost ridicate în perioada 17-18 septembrie din mai multe localităţi afectate de inundaţii.

"Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Galaţi anunţă faptul că toate probele prelevate în perioada 17-18.09.2024 în vederea verificării calităţii apei din zonele afectate de inundaţii (Cudalbi, Vârlezi, Crăieşti, Pechea, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Moscu, Valea Mărului, Piscu, Vameş, Băneasa, Jorăşti, Tudor Vladimirescu), au indicatorii fizico-chimici şi microbiologici în limite de potabilitate", informează DSP.

"Totodată, zilnic monitorizăm apa de la Uzina II, Staţia de repompare Fileşti, Turnul de Apă, Uzina SC Liberty Galaţi SA, astfel încât să asigurăm populaţia Municipiului Galaţi că apa distribuită este corespunzătoare consumului uman", a mai transmis DSP Galați.

De asemenea, DSP Galaţi a dat publicităţii un ghid privind comportamentul populaţiei în zonele cu risc, în contextul inundaţiilor din ultima perioadă, prin intermediul căruia atrage atenţia asupra apariţiei unor boli precum hepatita, dizenteria, leptospiroza sau cele transmise prin intermediul ţânţarilor.

Potrivit DSP, efectele inundaţiilor asupra sănătăţii apar fie direct prin contactul cu apa, fie indirect, ca urmare a deficienţelor la nivel de infrastructură, aprovizionare cu alimente şi apă. Efectele asupra persoanelor expuse la apa din inundaţii pot include răni cauzate de contactul cu anumite obiecte, căderi, electrocutări, infecţii respiratorii, dar şi boli transmise prin diverşi vectori.

"Creşterea temperaturilor în timpul sau după inundaţii şi apa rămasă sunt factori care favorizează înmulţirea ţânţarilor. Aceştia pot transmite boli infecţioase. De aceea: purtaţi îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi şosete; utilizaţi substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, în concordanţă cu instrucţiunile de pe etichetă, pe care să le aplicaţi pe părţile descoperite ale corpului; acoperiţi pătuţul copilului sau căruciorul cu plase împotriva ţânţarilor; utilizaţi plase de protecţie la uşi, ferestre şi în jurul patului; evacuaţi apa stagnantă din curte şi/sau din diverse vase din afara locuinţei", informează DSP, în ghid.

Un alt factor determinant al apariţiei unor boli grave este reprezentat de rozătoare sau de animalele decedate.

"În timpul sau după ploi abundente şi inundaţii, ar putea apărea unele boli infecţioase transmise de rozătoare. O astfel de boală este leptospiroza. De aceea este necesar să luaţi în considerare următoarele sfaturi: controlul rozătoarelor de casă este foarte important; păstraţi alimentele în dulapuri şi/sau recipiente sigilate, care să nu fie la îndemâna rozătoarelor; asiguraţi-vă că toate intrările şi ferestrele sunt sigilate corespunzător pentru a împiedica pătrunderea rozătoarelor; sigilaţi deşeurile în coşurile de gunoi. Apele de inundaţie şi apele stagnante post-inundaţie prezintă diverse riscuri pentru sănătatea umană: boli infecţioase (boală diareică acută, hepatită virală A sau dizenterie), pericole chimice, răni, înec", mai prevede documentul.

Pe parcursul săptămânii, DSP a distribuit şi completat stocurile de clorură de var şi tablete de Clorom pentru dezinfecţia fântânilor de la nivelul localităţilor afectate de viituri, stocurile de vaccinuri antitetanic şi antihepatic pediatric, fiind prelevate probe de apă pentru examenul chimic şi microbiologic. Totodată, mai mulţi adulţi au primit vaccin antitetanic, iar autorităţile continuă să monitorizeze zonele afectate.

Citeşte mai departe ...

Drumul Național 25 Galați-Tecuci, afectat de inundații, a fost redeschis circulației

Drumul Național 25, care face legătura între Galați și Tecuci, a fost redeschis astăzi circulației. Șoseaua a fost închisă de pe 14 septembrie, din cauza puhoaielor de apă.

„Mai sunt două mici porțiuni pe care mai există apă (5-10 cm), motiv pentru care vor fi instituite restricții de viteză. Îi rugăm pe toți conducătorii auto să respecte semnalizările rutiere S-a lucrat permanent pentru evacuarea apei de pe carosabil, în acest scop fiind efectuată inclusiv o breșă în digul mal drept, râu Geru, localitatea Piscu”, a anunțat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

De asemenea, s-au luat toate măsurile pentru ca circulația pe DN25 să se poată desfășura în condiții de siguranță.

În prezent nu mai există drumuri cu circulație oprită în județul Galați.

Citeşte mai departe ...

Casa de Asigurări de Sănătate, măsuri în sprijinul oamenilor afectați de inundații din județul Galați

Pentru a veni în sprijinul populației afectate de inundațiile din județul Galați, Casa de Asigurări de Sănătate a întreprins o serie de măsuri pentru a facilita accesul pacienților la serviciile de sănătate.

„Au fost avute în vedere categoriile cu risc crescut: pacienții cronici, gravide, lăuze, copii, vârstnicii, pacienții oncologici, pacienții dializați, diabeticii și persoanele cu dizabilități.

Printre măsurile întreprinse se numără:
- Pregătirea spitalelor pentru primirea unui flux crescut de pacienți din zonele sinistrate;
- Asigurarea continuării acordării serviciilor medicale în zonele afectate;
- Monitorizarea zilnică a prezentărilor și internărilor din spitalele publice, a persoanelor din
zonele afectate;
- Eliberarea de adeverințe înlocuitoare de card pentru persoanele care și-au pierdut cardul de
sănătate urmare a inundațiilor produse”, a anunțat Casa de Asigurări de Sănătate Galați.

Citeşte mai departe ...

Oamenii din județul Galați, grav afectați de inundații, primesc ajutoarele de urgență de la Guvern

Un prim ajutor de urgență al Guvernului, în valoare de 10.000 de lei pentru fiecare gospodărie afectată de inundații, a început deja să fie acordat.  Este vorba despre o primă tranșă de bani, realizându-se deja peste 1200 de astfel de plăți. Acestea vor continua și zilele următoare, astfel încât în cel mai scurt timp oamenii să primească acest ajutor de la Guvern.

Guvernul a aprobat de urgență deblocarea acestor sume în valoare de aproape 55 milioane de lei, ca o primă tranșă de ajutor financiar către cei afectați de inundații până se finalizează evaluarea din teren a pagubelor. 

Plata se face prin intermediul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Galați prim mandat poștal sau prin cont, însă cei mai mulți au optat pentru varianta cu  mandat postal.

Până acum, din datele furnizate de către autoritățile locale, au fost centralizate peste 4200 de gospodării, la care vor ajunge banii, însă numărul celor care vor primi acești bani va fi mai mare, deoarece procesul de centralizare a datelor este încă în desfășurare.

Citeşte mai departe ...

28 de localități inundate și 7.000 de case grav afectate, în județul Galați

Puhoaiele de apă au distrus 28 de localități din județul Galați, mii de oameni au rămas fără case, zeci de drumuri au fost distruse, iar peste 100 de agenți economici sunt grav afectați. Din datele trimise de autoritățile locale către Instituția Prefectului și Consiliul Județean Galați, reiese că în urma inundațiilor au fost afectate 28 de comune din județul Galați.

„Sunt date estimative, urmând ca o situație concretă să fie prezentată după ce comisiile de evaluare vor termina munca în teren, iar datele vor fi centralizate”, a transmsi Costel Fotea, președintele CJ Galați.

În cele 28 de localități au fost afectate drumuri naționale, drumuri județene și comunale, poduri, podețe, străzi, obiective culturale, sedii de instituții, unități de învățământ, fântâni, rețele de alimentare cu apă și canalizare, teren arabil, culturi, solarii, sere, drumuri forestiere, drumuri județene, cale ferată și construcții hidrotehnice.

Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a emis ordine pentru constituirea de noi comisii de evaluare, care vor începe activitatea pe 20 septembrie 2024 în localitățile afectate.

Aceste comisii vor evalua daunele la culturile agricole, sere și solarii, iar alte 10 comisii se vor concentra pe cursurile de apa afectate, în aceste comisii fiind și câte un reprezentant Serviciul de Gospodărire a Apelor și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – Filiala Galați.

Comisiile nou constituite se adaugă celor existente, care acționează în teren încă din 15 septembrie pentru a evalua pagubele produse la nivelul infrastructurii și locuințelor.

Citeşte mai departe ...

Noi ajutoare pentru sinistrații din județul Galați

Astăzi, la Galați, vor ajunge 10.800 de echipamente de cazarmament, adică 1.200 de kituri complete care conțin paturi, perne, pături, saltele, saci de dormit, fețe de pernă și cearceafuri.

O parte dintre aceste kituri au fost deja descărcate și distribuite în zonele cele mai afectate, 200 de astfel de kituri complete ajungând în localitatea Corod. 

Restul de 1.000 de kituri vor fi direcționate către Slobozia Conachi (394 de kituri) și Pechea (606 kituri). Toate aceste echipamente provin din rezervele de stat.

În ceea ce privește modulele dormitor, până în prezent au sosit la Galați 214 unități. Dintre acestea, 108 au fost deja distribuite în comunele afectate, iar restul se află în curs de montare. În următoarele zile, vor mai ajunge la Galați încă 36 de module dormitor.

Citeşte mai departe ...

Un balet pe lac la Galaţi

La Teatrul Naţional Nae Leonard din Galaţi, miercuri, 9 octombrie, ora 19:00, sunteţi invitaţi la balet, Lacul Lebedelor, interpretat de baletul Teatrului Naţional de Operă şi Balet “M.Biesu” din R.Moldova. Lacul lebedelor (Swan Lake) este un balet în patru acte compus de Piotr Ilici Ceaikovski între 1875 şi 1876. Este unul dintre cele mai faimoase şi iubite balete din istoria muzicii clasice. Premiera mondială a avut loc la Teatrul Bolşoi din Moscova, pe 4 martie 1877. Baletul spune povestea tragică a prinţesei Odette, care este transformată într-o lebădă de către un vrăjitor malefic, Rothbart. Vrăjitoria poate fi ruptă doar dacă un bărbat care nu a jurat niciodată iubire altei femei îi promite dragostea veşnica. Prinţul Siegfried, în timpul unei partide de vânătoare, întâlneşte lebedele şi pe Odette, şi se îndrăgosteşte de ea. El jură să o elibereze de blestem, dar vrajitorul şi fiica lui, Odile, care seamănă izbitor cu Odette, complotează pentru a-i înşela. Muzica lui Ceaikovski este cunoscută pentru frumuseţea şi complexitatea sa emoţională. Cele mai celebre piese includ „Dansul lebedelor” şi „Pas de deux”-ul Odette-Odile. Originalul a fost coregrafiat de Julius Reisinger, dar versiunile cele mai populare şi durabile au fost create de Marius Petipa şi Lev Ivanov pentru o relansare în 1895 la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg. "Lacul lebedelor" este apreciat pentru combinaţia sa de muzică emoţionantă, poveste captivantă şi coregrafie spectaculoasă, rămânând un pilon al repertoriului baletului clasic.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri