Menu
RSS
25 mai, termen-limită pentru depunerea Declarației unice

25 mai, termen-limită pentru depune…

Termenul pentru depunerea...

Percheziții: zeci de mii de ţigarete de contrabandă ascunse în televizor, canapea, masina de spălat sau în anvelope

Percheziții: zeci de mii de ţigaret…

Poliţiştii de frontieră g...

Ziua Mondială a Teatrului

Ziua Mondială a Teatrului

Duminică, 26 martie 2023,...

Președintele CJ Galați, mesaj de Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei: O boală grea, dar care se poate trata

Președintele CJ Galați, mesaj de Zi…

Pe 24 martie este marca...

Bronz naţional pentru liceenii gălăţeni de la „Traian Vuia”

Bronz naţional pentru liceenii gălă…

 În weekendul trecut...

Cei mai mici karateka gălățeni de la Kodo, Meikyo și CSM sunt în cursa pentru medalii

Cei mai mici karateka gălățeni de l…

În perioada 17-19 martie ...

Bonificația de 10 la sută pentru plata anticipată a impozitelor locale, până pe 31 martie

Bonificația de 10 la sută pentru pl…

Reducerile de 10 la sută ...

A început asfaltarea podului suspendat peste Dunăre de la Brăila

A început asfaltarea podului suspen…

Au început primele lucrăr...

Activități educaționale de ZIUA MONDIALĂ A APEI

Activități educaționale de ZIUA MON…

La Complexul Muzeal de Şt...

Prev Next

Vineri, 03 Martie 2023 - Regional Press

Spitalul CFR ar putea fi preluat de Primăria Galați

Spitalul CFR Galați ar putea fi preluat de Primăria Galați, conform unui comunicat al Guvernului României, care a anunțat că pregătește transferarea rețelei de spitale aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii către autoritățile locale, pentru ca aceste servicii să fie aduse cât mai aproape de nevoile comunității.

În acest sens, premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu factorii de decizie la nivel guvernamental și local. Au participat la această întâlnire secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, reprezentanți ai ministerelor dezvoltării, educației, muncii, precum și ai autorităților locale la nivel de oraș, municipiu și consiliu județean și ai conducerii universităților de medicină din România.

Prim-ministrul Ciucă a decis, la inițiativa Ministerului Transporturilor, să înceapă procesul de transfer al celor 15 unități spitalicești aflate în prezent în coordonarea acestui minister. Concret, urmează ca această prima etapă să fie demarată prin intermediul unui Comitet Interministerial coordonat de secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.

„Principala sarcină a acestui comitet va fi de a realiza cadrul normativ necesar la nivelul Guvernului. În cea de-a doua etapă vor fi identificate toate măsurile pentru a ne asigura că există capacitatea și resursele pentru ca autoritățile locale să poată consolida și chiar dezvolta capacitatea de tratament oferită de aceste spitale. Un rol important în acest sens îl vor avea universitățile de medicină, care vor contribui la pregătirea personalului medical din aceste rețele”, a declarat premierul.

Nu este prima dată când se vehiculează preluarea spitalelor CFR de către primării. Problema s-a mai pus și acum 10 ani, în anul 2013, dar totul a rămas atunci la stadiul de vorbe.

Citeşte mai departe ...

Specialitatea casei: 1-0 şi Oţelul este liderul Ligii a 2-a

  • Publicat în Sport

Atmosferă de sărbătoare vineri seara la stadionul Oţelul, suporterii şi jucătorii au sărbătorit împreună calificarea în play-off cu o etapă înainte de terminarea sezonului regulat. Roş-alb-albaştrii lui Dorinel Munteanu au pregătit foarte bine meciul cu FK Miercurea Ciuc pe care l-au dominat şi au reuşit o victorie la limită dar absolut meritată. Golul de trei puncte a fost reuşit în fatidicul min.13 de Fatai, aflat abia la al doilea joc în tricoul Oţelului, cu capul la centrarea lui Cisotti. Oţelarii au avut iniţiativa, au irosit şi alte ocazii prin Fatai şi Mitoi dar au şi tremurat serios în min.90 când ciucanii au fost foarte aproape de egalare prin Kruzikas la singura acţiune periculoasă la poarta lui Pop. Rezultat final: SC Oţelul Galaţi -FK Miercurea Ciuc 1-0 (1-0). Managerul tehnic Dorinel Munteanu a trimis pe teren formula: R.Pop -Rus, Yabre, Ghiocel, Nedelea -Cisotti, Neagu (min.84 Adăscăliţei), Jardan (min.69 Zivulic) -Gorovei, Fatai (min.68 Cîrjan, Maxim (min.46 Mitoi). După această victorie, cel puţin până sâmbătă, Oţelul a preluat fotoliul de lider dar cel mai important şi-a asigurat calificarea pentru play-off.

Citeşte mai departe ...

Mai multe mașini au fost golite de benzină în Galați. Cum acționau hoții

Mai multe mașini, parcate în diferite zone ale orașului Galați, au fost lăsate fără combustibil de doi tineri.Potrivit Poliției Galați, în perioada 12-26 februarie 2023, au fost comise mai multe infracțiuni de furt de combustibil lichid (benzină) din rezervoarele unor autoturisme care se aflau parcate în diferite zone ale orașului. La toate aceste fapte, modul de operare fiind perforarea rezervorului.

Au fost sesizate șase astfel de infracțiuni de furt de combustibil lichid (benzină), iar dosarele penale întocmite au fost preluate și instrumentate de polițiști din cadrul Biroului de Investigații Criminale Galați.

 

„În urma activităților de investigare și de cercetare, polițiștii din cadrul biroului mai sus menționat au stabilit elemente care să conducă la identificarea autorilor comiterii acestor fapte, iar după transmiterea informațiilor către secțiile de poliție din municipiul Galați, la data de 28.02.2023, în jurul orei 01.00, un echipaj de poliţie din cadrul Secției 2 Poliţie Galați, a depistat pe strada Constantin Levaditti, un autoturism, în care se aflau doi tineri cu vârstele de 19 ani (conducător auto), respectiv 17 ani (pasager), ambii din satul Cuza Vodă, județul Galaţi”, a transmis IPJ Galați. 

În interiorul autoturismului au fost găsite mai multe recipiente din plastic şi scule electrice, bunuri suspicionate a fi folosite la sustragerea de combustibil.

„Cei doi tineri au fost preluați, pentru cercetare, de polițiștii din cadrul  Biroului de Investigații Criminale Galați, iar în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că aceștia sunt prezumtivii autori a șase infracțiuni de furt de combustibil (benzină) din rezervoarele autoturismelor”, a precizat Poliția Galați.

De asemenea, s-a stabilit că în urma comiterii acestor furturi a fost sustrasă cantitatea aproximativă de 215 l de benzină, prejudiciul creat fiind în valoare de 3660 lei, care nu a fost recuperat până în prezent.

Ulterior cercetărilor, față de cei doi tineri s-a luat măsura reținerii pentru 24 de ore, iar după prezentarea din data de 01.03.2023 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, a fost dispusă măsura controlului judiciar față de amândoi.

 

 

Citeşte mai departe ...

Președintele CJ Costel Fotea anunță o investiție majoră în infrastructura de transport: drum de legătură între viitoarea Variantă Ocolitoare a Galațiului și Drumul Expres Galați-Brăila

În ultima ședință a Consiliului Județean, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici rezultați din devizul general pentru o nouă investiție majoră în infrastructura rutieră a județului Galați. Este vorba de construirea unui drum de legătură între viitoarea Variantă Ocolitoare a municipiului Galați și Drumul Expres Galați-Brăila. Conform calculelor și estimărilor specialiștilor, valoarea investiției este de 547.022.691 de lei ( fără TVA).

“Este un proiect complex din punct de vedere tehnic, care va face legătura între viitoarea Centură Mare a Galațiului, cea care pleacă din vama Giurgiulești și trece pe lângă lacul Brateș, și Drumul Expres Galați-Brăila. Practic, unește granița cu Republica Moldova și podul de peste Dunăre, astfel încât traficul greu să nu traverseze orașul sau să încarce fluxul de transport de pe DN2B și DN25.

Acest drum de legătură va avea aproximativ 7 kilometri și va fi realizat de la zero. Astfel, vor fi patru benzi de circulație și un regim de trafic asemănător drumurilor expres.

Vor fi amenajate două subtraversări, cu lungimi de 65 și 100 de metri,  ale drumului național ce leagă  municipiul Galați și localitatea Șendreni, precum și un tunel pe sub calea ferată, care va avea o lungime de 90 de metri și o lățime de peste 20 de metri. De asemenea, va fi construit un pasaj cu o lungime de 375 de metri peste drumul de acces la halda de zgură. Mai mult, vor fi amenajate și două noduri rutiere, iar rețelele de utilități, vechi de jumătate de secol, vor fi relocate. În plus, vor fi necesare și exproprieri”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Pentru realizarea acestei investiții, Consiliul Județean Galați a încheiat un parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care va depune spre finanțare acest proiect în cadrul Programului Operațional de Transport.

Citeşte mai departe ...

3 Martie: Semnarea tratatului de pace de la San Stefano.

La data de 3 martie 1878 a fost încheiat Tratatul de pace de la San Stefano, tratat care a pus capăt Războiului ruso-româno-turc dintre anii 1877-1878. Potrivit clauzelor acestui tratat, se recunoştea independenţa României, Serbiei şi Muntenegrului, autonomia Bulgariei, Bosniei şi Herţegovinei şi se prevedea un drept al Rusiei de intervenţie în treburile popoarelor creştine din Imperiul Otoman. Totodată conform tratatului, Turcia urma să plătească Rusiei importante despăgubiri de război şi să cedeze Dobrogea, Delta Dunării şi patru regiuni din zona Caucazului. Numai că Rusia a revendicat şi judeţele Cahul, Reni şi Ismail din cadrul României, astfel că după intense negocieri s-a hotărât ca Delta Dunării şi Dobrogea, teritorii ce fusese cedate Rusiei de către turci să îi revină României drept compensaţie pentru cele trei judeţe din sudul Basarabiei. Şi totuşi, în ciuda contribuţiei remarcabile a armatei române a eroismului ostaşilor şi ofiţerilor săi, recunoscut oficial inclusiv de autorităţile militare ruse, poziţia conferită României de către Rusia în cadrul tratatului de pace de la San Stefano nu a fost corectă deoarece delegatul român la acest tratat, colonelul Arion, nu a fost admis la tratative. Astfel, maniera Rusiei de a încheia pacea, dar mai ales condiţiile impuse de aceasta României, a adus relaţiile bilaterale ruso-române în pragul rupturii, iar principele Carol al României şi guvernul român au acuzat oficialii ruşi de încălcarea angajamentului faţă de România. La acuzele părţii române, autorităţile ruseşti au ameninţat cu ocuparea ţării şi dezarmarea armatei române. Carol a replicat că „armata care a luptat la Plevna „sub ochii împăratului” nu va lasa niciodată să fie dezarmată”. Astfel mai multe unităţi ruseşti au fost aduse din sudul Dunării şi li s-au dat ordine preliminare pentru a ocupa diferite poziţii strategice în România şi a institui starea de asediu. În situaţia dată, România şi-a luat măsuri de apărare, concentrându-şi armata într-o zonă de rezistenţă naţională, în Oltenia şi nord-vestul Munteniei pe linia: Târgovişte-Piteşti-Slatina-Craiova, pentru a respinge eventuala înaintare a trupelor ţariste. Numai că rezistenţa României şi protestul unor mari puteri au împiedicat Rusia să-şi pună planul în aplicare, iar problema teritorială şi recunoaşterea internaţională a independenţei statului român vor fi soluţionate în cadrului Tratatului de la Berlin din iunie 1878 .
Citeşte mai departe ...

Concert extraordinar de Mărțișor al Fanfarei „Valurile Dunării”- „Pentru dumneavoastră, doamnă!”

Consiliul Județean Galați și Centrul Cultural ”Dunărea de Jos” Galați vă invită la concertul extraordinar de Mărțișor al Fanfarei ”Valurile Dunării” – ”Pentru dumneavoastră, doamnă!”.
 
În deschidere, Ansamblul Folcloric ”Doina Covurluiului” a pregătit un program special de Mărțișor, cu dansuri, cântece și tradiții de primăvară.
 
Dedicat femeii, concertul Fanfarei ”Valurile Dunării” îi are ca invitați pe soliștii vocali Angelica Stanciu - Claudiu Rusu și balerinii Oana Rusu - Paul Nedelcuță.
 
„Concertul va avea loc pe scena Teatrului Național de Operă și Operetă ”Nae Leonard”, luni, 6 martie 2023, ora 18:00. Vă invit cu drag să sărbătorim împreună începutul primăverii și Ziua Femeii!”, a transmis președintele CJ Galați, Costel Fotea. 
Citeşte mai departe ...

Deputatul Viorica Sandu, despre pensiile speciale și reglementările așteptate de populație

Deputatul Viorica Sandu anunță că, în prezent, există o forma finală a raportului Băncii Mondiale, iar lucrurile intră în linie dreaptă în privința acestui subiect arzător pentru societatea românească.

„S-a constituit grupul de lucru, format din miniștrii care gestionează pensii de serviciu și care vor trebui să formuleze un set de amendamente care să transpună recomandările Băncii Mondiale și ale Comisiei Europene, conform angajamentelor României din PNRR. Noua formulă trebuie să reducă semnificativ ponderea în PIB a pensiilor speciale și să asigure echitatea față de sistemul de contributivitate”, a transmis deputatul Viorica Sandu, pe Facebook.

Potrivit sursei citate, aceste principii nu sunt negociabile: „România nu își permite să rateze fondurile europene din PNRR din cauza pensiilor speciale”.

„Cei care trebuie să formuleze noile reglementări sunt miniștrii care gestionează pensii speciale, dintre care cele mai mult sunt gestionate de miniștrii PNL (MAI, MAE, MJ).  Ministerul Muncii nu gestionează pensii speciale! Ministerul Muncii doar integrează propunerile venite de la ministerele cu pensii speciale! PSD este interesat doar să se respecte principiile pe care le-a enunțat: reducerea cheltuielile cu pensii speciale, asigurarea echității față de sistemul de contributivitate, îndeplinirea angajamentelor din PNRR pentru a putea absorbi banii europeni”, precizează Sandu.

Obiectivele noilor reglementări sunt:

-Vârsta de pensionare a beneficiarilor de pensii de serviciu va crește treptat până la nivelul stabilit în sistemul contributiv;

-Nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate;

-Pensia de serviciu se va acorda doar celor care au îndeplinit cel puțin 20 de ani de activitate în profesiile pentru care e prevăzut acest beneficiu;

 -Restrângerea condițiilor de pensionare anticipată pentru beneficiarii de pensii de serviciu, astfel încât situațiile de acest gen să fie cu totul excepțional.

Citeşte mai departe ...

Oţelul joacă pe teren propriu cu ciucanii

  • Publicat în Sport
Cea de-a 18-a etapă, penultima din sezonul regulat al Ligii 2-a va fi deschisă vineri 3 martie de partida SC Oţelul Galaţi -FK Csikszereda Miercurea Ciuc Roş-alb-albştrii sunt foarte motivaţi şi vor încerca cu sprijinul publicului să obţină şi matematic calificarea pentru play-off. „De când am preluat echipa suporterii noştri au fost al 12-lea jucător. Ne-a susţinut, ne-a încurajat. Băieţii simt aportul lor şi sper ca la meciul de vineri să vină în număr cât mai mare la stadion să ne susţină, să ne încurajeze şi să credem cu toţii în şansa noastră de a accede în play-off şi după aceea de a ne gândi mai departe. Nu îmi este teamă, dar bineînţeles că am o uşoară reţinere. Plec de la premisa că suporterii noştri au fost un exemplu prin comportamentul lor în toată ţara. Nu numai galeria cât şi suporterii pe stadion, sunt suporteri civilizaţi care încurajează echipa. Sub nici o formă nu avem nimic de împărţit cu adversarul nostru decât punctele, iar punctele trebuie să le câştigăm pe teren, bineînţeles cu suportul galeriei şi al celorlalţi fani. Asemenea lucruri cum s-au întâmplat la Sfântu Gheorghe nu cred că se vor întâmpla la noi”, a concluzionat managerul tehnic Dorinel Munteanu. Din tabăra oţelară vor absenta: Dimitrov, Dur-Bozoancă, ambii accidentaţi iar Cîrjan este incert. Doamnele, domnişoarele şi toţi copii fotbalişti din oraşul nostru au intrarea liberă. Partida va începe la ora 17.00 şi va fi transmisă în direct pe canalele Digi Sport, Orange Sport şi Prima Sport. Situaţia primelor şase clasate: 1.CSA Steaua 34 puncte, 2.Politehnica Iaşi 34 p, 3.SC OŢELUL GALAŢI 32 p, 4.Unirea Slobozia 30 p, 5.Unirea Dej 30 p, 6.Dinamo 27 p...7.Gloria Buzău 27 p, 8.FK Csikszereda 27 p.
Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri