Menu
RSS
Inspectoratul Școlar Județean Galați a reunit profesorii de „română”la o masă rotundă despre rolul  profesorului în actul de predare

Inspectoratul Școlar Județean Galaț…

Primul cerc metodic al pr...

Grădinița „Elena Doamna” va intra în modernizare

Grădinița „Elena Doamna” va intra î…

Clădirea Grădiniței cu pr...

Atac cibernetic la Electrica

Atac cibernetic la Electrica

Grupul Electrica a anunţa...

9 decembrie - Ziua internaţională împotriva corupţiei

9 decembrie - Ziua internaţională î…

Instituită de Organizaţia...

Infotrafic: Circulație în condiții de ceață pe mai multe drumuri din țară

Infotrafic: Circulație în condiții …

Centrul INFOTRAFIC din In...

Handbaliştii de la CSU Galaţi au învins în „infern” la Iași

Handbaliştii de la CSU Galaţi au în…

Duminică au fost programa...

Premierul Marcel Ciolacu: „Românii şi România au nevoie de legi şi instituţii puternice pentru a-şi apăra libertatea, pacea şi viitorul”

Premierul Marcel Ciolacu: „Românii …

Premierul Marcel Ciolacu,...

Paula Seling și Fuego vin la Festivalul de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Tudor Pamfile”

Paula Seling și Fuego vin la Festiv…

Consiliul Județean Galați...

Fetele de la CSU Galaţi fac casă bună cu primul loc

Fetele de la CSU Galaţi fac casă bu…

Divizia A2, seria Est la ...

Prev Next

Luni, 18 Noiembrie 2024 - Regional Press

5,51 la sută, rata șomajului în Galați

La sfârșitul lunii septembrie, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Galați erau înregistrați 9.139 șomeri (din care 3.829 femei). Rata șomajului era de 5,51% (calculată în funcție de populația activă civilă la data de 01.01.2024), în creștere cu 0,01 pp față de luna precedentă.

Din totalul de 9.139 de persoane înregistrate în evidențele AJOFM Galați, 1.143 erau beneficiari de indemnizație de șomaj, iar 7.996 erau șomeri neindemnizați.

În ceea ce privește mediul de rezidență, 7.789 de șomeri provin din mediul rural și 1.350 sunt din mediul urban.

Conform ultimei situații statistice lunare publicate pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cele mai ridicate niveluri ale ratei șomajului, la data de 30 septembrie 2024, au fost în: Vaslui (9,23%), Teleorman (8,73%), Dolj (8,42%), Mehedinți (7,91%), Suceava (6,34%), Olt (5,80%), Călărași (5,76%), Ialomița (5,74%) și Sălaj (5,66%).

Județele cu cel mai mare număr de șomeri în evidență, la sfârșitul lunii septembrie, erau: Dolj (19.357), Suceava (12.412), Vaslui (9.901), București (9.830), Iași (9.619), Teleorman (9.389) și Galați (9.139).

Citeşte mai departe ...

Descinderi în Galați într-un dosar privind vânzarea de droguri printre elevi şi studenţi

Procurorii DIICOT şi poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate fac mai multe percheziții în oraşe din ţară şi în Capitală, într-un dosar privind vânzarea de droguri printre elevi şi studenţi. Vor fi audiaţi la DIICOT Iaşi atât traficanţi de substanţe interzise, cât şi consumatori, majoritatea elevi sau studenţi. 

Potrivit unei informări a DIICOT, procurorii efectuează 50 de percheziţii domiciliare în municipiile Iaşi, Bucureşti, Galaţi, Paşcani şi oraşul Podu Iloaiei, în mai multe cauze penale având ca obiect infracţiunile de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc şi efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu substanţe psihoactive, săvârşite în special în mediile şcolare.

Anchetele vizează 40 de făptuitori, majoritatea elevi şi studenţi ai unor unităţi de învăţământ din judeţul Iaşi, faţă de care organele de urmărire penală au desfăşurat ample activităţi de documentare şi investigare în combaterea traficului cu substanţe interzise.

Audierile se vor desfăşura la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi, fiind vizaţi atât făptuitorii, cât şi aproximativ 70 de consumatori (majoritatea elevi şi studenţi).

Cercetările efectuate au beneficiat de sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, DGASPC Iaşi şi Spitalului de Copii Sf. Maria, care monitorizează cazurile minorilor intoxicaţi ca urmare a consumului de substanţe interzise.
Concomitent, procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vaslui împreună cu ofiţeri din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui efectuează 4 percheziţii domiciliare în municipiul Bârlad, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunii de efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu substanţe psihoactive.

 Potrivit probelor de la dosar, pe parcursul anului 2024, patru persoane au vândut, în mod repetat, substanţe psihoactive către consumatori, în special elevi ai unităţilor de învăţământ din Bârlad.

Acţiunile sunt realizate cu sprijinul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, Suceava şi Galaţi, poliţiştilor Biroului Siguranţă Şcolară şi luptătorilor Serviciului Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, poliţiştilor din cadrul Poliţiei Municipiului Bârlad, Biroului Siguranţă Şcolară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui , jandarmilor Inspectoratelor de Jandarmi Judeţene Iaşi şi Vaslui şi ai Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Citeşte mai departe ...

Se modifică programul de lucru cu publicul la Evidența a Persoanelor Galați

Pentru asigurarea desfășurării în condiții optime a alegerilor prezidențiale și parlamentare, Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor Galați își va adapta programul de lucru cu publicul astfel încât să se rezolve în mod operativ solicitările privind eliberarea documentelor de identitate persoanelor cu drept de vot.

Astfel, programul de lucru în zilele de sâmbătă, 23 noiembrie, 30 noiembrie și 7 decembrie 2024 va fi 8.00-16.00.

În zilele de duminică, 24 noiembrie, 1 decembrie și 8 decembrie 2024 programul va fi 7.00-21.00.

Citeşte mai departe ...

Campus profesional regional pentru învățământul dual la Galați

Primăria Galați informează că a lansat în licitație contractul pentru construirea unui campus profesional modern destinat învățământului dual, după ce au fost obținute fonduri în acest scop prin PNRR.

Campusul va avea în componență o serie de spații: 4 cămine cu spațiu de cazare pentru minim 300 elevi; un amfiteatru pentru conferințe (cu dotările aferente bunei desfășurări a activității didactice); 10 ateliere de lucru - 8 ateliere pentru învățământ dual preuniversitar - (calificări profesionale de nivel 3, 4 și 5) și 2 ateliere pentru învățământ universitar – (calificări profesionale de nivel 6); 10 săli de clasă; o bibliotecă cu o sală de lectură; 3 săli multifuncționale ce pot fi folosite atât ca săli de studiu individual sau în grupuri mici, cât și ca spații pentru conferințe sau discuții informale cu partenerii din mediul privat; o sală de mese cu o capacitate de 180 locuri. Campusul va dispune și de spații pentru petrecerea timpului liber: 3 terenuri de sport multifuncționale, dotate pentru a fi folosite ca  terenuri de baschet, volei, tenis; o sală de sport; parc/spații verzi, parcări auto.

Campusul profesional va avea sediul în municipiul Galați, pe strada 1 Decembrie 1918, nr. 25 (Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”).

Contractul lansat în licitație publică pentru obiectivul „Construire și dotare campus profesional integrat regional pentru învățământul dual Galați” are o valoare estimată de 74,7 milioane de lei, iar ofertele sunt așteptate până pe 18 decembrie 2024. 

Scopul principal îl constituie asigurarea educației și formării profesionale inițiale în sistem dual, prin dezvoltarea unui parteneriat cu operatorii economici pentru a adapta educația și formarea profesională la cerințele pieței muncii.

Citeşte mai departe ...

ILearn, program de educaţie pentru femeile adulte

În cadrul proiectului „ILearn, program de educaţie pentru femeile adulte”, finanţat prin Erasmus+ de către Uniunea Europeană, se desfăşoară marţi, 19 nov. 2024, ora 10:00, întâlnirea profesională cu bibliotecarii de la bibliotecile publice din judeţul Galaţi, în scopul instruirii acestora pentru livrarea de cursuri pentru femei care provin din medii defavorizate. Acest eveniment va avea loc la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” – Sala de Spectacole.

Citeşte mai departe ...

Se circulă în condiţii de ceaţă pe multe șosele, inclusiv pe autostrăzi

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române anunță că pe mai multe șosele din România, inclusiv pe autostrăzi, este ceață și se poate forma polei.

La această oră, nu sunt semnalate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația oprită ca urmare a vreunui eveniment rutier.

Se circulă în condiții de ceață, care reduce vizibilitatea în trafic sub 200 de metri, pe alocuri chiar sub 50 de metri, pe mai multe artere rutiere din județele: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Olt, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiș, Vâlcea, Vrancea, dar și în mun.  București. De asemenea, în anumite zone, condițiile meteo pot favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea poleiului.

Este semnalată ceață, care scade vizibilitatea în trafic sub 200 de metri, pe tronsonul kilometric 7 – 40 al autostrăzii A3 București-Brașov. Totodată, pe autostrăzile A1 Sibiu-Deva, A10 Sebeș-Turda și A1 București-Pitești sunt semnalate porțiuni cu ceață, însă vizibilitatea nu pune în pericol siguranța rutieră, valorile de trafic fiind reduse, mai anunță Infotrafic.

Pe autostrada A2 București-Constanța se circulă în condiții de vizibilitate bună și valori de trafic normale.

Pe autostrada A1 București-Pitești este aglomerație începând din localitatea Ciorogârla, pe sensul de intrare în Capitală. De asemenea, este aglomerație pe Centura Capitalei, la Chiajna, Domnești, Bragadiru și Pantelimon.

Șoferilor li se recomandă să reducă viteza, să mărească distanţa în mers faţă de vehiculele din față şi să folosească corespunzător luminile.

Alte sfaturi îi vizează pe șoferii care circulă pe autostrăzi.

„În ceea ce priveşte circulația pe autostrăzi, trebuie respectate şi alte reguli specifice, respectiv:

-nu opriţi pe benzile de circulaţie şi pe banda de urgenţă!

-în cazul unei pene sau defecţiuni tehnice, porniţi luminile de avarie, echipaţi-vă cu vesta reflectorizantă, scoateţi pasagerii din autovehicul în afara părţii carosabile şi amplasaţi triunghiurile reflectorizante, unul după celălalt, la distanţe mai mari!”, a precizat Infotrafic.

Citeşte mai departe ...

Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte

Premierul Marcel Ciolacu se află luni, la Bruxelles, într-o vizită de lucru, în cadrul căreia va avea loc prima întâlnire a unui oficial român cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte.

„Întrevederea pe care o voi avea mâine, la Bruxelles, cu noul secretar general al NATO confirmă importanţa pe care Alianţa Nord-Atlantică şi domnul Mark Rutte o acordă României şi rolului său definitoriu în apărarea Flancului Estic. Statutul de membru al NATO garantează securitatea României şi a cetăţenilor români. Poporul român este profund ataşat valorilor euro-atlantice. Consolidarea relaţiilor cu NATO şi cu partenerii din Uniunea Europeană reprezintă un pilon pe care ne clădim securitatea, apărarea şi dezvoltarea”, a declarat premierul Marcel Ciolacu. 

Şeful Executivului va avea şi o întâlnire cu experţii români şi membri ai Delegaţiei Permanente a României la sediul Alianţei Nord-Atlantice.

Vizita la Bruxelles a delegaţiei conduse de prim-ministrul Marcel Ciolacu are loc şi pe fondul debutului unui nou ciclu instituţional la nivel european, ca urmare a alegerilor europarlamentare desfăşurate în luna iunie, precum şi a adoptării noii Agende Strategice pentru perioada 2024-2029. 

Premierul Marcel Ciolacu urmează să aibă o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, cu care va discuta, pe lângă teme de actualitate de interes european, şi despre apropierea perspectivei României de aderare completă la Spaţiul Schengen.

 

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri