Menu
RSS
La ediția cu numărul 111 a CCN a fost premiată excelența

La ediția cu numărul 111 a CCN a fo…

Șase diplome de excelenţă...

Hunor: PSD e îndreptățit să dea prim-ministrul în noul Guvern. Așa e corect!

Hunor: PSD e îndreptățit să dea pri…

Kelemen Hunor, liderul UD...

Gălăţenii Sebastian Panaite şi Sonya Stancu au cucerit medalii de aur la Campionatul Balcanic

Gălăţenii Sebastian Panaite şi Sony…

La Bucureşti în sala CSŞ ...

Un bărbat a scăpat de sub control volanul mașinii și a pătruns cu autoturismul în curtea vecinilor

Un bărbat a scăpat de sub control v…

Polițiștii Secției 3 Poli...

Alertă în Galați! Polițiștii caută un evadat

Alertă în Galați! Polițiștii caută …

Un deținut de la Penitenc...

Lieştenii şi brăniştenii fac legea în serie

Lieştenii şi brăniştenii fac legea …

Liga a 3-a a programat sâ...

Oţelul a pierdut la limită la Sibiu

Oţelul a pierdut la limită la Sibiu

Oţelul a jucat luni seara...

Ultima ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis din acest an

Ultima ofertă de vânzare de titluri…

Ministerul Finanţelor a î...

Inspectoratul Școlar Județean Galați a reunit profesorii de „română”la o masă rotundă despre rolul  profesorului în actul de predare

Inspectoratul Școlar Județean Galaț…

Primul cerc metodic al pr...

Prev Next

Miercuri, 08 Noiembrie 2023 - Regional Press

Zi de sărbătoare pentru Mănăstirea „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Galaţi

400640216 653597520292187 5105668752715119819 nPrima Școală publică deschisă în Galați a funcționat în curtea mănăstirii în urmă că peste 190 de ani.

În ziua de cinstire a Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri, mănăstirea gălăţeană ”Sfinţii Arhangheli” cunoscută şi cu numele de Metoc îşi sărbătoreşte hramul.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.

La slujbă au fost prezenţi vieţuitorii mănăstirii, elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 24 din apropierea mănăstiri şi mulţi credincioşi gălăţeni veniţi la slujbă pentru a se ruga şi a-şi arăta evlavia faţă de aceşti doi mari rugători în ceruri pentru noi, Sfinţii Mihail şi Gavriil.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre sfinţii îngeri şi lucrarea lor în istoria mântuirii neamului omenesc, evidenţiind ajutorul oferit oamenilor de către Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

După Sfânta Liturghie, ierarhul locului a săvârşit un Parastas pentru slujitorii şi ctitorilor mănăstirii trecuţi la cele veşnice la mormântul vrednicului de pomenire, arhimandritul mitrofor Teofil Pandele, fost stareţ al acestui aşezământ monahal din urbea de la Dunăre.

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a mers la Şcoala Gimnazială nr. 24 ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Galaţi, unde a săvârşit o slujbă de mulţumire pentru elevii şi cadrele didactice din această instituţie de învăţământ şi un Parastas pentru profesorii adormiţi întru Domnul, care au predat în această instituţie şcolară timp de aproape două secole.

Între mănăstirea Metoc şi această şcoală situată în imediata apropiere a mănăstirii există o veche, frumoasă şi bună colaborare, anul acesta împlinindu-se 191 de ani de la înființarea primei şcoli publice din Galaţi în două chilii ale mănăstirii.

La final, chiriarhul Dunării de Jos a oferit copiilor fructe, dulciuri şi iconiţe.

⁕⁕⁕

Prima şcoală naţională din zona Dunării de Jos avea să ia fiinţă „după nevoile vremii” la 1832 sub legiuirea Regulamentului Organic, în timpul domniei lui Mihai Sturza.

În perioada 1832-1838, în casele mănăstirii şi-a început activitatea prima şcoală publică din Galaţi. Şcoala avea o clasă elementară, în care se predau citirea, scrisul, aritmetica şi câteva rugăciuni, toate după o singură carte, „Întâile cunoştinţe“ şi o clasă normală, în care se învăţau gramatica, aritmetica şi geografia. În anul şcolar 1832-1833 au învăţat un număr 80 de elevi. Pe terenul actualei mănăstiri s-a construit şi clădirea noii şcoli publice din Galaţi, pământul fiind donat de Mănăstirea Neamţ la stăruinţele domnitorului Mihail Sturdza, la 1846. Această şcoală, existentă şi astăzi, a fost inaugurată la 16 aprilie 1853.(sursă Pr. Rareş Bucur)

Citeşte mai departe ...

Salariații Caselor de asigurări de sănătate au continuat protestele

Salariații Casei Județene de Asigurări de Sănătate Galați au participat, miercuri, la cea de-a cincea zi de proteste, pe aproape toată durata programului de lucru, având ca principală solicitare majorarea salariilor.

Începând din 2 noiembrie, protestele angajaților din cadrul CNAS și ale caselor de asigurări de sănătate județene se desfășoară în toate județele țării, pe perioadă nedeterminată.

Angajații protestează fie în birouri, prin întreruperea lucrului, fie în fața instituțiilor.  

Un singur ghișeu a fost deschis la CJAS Galați, între orele 9.00-9.00 și 16.00-17.00, pentru urgențe: adeverințe medicale pentru bolnavii cronici, servicii pentru duplicarea cardurilor de sănătate, aprobări pentru aparate de oxigen, stome sau servicii necesare gravidelor ori persoanelor cu dizabilități.

Citeşte mai departe ...

Traficant de droguri de mare risc, prins la Piscu

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galați, au efectuat două percheziții domiciliare, la un bărbat, de 25 de ani, din comuna Piscu, județul Galați, într-o cauză penală de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată.

Din cercetări a reieșit că, în perioada octombrie – noiembrie 2023, bănuitul ar fi procurat și comercializat, în mod repetat, în județul Galați, droguri de mare risc (3-CMC) către diverși consumatori.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate 31 de grame de canobinoizi sintetici (substanțe chimice produse în laboratoare cu efect psihoactiv conţinând compusul ADB – BUTINACA), 36 de grame de droguri de mare risc, respectiv 3-CMC substanță de tip Cristal, 9.800 de lei, o sabie de panoplie, un briceag și un spray cu efect iritant lacrimogen.

În cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător cu privire la două autoturisme de lux, care au fost ridicate și indisponibilizate, existând bănuiala că ar fi fost achiziționate cu bani proveniți din săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri.

Persoana în cauză a fost condusă la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galați, unde, după audierea sa și după administrarea materialului probator, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore.

În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Galați, cu propunerea de arestare preventivă a bănuitului, pentru 30 de zile.

Citeşte mai departe ...

Prima victorie din LNH pentru hocheiştii de la CSM Galaţi

  • Publicat în Sport

Liga Naţională de Hochei pe Gheaţă a programat în weekend pe Patinoarul Cârţa dubla dintre Sapientia Under 23 şi CSM Galaţi. Primul meci a fost dramatic şi s-a încheiat cu un deznodământ neaşteptat. Echipa gălăţeană condusă de Julius Penzes şi Cornel Chiriţă a condus cu 2-1 şi 4-2 dar nu a fost suficient, Sapientia nu a renunţat a egalat şi a înscris golul de aur în cel de-al 4-lea minut din overtime. Rezultat final: 6-5 o.t.(2-2, 3-3, 0-0, 0-1). Marcatorii echipei noastre: Machala, Constantin, Neznamov, Alexandrov, Baskov.
Rănită în orgoliu, CSM Galaţi a abordat altfel meciul doi, unul de asemeni echilibrat, s-a mobilizat, a controlat disputa şi a reuşit să-şi ia revanşa şi totodată să spargă gheaţa în campionat. Baskov a reuşit să deschidă şi să închidă tabela iar Paior a marcat golul 2. În prima repriză s-a iscat o bătaie generală pe gheaţă în urma căreia Teamriuc şi Chernyuk, de la CSM Galaţi şi doi jucători de la gazde au primit pedepse de meci şi au plecat devreme la vestiare. Rezultat meci 2: 1-3 (1-1, 0-0, 0-2). CSM Galaţi ocupă locul 5 cu patru puncte şi va juca următoarele meciuri pe 14-15 noiembrie, la Patinoarul Dunărea cu liderul ACSH Gheorgheni.

sursa foto Sportul Ilustrat

Citeşte mai departe ...

Accident cu trotineta electrică: o femeie a ajuns la spital

La sediul Poliției Orașului Berești s-a prezentat o femeie, cu vârsta de 42 de ani, domiciliată în orașul Berești, care a sesizat faptul că în ziua de 03.11.2023, în jurul orei 18.00, în timp ce se deplasa pe strada Primăverii din localitatea de domiciliu ar fi fost victima unui eveniment rutier.

Din verificările efectuate de polițiștii din cadrul Formațiunii Rutiere Berești s-a stabilit că un adolescent, cu vârsta de 16 ani, din Berești, în timp ce conducea o trotinetă electrică pe strada Primăverii, din orașul de domiciliu, având direcția de deplasare dinspre strada Horincei către strada Stadionului, când a ajuns în dreptul unei biserici, pe fondul neadaptării vitezei de deplasare, ar fi pierdut controlul direcției și a acroșat-o pe femeia, de 42 de ani, care se deplasa pe partea dreaptă a sensului său de mers.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea femeii, care a acuzat dureri la mâna dreaptă și la spate, însă s-a deplasat la domiciliul său fără a solicita intervenția vreunui echipaj medical de la ambulanță și fără a anunța, la acel moment poliția. De asemenea, adolescentul a părăsit locul producerii accidentului. 

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru infracțiunile de vătămare corporală din culpă, respectiv pentru părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia.

 

 

Citeşte mai departe ...

Roua de toamnă la Filiala nr. 2

Consiliul Judeţean Galaţi şi Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi organizează joi, 9 noiembrie 2023, orele 17.00, la sediul Filialei nr. 2 „Paul Păltânea”, din Micro 40, lansarea cărţii de poezie haiku „Câmpul de rouă”, semnată de Daniela Lăcrămioara Capotă, în cadrul manifestarilor legate de Zilele Bibliotecii. Invitaţi: scriitorii Anca Gaiu şi Ion Avram. Moderatori: Geta Eftimie, director adjunct al Bibliotecii Judeţene V.A.Urechia Galaţi, Cătălina Şoltuz, bibliotecar, şi Adi G. Secară, critic literar şi bibliotecar.
Volumul este bilingv, traducerea în engleză este semnată de Codrin George Capotă, nimeni altcineva decât fiul scriitoarei, cartea apărând la Editura Minela din Bucureşti.
Intrarea este liberă.

Citeşte mai departe ...

Circulația tramvaielor afectată în Galați

Primăria Galați anunță că, pentru montarea în condiții de siguranță a instalațiilor de iluminat festiv, astăzi, 8 noiembrie 2023, începând cu ora 20.00, traseele de tramvai 7, 39 și 44 vor fi asigurate cu autobuze respectându-se programul de transport aprobat.

„Orele de plecare de la capetele de traseu precum și cele intermediare din stații pot fi consultate pe site-ul operatorului de transport S.C. Transurb S.A„, a transmis Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Citeşte mai departe ...

Investiții cu fonduri europene la Spitalul TBC. Costel Fotea: Montăm sisteme moderne de curățat aerul de microbi și refacem partea electrică

Președintele CJ Galați, Costel Fotea, anunță investiții cu fonduri europene la Spitalul TBC. Se montează sisteme moderne de curățat aerul de microbi și se reface partea electrică. 

„Schimbăm de la zero instalațiile electrice în cele mai importante corpuri ale spitalului, folosind la interior așa numitele cabluri “halogen free”, care sunt ignifugate și rezistente la impact și presiune.Apoi, montăm dispozitive moderne de ventilare și tratare a aerului. Mai mult, în corpul C, în care a funcționat secția Covid pe timpul pandemiei, montăm și sisteme cu presiune negativă, eliminând și împiedicând astfel răspândirea germenilor. Astfel, acest corp al Spitalului TBC va putea fi folosit pentru orice epidemie aerogenă”, a transmis Costel Fotea. 

De asemenea, se lucrează și la instalarea sistemelor de detectare și avertizare în cazul incendiilor sau atunci când concentrația de oxigen este prea mare.

„Totul pentru siguranța bolnavilor internați și a personalului medical și auxiliar care lucrează acolo. Valoarea investițiilor este de peste 8 milioane de lei”, a adăugat Costel Fotea.

Citeşte mai departe ...

Premierul Marcel Ciolacu pleacă în Egipt. Îi va întâlni pe românii refugiați din Fâșia Gaza

Premierul Marcel Ciolacu ajunge miercuri în Egipt, acesta urmând să îi întâlnească pe refugiaţii români din Fâşia Gaza, care se întorc în ţară, şi să revină în România cu ei.

 Deplasarea are loc în contextul în care Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că 103 cetăţeni români din Fâşia Gaza şi membri de familie ai acestora au primit permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah şi de a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt.
 
„În vederea preluării persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah, pentru evacuarea rapidă a cetăţenilor români, respectiv asistenţa consulară specifică. Ulterior, cetăţenii români şi familiile acestora vor fi preluaţi de reprezentanţii Ambasadei României în Republica Arabă Egipt şi cele două echipe mobile, care îi vor însoţi până la Cairo, de unde vor ajunge în România cu o cursă aeriană specială", a transmis MAE.
 
 
Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri