Menu
RSS
VIDEO Incendiu violent într-un bloc din Galaţi. Zeci de locatari au fost evacuaţi

VIDEO Incendiu violent într-un bloc…

Un apartament situat la e...

Costel Fotea anunță investiții uriașe în infrastructura județului Galați

Costel Fotea anunță investiții uria…

Președintele Consiliulu...

FII SOCKSY!... de Ziua Mondială a Sindromului Down

FII SOCKSY!... de Ziua Mondială a S…

Pe 19, 20 și 21 martie, r...

György László Balint, noul antrenor al Oțelului

György László Balint, noul antrenor…

După ce a pierdut ultimel...

RAR. Aproape jumătate dintre mașinile controlate anul trecut – adevărate pericole pe roți

RAR. Aproape jumătate dintre mașini…

Inspectorii Registrului A...

Handbalistele de la CSM Galaţi defilează spre Liga Florilor

Handbalistele de la CSM Galaţi defi…

Cea de-a 4-a etapă din pl...

Vești bune pentru siderurgie din Parlamentul European

Vești bune pentru siderurgie din Pa…

Europarlamentarul Dan Nic...

19 martie - Ziua paşaportului românesc

19 martie - Ziua paşaportului român…

Ziua paşaportului românes...

Costel Fotea: Vom moderniza complet sistemul de încălzire al Spitalului Județean, vechi de 60 de ani

Costel Fotea: Vom moderniza complet…

Consiliul Județean Gala...

United a remizat spectaculos cu FK Odorheiu Secuiesc

United a remizat spectaculos cu FK …

Sala sporturilor Dunărea ...

Prev Next

Luni, 07 Octombrie 2024 - Regional Press

Pagube de zeci milioane de lei, produse de ploi și inundații în agricultura Galațiului

Conform datelor transmise către Instituția Prefectului Galați, suprafața totală a culturilor agricole calamitate de ploile și inundațiile din luna septembrie se ridică la 12.888,75 hectare. Pagubele estimate pentru aceste suprafețe afectate sunt în valoare de 44.725.698 lei.

Cele mai afectate culturi sunt următoarele:

- Porumb: 1.815,52 ha

- Floarea soarelui: 857,28 ha

- Rapiță (însămânțată): 8.653,94 ha

- Lucernă: 3.911 ha

- Grâu (însămânțat): 70,98 ha

- Soia: 258,59 ha

- Orz: 439,27 ha

- Sparcetă (o leguminoasa foarte buna de nutreț, sparceta fiind utilizată în alimentația animalelor sub formă de fân, masă verde sau însilozare): 5,11 ha

- Legume de câmp: 50,80 ha.

De asemenea, au fost afectate 10,98 hectare de solarii, cu o suprafață de 12,91 hectare de cultură calamitată în solarii.

S-au înregistrat pagube și în plantațiile tinere de livadă (2,50 ha), viță de vie (6,42 ha) și zmeură (1,16 ha), precum și în cadrul pachetului P4 – îngrășământ verde (310,31 ha).

Pe lângă pierderile din sectorul agricol, au fost afectate și depozitele de cereale, stocurile distruse fiind de 6.435 de tone de produse - grâu (3.089 tone), orz (1.443 tone), floarea soarelui (1.357 tone), porumb (82 tone), mazăre (25 tone) și lucernă (450 tone). Valoarea estimată a pagubelor se ridică la 6.369.320 lei.

Având în vedere amploarea distrugerilor și necesitatea unor măsuri urgente pentru sprijinirea agricultorilor locali, Andreea-Anamaria Naggar, prefectul județului Galați, a solicitat Guvernului României emiterea unui act normativ prin care să se asigure fondurile necesare pentru despăgubirea fermierilor afectați.

De asemenea, către Guvernul României au fost transmise și pagubele înregistrate la fermele de animale, în acest caz constatările fiind făcute de comisii constituite la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale. Din datele transmise către Instituția Prefectului reiese faptul că fermierii au avut pierderi constând în: utilaje agricole, furaje și nutreț pentru animale, combustibil, cereale etc.

„În urma calamitaților naturale care au afectat grav sectorul agricol, am luat măsuri urgente pentru a evalua impactul acestor fenomene asupra fermierilor și producătorilor locali. Înțelegem dificultățile cu care aceștia se confruntă, mai ales că în vară au avut pierderi majore și din cauza secetei pedologice.

În urma evaluării situației din teren și a discuțiilor cu autoritățile locale și fermierii afectați am informat Guvernul României despre situația critică și am cerut sprijin pentru a asigura despăgubiri fermierilor afectați. Voi colabora îndeaproape cu autoritățile centrale și locale pentru a identifica soluțiile cele mai bune pentru ca fermierii să își reia activitatea și pentru a preveni consecințele economice grave pe termen lung în comunitățile noastre rurale.

Vreau să îi asigur pe toți cei afectați că vom face tot posibilul pentru a restabili cât mai rapid normalitatea și că prioritatea noastră este să ne asigurăm că fermierii primesc sprijinul de care au nevoie în această perioadă dificilă”, a declarat prefectul Andreea-Anamaria Naggar.

Citeşte mai departe ...

S-a dat startul Clubului de robotică, la Școala Gimnazială nr. 26 din Galați

Proiectul se adresează tuturor copiilor școlii și are scopul de a promova educația de tip STEAM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică). Micuții vor afla la aceste ateliere cât înseamnă o rotație în pași de uriaş sau dacă roboții ne pot pregăti gogoși. Prin colaborare, rezolvarea problemelor şi gândirea creativă, copiii vor înțelege complexitatea științei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii și descoperă totodată o lume pe care nu o pot vedea cu ochiul liber, într-un mod practic şi aplicat prin joc și joacă.

Proiectul este finanțat prin Programul Școlile de Vară „STEAM” menit să aprindă curiozitatea copiilor pentru știință, dezvoltat de Federația „Fundațiile Comunitare din România", cu sprijinul Pepco România și implementat local de Fundația Comunitară Galați.

Citeşte mai departe ...

A patra victorie consecutivă pentru „tigrii” lui Cacau

  • Publicat în Sport

Liga 1 la futsal a programat duminică derbiul celei de-a 5-a dintre West Deva şi United Galaţi. Un duel de tradiţie între două centre cu tradiţie. „Tigrii” lui Cacau şi-au respectat cartea de vizită şi chiar dacă au trebuit să muncească mult, primind o replică dârză din partea devenilor, au obţinut o victorie importantă. Campioana României a avut iniţiativa şi a condus în permanenţă pe tabela de marcaj: 1-0, 3-1, 5-2, 6-4. Rezultatul final: West Deva -United 4-7 (1-2). Au marcat: Boda 2 g, Galfi 2 g respectiv Andre Sasse 2 g, Araujo 2 g, Boşneagă 2 g, Crişan. Echipa gălăţeană a început cu formula: Cârdei -Alan Sasse, Andre Sasse, Araujo, Boşneagă. Au mai evoluat: Mihalache, Lopez -Dima, Crăciun, Ricardinho, Nastai, A.Cireş, Mihai. United se menţine pe locul 2 în clasament cu 12 puncte şi va juca runda viitoare, pe 13 octombrie, la sala Dunărea, de la ora 14.00 cu Luceafărul Buzău.

sursa foto United facebook

Citeşte mai departe ...

Începe CARDIOGAL 2024

Cea de-a doua ediție a Conferinței de Cardiologie CARDIOGAL se va desfășura la Galați în perioada 10 – 12 octombrie 2024, atât cu participare FIZICĂ, cât și cu transmisia ONLINE a lucrărilor științifice. Suntem cu toții parte a unei comunități dedicate sănătății inimii, iar Conferința CARDIOGAL 2024 reprezintă o platformă importantă, prin intermediul căreia putem consolida legăturile profesionale cu numeroși experți români și străini.

Alături de aceștia vom discuta despre prevenirea, diagnosticarea și tratamentul bolilor cardiovasculare, reunind terapiile de astăzi cu cercetările și studiile care modelează tratamentul de mâine.

Și în acest an, manifestarea va fi organizată sub egida Facultății de Medicină şi Farmacie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, precum şi a Colegiului Medicilor Galați si a Societatii Romane de Cardiologie.

Avem, așadar, onoarea de a vă invita să vă alăturați nouă la Galați, profitând de oportunitatea de a întâlni colegi din diverse specialități și de a discuta provocările și oportunitățile din acest domeniu aflat în continuă schimbare.

Deschiderea oficială a Conferinței CARDIOGAL 2024 va avea loc pe 10 octombrie 2024, ora 9.30 la Hotel Vega.

Citeşte mai departe ...

Focuri de armă pe o stradă din Galați

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Galați au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat, de 37 de ani, din municipiul Galați, bănuit de săvârșirea infracțiunii de uz de armă fără drept, iar, în cursul zilei de astăzi, 7 octombrie, acesta va fi prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, în vederea luării unei măsuri preventive.

Potrivit IPJ Galați, în cursul după-amiezii de 6 octombrie, Inspectoratul de Poliție Județean Galați a fost sesizat, prin apel la numărul unic de urgență 112, cu privire la faptul că s-au tras focuri de armă pe o stradă din municipiul Galați.

Polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase s-au deplasat la fața locului și au stabilit că cele sesizate se confirmă, fiind identificat un bărbat, de 37 de ani, din municipiul Galați, care, pe fondul unor discuții în contradictoriu purtate cu un alt bărbat ce urmează a fi identificat, ar fi efectuat un foc în plan vertical cu un pistol cu proiectil de cauciuc.

De asemenea, din verificări a rezultat că bărbatul de 37 de ani este deținător de permis de armă valabil.

Cercetările sunt continuate de polițiști în cadrul unui dosar penal deschis pentru săvârșirea infracțiunii de uz de armă fără drept, în vederea identificării tuturor persoanelor implicate, stabilirii cu exactitate a situației de fapt și luării măsurilor legale care se impun.

Citeşte mai departe ...

Peste 2,6 milioane de români vor beneficia în octombrie de o nouă tranșă de 250 lei pentru cumpărarea de alimente

Peste 2,6 milioane de români vor beneficia în luna octombrie de o nouă tranșă de 250 lei pentru cumpărarea de alimente. Anunțul a fost făcut de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, Adrian Câciu.

Încărcarea cardurilor de alimente cu valoarea de 250 lei va începe din data de 15 octombrie.

Beneficiarii acestui sprijin acordat de Guvernul României sunt „persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei, familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei, familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei, familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare, pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei și persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Cardurile pot fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde.

Citeşte mai departe ...

Costel Fotea: Începând de astăzi, fiecare familie va primi 15.000 de lei pentru electrocasnice, mobilă și lemne de foc

Un nou sprijin de la Guvern pentru cei afectați de inundații. Începând de astăzi, fiecare familie va primi 15.000 de lei pentru electrocasnice, mobilă și lemne de foc, a anunțat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Banii vor ajunge la familiile afectate prin intermediul Poștei Române.

„Acest ajutor financiar din partea Guvernului este destinat achiziționării a cel puțin trei electrocasnice (cum ar fi o mașină de spălat rufe, un aragaz, un frigider sau un televizor), mobilier de strictă necesitate, combustibil pentru încălzirea din timpul iernii, obiecte sanitare sau diverse materiale de construcții, în funcție de necesitățile fiecărei familii”, a transmis Costel Fotea. 

Foarte important: banii trebuie cheltuiți până pe 31 decembrie 2024; păstrați factura și bonul fiscal pentru tot ceea ce achiziționați, subliniază Costel Fotea.

Peste 600 de familii sunt programate doar astăzi să primească cei 15.000 de lei, iar în zilele următoare, toate familiile afectate vor beneficia de acest nou sprijin financiar din partea Guvernului.

 

Citeşte mai departe ...

7 octombrie - Ziua internaţională a muncii decente

Ziua Mondială a Muncii Decente (World Day for Decent Work) este marcată anual pe 7 octombrie şi este o iniţiativă susţinută de mişcarea sindicală globală, în special de Confederaţia Internaţională a Sindicatelor (CIS). Această zi are ca scop promovarea condiţiilor de muncă decente şi echitabile pentru toţi lucrătorii din lume, subliniind importanţa respectării drepturilor muncitorilor, a salariilor corecte, a siguranţei la locul de muncă şi a unui mediu de lucru fără discriminare sau exploatare.
Tema din 2024 pentru Ziua Mondială a Muncii Decente, „Muncitorii merită pace şi democraţie”, rezonează profund cu peisajul socio-politic şi economic actual de pe tot globul. Cu conflicte armate în desfăşurare, inegalităţi economice, crize climatice şi perturbări digitale care afectează muncitorii, sindicatele fac un pas înainte pentru a susţine nu doar munca decentă, ci şi elementele fundamentale ale democraţiei şi păcii care fac posibile mijloace de trai durabile.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri