Menu
RSS
25 mai, termen-limită pentru depunerea Declarației unice

25 mai, termen-limită pentru depune…

Termenul pentru depunerea...

Percheziții: zeci de mii de ţigarete de contrabandă ascunse în televizor, canapea, masina de spălat sau în anvelope

Percheziții: zeci de mii de ţigaret…

Poliţiştii de frontieră g...

Ziua Mondială a Teatrului

Ziua Mondială a Teatrului

Duminică, 26 martie 2023,...

Președintele CJ Galați, mesaj de Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei: O boală grea, dar care se poate trata

Președintele CJ Galați, mesaj de Zi…

Pe 24 martie este marca...

Bronz naţional pentru liceenii gălăţeni de la „Traian Vuia”

Bronz naţional pentru liceenii gălă…

 În weekendul trecut...

Cei mai mici karateka gălățeni de la Kodo, Meikyo și CSM sunt în cursa pentru medalii

Cei mai mici karateka gălățeni de l…

În perioada 17-19 martie ...

Bonificația de 10 la sută pentru plata anticipată a impozitelor locale, până pe 31 martie

Bonificația de 10 la sută pentru pl…

Reducerile de 10 la sută ...

A început asfaltarea podului suspendat peste Dunăre de la Brăila

A început asfaltarea podului suspen…

Au început primele lucrăr...

Activități educaționale de ZIUA MONDIALĂ A APEI

Activități educaționale de ZIUA MON…

La Complexul Muzeal de Şt...

Prev Next

Luni, 13 Martie 2023 - Regional Press

Eveniment surpriză la Consiliul Județean Galați

Președintele CJ Galați a primit vizita echipei de robotică ByteForce a Colegiului Național ”Vasile Alecsandri” Galați.

Așa cum se cunoaște acum, weekendul trecut, echipa ByteForce a avut onorabila ocazie de a participa la etapa națională a concursului First Tech Challenge România.

După un sezon încărcat și plin de emoție, liceenii gălățeni au câștigat Judge Award, unul dintre trofeele puse în joc. Și au terminat calificările pe locul 11 din 79 de echipe participante. De asemenea, echipa CNVA a atins performanța de a fi locul 7 MONDIAL și 2 național în clasamentul punctelor obținute individual în perioada de autonomie.

Alături de echipa de la ”Vasile Alecsandri”, în competiție au mai participat alte două echipe gălățene, Thobor și RoSophia, de la Colegiul Naţional "Calistrat Hogaş" din Tecuci, respectiv de la Colegiul de Industrie Alimentară "Elena Doamna". care au obținut rezultatele următoare: Thobor locul 9, Control Award 3; RoSophia#21455 locul 67, Judge Award.

”Am avut onoarea și marea bucurie de a primi, astăzi, la sediul Consiliului Județean, echipa de robotică ByteForce a Colegiului Național ”Vasile Alecsandri” Galați.

Sunt copii talentați și extrem de pricepuți în domeniul roboticii, care, sub coordonarea doamnei profesoare Cătălina Caragea, au participat acum o săptămână, la finala Campionatului Național FIRST Tech Challenge de Robotică.

Robotul lor, pe nume Perseus, a fost unul dintre cei mai buni la categoria autonom, iar la final au obținut Judge Award.

Le-am mulțumit personal pentru implicarea, dăruirea, perseverența și tenacitatea de care dau dovadă și mă bucur că am putut să le fim alături și să-i sprijinim. Și vom fi și pe viitor alături de ei. Sunt copii inteligenți, foarte creativi și care muncesc foarte mult pentru a face performanță. Se pregătesc deja pentru alte competiții, inclusiv pentru olimpiadele de creativitate și de modelare 3D.

În plus, discutând cu acești copii minunați am constatat cu mare bucurie cât de mândri sunt că reprezintă Galațiul în marile competiții de robotică.

Și nu au fost singurii care au reprezentat Galațiul în acest concurs de robotică, în finală fiind prezente și echipele Thobor de la Colegiul Naţional "Calistrat Hogaş" din Tecuci, respectiv RoSophia de la Colegiul de Industrie Alimentară "Elena Doamna".

Cu toții sunt învingători și le ținem pumnii strânși și la viitoarele competiții.

Suntem tare mândri de voi”, a declarat președintele CJ, Costel Fotea.

Citeşte mai departe ...

Direcția Silvică Galați: Luna plantării arborilor, între 15 martie și 15 aprilie

  • Publicat în Social

Mereu actuală, pe fondul schimbărilor climatice pe care le resimțim, nevoia de apărare, conservare și extindere a suprafețelor ocupate cu păduri este crescută în special în zonele cu suprafețe reduse de fond forestier, printre care se regăsește și județul Galați, informează Direcția Silvică Galați, prefațând astfel „Luna plantării arborilor”, care se va desfășura în perioada 15 martie – 15 aprilie 2023.

În agenda de lucru a silvicultorilor gălățeni, pentru prima jumătate a anului 2023, sunt stabilite, ca obiective concrete, împădurirea unor suprafețe din fondul forestier aflat în administrare pe 70 ha, efectuarea completărilor de puieți forestieri pe 157 ha plantate în anii anteriori, refacerea a 6 ha din suprafețe calamitate de secetă, asigurarea regenerării naturale pe 270 ha, efectuarea de semănături în pepinierele silvice pe o suprafață de 335 ari și a butășirilor de plop și salcie în pepiniere pe o suprafață de 100 de ari, multe din aceste activități fiind în plina desfășurare.

În paralel, reprezentanții Direcției Silvice Galați desfășoară acțiuni de conștientizare a rolului și importanței pădurii, în special în rândul tineretului  din grădinițe, școli, licee, și de asigurare a asistenței de specialitate pentru lucrările de regenerare a suprafețelor de fond forestier sau vegetație forestieră a altor deținători sau proprietari.

Citeşte mai departe ...

Începe selecția studenților pentru mobilități Erasmus+

Universitatea ”Dunărea de Jos” anunță că în perioada 13 martie – 2 aprilie 2023, se va derula înscrierea studenţilor în selecția pentru mobilităţi Erasmus+ de studii și de practică.

În 21 și 28 martie (ora 17.00), în Sala Senatului (corp U), vor fi organizate sesiuni de prezentare a Programului Erasmus+, la care sunt invitați toți studenții pentru a afla mai multe informații despre beneficiile unei astfel de mobilități.

Mai multe detalii privind calendarul, formularul online de înscriere, criteriile de eligibilitate și selecție, procedura de înscriere și selecție, se găsesc pe site-ul universității

Citeşte mai departe ...

Oţelul începe lupta pentru promovare în Superligă acasă cu Poli Iaşi şi CSA Steaua

  • Publicat în Sport
La Casa Fotbalului a avut loc luni la prânz tragerea la sorţi a ţintarului din play-off-ul de promovare în Superliga României la fotbal. SC Oţelul a primit bila 1 pe tabela Berger şi va debuta în faza a doua din eşalonul secund pe teren propriu cu Poli Iaşi. Roş-alb-albaştrii vor juca şi în cea de-a doua rundă pe stadionul Oţelul cu CSA Steaua Bucureşti. Programul complet din turul play-off-ului: Poli Iaşi, acasă, 18 martie; CSA Steaua Bucureşti, acasă,1 aprilie; Dinamo Bucureşti, deplasare, 8 aprilie; Gloria Buzău -acasă, 14 aprilie; Unirea Dej -22 aprilie, deplasare. Etapele din retur sunt programate astfel: 29 aprilie, 6 mai, 10 mai, 13 mai, 20 mai. Programul primei etape care se va disputa în weekend: Steaua -Unirea Dej, Dinamo -Gloria Buzău şi SC Oţelul -Poli Iaşi. Situaţia din clasament se prezintă astfel: 1.CSA Steaua Bucureşti 40 puncte, fără drept de promovare, 2.Poli Iaşi 40 p, 3.SC OŢELUL GALAŢI 34 p, 4.Unirea Dej 31 p, 5.Gloria Buzău 30 p, 6.Dinamo Bucureşti 30 p.
Citeşte mai departe ...

Când va fi deschisă publicului gălățean aleea de la P-uri

Lucrările de modernizare a aleii de la P-uri sunt aproape finalizare, iar în cel mult două luni va fi deschisă publicului. 
 
„Dăm un aspect modern și primitor acestei zone a orașului care face legătura între centru și Faleza Dunării. Lucrările pentru reamenajarea completă avansează. Aleea va deveni în curând un loc foarte atractiv pentru petrecerea timpului liber: cu fântână arteziană, un inedit curs de apă, arbori, mobilier urban nou, spații verzi, iluminat decorativ etc”, a anunțat primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu. 
Citeşte mai departe ...

Amplă campanie de donare de sânge în județul Galați

Vineri, 17 martie, între orele 08.00-15.00, la sediul Primăriei Matca, va avea loc un amplu eveniment de donare de sânge. Timp de 7 ore, într-un spaţiu special amenajat din interiorul primăriei, se va desfăşura campania naţională "Avem acelaşi sânge", inițiată de postul de televiziune Digi24, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila”, Consiliul Judeţean Galaţi, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină şi Primăria Matca.

"Ne-am alăturat fără ezitare acestei campanii naţionale de donare de sânge, care are rolul de a trage un puternic semnal de alarmă asupra importanţei donării de sânge, precum şi asupra numărului mic de români care donează.A fost desemnată localitatea Matca pentru acest important eveniment, tocmai pentru că cei din municipiul Galaţi sau din localitățile limitrofe au Centrul de Transfuzie Sanguină destul de aproape, spre deosebire de multe alte localităţi din judeţ, care se afla la zeci de kilometri depărtare. De asemenea, localitatea Matca se află în imediata apropiere a municipiului Tecuci, dar şi a unor mari comunităţi din centrul judeţului.

S-a dorit foarte mult să venim aproape de cei care nu pot dona din cauza distanţei faţă de Centrul de Transfuzie Sanguină. Orice gălăţean care se alătură acestei campanii înseamnă şi mai multă speranţă pentru salvarea unor vieţi, şi mai multă speranță pentru pacienţii care au nevoie de sânge pentru a se trata sau pentru a supravieţui.

Pe 17 martie, venim cu acest mesaj la Matca și am mare încredere că din ce în ce mai mulți gălățeni vor dona sânge. De aceea, și noi, cei de la Consiliul Județean, împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină, organizăm în județ, de mai bine de un an, caravane mobile de donare de sânge.

Trebuie să înţelegem că sângele nu se poate produce într-o fabrică de medicamente sau într-un laborator, că sunt mulţi oameni care au boli grave şi care au nevoie de sânge pentru a trăi sau că viața unui om care a suferit un accident grav depinde și de simpla transfuzie de sânge.

Din păcate, de foarte multe ori ne dăm seama cât de importantă este donarea de sânge doar atunci când cineva drag ouă are urgent nevoie de sânge. Împreună putem schimba asta. Donarea de sânge nu implică riscuri şi este o procedură simplă şi nedureroasă. Așadar, pe 17 martie  voi fi la Matca și voi dona sânge", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Important pentru cei care vor să doneze sânge:

- vârsta cuprinsă în intervalul 18-59 ani - la prima donare de sânge;

- greutate peste 50 kg;

- puls regulat, 60-100 bătăi/minut;

- tensiune arterială sistolică între 110 și 180 mmHg;

- să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale, examinări endoscopice sau cu substanță de contrast, implant dentar, tatuaj, piercinguri;

- femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală;

- să nu urmeze tratament pentru diferite afecțiuni cronice: hipertensiune, afecțiuni cardiace, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine, afecțiuni autoimune sau tratamente pentru afecțiuni acute (infecții respiratorii, urinare etc);

- să nu fi avut una din următoarele boli: hepatita B și C, TBC, sifilis, malaria, epilepsie sau alte boli neurologice, boli psihice, tuberculoza, ulcer, diabet zaharat insulino dependent, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-)6 dioptrii, cancer;

- să nu fie pensionate medical.

- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;

- cu o zi înainte de donare - fără alimente grase: porc,lactate,ouă,semințe;

- se recomandă a se consuma: grătar, pui, salate fară ulei, cartofi fierți, orez fiert, paste fierte, fructe, legume;

- dimineața, în ziua donării: ceai, pâine prăjită, fructe, legume, cafea (cei care au tensiunea arterială mică);

Beneficii pentru donatori:

Următoarele analize sunt gratuite :

- RH, Grupa Sanguină ,Hepatita B,C,HIV(SIDA), TPHA (sifilis) ,ALT( test hepatic),

Donatorul de sânge are dreptul să primească, pentru fiecare donare efectivă, următoarele:

- un card cu bonuri de masă, pentru achiziționarea de produse alimentare;

- o zi liberă de la locul de muncă/școală în ziua donării;

- abonament de 45 de călătorii pentru transportul local în comun (valabil 30 de zile).

Citeşte mai departe ...

Consilierul virtual ION a primit o jumătate de milion de mesaje de la români

În prima săptămână de la lansare, consilierul guvernamental virtual ION a primit aproximativ o jumătate de milion de mesaje şi tag-uri în social media de la români.

Principalele subiecte de discuţie au fost educaţia, îmbunătăţirea sistemului public de sănătate şi a condiţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi sau pentru persoanele vârstnice, salariile şi pensiile mici, precum şi nevoia de a îmbunătăţi condiţiile de viaţă în oraşele mari din ţară.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, proiectul ION a strâns încă din prima săptămână de la lansare aproximativ jumătate de milion de mesaje şi tag-uri în social media de la români care doresc ca mesajele lor să fie transmise mai departe către reprezentanţii guvernului.

 Pe lângă nevoia de a îmbunătăţi sistemele de educaţie şi de sănătate din România, cetăţenii au transmis preocuparea privind salariile şi pensiile mici, în contextul inflaţiei şi a preţurilor tot mai mari, atât la alimente cât şi pentru medicamente şi serviciile medicale.

În ceea ce priveşte condiţiile de viaţă din oraşele mari, românii au trimis numeroase mesaje punctuale legate de modul de administrare a domeniului public, exprimându-şi dorinţa pentru mai multe parcuri şi spaţii verzi, piste de biciclete, dar şi pentru fluidizarea traficului din marile oraşe, pe primele locuri pentru feedback fiind Bucureşti, Braşov şi Ploieşti.

 

 

Citeşte mai departe ...

Un savant român - Dragomir M. Hurmuzescu

În 13 martie 1865 se naşte, la Bucureşti, Dragomir M. Hurmuzescu, fizician şi inventator român, profesor la Universitatea din Iaşi şi la Universitatea din Bucureşti, membru corespondent al Academiei Române, fondatorul învăţământului electrotehnic din România şi colaborator al soţilor Marie şi Pierre Curie.
A avut contribuţii în domeniile electricităţii şi fizicii razelor X. A inventat dielectrina şi a construit electroscopul care-i poartă numele (1894). A pus bazele primului laborator de electricitate din ţară, transformat apoi în Şcoala de Electricitate de pe lângă Universitatea din Iaşi, prima şcoală de fizică experimentală. A fost ctitor al radiofoniei româneşti.

Citeşte mai departe ...

O tânără de 25 de ani a murit după ce s-a răsturnat cu mașina pe DN25

O tânără șoferiță de 25 de ani a murit, după ce s-a răsturnat cu mașina, a fost aruncată în exterior și prinsă sub cupola autoturismului.

Poliția Galați a fost sesizată telefonic la 112, cu privire la faptul că, pe DN 25, între localitățile Piscu și Vameș, a avut loc un accident rutier. Din verificările efectuate de polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Galați a rezultat faptul că o tânără, de 25 de ani, din municipiul Galați, în timp ce conducea un autoturism pe drumul mai sus menționat, în zona km 45, ar fi pierdut controlul direcției de mers, a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat, iar conducătoarea auto a fost aruncată în exterior și prinsă sub cupola autovehiculului.

 În momentul producerii acestui eveniment rutier, în autoturism se mai afla și un bărbat, de 27 de ani, pasager pe bancheta față dreapta, care nu a suferit leziuni.

„Echipajul medical de la Serviciul de Ambulanță Județean Galați a acordat primul ajutor victimei și a efectuat manevrele de resuscitare, însă, din nefericire, a fost declarat decesul”, a anunțat Poliția Galați.

A fost întocmit un dosar penal pentru infracțiunea de ucidere din culpă, fiind continuate cercetările în vederea stabilirii împrejurărilor exacte în care s-a produs acest tragic accident rutier.

 

 

Citeşte mai departe ...

Mobilizare generală a Poliției Tecuci: un bărbat beat și fără permis a furat un microbuz de transport persoane din curtea autogării

Un microbuz de transport persoane, aflat în curtea unei autogări din Tecuci, a fost furat de un băbat de 36 de ani, beat și fără permis de conducere. 

Potrivit Inspectoratului Județean de Șoliție Galați, duminică noapte, la ora 22:40, Poliția Municipiului Tecuci a fost sesizată telefonic cu privire la faptul că în urmă cu puțin timp, o persoană a furat un microbuz din curtea autogării situate pe strada Transilvaniei, din municipiul Tecuci, și a plecat într-o direcție necunoscută.

Au fost mobilizate toate echipajele de poliție în vederea identificării acestui microbuz, iar la scurt timp, pe varianta ocolitoare a municipiului Tecuci, în apropierea de DE58, acest autovehicul a fost găsit abandonat.

În urma verificărilor efectuate de către polițiști în zona respectivă, la o distanță de circa 300 de metri a fost depistată persoana bănuită de comiterea acestei fapte de furt, un bărbat cu vârsta de 36 de ani, din satul Malu Alb, comuna Drăgănești, județul Galați, care se deplasa pe jos către localitatea Cosmești, în afara părții carosabile.

„A fost testat alcoolscop, iar valoarea indicată de aparatul Drager a fost de 1,21 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus și la spital unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei”, a transmis IPJ Galați.

De asemenea, s-a stabilit că bărbatul de 36 de ani nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicul.

„Microbuzul sustras aparține unei firme de profil pentru transport persoane, iar la momentul comiterii faptei, acesta era neasigurat, cu cheile în contact iar în interior nu se afla nicio persoană”, a anunțat Poliția Galați

După audieri și după administrarea probatoriului în cauză, în care se efectuează cercetări pentru infracțiunile de furt, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, polițiștii au luat măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore a bărbatului de 36 de ani.

În cursul zilei de astăzi acesta va fi prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci cu propunerea luării unei măsuri preventive.

 

 

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri