Menu
RSS
25 mai, termen-limită pentru depunerea Declarației unice

25 mai, termen-limită pentru depune…

Termenul pentru depunerea...

Percheziții: zeci de mii de ţigarete de contrabandă ascunse în televizor, canapea, masina de spălat sau în anvelope

Percheziții: zeci de mii de ţigaret…

Poliţiştii de frontieră g...

Ziua Mondială a Teatrului

Ziua Mondială a Teatrului

Duminică, 26 martie 2023,...

Președintele CJ Galați, mesaj de Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei: O boală grea, dar care se poate trata

Președintele CJ Galați, mesaj de Zi…

Pe 24 martie este marca...

Bronz naţional pentru liceenii gălăţeni de la „Traian Vuia”

Bronz naţional pentru liceenii gălă…

 În weekendul trecut...

Cei mai mici karateka gălățeni de la Kodo, Meikyo și CSM sunt în cursa pentru medalii

Cei mai mici karateka gălățeni de l…

În perioada 17-19 martie ...

Bonificația de 10 la sută pentru plata anticipată a impozitelor locale, până pe 31 martie

Bonificația de 10 la sută pentru pl…

Reducerile de 10 la sută ...

A început asfaltarea podului suspendat peste Dunăre de la Brăila

A început asfaltarea podului suspen…

Au început primele lucrăr...

Activități educaționale de ZIUA MONDIALĂ A APEI

Activități educaționale de ZIUA MON…

La Complexul Muzeal de Şt...

Prev Next

Miercuri, 01 Martie 2023 - Regional Press

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, partener în cadrul proiectului ION

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, un proiect de inteligență artificială (AI) conceput de cercetători și profesori români, numit „ION”, care a fost făcut „să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români, informând Guvernul în timp real cu propunerile, cu problemele și cu dorințele românilor”.

Proiectul ION este o inițiativă tehnologică și de cercetare dezvoltată pro bono de către experți în Inteligența Artificială din România, în colaborare cu cei mai buni cercetători și profesori români din domeniu. ION va reprezenta veriga lipsă a comunicării în timp real dintre cetățeni și guvernanți, un sistem care va folosi inteligența artificială pentru a capta rapid și automat părerile românilor de pretutindeni, pentru a-i ajuta să se facă auziți.

Conform Digi24, coordonatorul echipei de cercetători români, Nicu Sebe, a declarat la finalul ședinței de Guvern că românii vor avea „posibilitatea să se facă simțiți” prin proiectul Ion, AI-ul urmând să facă o sinteză a ceea ce spun. Iar Guvernul va putea astfel „să audă această voce, să se uite la această sinteză și să înțeleagă și domeniile emergente care pot apărea din aceste interacțiuni cu românii”.

În cadrul proiectului ce dezvoltă primul consilier guvernamental bazat pe Inteligenţă Artificială, unul dintre parteneri este Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, prin Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică.

Citeşte mai departe ...

Zilele Babei Dochia

Conform tradiției populare între 1 și 9 martie sunt Babele sau zilele Babei Dochia, cele mai capricioase și schimbătoare zile de peste an. Se spune că în aceste zile, Baba Dochia își împlinește destinul urcând muntele cu turma ei de oi, iar zilele sunt pe atât de afurisite și înșelătoare, precum și caracterul acesteia.

În prima zi de primăvară cinstim, alături de sărbătoarea și tradiția mărțișorului, un personaj legendar deosebit de important pentru folclorul românesc – Baba Dochia. De numele babei Dochia se leagă numeroase tradiții de primăvară, cât și sărbători populare importante.

Baba Dochia, întâia zi a Babelor, se ține de frica înghețului, pentru a fi apărați de furtuni și ca frigul de primăvară să nu facă pagubă în câmpuri.

În plan simbolic Baba Dochia este o reprezentație a Vechiului An ce urmează a fi învins de către Noul An într-o competiție dificilă și aspră. Zilele asociate babei Dochia nu reprezintă altceva decât ultima luptă ce se dă între iarnă și primăvară. După moartea Dochiei, se instalează vremea frumoasă și lumina din timpul zilei durează mult mai mult.

Citeşte mai departe ...

Doliu (și)în medicina gălăţeană

"Ne pleacă specialiştii... S-a stins din viaţă medicul radiolog Stelian Scraba, care a activat la Combinatul Siderurgic şi la Spitalul Militar din Galaţi (n. 23 iun. 1951). Dumnezeu să-l odihnească!", anunţă Serviciul Referinţe - Galaţi, pe pagina de Social Media dedicată.

Citeşte mai departe ...

A murit Gheorghe V.Gheorghe!

1 MARTIE 2023...
Teatrul Dramatic "Fani Tardini" anunță cu profundă tristețe trecerea în neființă a celui ce a fost Marele Artist GHEORGHE V.GHEORGHE!
Începând de mâine (joi, 02.03.2023, ora 13.00), sicriul cu trupul neînsuflețit va fi depus în Foyer-ul Sălii Mari de Spectacole.
DUMNEZEU SĂ-I ODIHNEASCĂ SUFLETUL ȘI SĂ-L ȚINĂ ÎN LUMINĂ!
Condoleanțe familiei!

Citeşte mai departe ...

Încep lucrările de apă și canalizare la Matca, cel mai mare bazin legumicol al țării

La sediul Consiliului Județean Galați a fost semnat ordinul de lucrări pentru o amplă investiție cu fonduri europene în localitatea Matca. Este vorba despre realizarea infrastructurii de apă și canalizare, în cadrul unui proiect în valoare de 52.059.222 de euro, finanțarea fiind asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare și Programul de Dezvoltare Durabilă.

“Este o investiție amplă și extrem de importantă pentru miile de oameni din Matca, singura mare localitate din județ fără rețea de apă și canalizare. Astfel, după doi ani de muncă, studii, proiecte și licitații, a fost emis și ordinul de începere a lucrărilor. Practic, va fi realizată de la zero întreaga infrastructură de apă și canalizare. Astfel, în cel mai mare bazin legumicol al țării se vor monta peste 200 de kilometri de conducte de aducțiune și rețele de apă și canalizare. De asemenea, vor fi construite și mai multe stații de pompare și clorinare, precum și rezervoare de apă”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

La evenimentul de semnare a ordinului de lucrări au participat președintele Consiliului Județean și al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitarã Serviciul Regional Apă Galaţi, Costel Fotea, directorul general Apă Canal Galați, Aurel Condurache și primarul localității Matca, Gheorghe Marin. Lucrările vor fi realizate de către Asocierea Arcif AG SRL, Aeg Tehnology, Romtim Instal, Tehnoterm SRL, Dinamic Construct, Vepex SRL, Compex Delta SRL & Proconstrind SRL.

Citeşte mai departe ...

Curs de securitate cibernetică la Universitatea Dunărea de Jos Galați

Departamentul de Formare Continuă și Transfer Tehnologic din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați organizează programul postuniversitar de formare și dezvoltare profesională continuă PROCEDURI ȘI INSTRUMENTE DE SECURITATE A SISTEMELOR INFORMATICE.

Durata cursului este de 120 ore, la un cost de 1.000 lei/persoană. Pot urma cursul absolvenți ai învățământului superior acreditat, ciclul I de studii universitare de licență (indiferent de domeniul absolvit). Data începerii cursului este 1 martie 2023.

Tematică:
- Introducere în securitate cibernetică;
- Securitatea cibernetică a sistemelor informatice și a dispozitivelor mobile;
- Securitatea cibernetică a infrastructurilor critice;
- Modalități de prevenție în spațiul virtual;
- Managementul incidentelor de securitate cibernetică;
- Analiza malware;
- IT Forensics;
- Tipuri de amenințări cyber;
- Data Mining; „training cyber”, cu utilizare platforme consacrate;
- Auditul de securitate cibernetică.

Actele necesare la înscriere/dosarul personal obligatoriu la data înscrierii:
• copia Diplomei de Licență certificată „conform cu originalul”;
• copia Certificatului de naștere; copia
• copia Certificatului de căsătorie (în cazul schimbării numelui);
• copie BI/CI și originalele pentru confruntare.

Înscrierile se fac la sediul D.F.C.T.T. din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, str. Domnească nr. 47,  sau electronic la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Contractele se pot încheia pentru solicitanți, persoane juridice sau fizice.
La finalizarea cursurilor se eliberează certificate de atestare a competențelor profesionale însoțite de suplimente descriptive.

Cursurile se vor desfășura în spațiile de învățământ aferente Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Citeşte mai departe ...

Daciana Balaban -Relu Druţu, pe banca tehnică la CSM Galaţi

  • Publicat în Sport

De la 1 martie, CSM Galaţi, ocupanta locului 14, cu un singur punct în Liga Florilor MOL la handbal feminin nu va mai fi antrenată de Valeriu Costea. După seria prelungită de rezultate negative, Costea şi-a prezentat demisia de onoare care a fost acceptată de conducerea clubului. Antrenor interimar pentru perioada imediat următoare va fi secundul Relu Druţu. Sursele noastre ne-au informat că în echipa tehnică va fi cooptată şi Daciana Balaban, fosta jucătoare din perioada de aur a handbalului gălăţean, care a jucat în urmă cu aproape două decenii mai exact 19 ani pentru HC Oţelul, CSU Danubius şi CSM Galaţi.Primul meci oficial pentru noua conducere tehnică va fi pe 12 martie în deplasare cu Gloria 2018 Bistriţa iar primul joc în faţa suporterilor gălăţeni pe 19 martie cu HC Dunărea Brăila

Citeşte mai departe ...

Galațiul, pe lista Ministerului Dezvoltării pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat

Primele 50 de proiecte depuse în cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat au fost selectate pentru finanțare, a anunțat ministrul dezvoltării, Cseke Atilla.

Astfel, 19 instituții de învățământ, 13 edificii socio-culturale, 11 blocuri de locuințe, 4 clădiri administrative și 3 unități de sănătate au fost incluse în lista celor care pot primi finanțare odată ce autoritățile locale depun documentele suplimentare necesare. Clădirile sunt din București, Argeș, Botoșani, Brașov, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Ilfov, Neamț, Prahova, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea, iar suma totală solicitată pentru consolidarea lor este de 738 milioane de lei.

În urma includerii pe Ordinul de ministru, beneficiarii trebuie să depună documentația necesară în vederea încheierii contractelor de finanțare. Odată încheiate aceste contracte, având în vedere că finanțarea este asigurată din bani publici, se va derula procedura de achiziție publică, iar după aceea pot începe lucrările de consolidare.

După cum este cunoscut, Ministerul Dezvoltării derulează Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%. Locatarii clădirilor consolidate și autoritățile locale nu vor fi nevoiți să restituie banii.

 În perioada 3 ianuarie – 20 februarie, a fost deschis apelul de proiecte pentru Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, în urma căruia au fost depuse cereri de finanțare pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri.

Celelalte 316 proiecte dintre cele 366 de solicitări de includere în Program au primit solicitări de clarificare și sunt în etapa de evaluare.

Suplimentar clădirilor consolidate prin Programul național de consolidare, ministerul finanțează, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), alte 251 de clădiri, iar, prin Compania Națională de Investiții, 57 de clădiri.

Citeşte mai departe ...

Revenire spectaculoasă pentru gălăţeanca Alexandra Veronica Corodi

  • Publicat în Sport
De două ori bronz pentru sportiva din Şendreni la Campionatul Naţional de kata şi kumite desfăşurat weekendul trecut la Tg. Mureş. Cei mai buni sportivi, seniori şi juniori din ţară în Karate Kyokushin s-au luptat la Tg. Mureş în cadrul Campionatului Naţional. Medaliaţii în cadrul probelor de kata şi kumite şi-au câştigat dreptul de a participa la Campionatul European, care va avea loc în luna iunie la Debrecen/Ungaria. Printre aceştia s-a aflat şi sportiva Veronica Alexandra Corodi, originară din Şendreni, de la clubul gălăţean Sakura Kiai, secţia de Kyokushin, instructor/antrenor Sempai Viorel Mihai, sportivă care a fost într-o formă deosebită, având în vedere că în luna noiembrie anul trecut la Campionatul European din Bulgaria a suferit o fractură la mâna stângă. La proba de kata a obţinut locul 3, iar câteva ore mai târziu, trecând de preliminarii şi optimi, pentru a o proteja medical a fost retrasă din competiţie, ocupând locul 3 şi la proba de kumite. „Doresc să o felicit şi pe această cale pentru locurile obţinute, pentru dorinţă, ambiţia şi determinarea avută, având în vedere operaţiile prin care a trecut în ultimele 2 luni. OSU!”, a precizat Sempai Viorel Mihai.
Citeşte mai departe ...

Ministrul Sănătății despre refolosirea stimulatoarelor extrase din cadavre: „Sunt de unică folosinţă”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susține că dispozitivele medicale de unică folosinţă trebuie utilizate în conformitate cu legislaţia românească.

„Singurul comentariu pe care pot să îl fac este că, dacă discutăm de dispozitive de unică folosinţă, ele sunt de unică folosinţă. Nu are rost să intrăm în alte speculaţii, să facem comparaţii cu alte ţări. Trebuie să fim conştienţi că trebuie să respectăm legislaţia în vigoare în România şi trebuie să o facem cu toţii, indiferent că suntem personal medical sau nu. Lucrul acesta duce la încrederea în sistemul de sănătate şi în autorităţi”, a declarat ministrul Rafila, fiind întrebat despre cazul medicului acuzat că refolosea stimulatoare cardiace extrase din cadavre”, a transmis Rafila.

Medicul Dan Tesloianu a fost reţinut pe 17 februarie de Parchetul General pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, şi luare de mită. 

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri