Menu
RSS
„Fără șoferi, nu există ride sharing!”. Protest al colaboratorilor Uber și Bolt din Galați

„Fără șoferi, nu există ride sharin…

Peste 200 de șoferi, cola...

Digitalizarea fondului de carte și modernizare educațională la UDJG, printr-un proiect transfrontalier

Digitalizarea fondului de carte și …

Universitatea „Dunărea de...

Un vis aproape să fie îndeplinit

Un vis aproape să fie îndeplinit

Sezonul atletic în aer li...

Acord pentru o „rotativă” guvernamentală

Acord pentru o „rotativă” guvername…

Preşedintele Nicuşor Dan ...

VIDEO Incendiu la depozite, în Galaţi. A fost emis mesaj RO-Alert

VIDEO Incendiu la depozite, în Gala…

Un incendiu violent a izb...

Balul IEI, eveniment caritabil organizat de Asociația Femeilor Întreprinzătoare din România – Galați

Balul IEI, eveniment caritabil orga…

Asociația Femeilor Întrep...

Olimpiada de Astronomie și Astrofizică readuce elevii gălățeni pe podiumul național

Olimpiada de Astronomie și Astrofiz…

Organizată de Ministerul ...

Arhiepiscopia Dunării de Jos l-a oprit de la slujire pe preotul acuzat că a violat o adolescentă

Arhiepiscopia Dunării de Jos l-a op…

Arhiepiscopia Dunării de ...

Spectaculoasa pistă de bob suspendat din pădurea Gârboavele, aproape finalizată. Costel Fotea: Urmează instalarea pistei de bob cu pernă magnetică

Spectaculoasa pistă de bob suspenda…

Lucrările la prima pistă ...

„Dacă întrebi ce este jazzul, nu vei afla niciodată.” – Louis Armstrong

„Dacă întrebi ce este jazzul, nu ve…

Vineri, 20 iunie, ora 20:...

Prev Next

Marți, 01 Octombrie 2024 - Regional Press

Din nou, la școală!

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Galați a anunțat că azi, 1 octombrie, se reiau cursurile în toate unitățile de învățământ din județ.

În această ordine de idei, restricțiile încetează și pentru cele peste 100 de unități de învățământ (cu personalitate juridică și structurile aferente) din 25 de localități gălățene afectate de recentele inundații.

Citeşte mai departe ...

Românii nostalgici au ocazia să scape gratuit de deșeurile electrice și electronice

Asociația ENVIRON a lansat, marți, 1 octombrie, cea de-a noua ediție „România Reciclează”, campania națională prin care s-au colectat peste un milion de  kilograme de deșeuri de electrice și electronice din gospodăriile românilor.

Sub sloganul „Păstrează amintirile, dar renunță la aparatele electrice vechi și nefuncționale”, programul „România Reciclează” își propune să scoată din gospodăriile oamenilor toată aparatura veche, păstrată mai degrabă din atașament și nostalgie, care nu mai are nicio utilitate practică și, mai mult decât atât, ocupă spațiu în locuințe sau birouri.

Campania se adresează tuturor locuitorilor, companiilor, școlilor sau instituțiilor din orașele și comunele participante în program care dețin și doresc să predea spre reciclare aparatura electronică veche sau defectă.

Localnicii vor putea preda gratuit aparatura electrică veche fie în cadrul punctului fix de colectare, la primărie, fie prin ridicare de la domiciliu sau sediu în baza unei solicitări la 031.827.0000 sau Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Participanții vor primi în schimbul deșeurilor predate taloane de participare la tombolă unde pot câștiga echipamente electrice noi. 

Regulamentul complet al campaniei, precum și calendarul acțiunilor de colectare sunt disponibile pe pagina romania-recicleaza.ro.   

Campania „România Reciclează” se derulează în fiecare an, începând din 2018, în colaborare cu reprezentanții a peste 200 de autorități locale.

Ediția din 2024 a programului se desfășoară în perioada 1 octombrie – 15 noiembrie, iar primăriile care doresc să organizeze acțiuni de colectare deșeuri electrice de la populație, se pot înscrie printr-un e-mail pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

În cei aproape 17 ani de activitate, ENVIRON a reușit să gestioneze peste 230.000 tone deșeuri de echipamente electrice și electronice și să organizeze peste 4.000 de puncte de colectare la nivel național.

Citeşte mai departe ...

Aparatură de ultimă generație pentru laboratorul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”

Laboratorul de analize medicale al Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Galați a fost dotat cu echipamente de ultimă generație, unele în premieră pentru medicina gălățeană. Investiția a fost realizată de Consiliul Județean Galați, cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență. Noile echipamente permit identificarea mult mai rapidă a unei game extinse de agenți patogeni.

"Mai repede, mai precis și mai bine pentru pacient. Unul dintre echipamente are o tehnologie care permite identificarea bacteriilor, fungilor sau virusurilor cu 24 până la 48 de ore mai devreme. Asta înseamnă că pacientul primește tratamentul adecvat mult mai rapid, ceea ce va duce inclusiv la scăderea duratei de spitalizare. Mai mult, noile aparate medicale sunt extrem de importante în urgențele majore, acolo unde timpul pentru salvarea pacientului este vital," a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În plus, anumite proceduri, care anterior erau realizate manual, acum sunt  complet automatizate, cum ar fi turnarea mediilor de cultură.  Această tehnologie asigură o eficiență sporită în procesul de analiză a probelor, reducând semnificativ riscul de contaminare. De asemenea, unele echipamente reduc considerabil costurile analizelor. 

"Spre exemplu, unul dintre echipamente reduce costul consumabilelor și al reactivilor necesari pentru realizarea unei analize medicale de la 150 de lei la doar 2 lei per pacient", a adăugat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Pe lângă utilizarea în diagnosticarea zilnică, echipamentele pot fi folosite și în activități de cercetare.

Valoarea investiției este de peste 3,7 milioane de lei.

Anual, în cadrul laboratorului Spitalului Județean se realizează aproximativ 50.000 de analize medicale.

Citeşte mai departe ...

Belgianul Samy Bourard a semnat pentru Oţelul

  • Publicat în Sport

SC Oţelul Galaţi a anunţat transferul mijlocaşului belgian Samy Bourard, 28 ani, care are dublă cetăţenie belgiană şi marocană, şi poate evolua atât ca mijlocaş ofensiv, cât şi ca mijlocaş stânga. Bourard, care a fost format la Academia lui RSC Anderlecht Bruxelles, cel mai titrat club din Belgia, are o experienţă internaţională bogată, evoluând în campionate din Belgia, Ţările de Jos, Ungaria şi Israel. Samy a evoluat în UEFA Youth League timp de 3 sezoane, 23 de meciuri, marcând şi 6 goluri după care a făcut pasul la seniori şi a jucat pentru echipe precum Sint-Truiden (Belgia), FC Eindhoven şi ADO Den Haag (Ţările de Jos), Fehérvár (Ungaria) şi Hapoel Hadera (Israel). Totodată, Bourard a avut prezenţe constante la nivelul echipelor naţionale de juniori ale Belgiei (Under 17 şi Under 18 - 13 jocuri, 3 goluri). „Este o onoare să mă alătur SC Oţelul Galaţi. Am auzit multe lucruri bune despre club şi despre fanii săi pasionaţi. Abia aştept să intru pe teren şi să dau totul pentru echipă. Sper să contribuim împreună la îndeplinirea obiectivelor acestui sezon şi să aducem multe bucurii suporterilor noştri”, a declarat cel mai nou oţelar. Bourard se pregăteşte deja sub comanda lui Dorinel Munteanu şi va debuta pentru Oţelul când staff-ul tehnic va considera că este pregătit din toate punctele de vedere.

Citeşte mai departe ...

Prefectul județului Galați a cerut fonduri pentru lucrărilor hidrotehnice afectate de inundații

În urma inundațiilor din 14 septembrie, la nivelul județului Galați au fost înregistrate, printre altele, și pagube semnificative la construcțiile hidrotehnice cu rol de apărare (breșarea digurilor, eroziuni ale acestora, spalarea de terasamente, grifoane), colmatări pe unele sectoare ale cursurilor de apă, canale de desecare, dar și pe calea ferată.

 În acest context, prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a emis mai multe ordine pentru constituirea comisiilor de evaluare a pagubelor înregistrate. Toate pagubele constatate au fost centralizate, ulterior fiind stabilite și sumele de bani necesare în vederea remedierii acestora.

Procesele verbale care conțin atât pagubele, cât și sumele necesare pentru realizarea unor lucrări de prevenire și înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de fenomenele hidrometeorologice extreme înregistrate în perioada 14-17 septembrie 2024 în județul Galați au fost aprobate în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Galați.

 Având în vedere că inundațiile au produs pagube importante atât pe cursurile de apă, cât și la construcțiile hidrotehnice (diguri) cu rol de apărare împotriva inundațiilor și atenuare a viiturilor, demararea lucrărilor trebuie făcută cât mai urgent. Acesta este motivul pentru care prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat alocarea cât mai urgentă a fondurilor necesare, astfel încât să se poată începe lucrările  cât mai repede. Este vorba despre realizarea unor lucrări de refacere a secțiunii de transport pe anumite sectoare ale cursurilor de apă (aproximativ 127,51 km) cât si aducerea la starea inițială a lucrărilor hidrotehnice cu rol de apararea impotriva inundatiilor, precum și repararea stațiilor de desecare afectate de viituri.

Pe lângă fondurile necesare lucrărilor mai sus menționate, prefectul județului Galați a solicitat și fonduri pentru realizarea unui complex de lucrări cu rol de apărare împotriva inundațiilor și atenuare a viiturilor (lucrări de stabilizare a albiei dar și lucrări conexe de împădurire și amenajare a versanților, precum si de amenajare/corecție a torenților), astfel încât să fie diminuate efectele fenomenelor hidrometeorologice  periculoase în următoarele amenajări hidrografice:  râul Suhu și afluenți, râul Geru și afluenți, râul Lozova și afluenți, respectiv râul Chineja și afluenți. 

De asemenea, au fost solicitate fonduri în vederea efectuării cât mai urgente a lucrărilor de reparații la: canalul CA Chineja și digul de protecție aferent, infrastructura de desecare ce cuprinde guri de evacuare și 2 canale de desecare colmatate; clădirile stațiilor de desecare și cantoanele de apărare. Urgente și extrem de necesare sunt și lucrările de combatere a eroziunii solului, de reparare a barajelor, de decolmatare a canalelor de intercepție și evacuare, precum și pentru reabilitarea pantelor forțate afectate de viituri.

Un alt punct critic, care necesită finanțare, este refacerea căii ferate Galați – Bârlad, care a fost grav afectată de viituri și care este în prezent complet închisă traficului. De asemenea, sunt necesare intervenții urgente pentru remedierea deficiențelor pe segmentul feroviar Barboși – Tecuci. Mobilizarea rapidă a fondurilor pentru aceste lucrări este esențială pentru restabilirea circulației feroviare și pentru a ne asigura că activitățile economice și sociale nu sunt perturbate pe termen lung.

”Nu vorbim de sume mici, este nevoie de investiții serioase, dar trebuie să înțelegem că județul Galați are nevoie de un program hidrotehic de mare anvergură, care să soluționeze problemele de amenajare a bazinelor hidrografice și de preluare a apelor provenite din ploi, în contextul schimbărilor climatice cu care ne confruntăm. Avem nevoie de diguri, de poduri, lacuri de acumulare, iar investițiile în lucrări de stabilizare a albiilor râurilor, împădurirea și amenajarea versanților, precum și corectarea torenților sunt măsuri esențiale pentru protejarea comunităților din județul Galați și a mediului natural de efectele devastatoare ale viiturilor și inundațiilor. Aceste intervenții nu sunt doar necesare, ci și urgente pentru a diminua riscul unor inundații viitoare, în special pe râurile Suhu, Geru, Lozova și Chineja, împreună cu afluenții acestora, care reprezintă surse de pericol în perioadele cu precipitații abundente. Aceste măsuri sunt cu atât mai importante, cu cât fenomenele meteorologice extreme au devenit tot mai frecvente, punând la încercare capacitatea naturală de adaptare a ecosistemelor. Astfel, prioritizarea acestor intervenții este un pas strategic în protejarea vieților, proprietăților și ecosistemelor naturale, iar beneficiile pe termen lung depășesc cu mult investițiile inițiale. Implementarea acestor soluții integrate de gestionare a apei și protecție a terenurilor este esențială pentru a reduce riscurile și a construi un viitor mai sigur pentru județul nostru”, a explicat prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar.

Citeşte mai departe ...

Accident cu patru victime pe DN 25, la Independența

Patru persoane sunt rănite, după ce două autoturisme au intrat în coliziune, pe pe DN 25, la Independența. În urma impactului violent, unul dintre autovehicule s-a răsturnat.

La fața locului au ajuns echipaje de la ISU, SMURD, Serviciul Județean de Ambulanță și Poliția Rutieră Galați.

„O persoană se află în stare foarte gravă, inconștientă. Alte trei persoane, doi barbati și o femeie cu vârste cuprinse între 40 și 45 de ani, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean Galați, cu ambulanțele SMURD și SAJ, având multiple traumatisme”, a anunțat ISU Galați.

Citeşte mai departe ...

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții landului federal german Baden-Württemberg

Premierul Marcel Ciolacu i-a primit, la Palatul Victoria, pe reprezentanții landului federal german Baden-Württemberg. Întâlnirea a avut loc luni. Delegația germană a fost condusă de prim-ministrul landului Winfried Kretschmann.

În cadrul întâlnirii au fost semnate două declarații comune privind consolidarea cooperării dintre Guvernul României și Guvernul Landului Baden-Württemberg și privind cooperarea bilaterală în domeniul protecției civile.

Declarația comună privind cooperarea dintre Guvernul României și Guvernul Landului Baden-Württemberg, semnată de premierul Marcel Ciolacu și de înaltul oficial al landului, reafirmă buna colaborare dintre cele două părți, inclusiv din perspectiva reluării cât mai curând a reuniunilor Comisiei Mixte guvernamentale România - Baden-Württemberg, precum și pentru exprimarea sprijinului comun pentru Republica Moldova.

Cel de-al doilea document, Declarația comună de Cooperare în domeniul protecției civile între Ministerul Afacerilor Interne din România și Ministerul de Interne, al Digitalizării și Administrației Locale al landului Baden-Württemberg, a fost semnat din partea României de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, iar din partea landului german, de către secretarul de stat Thomas Blenke.

„Semnarea celor două documente reprezintă un semnal extrem de important în direcția aprofundării și evoluției relației bilaterale, mai ales că dintre landurile germane, Baden-Württemberg este principalul partener comercial al României. Volumul schimburilor comerciale a ajuns la 8,32 miliarde euro în 2023, de la 733,43 milioane euro în 2013, însemnând o creștere de circa 12 ori în ultimul deceniu. Este o evoluție care ne motivează și ne dorim să reluăm cât mai curând posibil reuniunile Comisiei Mixte guvernamentale România - Baden-Württemberg pentru a implementa noile proiecte identificate în domenii de interes comun precum economia, energia, protecția mediului, cultură, afaceri interne, agricultură, educație și sănătate”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului român a subliniat contribuția numeroasei comunității române din Baden-Württemberg la aprofundarea cooperării bilaterale.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri