Menu
RSS
Inspectoratul Școlar Județean Galați a reunit profesorii de „română”la o masă rotundă despre rolul  profesorului în actul de predare

Inspectoratul Școlar Județean Galaț…

Primul cerc metodic al pr...

Grădinița „Elena Doamna” va intra în modernizare

Grădinița „Elena Doamna” va intra î…

Clădirea Grădiniței cu pr...

Atac cibernetic la Electrica

Atac cibernetic la Electrica

Grupul Electrica a anunţa...

9 decembrie - Ziua internaţională împotriva corupţiei

9 decembrie - Ziua internaţională î…

Instituită de Organizaţia...

Infotrafic: Circulație în condiții de ceață pe mai multe drumuri din țară

Infotrafic: Circulație în condiții …

Centrul INFOTRAFIC din In...

Handbaliştii de la CSU Galaţi au învins în „infern” la Iași

Handbaliştii de la CSU Galaţi au în…

Duminică au fost programa...

Premierul Marcel Ciolacu: „Românii şi România au nevoie de legi şi instituţii puternice pentru a-şi apăra libertatea, pacea şi viitorul”

Premierul Marcel Ciolacu: „Românii …

Premierul Marcel Ciolacu,...

Paula Seling și Fuego vin la Festivalul de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Tudor Pamfile”

Paula Seling și Fuego vin la Festiv…

Consiliul Județean Galați...

Fetele de la CSU Galaţi fac casă bună cu primul loc

Fetele de la CSU Galaţi fac casă bu…

Divizia A2, seria Est la ...

Prev Next

Luni, 04 Noiembrie 2024 - Regional Press

Greva arhivarilor, prima din istoria Ministerului Afacerilor Interne

Luni, 4 noiembrie, în intervalul orar 12:00-14:00, angajații Arhivelor Naționale ale României funcționari publici, membrii ai Sindicatului Europol (afiliat BNS), din toate structurile județene și din municipiul București au intrat în grevă de avertisment, întrucât au eșuat toate activitățile de negociere cu factorii decizionali pentru eliminarea discriminării salariale dintre structurile județene și aparatul central al instituției.

Este prima grevă din istoria Arhivelor Naționale ale României şi din istoria Ministerului Afacerilor Interne.

„Cu toate că există Decizia 80 a ÎCCJ din 2023 prin care s-au eliminat aceste discriminări salariale la toate instituțiile, Arhivele Naționale au rămas singura instituție în care aceasta discriminare a persistat din cauza conducerii Ministerului de Interne, care a dat dovadă de dezinteres pentru rezolvarea acestei solicitări a lucrătorilor din această instituție”, se arată într-un comunicat remis de Blocul Național Sindical (BNS).

Dacă factorii decizionali nu vor rezolva revendicările arhivarilor, se va declanșa greva generală începând cu 11 noiembrie.

Protestatarii de la Arhivele Naționale atrag atenția că, dacă nu se rezolvă inechitățile salariale, vor apărea probleme serioase, cu urmări grave pentru o societate democratică.

„Nu se vor mai soluționate numeroasele solicitări privind vechimea în muncă sau reconstituirea dreptului de proprietate, nu se vor mai elibera actele de stare civilă pentru dobândirea cetățeniei române, va scădea capacitatea instituției de gestionare a celor mai importante documente istorice care aparțin Fondului Arhivistic Național. Practic, funcționarea unei societăți democratice nu poate exista în afara Arhivelor Naționale ale României.

Mai mult decât atât, statul român este obligat să asigure documentelor istorice condiții de păstrare și de conservare, care să le facă accesibile şi peste cinci secole, iar angajaților trebuie să le garanteze aplicarea principiilor constituționale ale egalității de tratament între toți salariații şi să evite discriminarea acestora. Inechitățile și discriminarea salarială, lipsa acută de personal și condițiile precare de muncă au dus la plecări masive din Arhivele Naționale, personalul îndreptându-se spre alte instituții salarizate corect, care respectă principiul «la muncă egală, salariu egal».

Dacă demisiile vor persista în Arhivele Naționale, în majoritatea structurilor județene se va pune lacătul pe ușă!”, afirmă greviștii de la Arhivele Naționale.

Citeşte mai departe ...

Costel Fotea: Continuăm împreună, continuăm cu aceeași echipă de vicepreședinți

Astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare, au fost aleși cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Galați. Este vorba despre Doina Cucu și Mitică Sandu. De altfel, a fost desemnat și county managerul Consiliului Județean în persoana Cameliei Epure. 

“Continuăm împreună, continuăm cu aceeași echipă de vicepreședinți. Doamna Doina Cucu și domnul Mitică Sandu au arătat deja ceea ce pot face pentru binele județului nostru. Și pot multe lucruri. De altfel, am desemnat și county managerul Consiliului Județean în persoana Cameliei Epure. De aceea, mă bucur mult că am reușit să păstrăm echipa. Am lucrat foarte bine cu toți trei în mandatul precedent și știu că sunt profesioniști, ambițioși și extrem de muncitori. Și e mult de muncă, pentru că avem foarte multe proiecte de finalizat și de pregătit noile investiții ale Galațiului. Îi felicit și le urez mult succes”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați. 

Tot astăzi au depus jurământul și patru consilieri: Sandu Vali–Viorel (PSD), Banciog Petrică (PNL), Totolici Genica (PNL), Vreme Șerban (AUR).

De asemenea, au fost constituite și comisiile de specialitate după cum urmează:

Comisia de specialitate nr. 1 – Comisia buget–finanţe, strategii, studii şi prognoză economico-socială

1. Stan Ionel (PSD)

2. Grosu Elena (PSD)

3. Chiriac Elena–Corina (PSD)

4. Patea Carmen (PSD)

5. Ghiorghe Aurelian–Cristinel (PSD)

6. Dima Cristian (PNL)

7. Toniță Marian (AUR)

Comisia de specialitate nr. 2 – Comisia pentru promovarea programelor integrate de dezvoltare partenerială locală, judeţeană, regională şi europeană

1. Stanciu Silvius (PSD)

2. Petcu Marian–Anton (PSD)

3. Gavrilă Alexandru–Daniel (PSD)

4. Banciog Petrică (PNL)

5. Totolici Genica (PNL)

Comisia de specialitate nr. 3 – Comisia pentru dezvoltare urbană şi rurală, agricultură, conservarea şi protecţia mediului şi de servicii publice

1. Cîmpanu Tudor (PSD)

2. Drăguș Iulia (PSD)

3. Palade Cezar–Alexandru (PSD)

4. Sorocoleț Ilieana (PNL)

5. Vreme Șerban (AUR)

Comisia de specialitate nr. 4 – Comisia pentru asistenţă şi protecţie socială, învăţământ, sănătate, cultură, activităţi ştiinţifice, sportive şi de agrement

1. Paraschiv Mirela–Magda (PSD)

2. Ișfan Dumitru (PSD)

3. Brădeanu Andrei–Vlad (PSD)

4. Brînzan Gina (PNL)

5. Antofi Eugenia–Simona (PNL)

Comisia de specialitate nr. 5 – Comisia juridică, pentru administraţie publică locală, de respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, de cooperare interinstituţională

1. Adumitroaiei Răzvan–Ionuţ (PSD)

2. Drăgan Ana–Raluca (PSD)

3. Sandu Vali–Viorel (PSD)

4. Silion Gabriel–Mihăiţă (PSD)

5. Radu Valentin (PNL)

Comisia de specialitate nr. 6 – Comisia de analiză privind administrarea şi gestionarea patrimoniului, investiţii, lucrări publice şi de refacere a monumentelor istorice şi de arhitectură

1. Rusu Georgiana–Iuliana (PSD)

2. Neagu Diana (PSD)

3. Apostu Adrian–Cosmin (PSD)

4. Manoliu Tiberiu–Codruţ (PNL)

5. Supleant (reprezentant AUR)

Citeşte mai departe ...

Caravana „TrAducem împreună” la Galați

Profesori și studenți s-au aflat în dialog despre știința traducerii la UDJG.

Studenții Facultății de Litere, traducători, filologi și alți specialiști în domeniu s-au bucurat de evenimentul Asociației Române a Traducătorilor Literari (ARTLIT), în care au fost implicate patru cadre didactice ale Universității „Dunărea de Jos” din Galați, realizat în colaborare cu Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), la Biblioteca UDJG.

Conf. univ. dr. Corina Dobrotă de la Facultatea de Litere și lect. univ. dr. habil. Oana Gheorghiu de la Facultatea Transfrontalieră au tradus din limba engleză un basm scoțian, iar prof. univ. dr. habil. Carmen Andrei și asist. univ. dr. Irina Rață de la Facultatea de Litere au asigurat traducerea unui text din limba franceză, semnat de scriitorul belgian Paul Emond. Moderatorul întâlnirii a fost președintele ARTLIT, scriitorul, filosoful și traducătorul Bogdan Ghiu. La final, a vorbit despre relația autor-traducător chiar Paul Emond, a cărui operă este adusă cititorilor români de Carmen Andrei.

Caravana TrAducem împreună, prilej de apropiere între actuali și viitorii profesioniști, cititori și parteneri din lumea cărții, a permis participanților un dialog despre provocările meseriei, aspectele juridico-administrative, precum și despre calitățile necesare mai ales astăzi, în epoca AI, pentru a deveni un specialist în domeniu.

ARTLIT, asociația care apără interesele literare, juridice și economice ale traducătorilor literari din România, aniversează în 2024 zece ani de existență. Caravana ARTLIT a mai trecut și prin Constanța, București, Timișoara, Iași și va poposi la Cluj pe 6 noiembrie.

Citeşte mai departe ...

Handbalistele de la CSM Galaţi au maxim de puncte

  • Publicat în Sport

Echipa gălăţeană pregătită de Daciana Balaban, Cătălina Cioaric şi Relu Druţu a încheiat o săptămână perfectă. După ce miercuri au învins clar, în derbiul pentru şefia seriei cu CSU Ştiinţa Bucureşti, scor 31-25, fetele de la CSM Galaţi şi-au continuat parcursul de regularitate duminică când au obţinut a 7-a victorie consecutivă din acest sezon, 40-18 (17-8) în deplasare cu lanterna Spartac Bucureşti. Lotul folosit: Ana Maria Micu 3 intervenţii, Nicoleta Petre 4 intervenţii -Lavinia Lazăr 3 goluri, Andreea Merlă 3 g, Antonia Mazilu 3 g, Mălina Bichir, Sorana Chiriac 9 g, Bianca Trincă 4 g, Daniela Corban 1 g, Mădălina Manolachi, Iulia Eiler 4 g, Kristina Radayeva 5 g, Sanja Dabevska 2 g, Bianca Zegrean, Bojana Milic, Andreea Sandu 6 g. CSM Galaţi ocupă primul loc în seria B cu maxim de puncte, 21 şi va juca următorul meci, pe 9 noiembrie, la sala sporturilor Dunărea, de la ora 12.00 cu Unirea Dobroeşti.

Citeşte mai departe ...

A fost cutremur în România

Un cutremur cu magnitudinea 3,2 s-a produs în noaptea de duminică spre luni, la ora 1:21, în judeţul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la adâncimea de 136 de kilometri (km), în apropierea următoarelor oraşe: 32 km vest de Focşani, 56 km nord de Buzău, 80 km est de Sfântu-Gheorghe, 90 km est de Braşov, 94 km sud-vest de Bârlad şi 98 km nord-est de Ploieşti. 

Citeşte mai departe ...

Cod galben de vânt puternic, în Moldova, până luni seară

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de vânt puternic pentru Moldova, nordul Dobrogei şi vestul Olteniei, până la ora 22.00. În zonele montane, rafalele vor ajunge la 90 de kilometri la oră.

„În intervalul 12.00-22.00, vântul se va intensifica în Moldova, în nordul Dobrogei şi în vestul Olteniei şi va avea viteze de 50...65 km/h. În Carpaţii de Curbură vor fi rafale în general de 70...90 km/h”, a transmis ANM.

Meteorologii precizează că intensificări ale vântului vor fi şi în restul Dobrogei, Bărăgan şi sud-vestul Olteniei, unde pe arii restrânse vor fi rafale de 45...50 km/h.

Citeşte mai departe ...

Cum au ajutat județul Galați investițiile și fondurile europene: este în topul național privitor la ponderea angajaților din populația activă

Județul Galați este în topul național privitor la ponderea angajaților din populația activă. O demonstrează statistica privitoare la numărul de salariați analizat în comparație cu populația activă. Experții spun că numărul mare de angajați este rezultatul investițiilor și atragerii de fonduri europene.

Conform statisticii, în județul Galați sunt 117.356 de angajați. Asta înseamnă că ponderea angajaților din populația activă este de 70,7%.

„Se văd investițiile și fondurile europene, suntem în topul național la atragerea de fonduri europene. Avem numeroase proiecte, în diferite stadii de implementare, iar acestea produc efecte pozitive, inclusiv pe piața muncii. Este ceea ce vom face și în continuare, județul are nevoie de dezvoltare”, a declarat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Clasamentul județelor după ponderea numărului de salariați din totalul populației active adică din potențialul forței de muncă în 2023 mai arată că doar câteva județe au reușit să depășească nivelul de 70%. 14 județe au mai puțin de 60% angajați din populația activă.

În topul național, județul Galați este depășit doar de București, Ilfov, Timiș, Brașov, Sibiu, Bihor și Cluj. Capitala stă cel mai bine, având o pondere a angajaților din populația activă de 81,4%.

Citeşte mai departe ...

Operațiunea ,,Ghost Guns”, 131 de percheziții în București și șase județe

Polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism-Serviciul Teritorial Ploiești, efectuează 131 de percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județelor Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Ilfov și Teleorman, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, contrabandă calificată, trafic de droguri de risc și trafic de droguri de mare risc.

Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, în septembrie 2023, un cetățean străin de origine turcă ar fi inițiat și constituit împreună cu mai multe persoane de naționalitate română o grupare de criminalitate organizată, specializată în procurarea și vânzarea de arme de foc (letale), fără marcaje de identificare și elemente de individualizare, asamblate prin utilizarea de componente aparținând mai multor producători din Turcia.

Aceste tipuri de arme, cunoscute drept ,,Ghost Guns”, au ca destinație mediul infracțional, având în vedere că nu pot fi deținute legal în niciun stat european.

Probatoriul administrat până în prezent a reliefat faptul că armele ar fi fost introduse pe teritoriul României, ascunse în ansambluri rutiere de transport mărfuri sau în componentele unor autoturisme, fiind ulterior vândute, de către diverși intermediari, membrilor unor grupuri infracționale sau unor persoane cunoscute cu un comportament violent.

De la declanșarea cercetărilor și până la finalul lunii octombrie 2024, au fost scoase din circuitul ilegal 47 de astfel de arme letale.

În cadrul operațiunii, sunt puse în aplicare peste 60 de mandate de aducere, audierile urmând a se desfășura la sediul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Ploiești.

Acțiunea este realizată cu sprijinul polițiștilor Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Direcției de Investigații Criminale, Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Institutului Național de Criminalistică, Direcției de Ordine Publică, Direcției Rutiere, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și inspectoratelor de poliție județene Ilfov, Teleorman, Dâmbovița, Prahova, Giurgiu, Ialomița, Vâlcea, Vrancea, Brăila, Olt, Mehedinți, Galați, Gorj, Dolj, Covasna, Constanța, Călărași, Brașov, Bacău, Buzău și Argeș, precum și al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și serviciilor pentru Acțiuni Speciale și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și al structurilor subordonate.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Citeşte mai departe ...

Noi drone au fost detectate la granița României. Două aeronave F-16, ridicate de la Baza 86 Aeriană Borcea

Ministerul român al Apărării a anunțat că au fost detectate grupuri de drone rusești deasupra Mării Negre, îndreptându-se către spațiul aerian al Ucrainei, aproape de granița cu România.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a emis o avertizare RO-Alert pentru locuitorii din județul Tulcea, îndemnându-i să se adăpostească în beciuri sau în interiorul locuințelor, departe de geamuri și pereți exteriori.

„Ca urmare a detectării deasupra Mării Negre a unor grupuri de drone care se îndreptau către spațiul aerian al Ucrainei, în apropierea spațiului aerian al României, Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, la ora 23.34, cu privire la instituirea alertei aeriene în zona de nord a județului Tulcea”,  a transmis MApN.

 

Pentru monitorizarea situației din spațiul aerian, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană, au decolat de pe Baza 86 Aeriană Borcea.

Alerta aeriană a încetat în jurul orei 00.45, iar aeronavele F-16 au revenit pe aerodromul de bază. Sistemul de supraveghere radar al României, care a monitorizat permanent situația generată de aceste atacuri, nu a detectat pătrunderea în spațiul aerian național a unor vehicule aeriene implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene.

Conform procedurilor stabilite pentru aceste situații, începând cu dimineața zilei de luni, 4 noiembrie, forțele MApN vor executa cercetări în zonele de pe teritoriul național aflate în apropierea obiectivelor atacate în mod ilegal de forțele ruse, pentru depistarea unor eventuale situații de impact a unor vehicule aeriene sau resturi ale acestora.

MApN a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.

Ministerul Apărării Naționale reiterează mesajul ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional.

Citeşte mai departe ...

4 noiembrie 1856 - se înfiinţează Comisia Statelor Riverane Dunării

În 4 noiembrie 1856 în Galaţi începe prima conferinţă a puterilor europene privind problemele de navigaţie pe Dunăre şi care înfiinţează Comisia Statelor Riverane Dunării.
Comisia Europeană a Dunării (1856 – 1938) a fost un organism internaţional înfiinţat după încheierea Războiului Crimeii şi semnarea Tratatului de pace de la Paris pe 18/30 martie 1856 şi care stabilea neutralizarea Mării Negre, retrocedarea către Moldova a trei judeţe din sudul Basarabiei şi libera circulaţie pe Dunăre, aflată sub supravegherea unei comisii internaţionale. După războiul de independenţă şi încorporarea Dobrogei, Regatul României a devenit membru cu drepturi depline al Comisiei. Pentru buna desfăşurare a activităţii comisiei s-a hotărât, printr-un acord mutual, ca puterea executivă să fie deţinută de reprezentantul englez, iar cea administrativă de reprezentantul francez. În toată perioada ei de existenţă, CED a beneficiat de numeroase scutiri de taxe şi impozite şi de dreptul de a aborda propriul drapel (cinci benzi orizontale, două de culoare roşie, două de culoare albă şi una albastră, cu iniţialele C. E. D. în alb).

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri