Menu
RSS
MApN: Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național

MApN: Sistemul de supraveghere rada…

Mai mute echipaje de la I...

Oţelul leagă victoriile şi urcă pe locul 6 în Superligă

Oţelul leagă victoriile şi urcă pe …

Aşa cum ne aşteptam, atmo...

Abonamentele Transurb pentru studenții gălățeni, eliberate de luni, 2 octombrie

Abonamentele Transurb pentru studen…

Societatea gălățeană Tran...

„Panterele” de la Oţelul, duel de foc cu Vulpiţele

„Panterele” de la Oţelul, duel de f…

Liga a 2-a la fotbal femi...

29 septembrie - Ziua Mondială a Inimii

29 septembrie - Ziua Mondială a Ini…

În fiecare an, la 29 sept...

Premierul Ciolacu: România vrea să cumpere portul Giurgiulești din Republica Moldova

Premierul Ciolacu: România vrea să …

Marcel Ciolacu a vorbit d...

Maraton sportiv pentru sănătatea inimii, la Galați. Competiții de baschet, fotbal, alergare, ciclism și șah la „Festivalul Inimii”

Maraton sportiv pentru sănătatea in…

Pentru a marca “Ziua Mond...

Majorare cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru părinții de gemeni și tripleți

Majorare cu 50% a indemnizației de …

2.188 este numărul de fam...

Workshop la CCD Galați: „Resursele CRED: educație. deschisă, în clasă și acasă”.

Workshop la CCD Galați: „Resursele …

Atelierele marca „Proiect...

Prev Next

Vineri, 15 Septembrie 2023 - Regional Press

Transportul elevilor este gratuit!

Guvernul României a aprobat, săptămâna trecută, normele metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi și studenți.

În privința facilităților de transport acordate elevilor, se menționează:

Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculaţi în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează după un curriculum străin, beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului şcolar.

Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat care locuiesc și/sau învață în Județul Ilfov beneficiază de gratuitate pentru transportul cu metroul.

Elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu și nu pot beneficia de transport public de persoane prin curse regulate nu vor beneficia de transport gratuit, ci vor primi în continuare o sumă forfetară.

Acordarea gratuității pentru transportul elevilor se face prin decontarea cheltuielilor către operatorii de transport de la bugetul Ministerului Educației.

Citeşte mai departe ...

Se înfiinţează Registrul Naţional de Diabet Zaharat şi Prediabet

Comisia Naţională de Diabet a Ministerului Sănătăţii a anunţat că, în baza Ordonanţei de Guvern 39/2023, va fi realizat Registrul Naţional de Diabet Zaharat şi Prediabet.

Registrul va funcţiona ca o platformă electronică în proprietatea Ministerului Sănătăţii, fiind administrat de Institutului Naţional de Sănătate Publică. Datele medicale ale pacienţilor cu prediabet şi diabet zaharat vor fi înregistrate într-o bază de date unică la nivel naţional, ce poate fi în interconexiune cu dosarul electronic de sănătate al pacientului din cadrul Platformei informatice din asigurările de sănătate.

Modificarea legislaţiei privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului zaharat reprezintă „un pas extrem de important”, atât pentru persoanele cu diabet, pentru populaţia aflată la risc, cât şi pentru comunitatea medicilor diabetologi, se arată într-un comunicat făcut public de comisie.

Planul naţional de prevenţie a diabetului zaharat are în vedere faptul că problemele de sănătate publică au caracter trans-sectorial, fiind influenţate de factori socio-economici, educaţionali, biologici, de mediu, stil de viaţă, asigurarea cu servicii de sănătate, calitatea şi accesibilitatea serviciilor de sănătate.

Planul va cuprinde beneficiarii şi participanţii la intervenţiile adresate riscului de diabet zaharat, dizabilitate sau deces, precum şi drepturile şi obligaţiile acestora. Totodată, va include competenţele şi responsabilităţile participanţilor la intervenţiile adresate riscului de diabet zaharat, dizabilitate sau deces, precum şi responsabilităţile autorităţilor şi instituţiilor publice cu atribuţii în implementarea măsurilor de prevenire şi depistare precoce a diabetului.

Intervenţiile adresate riscului de diabet zaharat, dizabilitate sau deces din cadrul Planului naţional de prevenţie vor fi finanţate, după caz, de la bugetul de stat, de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, de la bugetele locale, din donaţii şi sponsorizări, precum şi din alte surse legal constituite.

În Planul naţional de prevenţie vor fi parte activă medici diabetologi, dar şi medici din toate specialităţile care au rol în prevenţia, depistarea şi tratarea diabetului zaharat şi prediabetului, precum şi personalul acreditat care oferă servicii conexe actului medical, educaţie terapeutică, tratament farmacologic sau dispozitive medicale.

Citeşte mai departe ...

Începe reabilitarea rețelei de apă din Micro 19

Operatorul regional Apă Canal SA Galați continuă seria lucrărilor de investiții pentru reabilitarea infrastructurii de apă potabilă din surse proprii, cu proiectul de reabilitare a rețelei de apă potabilă din cartierul Micro 19, zona cuprinsă între strada Stadionului și Aleea Comerțului.

Potrivit companiei, rețeaua de distribuție propusă pentru reabilitare alimentează cu apă potabilă blocurile de locuințe M2, T6, T5, T4, T3, T2, T1, G6, G5, G4, G3, G2, G1, O7, O8, O9, O10, O11, O12, R9, R10, SC33, M19, O2, F7, Z2, D2, C5, C4, C3, C2, C1, Grădinița nr. 51, Școala Gimnazială nr. 17, Școala Gimnazială nr. 29 și agenții economici din zonă.

Conducta care se va reabilita are o lungime totală de 970 m și este pozată în tunel tehnic vizitabil. Reabilitarea se va realiza pe tronsoane și constă în înlocuirea conductei existente cu țeavă din polietilenă de înaltă densitate, îmbinarea realizându-se prin electrofuziune.

Lucrările au fost atribuite Asocierii Constructa Mecanique - DBI Team - Obercons Comp SRL.

Investiția are o valoare de circa 895.000 de lei.

Citeşte mai departe ...

Fetele de la CSU Galaţi au reluat antrenamentele

  • Publicat în Sport

Galaţiul va fi reprezentat la nivelul Diviziei A2 Feminin, ca şi anul trecut de CSU Galaţi. Fetele antrenate de Ileana Berdilă şi Adriana Dudnic au avut o vacanţă lungă şi binemeritată şi din 11 septembrie au revenit. Echipa noastră face parte din Seria Est alături de: CSM Bucureşti, CSM Corona Braşov, CSM Focşani 2007, CS Medgidia şi CTF Mihai I Bucureşti. Lotul de jucătoare pentru sezonul 2023-2024 va fi format din 12 jucătoare: Andreea Stănescu, Alexandra Iordache, Cristina Popoiu, Maria Neacşu, Diana Hanţău şi Alexandra Prodan, jucătoare cu dublă legitimare CSU-Dinamo, Iulia Sava, cu dublă legitimare CSŞ-CSU, Sorina Răileanu, Diana Milea, transferată de la CSM Constanţa dar care alături de Sorina au adus în vitrina CSU titlul de campioane naţionale la volei pe nisip, Roberta Răfoi şi Gabriela Panait, două transferuri de la Sport Plus Brăila şi Ioana Axinte, o junioară gălăţeancă care are dublă legitimare CSU-CSŞ. Prima fază a campionatului va debuta pe 7 octombrie şi se va încheia pe 9 decembrie. Programul turului pentru CSU Galaţi: CSM Bucureşti -7 octombrie, acasă; CSM Corona Braşov -14 octombrie, acasă; CSM Focşani 2007 -21 octombrie, deplasare; CS Medgidia -28 octombrie, acasă şi CTF Mihai I Bucureşti -4 noiembrie, deplasare. Galaţiul va fi reprezentat la nivelul Diviziei A2 Feminin, ca şi anul trecut de CSU Galaţi. Fetele antrenate de Ileana Berdilă şi Adriana Dudnic au avut o vacanţă lungă şi binemeritată şi din 11 septembrie au revenit. Echipa noastră face parte din Seria Est alături de: CSM Bucureşti, CSM Corona Braşov, CSM Focşani 2007, CS Medgidia şi CTF Mihai I Bucureşti. Lotul de jucătoare pentru sezonul 2023-2024 va fi format din 12 jucătoare: Andreea Stănescu, Alexandra Iordache, Cristina Popoiu, Maria Neacşu, Diana Hanţău şi Alexandra Prodan, jucătoare cu dublă legitimare CSU-Dinamo, Iulia Sava, cu dublă legitimare CSŞ-CSU, Sorina Răileanu, Diana Milea, transferată de la CSM Constanţa dar care alături de Sorina au adus în vitrina CSU titlul de campioane naţionale la volei pe nisip, Roberta Răfoi şi Gabriela Panait, două transferuri de la Sport Plus Brăila şi Ioana Axinte, o junioară gălăţeancă care are dublă legitimare CSU-CSŞ. Prima fază a campionatului va debuta pe 7 octombrie şi se va încheia pe 9 decembrie. Programul turului pentru CSU Galaţi: CSM Bucureşti -7 octombrie, acasă; CSM Corona Braşov -14 octombrie, acasă; CSM Focşani 2007 -21 octombrie, deplasare; CS Medgidia -28 octombrie, acasă şi CTF Mihai I Bucureşti -4 noiembrie, deplasare.

Citeşte mai departe ...

Baschetbaliştii de la CSM Galaţi vor să se califice mai departe în Cupa României

  • Publicat în Sport

Sezonul baschetbalistic 2023-2024 demarează cu partidele din prima fază a Cupei României la baschet. Cele 18 echipe aliniate la start au fost împărţite în şase grupe. CSM Galaţi, antrenori Florin Nini şi Cătălin Ştefănescu a fost repartizată în grupa şi va juca în sala sporturilor din Tg.Mureş cu CSM 2007 Focşani, sâmbătă 16 septembrie şi CSM Tg.Mureş, duminică 17 septembrie, ambele de la ora 19.00. ,,Aş începe prin a spune că am început mai târziu pregătirea cu lotul complet, din motive independente de staff-ul tehnic. Am reuşit însă o selecţie bună şi cred că avem un lot competitiv, care sperăm să poată rezista într-un sezon de uzură, cum se anunţă cel de baschet. Mă bucură regula instituită, cu 2 români obligatoriu în teren, pentru că eu am fost mereu adeptul promovării jucătorilor români tineri. Din acest sezon, suporterii vor vedea la lucru un nou junior gălăţean de mare perspectivă. Din păcate am avut doar o singură partidă de verificare, iar acest lucru se va vedea în primele partide oficiale. Îi asigur pe suporteri că ne vom lupta pentru a reuşi să obţinem rezultate bune. Sper să ne întoarcem cu o calificare de la Tg Mureş”, a declarat Coach Florin Nini. Celelalte grupe se prezintă astfel: Rapid, FC Argeş Piteşti, CSM Tg.Jiu -grupa A, Dinamo, CSM CSU Oradea, U BT Cluj Napoca -grupa B, SCMU Craiova, SCM Timişoara, CSM Petrolul Ploieşti -grupa D, CSO Voluntari, ABC Laguna Sharks, CSM Corona Braşov -grupa E, BC CSU Sibiu, CSM Constanţa, CS Vâlcea 1924 Rm.Vâlcea -grupa F. Primele două clasate şi două dintre cele mai bune locuri 3 se califică mai departe.

Citeşte mai departe ...

Polițiștii gălățeni au acționat în zona școlilor: mai mulți elevi au chiulit de la orele de curs

Polițiștii gălățeni au acționat vineri, 15 septembrie 2023, în intervalul orar 10:00 – 14:00, în zona unităților de învățământ preuniversitar, în vederea creșterii gradului de siguranță al elevilor și a personalului didactic.

De asemenea, polițiștii au acționat și pe linia prevenirii absenteismului școlar și a delicvenței juvenile în incinta, precum și în zonele adiacente instituțiilor școlare, dar și pentru combaterea traficului și consumului de droguri și băuturi alcoolice în rândul elevilor.

Astfel de activități au fost efectuate atât în incinta unităților de învățământ, cât și în imediata apropiere a acestora, la localurile de alimentație publică tip cafe-bar sau săli de jocuri electronice tip casino / slot-machine.

Au fost identificați 7 elevi de clase diferite de a 10-a, respectiv a 11-a, care absentau de la orele de curs și se aflau în afara unității de învățământ din care fac parte. Aceștia au fost prezentați conducerii unității de învățământ și, ulterior, au intrat la orele de curs.

Acțiunile de acest gen, care au ca scop principal activitatea de prevenire pentru buna desfășurare a activităților în unitățile școlare, vor continua și în perioada următoare pe raza județului Galați, atât în mediul urban, cât și în cel rural.

Citeşte mai departe ...

Premierul Ciolacu: Este timpul să declarăm toleranță 0 pe tot ce înseamnă trafic de droguri!

Premierul Marcel Ciolacu susține că România trebuie să declare „toleranță 0 în ceea ce privește traficul de droguri”.

„Este timpul să declarăm toleranță 0 pe tot ce înseamnă trafic de droguri. Toate instituțiile trebuie să pună combaterea acestui flagel în prim planul activității. Nu pot fi de acord că am pierdut lupta cu drogurile, această luptă va fi pierdută doar când vom abandona noi. Și nu avem acest drept. Nu putem să închidem ochii și să vedem cum și mai multe vieți sunt distruse și mai multe familii suferă, în timp ce clanurile mafiote prosperă”, a declarat Marcel Ciolacu.

Șeful Guvernului spune că instanțele sunt blocate de dosare pentru consum de droguri, însă într-un final acestea se clasează și „marii rechini scapă aproape întodeauna nepedepsiți”.

 

„Nu cred că suntem în direcția corectă. Trebuie să depășim clișeul de acum câțiva ani că România este o țară de tranzit. Nu mai este. Tocmai de aceea trebuie să ne concentrăm pe marile dosare de trafic, pe marile rețele și pe marile clanuri. Traficul de droguri este rădăcina răului”, a precizat Șeful Guvernului.

Citeşte mai departe ...

Let’s Do It, Romania! anunță Ziua de Curățenie Națională pe 16 septembrie

Mișcarea socială „Let’s Do It, Romania!” revine cu o nouă ediție de „Ziua de Curățenie Națională”, eveniment care va avea loc pe 16 septembrie 2023 și în alte 191 de țări care au această misiune: o lume cu mai puține deșeuri.

Voluntari din întreaga țară, printre care și oamenii din Galați dornici să facă fapte bune sunt invitați sâmbătă, 16 septembrie 2023, să redea frumusețea naturii, să strângă deșeurile, dar și să petreacă o zi alături de semenii care le împărtășesc aceste valori. Potrivit organizatorilor, se așteaptă ca peste 2.000 de voluntari gălățeni să participe la această campanie.

Primăria municipiului Galați se alătură și susține această campanie prin intermediul Serviciului Public Ecosal, fiind vizate zona Turn TV, pădurea din zona stadionului Dunărea, Faleza Superioară, Faleza Inferioară și zona Parc Selgros. 

Partenerii și invitații instituționali care se alătură Zilei de Curățenie Națională sunt: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Apele Române, Romsilva, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România, Asociația Municipiilor din România și Asociația Comunelor din România.

Citeşte mai departe ...

Deputatul Viorica Sandu: Guvernul premierului Marcel Ciolacu acționează în interesul fermierilor români și al agriculturii naționale

Deputatul Viorica Sandu transmite fermierilor din Galați că, în ședința de Guvern din 14 septembrie, ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat adoptarea a trei acte normative, Hotărâri de Guvern, care vin în sprijinul fermierilor români și a producției românești. 

1. Acordarea unei subvenții suplimentare la carburant, de 2 lei/litru pentru 50% din motorina folosită pe parcursul anului 2022 în lucrările agricole.

„Cei 2 lei suplimentari pe litrul de motorină se adaugă celor 1,63 lei/l din subvenția standard. În principal este vorba de aceeași fermieri care au fost afectați de importurile de cereale din Ucraina, adică care au cultivat cel puțin un hectar de porumb, orz, floarea-soarelui și/sau rapiță, indiferent de forma de organizare. Acest sprijin fără precedent va ajunge la peste 360.000 de fermieri. Bugetul total alocat este de 305 milioane de lei (61,6 milioane de euro), atât din bani europeni - fondul de sprijin în contextul Ucraina - cât și din bugetul național”, a transmis deputatul PSD de Galați, Viorica Sandu.

2. Extinderea consistentă a sprijinului pentru programul „Tomata”.

„Se suplimentează bugetul cu 65 de milioane de lei pentru a asigura susținerea integrală promisă pentru toți cei 20.088 (număr record!) de solicitanți eligibili înscriși. Fiecare va primi câte 3000 de euro pentru 1000 de metri pătrați de tomate cultivate în spatii protejate. Programul e de mare succes. Consumul de tomate a crescut cu 18%, de la 38,3 kg/locuitor/an în 2016, la 45,1 kg/cap/an în 2021, an pentru care avem date definitive de la INS. Producția internă a crescut cu 20%, în timp ce importurile au crescut în aceeași perioadă cu doar 9%. Exportul de tomate românești a crescut de aproape 4 ori”, a mai precizat Viorica Sandu.

3. Procedura de implementare și lansarea efectivă a programului InvestAlim

„Este un program de mare importanță națională, care asigură peste 590 de milioane de euro, în următorii 4 ani, pentru înființarea de unități de procesare în România a materiilor prime agricole. Obiectivul esențial este ca să ne producem la noi în țară cât mai multe alimente posibil și să importăm cât mai puține. Într-o lună de zile se va deschide sesiunea de depunere a ofertelor. Actele normative adoptate în această ședință de guvern demonstrează că Guvernul premierului Marcel Ciolacu, la propunerea ministrului PSD al Agriculturii, acționează consistent în interesul major al fermierilor și al agriculturii naționale”, a explicat deputatul gălățean.

Citeşte mai departe ...

Handbal la Siderurgistul și Polivalentă

  • Publicat în Sport

La nivel de seniori, Galaţiul va fi reprezentat în sezonul handbalistic 2023-2024 de două echipe: CSU, la masculin şi CSM, la feminin. Ambele echipe gălăţene vor debuta în weekend. CSU Galaţi, antrenor profesor Florin Andronic va intra prima pe teren, sâmbătă 16 septembrie, la sala Siderurgistul, de la ora 13.00, urmând să-şi facă încălzirea cu cei de la HC Pietricica Piatra Neamţ. Echipa gălăţeană, medaliată recent cu bronz la Campionatul Naţional de beach, face parte din seria B şi are ca obiectiv clasarea pe locul 3 şi calificarea la turneul play-off de promovare în Liga Zimbrilor. Lotul de jucători: Alexandru Dinu -Cristian Ioniţă, Daniel Ionescu, Tudorel Bădărău, Rareş Costea, Iulian Chiriac, Silviu Frangulea, Mihai Buţea, Robert Soare, Ştefan Pascu, Patrick Albu, Iulian Chertif.
Fetele de la CSM Galaţi, antrenori Daciana Balaban şi Relu Druţu, pornesc lupta pentru promovarea în Liga Florilor, duminică 17 septembrie, la sala Polivalentă Dunărea, de la ora 12.00 contra celor de la CSM Bacău. Gălăţencele pornesc clar favorite şi nu se pune decât problema diferenţei de scor şi a numărului de goluri marcate. Lotul de jucătoare pentru acest sezon: Alexandra Prodan, Bianca Aron, Nicoleta Petre, Ana Maria Micu -Lavinia Lazăr , Andreea Merlă, Iulia Eiler, Cristina Andriţa, Mălina Bichir , Andreea Prescură, Andreea Filip , Sorana Chiriac, Alexandra Andrei, Daniela Corban, Iasmina Ichim, Mădălina Manolachi, Raluca Dinu, Diana Nichitean, Maria Frăsinel, Bianca Zegrean, Andreea Sandu.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri