Noaptea Cercetătorilor Europeni este un eveniment care are misiunea de a aduce mai aproape știința de societate și de a crește interesul tinerilor pentru cercetare. În fiecare an, la sfârșitul lunii septembrie cercetători din 23 de țări și peste 400 de orașe din Europa celebrează prin întâlnirile cu publicul contribuțiile științei pentru dezvoltarea în mod sustenabil a unei societăți mai bune.
În acest an, în 20 de localități din România, consorțiul ReCoNnect, din care face parte și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, organizează evenimentele Noaptea Cercetătorilor cu tematica: „Știință pentru Pace și Securitate”.
La Galați, evenimentul va avea loc în Campusul Științei din strada Domnească nr. 111, între orele 17:00 și 22:00.
Nu vor lipsi experimentele chimice spectaculoase, demonstrații cu roboți și întâlniri de gradul zero cu polițiști și cu testele lor anti-drog și antialcool. Participanții vor pătrunde în lumea minunată a chipsurilor sănătoase, vor afla detalii surpinzătoare despre etichetele și ambalajele alimentare, vor admira karturile, vor intra în tainele imprimării 3D, la 3D Printing Hub și vor afla totul despre Inteligența artificială în chimia medicală. De asemenea, vor fi alături de publicul larg partenerii noștri de la Inspectoratul de Poliție al Județului Galați, Ro-Sophia, Centrul Europe Direct, Aeroclubul României și Federația Română de Navomodelism.
La Brăila, evenimentul va avea loc la sediul Facultății de Inginerie și Agronomie din Brăila din strada Calea Călărașilor nr. 29. Și aici vor fi pregătite experimente chimice, va fi prezentată modelarea grafică și prototiparea 3D și vor avea loc întâlniri fascinante cu lumea instectelor văzută la microscop. Participanții vor vedea experimente cu cerneala invizibilă, cu vulcanul chimic, ploaia de aur şi magia indicatorilor chimici și vor putea admira machete funcționale ale unor mașini / echipamente și elemente robotizate de manipulare utilizate în tehnologiile de construcții. De asemenea, vor fi alături de publicul larg partenerii noștri de la Centrul Europe Direct și de la Asociația Columbofilă „Danubius Brăila”.
La Buzău, evenimentul va avea loc sediul Muzeului Județean Buzău din Aleea Castanilor nr. 1. Și aici vor fi experimente criminalistice, teste motrice de lateralitate și degustări de cipsuri sănătoase. Participanții vor putea afla detalii despre elementele de individualizare ale urmelor descoperite la locul unei crime, vor degusta chips-uri și crackers sănătoase din fructe și vor afla chestiuni absolut încântătoare despre importanţa solului în societate. De asemenea, vor fi alături de publicul larg partenerii noștri de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu” Buzău, cu un atelier care combină ecologia și tehnica.