Menu
RSS
Înfrângere nemeritată pentru Oţelul

Înfrângere nemeritată pentru Oţelul

Oţelul a jucat la Ploieşt...

Când reîncep elevii gălățeni școala?

Când reîncep elevii gălățeni școala…

În Galați, elevii vor reî...

Un polițist de la IPJ Galați a murit pe Faleza Dunări: motocicleta pe care o conducea a fost lovită de o mașină

Un polițist de la IPJ Galați a muri…

Un motociclist a murit, d...

A IV-a ediție a FORUMULUI ȘTIINȚIFIC NAȚIONAL AL TINERILOR MEDICI ONCOLOGI

A IV-a ediție a FORUMULUI ȘTIINȚIFI…

Evenimentul este o oportu...

Mesajul de Paște al președintelui CJ Galați: Sfintele sărbători pascale să vă aducă bucurie, să fiți sănătoși, să aveți pace și linște în case

Mesajul de Paște al președintelui C…

„Sfânta sărbătoarea a Înv...

Mesajul de Paște al deputatului Viorica Sandu: Să aveți sănătate, binecuvântare și bunăstare în familiile dumneavoastră!

Mesajul de Paște al deputatului Vio…

„Învierea Domnului aduce ...

Service-uri auto din Galați, sancționate de Inspectoratul Teritorial de Muncă

Service-uri auto din Galați, sancți…

În perioada 23 - 26 april...

Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi

Denia celor 12 Evanghelii la Catedr…

  Joia din Săptăm...

Prev Next

Joi, 25 Aprilie 2024 - Regional Press

Oţelul a pierdut la Arad după 51 de zile

  • Publicat în Sport

Înfrângere prea severă pentru Oţelul la Arad

La Arad, UTA şi Oţelul s-au întâlnit joi după amiază în derbiul pentru câştigarea play-out-ului din Superligă. Cele două combatante nu s-au dezminţit, au trecut peste perioada de tatonare şi au imprimat un ritm alert jocului. Oţelul a beneficiat în min.10 de primul corner, Cisotti a executat, Alexandru Pop a marcat dar se afla în offside. Peste şase minute, oţelarii au irosit o ocazie uriaşă, la centrarea lui Cisotti, lovitura de cap a lui Teles a trecut de puţin pe lângă poarta gazdelor. Echipa gazdă a replicat în min.21 cu lovitura de cap a lui Conte care s-a scurs pe lângă poartă. Oţelul a fost echipa mai periculoasă dar şutul lui Cisotti (min.22) a fost respins de portarul Kucher. Fazele de poartă au alternat la cele două porţi, cu câte o opurtinate de ambele părţi, Tănasă respectiv Mihai, jucătorii Under 23. Antrenorul gazdelor Mircea Rednic a făcut două mutări la pauză dar tot oţelarii lui Dorinel Munteanu au fost mai incisivi. Împotriva cursului jocului, UTA a deschis scorul în min.62 prin Omondi, care deşi a fost talonat de Zivulic, l-a executat pe Papp. Oţelarii au acuzat şocul şi au mai primit două goluri pe contraatac de la Luckassen şi R.Pop, jucători introduşi în partea a doua pe teren de Mircea Rednic. Echipa gălăţeană a punctat doar la impresia artistică, reuşind golul de onoare în prelungiri prin căpitanul Cisotti, cu un şut deviat

caseta tehnică
UTA Arad -SC Oţelul Galaţi 3-1 (0-0)
stadion Arena Francisc Neuman, spectatori: 9000
Au marcat: Omondi (min.62), Luckassen (min.78), R.Pop (min.81) respectiv Cisotti (min.90+3)

Formaţii:
UTA Arad: Kucher -Căpuşă, Stolnik, Conte, Costa Rodrigues ( min.67 Trif) -Micovschi (min.84 Lopez,) Mihai, Joao Pedro (min.46 Vulturar )- Omondi, Tudorie ( min.46 Luckassen), Ezekiel ( min..59 R.Pop)
Rezerve neutilizate: Iacob -Stahl, David, Iuraşcu, Lawrence
Antrenor: Mircea Rednic

Oţelul: Pap -Adăscăliţei, Yabre, Cisse, Silva -Zivulic (min.79 Neagu), Cisotti, Teles (min.79 Rusevic) -Malle (min.74 Rus), Pop (min.63 Lameira), Tănasă (min.63 Bodişteanu)
Rezerve neutilizate: Stoian -Zhelev, Farcaş, Panait, Jardan, Bordun, Gaitan.
Antrenor: Dorinel Munteanu

cartonaşe galbene: Căpuşă respectiv Cisotti, Malle

Arbitri: A: Viorel Flueran -Craiova, A1: Alexandru Cerei -Cluj Napoca, A2: Alexandru Vodă -Alba Iulia; Arbitru VAR: Florin Andrei -Tg. Mureş, Arbitru AVAR: Florin Ovidiu Mazilu -Satu Mare

Citeşte mai departe ...

Starea culturilor de cereale păioase din județul Galați înființate în toamna lui 2023

Oficiul Fitosanitar Galați informează că, în urma controalelor efectuate, în ultima perioadă, pentru cunoașterea stării fitosanitare a culturilor și emiterea în corespondență a buletinelor de avertizare, precum și la solicitarea unor fermieri, s-a constatat o stare generală foarte bună a culturilor, iar din punct de vedere fitosanitar, bolile foliare în complex atacă sub limita PED ca intensitate și frecvență.

Se manifestă însă, generalizat, cu intensități diferite, boli fiziologice la cerealele păioase datorită în principal șocurilor termice din perioada 26.03 – 20.04.2024, care s-au manifestat prin oscilații mari de temperatură, +5°C dimineața la orele 4.00–5.00 coroborate cu temperaturi de +25 chiar +30°C la orele 16.00–17.00 și lipsa totală a precipitațiilor.

Aceste diferențe au determinat boli de natură neparazitară (fiziopatii) care se manifestă în tot județul prin îngălbenirea frunzelor (uneori apar dungi longitudinale) din cauza distrugerii clorofilei, până la o îngălbenire pronunțată a plantelor, dar și (uneori) o colorație violacee a frunzelor, caracteristică formării de antociani.

Conform Oficiului Fitosanitar Galați, fenomenul este în corespondență cu respectarea tehnologiei de cultură și vizează și terenurile mai slab fertilizate cu azot sau dacă azotul s-a aplicat fără o cartare agrochimică.

Bolile de natură neparazitară se vor estompa în perioada următoare, deoarece s-a executat tratamentul I contra bolilor foliare (urmează să fie avertizat și al II-lea tratament), dar cu condiția respectării tehnologiei de cultură și a tehnologiei de combatere integrată.

Citeşte mai departe ...

Olimpiada Națională Aria Curriculara Tehnologii - Domeniul Agricultură

În perioada 26-30 aprilie are loc Olimpiada Națională Aria Curriculara Tehnologii - Domeniul Agricultură - Creșterea animalelor și Cultura plantelor care va fi găzduită de către Liceul Tehnologic Agricol "Alexandru Borza" din Geoagiu.

Olimpiada Națională de Tehnologii încurajează excelența, inovația și împărtășirea cunoștințelor între tinerii agricultori și specialiști în creșterea animalelor.

Această competiție îi pregătește pe elevi pentru a deveni viitorii lideri ai industriei agricole.

Olimpiada Națională de Tehnologii încurajează excelența, inovația și împărtășirea cunoștințelor între tinerii agricultori și specialiști în creșterea animalelor.

Această competiție îi pregătește pe elevi pentru a deveni viitorii lideri ai industriei agricole.

Pe parcursul competiției, participanții au ocazia să-și aplice cunoștințele teoretice, să rezolve probleme practice și să interacționeze cu profesioniști din industrie. Acest lucru îi ajută să se pregătească pentru provocările viitoare dintr-un domeniu esențial pentru societate.

Sâmbătă este organizată proba scrisă a olimpiadei, iar luni se va desfășura proba practică a competiției la ferma didactică de la Liceul Tehnologic Agricol ”Alexandru Borza” Geoagiu, urmată după-amiază de afișarea rezultatelor si ceremonia de premiere.

Citeşte mai departe ...

Tehnologie ultraperformantă pentru salvarea vieții. Costel Fotea: Soft pe bază de inteligență artificială pentru tratarea cancerului

Soft pe bază de inteligență artificială pentru tratarea cancerului. Fondurile necesare au fost aprobate astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Județean, softul urmând să fie achiziționat pentru secția de Radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Galați.

„Pacientul va începe mult mai repede tratamentul cu acceleratorul liniar de particule, iar medicul va avea mai mult timp pentru pacienţi, partea de conturare fiind preluată de acest soft. Totul pentru binele pacienţilor. De aceea, dotăm secţia de Radioterapie cu tehnologie de ultimă generaţie. Astfel, softul, bazat pe inteligență artificială, preia munca medicului de conturare a organelor la risc, softul realizând în doar 30 de minute munca de câteva ore a medicului, iar timpul câștigat astfel înseamnă şi mai mulți pacienți care pot fi tratați cu cele două acceleratoare liniare de la Spitalul Județean Galați. Practic, softul conturează organele care nu trebuie să fie afectate de procedurile de radioterapie, astfel încât doar tumora să fie iradiată”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați. 

Spitalul Județean Galați este unul dintre puținele centre din țară dotate cu două acceleratoare liniare de particule pentru radioterapie. Echipamente sunt dotate cu un sistem suplimentar de imagistică şi cu o tehnologie care permite verificarea planului de tratament şi a dozelor de radiaţii înainte de realizarea procedurii medicale. 

 

Citeşte mai departe ...

Ministerul Muncii: Pensiile aferente lunii mai se plătesc înaintea sărbătorilor pascale

La solicitarea premierului Marcel Ciolacu, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern și un Memorandum pentru ca plata pensiilor să poată fi făcută înaintea sărbătorilor pascale.

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024. Astfel, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) urmează să vireze până în 30 aprilie sumele necesare către Poșta Română și băncile comerciale cu care are încheiate convenții pentru plata acestor drepturi.

„Devansarea plății pensiilor înainte de sărbătorile de Paște presupune un efort susținut pentru care vreau să le mulțumesc tuturor celor implicați, colegilor din minister, Casei Naționale de Pensii Publice și caselor teritoriale de pensii, băncilor comerciale cu care CNPP are încheiate convenții și, nu în ultimul rând, reprezentanților Poștei Române, care vor face eforturi pentru ca aceste drepturi să ajungă cât mai repede la pensionari”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Pentru plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024, prin mandat poştal, va fi virată către Compania Naţională Poşta Română SA suma de 1.961.165 mii lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv 339.359 mii lei din bugetul de stat, iar către băncile comerciale suma de 6.346.977 mii lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv 683.898 mii lei din bugetul de stat.  

Suma totală necesară pentru plata în avans a pensiilor se ridică la 9.331.399 mii de lei.

Citeşte mai departe ...

Baschetbaliştii lui Florin Nini au legat patru victorii

  • Publicat în Sport

Mai bine mai târziu decât niciodată. După ce s-a salvat în extremis de la retrogradare, CSM Galaţi a reuşit miercuri seara în sala sporturilor Dunărea să lege a patra victorie consecutivă. Formaţia gălăţeană pregătită de Florin Nini şi Cătălin Ştefănescu a învins pe CS Vâlcea 1924, scor final: 101-93 (25-20, 27-28, 25-17, 24-28) în primul duel din semifinala play-out Ligii Naţionale de Baschet Masculin Getica 95. CSM Galaţi a condus în permanenţă şi s-a desprins decisiv în min.30, scor 77-65. Lotul folosit de echipa gălăţeană: Planutis 8 puncte, o recuperare, o pasă decisivă, 0 intercepţii; Nelson (17 p, 4, 0, 2); Calenic (11 p, 8, 1, 1); Ciotlăuş (14 p, 15, 4, 4); Razdevsek (13 p, 6, 4, 0); Boghean; Tate (18 p, 1, 6, 0); Johnson (20 p, 7, 1, 1); Berca; Gherman; Răducan (0 p, 4, 1, 0). Meciul 2 se va disputa pe 29 aprilie la Rm.Vâlcea iar meciul 3, dacă mai este cazul pe 1 mai. Cine obţine două victorii va juca pentru locurile 11-12.

sursa foto Sportul Ilustrat

Citeşte mai departe ...

Pelerinajul de Florii în Arhiepiscopia „Dunării de Jos”. Programul complet

 
Sâmbătă, 27 aprilie 2024, în ajunul Praznicului împărătesc al Floriilor, în municipiile Galaţi şi Brăila, precum şi în alte localităţi din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, se va desfăşura tradiţionalul Pelerinaj de Florii, care aminteşte de momentul Intrării Mântuitorului nostru Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului.
 
În municipiul Brăila, începând ora 14.00, preoţii şi credincioşii se vor întâlni în faţa bisericii „Sf. Cuv. Parascheva“. De aici, la ora 14.30, se va porni în procesiune pe „Calea Călăraşilor“, spre Catedrala „Naşterea Domnului”.
 
În municipiul Galaţi, începând cu ora 15.00, preoţii şi credincioşii se vor întâlni la biserica „Vovidenia“, de unde, începând cu ora 16.00, se va porni în procesiune pe ”Calea Domnească” spre Catedrala Arhiepiscopală.
 
La aceste procesiuni vor participa copii şi tineri din parohii, precum şi numeroşi credincioşi purtând stâlpări de finic, icoane, prapori, ripide, cruci şi făclii.
 
La ambele procesiuni va participa şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care va săvârşi pe esplanadele celor două Catedrale slujba de binecuvântare a stâlpărilor şi va rosti cuvânt de învăţătură.
 
Programul liturgic va continua cu slujba Privegherii în cinstea sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim.
 
În Duminica Floriilor (28 aprilie), Înaltpreasfinţitul Părinte Casian va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.
 
Citeşte mai departe ...

Peste 1.600 de locuri scoase la concurs în școlile de Poliție

În perioada aprilie-iulie 2024, se organizează o nouă sesiune de admitere în cele 2 unități de învățământ postliceal ale Poliției Române: Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” – Câmpina și Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” - Cluj-Napoca, pentru formarea agenților de poliție.

 Numărul de locuri, defalcat pe școli, este următorul: 1.340, la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” – Câmpina și 300 la Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” - Cluj-Napoca.

 Cererile tip de înscriere, precum și, după caz, consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către unitatea de recrutare, se completează de către candidat în mod lizibil, se semnează și se transmit, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail a unității de recrutare, în perioada 24 aprilie – 14 mai 2024, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Unitățile de recrutare vor posta pe site-ul oficial adresa de e-mail la care se vor transmite cererile-tip de înscriere. Candidații se pot înscrie la o singură școală postliceală.

 În vederea constituirii dosarului de recrutare, candidații vor depune documentele solicitate până la data de 21 mai 2024.

 Lista cu unitățile de recrutare se regăsește aici - https://www.politiaromana.ro/ro/politia-romana/unitati-teritoriale.

 Sesiunea de admitere cuprinde mai multe etape. După încheierea perioadei de recrutare, sunt planificate evaluarea psihologică a candidaților, proba de evaluare a performanței fizice, susținerea probei de evaluare a cunoștințelor, iar, la final, examinarea medicală a candidaților rămași în concurs după parcurgerea etapelor amintite.

 Proba de evaluare a performanței fizice va fi susținută în perioada 25 – 31 mai 2024, indiferent de unitatea de învățământ pentru care candidatul a optat, în centrele zonale de selecție, astfel:

 - Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” - pentru candidații din Municipiul București și județele: Argeș, Călărași, Constanța, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Teleorman, Tulcea;

- Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina - pentru candidații din județele: Brașov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea;

 - Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca - pentru candidații din județele: Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sălaj, Sibiu;

 - Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea - pentru candidații din județele: Arad, Bihor, Caraș-Severin, Satu Mare, Timiș;

 - Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani - pentru candidații din județele: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea;

 - Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni - pentru candidații din județele: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui.

 Proba de evaluare a cunoștințelor se va susține la unitățile de învățământ pentru care au optat, de către candidații care au promovat proba de evaluare a performanței fizice.

Candidații care au promovat proba de evaluare a performanței fizice vor susține proba de evaluare a cunoștințelor la data de 15 iunie 2024, iar rezultatele obținute vor fi aduse la cunoștința candidaților prin postarea pe site-ul oficial al unității de învățământ pentru care optează, până la data de 16 iunie 2024.

 Proba de evaluare a cunoștințelor constă într-un test grilă cu întrebări din disciplinele: limba română, limbă străină, legislație specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum și a instituțiilor politice ale statului, educație civică și cetățenească, exerciții de evaluare a capacității de analiză și sinteză, precum și exerciții privind deprinderea raționamentului logic.

 La limba străină, candidatul optează, prin cererea-tip de înscriere la concursul de admitere, pentru una din următoarele discipline: limba engleză sau limba franceză.

 Examinarea medicală se realizează în ordinea descrescătoare a notelor finale, în perioada 19 iunie – 12 iulie 2024.

 Rezultatele finale ale admiterii se afișează la sediul unităților de învățământ și se postează pe site-ul oficial al acestora, până la data de 19 iulie 2024.

 Detalii cu privire la această sesiune de admitere se regăsesc pe site-ul MAI: https://www.mai.gov.ro/cariera/institutii-de-invatamant-formare-profesionala/, precum și pe site-urile fiecărei instituții de învățământ:

 Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina – http://www.scoalapolitie.ro/

 Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca– http://www.scoalapolcj.ro/.

Citeşte mai departe ...

Ciolacu, despre coaliția PSD-PNL: Suntem mai puternici decât niciodată în momentul ăsta!

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că nu se pune problema ruperii coaliţiei formate din PSD şi PNL .„Suntem mai puternici decât niciodată în momentul ăsta”, afirmă premierul.

„Nu se rupe, dom-le, nicio coaliţie, nicio alianţă. Categoric! De ce? Suntem mai puternici decât niciodată în momentul ăsta! De ce, că am mers separat? Ce voiaţi, să rămân arbitru, să îmi iau popcorn, să stau la televizor să spun: dom-le, m-am gândit eu că e mai bun Piedone, să văd cine... io-s preşedintele PSD-ului, dom-le!”, a declarat Ciolacu, la România TV. 

 Coaliția a decis să meargă cu candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea și Sebastian Burduja.

Citeşte mai departe ...

Un pas către un viitor „verde”. Clădirea Complexului Muzeal de Științele Naturii, modernizată cu fonduri UE

Consiliul Județean Galați implementează o amplă investiție “verde” la clădirea principală a Complexului Muzeal de Științele Naturii. Lucrările sunt în plină desfășurare.

„Cultura este o prioritate, iar Complexul Muzeal de Științe ale Naturii este una dintre cele mai vizitate instituții de cultură din Galați. Se lucrează intens. Eficientizăm energetic întreaga clădire, înlocuim tâmplăria, montăm instalații noi de climatizare și implementăm soluții inteligente de umbrire pentru sezonul cald. Instalăm sisteme inteligente de monitorizare și control a consumului de energie”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Astfel, va fi redus la jumătate consumul de energie și emisiile poluante. Mai mult, prin acest proiect vor fi montate și stații de încărcare pentru mașinile electrice.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri