Menu
RSS
25 mai, termen-limită pentru depunerea Declarației unice

25 mai, termen-limită pentru depune…

Termenul pentru depunerea...

Percheziții: zeci de mii de ţigarete de contrabandă ascunse în televizor, canapea, masina de spălat sau în anvelope

Percheziții: zeci de mii de ţigaret…

Poliţiştii de frontieră g...

Ziua Mondială a Teatrului

Ziua Mondială a Teatrului

Duminică, 26 martie 2023,...

Președintele CJ Galați, mesaj de Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei: O boală grea, dar care se poate trata

Președintele CJ Galați, mesaj de Zi…

Pe 24 martie este marca...

Bronz naţional pentru liceenii gălăţeni de la „Traian Vuia”

Bronz naţional pentru liceenii gălă…

 În weekendul trecut...

Cei mai mici karateka gălățeni de la Kodo, Meikyo și CSM sunt în cursa pentru medalii

Cei mai mici karateka gălățeni de l…

În perioada 17-19 martie ...

Bonificația de 10 la sută pentru plata anticipată a impozitelor locale, până pe 31 martie

Bonificația de 10 la sută pentru pl…

Reducerile de 10 la sută ...

A început asfaltarea podului suspendat peste Dunăre de la Brăila

A început asfaltarea podului suspen…

Au început primele lucrăr...

Activități educaționale de ZIUA MONDIALĂ A APEI

Activități educaționale de ZIUA MON…

La Complexul Muzeal de Şt...

Prev Next

Luni, 06 Martie 2023 - Regional Press

Un stejar bicentenar din Galați, analizat cu tomograful copacilor

  • Publicat în Social

„Cu toții ne dorim să trăim într-un oraș prietenos cu mediul. De aceea, este important să știm exact care este starea de sănătate a copacilor, iar în această perioadă se fac teste cu noul tomograf pentru arbori”, afirmă primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Un stejar vechi de peste 200 de ani, care străjuiește clădirea Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galați, a fost analizat cu tomograful cu ultrasunete pentru arbori, dispozitiv pe care Primăria Galați l-a achiziționat la sfârșitul anului trecut, și a fost declarat „sănătos” și „stabil”.

Operațiunea a fost realizată chiar de inventatorul acestui dispozitiv, Frank Rinn.

La baza trunchiului au fost instalați 17 senzori, conectați între ei. Fiecare senzor a fost lovit de câte cinci ori, pentru ca, pe baza undelor sonore și a vitezei de propagare a sunetului, tomografia să arate unde e lemn sănătos și unde putregai.

„Imaginea ne spune că majoritatea secţiunii este intactă, însă avem câteva porţiuni unde apare degradarea provocată de ciuperci. Dar este foarte mică, deci nu există pericol pentru copac. Lemnul este sănătos și nu am nicio îndoială asupra stabilității acestui copac”, a spus Frank Rinn.

Citeşte mai departe ...

Profesorii STEM din Galați s-au instruit la CCD, cadrul clusterului IT&C Dunărea de Jos

Casa Corpului Didactic a găzduit recent atelierul cu tema „Lungul drum al competențelor din programa școlară în sălile de clasă”. Atelierul a avut ca obiectiv să prezinte modul în care construim activități de predare și de evaluare de impact pornind de la descriptori de performanță bine formulați.

Atelierul s-a adresat cu precădere profesorilor de Științe (STEM) din ciclul gimnazial.

Aceștia au fost invitați să descopere moduri practice în care pot alinia predarea și evaluarea pentru a crește impactul activităților de învățare la clasă cu ajutorul descriptorilor de performanță definiți pe baza competențelor din programa școlară. Finalitatea? Activități adaptate la nivelul de cunoștințe și la nevoile elevilor, evaluare care oferă imaginea reală a impactului experiențelor de învățare în rândul elevilor, efort investit chibzuit, cu maximum de beneficiu, profesori care dezvoltă practici didactice eficiente în școlile lor.

Atelierul a fost susținut de profesorul Constantin Lomaca, coordonatorul Departamentului de Științe al Franconian International School, Erlangen, Germania.

Prof. Lomaca predă Chimie, Biologie, Fizică și Filosofie pentru copii. Are o vastă experiență internațională în planificarea curriculumului și dezvoltarea comunităților de învățare profesională. Susține sesiuni de instruire în predarea gândirii, învățarea bazată pe investigare, planificare inversă și evaluare autentică.

Atelierul s-a desfășurat în format fizic, la sediul Casei Corpului Didactic Galaţi (str. Gării, nr. 35).

Pentru cei care nu au reușit să fie prezenți, se regăsește şi online, pe pagina de Facebook a CCD Galaţi. Atelierul organizat în parteneriat cu DATAWARE Consulting, în cadrul proiectului „Inovație printr-o soluție personalizată de e-learning în cadrul clusterului IT&C Dunărea de Jos”.

Citeşte mai departe ...

Restricții de trafic pe tronsonul cuprins între străzile Eroilor și Gării

Primăria municipiului Galați informează că, în vederea executării lucrărilor pentru realizarea proiectului „Reabilitare rețea apă potabilă str. Domnească, tronson cuprins între str. Eroilor și str. Gării”, începând de astăzi, 6 martie 2023, traficul rutier pe acest tronson va fi îngreunat.

„Menționăm că lucrările se vor desfășura pe tronsoane de drum de aproximativ 50 metri și vor afecta banda unică destinată troleibuzelor și parțial banda a 2-a, pe direcția de mers către str. Gării.”, a transmis Primăria Galați.

De asemenea, începând din 7 martie 2023, stația „Teatrul Dramatic”, care deservește traseul de troleibuz 102, se va muta în fața Regionalei CFR Galați, de pe str. Domnească, pe tronsonul cuprins între str. Eroilor și str. Universității.

„Pentru desfășurarea  fluentă a traficului rutier rugăm conducătorii auto să circule cu atenție și să respecte semnalizarea rutieră instituită pe durata executării lucrărilor”, a mai precizat Primăria Galați.

 

Citeşte mai departe ...

Consiliul Județean Galați sprijină Palatul Copiilor: proiect pentru achiziționarea de echipamente IT și materiale didactice

Consiliul Județean Galați sprijină Palatul Copiilor. Este vorba de un proiect cu fonduri europene pentru achiziționarea de echipamente IT și materiale didactice.

„Pe lista echipamentelor care vor fi achiziționate se află truse electrice de traforaj și alte dispozitive asemănătoare pentru cabinetul de navomodele, zeci de manuale și resurse educaționale, laptopuri, sisteme de sonorizare, multifuncționale, display-uri interactive, tablete și camere pentru videoconferințe. Vom accesa maximum din cât ne permite aceste apel de proiecte, în condițiile în care sunt eligibile doar o parte din cabinetele didactice în care se desfășoară diverse activități extrașcolare”, a anunțat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Astfel, conform criteriilor impuse în cadrul acestui apel de proiecte, vor putea fi finanțate doar cabinetele de navomodele și limbi străine de la sediul din Galați, precum și cel de cultură și civilizație românească de la Clubul Copiilor din Tecuci (filială a Palatului Copiilor Galați).

Valoarea investiției este de aproape 190.000 de lei. Palatul Copiilor Galați este în subordinea Ministerului Educației Naționale.

Citeşte mai departe ...

Un gălăţean exemplu: Paul Ioan Găvănescu, triplu campion naţional indoor la Masters

  • Publicat în Sport

Campionatul Naţional Indoor Masters la atletism s-a disputat în weekend la Bucureşti în cadrul Complexului Sportiv Olimpic Lia Manoliu. Gălăţeanul Paul Ioan Găvănescu, legitimat la CSM Dunărea, antrenor Nicolae Ciocan, foarte ambiţios aşa cum îl ştim, a confirmat toate aşteptările şi a cucerit trei titluri de campion naţional la categoria de vârstă M 45 în probele: triplusalt cu 12,76, season best; lungime -5,71 metri, personal best şi 200 metri -27,21, personal best. „Programul de pregătire din octombrie şi până acum şi-a spus cuvântul prin simplul fapt că am atins obiectivele la toate problele. Cu triplusaltul urmează, sper eu, să ating vârful de formă şi cine ştie, poate un nou record, fiindcă urmează peste 10 zile Balcaniada la Istanbul şi după alte 10 zile Campionatul Mondial din Polonia de la Torun. Balcaniada va fi ultimul test înainte de Mondiale unde va trebui să fiu 110% pregătit”, ne-a declarat Paul, care a fost recompensat înainte de concurs cu Diploma de Excelenţă pentru rezultatele deosebite obţinute în competiţiile internaţionale de atletism masters în 2022. Gălăţeanul i-a dedicat aceste performanţe tatălui său, decedat luna trecută.

Citeşte mai departe ...

O seară a Editurii Neuma

La Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi a avut loc „O seară a Editurii Neuma”, cu participarea extraordinară a scriitorului Horia Gârbea. În prima parte a evenimentului a fost lansată cartea de poeme „Jurnalul insurgentei anA”, scrisă de Gabriela Ana Bălan, prezentată de Dorina Stoica (Bacău) şi Horia Gârbea (Bucureşti).
În a doua parte, Horia Gârbea a prezentat cele mai noi apariţii ale Editurii Neuma, dar şi cele mai noi cărţi ale domniei sale, printre care „Zuliari şi mangafale. Viaţa fascinantă a personajelor”, a doua carte din seria vieţii personajelor, după „Minunata viaţă a personajelor” (Editura Neuma, 2020).

Citeşte mai departe ...

Centru de recreere pentru persoane vârstnice „Tinerețe fără bătrânețe”, la Galați

Un fost liceu din Galaţi este transformat într-un centru de recreere pentru vârstnici. Centrul se va numi „Tinereţe fără Bătrâneţe” şi va găzdui 100 de persoane. Investiţia se ridică la trei milioane de euro, din fonduri europene.

Clădirea fostului Liceu Traian din Galaţi este reabilitată din temelii, iar la finalul lucrărilor, centrul de recreere dedicat vârstnicilor gălăţeni va fi dotat cu o sală de sport, sală de bibliotecă şi lectură, sală de spectacol şi audiotecă, sala de cinematecă, sala de internet, dar şi o cameră de socializare. 

„Lucrări în plină desfășurare la viitorul centru destinat bunicilor. Știm cât de important este să le oferim bunicilor noștri toată atenția. De aceea, amenajăm noi spații dedicate acestora pentru petrecerea timpului liber și consiliere de specialitate. În acest scop renovăm cele trei clădiri vechi din strada Traian nr. 203, iar lucrările trebuie să se încheie până la sfârșitul acestui an”,  a transmis primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, pe Facebook. 
Citeşte mai departe ...

Argint și bronz pentru judoka de la CSȘ Galați

  • Publicat în Sport

Campionatul Naţional de Judo Under 21 a avut loc în weekend la Sala Polivalentă din Focşani. Competiţia a fost destinată copiilor născuţi 2003-2008 şi a aliniat la start aproximativ 300 de sportivi din întreaga ţară. Galaţiul a fost reprezentat de Clubul Sportiv Şcolar, director Adriana Neofit, care duce tradiţia mai departe prin sportivele Andra Rianna Tăune care a ocupat locul 3 la categoria 57 de kg, ea fiind născută în 2004 şi Diana Banu, care a obţinut medalia de argint la categoria 78 kg şi totodată a reuşit calificarea la Campionatele Balcanice ce vor avea loc în Bosnia Herţegovina la începutul lunii august. Menţionăm faptul că Diana a confirmat forma bună în care se află după ce în urmă cu două săptămâni la Craiova a devenit campioană naţională la categoria ei de vârstă Under 18, reuşind deasemeni să se califice la Campionatele Balcanice ce sunt programate în Macedonia de Nord. Cele două judoka de la CSŞ Galaţi sunt antrenate de profesorul Marian Patrichi.

Citeşte mai departe ...

Șantierul Autostrăzii Moldovei a prins contur și se vede și din avion

Avansează lucrările la Autostrada Moldovei. Șantierul a fost fotografiat dintr-o cursă TAROM București – Iași de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu. 

Secretarul de stat, Ionel Scrioșteanu, a anunțat că obiectivul ministerului Transporturilor este ca în 2025 să fie gata prima autostradă care să lege două provincii: Muntenia și Moldova.

„Autostrada Moldovei Se vede și din avion. Dacă zburați de la București la Iași, puteți vedea cum prinde contur Autostrada Moldovei A 7 pe toată lungimea traseului de la Ploiești la Pașcani.Ținta noastră este finalizarea celor 322 km până la Pașcani până în anul 2025, cu un an mai devreme decât este prevăzut termenul în Planul Național de Redresare și Reziliență-PNRR”, a transmis secretarul de stat, pe Facebook. 

Citeşte mai departe ...

Târgul Educațional Fii #Student UDJG de la Focșani, la a treia ediție

Peste 1000 de elevi de liceu din Focșani și județul Vrancea au participat la Târgul Educațional Fii Student #UDJG pentru a afla care este oferta pentru admiterea din acest an a Universității „Dunărea de Jos”din Galați.

Pe scena Cinematografului Balada, de pe Bulevardul Unirii, studenți și cadre didactice de la cele 13 facultăți au arătat elevilor tot ce are UDJG mai bun: programe de studiu, proiecte, experimente, momente artistice, prezentări interactive. 

Prezente la deschiderea Târgului, autoritățile județene și localele-au vorbit elevilor vrânceni despre oportunitățile pe care le au la dispoziție din punct de vedere educațional. „Salutăm prezența Universității «Dunărea de Jos» din Galați, Vrancea se mândrește cu elevi buni, cărora le recomand să studieze cu atenție oferta educațională și să aleagă în cunoștință de cauză”, a declarat Gheorghiță Berbecea, subprefectul de Vrancea.

La rândul său, Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea, a precizat: „UDJG e o universitate de succes, am trecut și eu pe acolo. Îmi doresc ca voi, cei prezenți, să fiți atenți la ceea ce vă doriți și să profitați din plin de aceste oportunități. Educația reprezintă cea mai mare șansă pe care o are o ființă umană”. Ionel Cel Mare, vicepreședintele CJ Vrancea, a explicat: „Vrancea a devenit atractivă pentru marile universități din România, printre care și Universitatea «Dunărea de Jos» din Galați. Acești tineri, care se pregătesc pentru studiile universitare, au acum oportunitatea să aleagă cele mai bune profesii, astfel încât, pe viitor, să devină oameni de nădejde ai județului”. Prof. Daniela Gabriela Marchitan, inspectorul școlar general al IȘJ Vrancea, a punctat: „Universitatea este un partener vechi al învățământului vrâncean. Să fiți atenți la job-urile viitorului, să aveți puterea de a alege în primul rând ceea ce credeți că vă reprezintă. Timpul și tinerețea vă permit să faceți ce credeți că este mai bine pentru voi în viață‟.

Inițiatorul și organizatorul acestei ample campanii de promovareși prorector al UDJG, prof. univ. dr. ing. Silvius Stanciu a precizat în deschidere: „Suntem una dintre cele mai mari universități din România, cu peste 20 000 de cursanți pe an. Suntem în primele 10 universități la nivel național, în ceea ce privește cercetarea și cea mai mare universitate regională. Mulțumim Prefecturii și Consiliului Județului Vrancea, Primăriei Focșani, Inspectoratului Școlar, gazdelor noastre de la Balada și tuturor partenerilor și sponsorilor care au dorit să fie alături de noi. Vă urăm succes în alegerea unei cariere, vă așteptăm la Galați și ne dorim să păstrăm tinerii acasă‟.  

Târgurile educaționale „Student#UDJG” se înscriu în proiectul „Parteneriat pentru performanță educațională”, derulat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, alături de Inspectoratele Școlare Județene și de instituțiile din învățământul preuniversitar.

 

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri