Menu
RSS
La ediția cu numărul 111 a CCN a fost premiată excelența

La ediția cu numărul 111 a CCN a fo…

Șase diplome de excelenţă...

Hunor: PSD e îndreptățit să dea prim-ministrul în noul Guvern. Așa e corect!

Hunor: PSD e îndreptățit să dea pri…

Kelemen Hunor, liderul UD...

Gălăţenii Sebastian Panaite şi Sonya Stancu au cucerit medalii de aur la Campionatul Balcanic

Gălăţenii Sebastian Panaite şi Sony…

La Bucureşti în sala CSŞ ...

Un bărbat a scăpat de sub control volanul mașinii și a pătruns cu autoturismul în curtea vecinilor

Un bărbat a scăpat de sub control v…

Polițiștii Secției 3 Poli...

Alertă în Galați! Polițiștii caută un evadat

Alertă în Galați! Polițiștii caută …

Un deținut de la Penitenc...

Lieştenii şi brăniştenii fac legea în serie

Lieştenii şi brăniştenii fac legea …

Liga a 3-a a programat sâ...

Oţelul a pierdut la limită la Sibiu

Oţelul a pierdut la limită la Sibiu

Oţelul a jucat luni seara...

Ultima ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis din acest an

Ultima ofertă de vânzare de titluri…

Ministerul Finanţelor a î...

Inspectoratul Școlar Județean Galați a reunit profesorii de „română”la o masă rotundă despre rolul  profesorului în actul de predare

Inspectoratul Școlar Județean Galaț…

Primul cerc metodic al pr...

Prev Next

Marți, 02 Iulie 2024 - Regional Press

De sâmbătă, talciocul din Galați se mută

  • Publicat în Social

SC Gospodărire Urbană Galați anunță că, începând din 6 iulie, talciocul se mută într-o nouă locație. Noua adresă este strada Macului nr. 52, lângă târgul auto

Acolo se va muta și talciocul de obiecte vechi, nu numai cel dedicat autovehiculelor.

Pentru gălățenii fără autoturism propriu, în weekend, la locația din str. Macului nr. 52 se va putea ajunge cu autobuzul 42, din Bariera Traian.

Citeşte mai departe ...

Sfinţirea bisericii din localitatea Ghingheşti, județul Galaţi

În duminica întâi după Rusalii, numită şi a Tuturor Sfinților, localitatea Ghinghești, protopopiatul Târgu Bujor, județul Galați, a primit vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Ierarhul locului a ajuns în această zonă a eparhiei din apropierea Mănăstirii Adam pentru a aduce binecuvântare, bucurie şi întărire duhovnicească prin sfinţirea bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din acest sat gălăţean. Cu acest prilej, biserica a primit şi al doilea hram închinat Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Programul a debutat cu slujba de târnosire a bisericii săvârşită de către chiriarhul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa ctitorilor şi a autorităţilor locale, precum şi a multor copii şi credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

Pentru credincioșii participanți la eveniment, momentul trecerii prin Sfântul Altar, după sfințire, și închinarea la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă, au reprezentat momente de evlavie, bucurie şi emoție sfântă.

După slujba de sfințire, a fost săvârşită Sfânta Liturghie la altarul de vară amenajat în apropierea bisericii, în prezenţa credincioşilor, mulți dintre aceștia veniți special din alte localități pentru a participa la acest important eveniment bisericesc.

La Sfânta Liturghie au fost prezenţi şi elevi de la mai multe şcoli din localităţile învecinate, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, mulţi dintre aceştia fiind împărtăşiti cu Sfintele Taine de Arhipăstorul Dunării de Jos.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii şi a vorbit despre lucrarea Sfântului Duh în lume şi despre urcuşul duhovnicesc pe care sfinţii l-au parcurs spre moştenirea vieţii veşnice.

Pentru implicarea în lucrările de restaurare a locaşului de cult, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a acordat preotului paroh Ionuţ Lupaşc rangul de iconom, iar Consiliul Local al Comunei Drăguşeni a primit diplomă de ctitor.

Chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit şi o slujbă de pomenire pentru ctitorii, preoţii şi binefăcătorii acestei comunităţi săteşti din judeţul Galaţi, trecuţi la cele veşnice.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătind şi pachete cu alimente, atât pentru credincioşii participanţi, cât şi persoane bolnave, nedeplasabile, aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

Citeşte mai departe ...

Trageri cu muniție de război lângă Galați, se vor auzi explozii

Timp de aproape o lună, vor fi trageri cu muniție de război în Poligonul Smârdan, din Galați. Populația nu trebuie să intre în panică din cauza bubuiturilor, acestea fiind exerciții militare uzuale, au transmis autoritățile.

„Ca urmare a adresei transmisă de Garnizoana Galați, Instituția Prefectului – Județul Galați vă informează că, în perioada 08.07.2024 – 02.08.2024, în poligonul Centrului de Instrucție pentru Luptă Smârdan vor fi organizate și executate trageri cu muniție reală după următorul program:
- 08 - 12.07.2024, zilnic, în intervalul orar 09:00-23:59;
- 15 - 19.07.2024, zilnic, în intervalul orar 09:00-02:00;
- 22 – 26.07.2024, zilnic, în intervalul orar 09:00-22:00;
- 29.07 – 02.08.2024, zilnic, în intervalul orar 09:00-22:00”, a anunțat Prefectura Galați.

În aceste perioade este interzis accesul populației, animalelor și vehiculelor în perimetrul poligonului. De asemenea, trebuie respectate restricțiile de circulație pe drumurile de acces spre poligon și semnificațiile tăblițelor/ panourilor indicatoare ”Trecerea interzisă – Poligon de tragere”.

Populația nu trebuie să intre în panică, acestea fiind exerciții militare uzuale, planificate de Garnizoana Galați.

Citeşte mai departe ...

Costel Fotea: Palatul de la Țigănești va fi refăcut așa cum arăta acum 200 de ani în urmă, când se scriau pagini importante din istoria neamului românesc

O importantă piesă de patrimoniu a ajuns, de curând, în colecția Muzeului de Istorie "Paul Păltănea", instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați.
 
Este vorba despre o masă de 12 persoane, din secolul al XIX-lea, care a aparținut Palatului de la Țigănești.
 
„Aceasta este o piesă de mobilier remarcabilă care urmează să fie restaurată complet, luându-se deja legătura cu mai mulți restauratori de lemn din țară. Palatul de la Țigănești, preluat de Consiliul Județean de la Academia Română, va fi reabilitat și refăcut așa cum arăta acum 200 de ani în urmă, când se scriau pagini importante din istoria neamului românesc. După ce acest conac va fi reabilitat, cu siguranță această importantă piesă de mobilier va reveni "acasă", pentru a putea fi admirată de toți gălățenii. Le mulțumesc din suflet donatorilor care au ales să facă un gest atât de important pentru istoria Galațiului și nu numai”,a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.
Citeşte mai departe ...

Două biciclete furate din Germania descoperite de polițiștii de frontieră gălățeni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Foltești au descoperit şi indisponibilizat pentru continuarea cercetărilor două biciclete furate din Germania.

Pe timpul desfășurării unei misiuni specifice de supraveghere în zona de competență, un echipaj al poliției de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Foltești - I.T.P.F. Iași, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe raza localității Corni, județul Galați, a efectuat semnalele regulamentare pentru a opri un microbuz, înmatriculat în Republica Moldova.

În interiorul microbuzului, polițiștii de frontieră au observat două biciclete, una marca Bergamont și una marca Cube AIM, pe care doi pasageri ai mijlocului de transport au declarat că le deţin.

Deoarece pasagerii nu au putut prezenta documente care să ateste dreptul de proprietate asupra bicicletelor, în baza profilului de risc și a informărilor internaționale cu privire la fenomenul furtului de biciclete, s-a procedat la efectuarea unui control amănunțit asupra mijlocului de transport și asupra bunurilor descoperite.

Au fost efectuate verificări suplimentare, cu sprijinul ofițerilor Agenției Frontex care desfășoară activități în cadrul S.P.F. Huși - Punctul de Trecere a Frontierei Albița, în urma cărora colegii noștri au constatat că bicicletele identificate figurează în bazele de date ca fiind furate, din Germania.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârșirea infracțiunii de furt, pentru ambii pasageri, iar bicicletele, fiecare în valoare de 5.000 de lei, au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor.

 

Citeşte mai departe ...

Când se vor întâlni liderii coaliției de guvernare pentru a discuta despre data alegerilor parlamentare și prezidențiale

Prim-ministrul Marcel Ciolacu anunță că liderii coaliției de guvernare se vor întâlni joi pentru a stabili calendarul alegerilor. Alături de cei doi viceprim-miniștri Marian Neacșu și Cătălin Predoiu, el va prezenta variantele propuse de partidele politice în urma dialogului privind stabilirea calendarului electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an.

Totodată, premierul Marcel Ciolacu va cere partenerilor de Coaliție „să dea curs solicitării exprimate de toți participanții la discuțiile de la Palatul Victoria ca stabilirea calendarului electoral să se realizeze în cel mai scurt timp posibil, astfel încât competiția electorală să se desfășoare în condiții predictibile și echitabile pentru toți candidații”.

Stabilirea calendarului electoral trebuie să se facă pe baza unor criterii obiective, agreate de toate partidele politice și nu pentru a avantaja sau dezavantaja anumiți candidați.
„Le mulțumesc tuturor partidelor participante pentru dialogul constructiv! Consider că a fost un demers util și democratic și îmi doresc ca și partenerii de Coaliție să țină cont de opiniile exprimate”, a adăugat prim-ministru, Marcel Ciolacu.

Citeşte mai departe ...

Marcel Ciolacu: Pentru 1,8 milioane de angajați, salariul minim brut se majorează de la 3.300 la 3.700 de lei

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, pentru 1,8 milioane de angajaţi, majoritar din sectorul privat, salariul minim brut se majorează de la 3.300 la 3.700 de lei, această majorare permiţând ca, de la 1 ianuarie 2025, să fie implementat salariul minim european.

„În urmă cu 10 ani, salariul minim brut era 800 de lei. Azi avem cu 2.900 de lei mai mult, adică o creștere de 363%! Iar 84% din această creștere din ultimul deceniu s-a realizat cu PSD la guvernare! Salariul minim net a crescut în 10 ani cu 293%, de la 601 lei la finalul anului 2013, la 2.363 lei în prezent! Da, au crescut și prețurile. Conform INS, în cei 10 ani prețurile s-au majorat în medie cu 53,26%, ceea ce indică o creștere reală, peste inflație, a salariului minim net cu 157%! ”, a transmis premierul Ciolacu.

Potrivit premierului, prezența PSD la guvernare este acum o „garanție fermă a creșterii nivelului de trai, în special pentru persoanele cu venituri mici – salariați plătiți cu salariu minim sau pensionari”.
„Majorarea de astăzi este cu atât mai importantă cu cât ea ne permite ca, de la 1 ianuarie 2025, să implementăm salariul minim european, ceea ce înseamnă că cel mai mic salariu din România va reprezenta aproximativ jumătate din salariul mediu pe economie”, a mai spus Ciolacu.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri