Menu
RSS
Inspectoratul Școlar Județean Galați a reunit profesorii de „română”la o masă rotundă despre rolul  profesorului în actul de predare

Inspectoratul Școlar Județean Galaț…

Primul cerc metodic al pr...

Grădinița „Elena Doamna” va intra în modernizare

Grădinița „Elena Doamna” va intra î…

Clădirea Grădiniței cu pr...

Atac cibernetic la Electrica

Atac cibernetic la Electrica

Grupul Electrica a anunţa...

9 decembrie - Ziua internaţională împotriva corupţiei

9 decembrie - Ziua internaţională î…

Instituită de Organizaţia...

Infotrafic: Circulație în condiții de ceață pe mai multe drumuri din țară

Infotrafic: Circulație în condiții …

Centrul INFOTRAFIC din In...

Handbaliştii de la CSU Galaţi au învins în „infern” la Iași

Handbaliştii de la CSU Galaţi au în…

Duminică au fost programa...

Premierul Marcel Ciolacu: „Românii şi România au nevoie de legi şi instituţii puternice pentru a-şi apăra libertatea, pacea şi viitorul”

Premierul Marcel Ciolacu: „Românii …

Premierul Marcel Ciolacu,...

Paula Seling și Fuego vin la Festivalul de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Tudor Pamfile”

Paula Seling și Fuego vin la Festiv…

Consiliul Județean Galați...

Fetele de la CSU Galaţi fac casă bună cu primul loc

Fetele de la CSU Galaţi fac casă bu…

Divizia A2, seria Est la ...

Prev Next

Vineri, 24 Noiembrie 2023 - Regional Press

O nouă zi de proteste ale statisticienilor din Galați

  • Publicat în Social

Vineri, a fost organizat un nou protest de o oră al salariaților Direcției Județene de Statistică Galați, ieșiți pentru a doua zi la rând în fața sediului cu pancarte prin care cer o salarizare echitabilă în raport cu cea a colegilor de la centru.

„Am hotărât să continuăm forma de protest până când problemele noastre vor fi soluționate. Astăzi, simultan de la ora 11, am intrat în protest toate direcțiile din țară, inclusiv sediul central. Solicităm revendicarea unui memorandum deja asumat de către Guvernul României în anul 2022. Dorim respectarea principiului «Pentru munca egala – plată egala». Vom continua protestele pe perioadă nedeterminată până la soluționarea problemelor”, au declarat salariații DJS Galați.

Citeşte mai departe ...

Un șef de la IPJ Galați, prins băut la volan. A intrat cu mașina într-un pom ornamental

Șeful Serviciului Investigații Criminale IPJ Galați a fost prins băut la volan. El a provocat un accident rutier pe DN 26, în județul Galați. La testarea alcoolscop, comisarul șef avea o alcoolemie de 0,47‰ în aerul expirat.

Potrivit IPJ Galați, vineri, 24 noiembrie 2023, în jurul orei 00:53, Inspectoratul de Poliție Județean Galați a fost sesizat telefonic, prin apel la 112, cu privire la faptul că pe DN 26, în afara localității Vânători, din județul Galați, a avut loc un accident rutier.

Din verificările preliminare efectuate de polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Galați, s-a stabilit faptul că un bărbat, cu vârsta de 42 de ani, domiciliat în municipiul Galați, în timp ce conducea un autoturism pe DN 26, având direcția de deplasare dinspre localitatea de domiciliu către comuna Tulucești, la km. 8 + 90 de metri, ar fi pierdut controlul direcției de deplasare al autovehiculului care a părăsit partea carosabilă și a lovit un pom ornamental.

Conducătorul auto a fost preluat și transportat de un echipaj medical de la ambulanță la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Galați, dar nu a rămas internat.

La testarea alcoolscop valoarea indicată de aparatul etilotest a fost de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat, astfel că la unitatea spitalicească i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Potrivit unor surse din cadrul Poliției, este vorba de șeful Serviciului Investigații Criminale din IPJ Galați, comisarul șef Mihail Hâncu. Conducerea IPJ Galați a dispus o anchetă internă.

„Precizăm faptul că bărbatul, care se afla la volanul autoturismului personal, are calitatea de polițist și este angajat în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Galați, motiv pentru care conducerea instituției a dispus de îndată Biroului Control Intern declanșarea cercetării disciplinare față de acesta”, a transmis Poliția Galați .

În cauză a fost întocmit un „dosar penal pentru infracțiunile de vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, iar cercetările au fost preluate de unitatea de parchet competentă”.

Citeşte mai departe ...

Consiliul Județean Galați consolidează și reabilitează cu fonduri europene cel mai înalt monument din Galați

Consiliul Județean Galați a aprobat un parteneriatul Consiliul Raional Cahul din Republica Moldova și Asociația de Cooperare Transfrontalieră ”Euroregiunea Dunărea de Jos” în vederea implementării proiectului ”Istoria care ne unește”.

„Prin acest proiect, ne dorim extrem de mult să oferim statuii lui Ioan Vodă cel Viteaz, voievod al Moldovei în secolul al XVI-lea, strălucirea de altădată, prin consolidarea, reabilitarea și organizarea unor acțiuni comune de promovare cultural-turistică a celor două regiuni partenere.

În memoria domnitorului, la aproximativ 70 de kilometri de Galați, între localitățile Roșcani și Băneasa, a fost inaugurat în 1976, un ansamblu monumental ce are o scară cu 28 de trepte și un soclu de 6 metri înălțime placat cu travertin, pe care este așezată statuia de 4,5 metri a domnitorului, realizată de către renumitul artist plastic Gheorghe Turcu”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Proiectul va fi depus în cadrul Programului INTERREG NEXT România - Republica Moldova, contribuția eligibilă a Consiliului Județean Galați din bugetul propriu, fiind de 77.600 euro.

Citeşte mai departe ...

Apă Canal a finalizat montarea celor 11.690 de contoare electromagnetice cu citire la distanță

 
 Lucrările de montare a celor 11.690 contoare electromagnetice cu citire la distanță, achiziționate în cadrul proiectului „Extinderea/ modernizarea sistemului de monitorizare a sistemelor de apă – contorizare apă la nivelul ariei de operare a Operatorului Regional Apa Canal SA Galați”.
 
 În cadrul acestui proiect, s-au montat pe branșamentele nou executate, în municipiul Galați 6.650 contoare, iar în șase dintre comunele din aria de operare din județul Galați 5.040 contoare, repartizate astfel: comuna Vânători – 1.000 contoare, comuna Frumușița – 1.300 contoare, comuna Scânteiești – 1.000 contoare, comuna Bălășești – 730 contoare, comuna Suceveni – 710 contoare și comuna Cudalbi 300 contoare. Valoarea investiției este de 10.172.492,47 lei.
 
 Montarea noilor contoare de către Operatorul APA CANAL S.A. Galați este parte a procesului de digitalizare a companiei și urmărește modernizarea sistemului de monitorizare a infrastructurii de apă, contribuind la reducerea pierderilor de apă, creșterea gradului de branșare la serviciul de alimentare cu apă și valorificarea superioară a producției de apă potabilă.
 
 Folosirea acestor contoare, cu capacitate de transmitere la distanță și cu clasă de precizie superioară, permite citirea exactă a consumului de apă, fără a mai fi necesară intrarea în căminele de bransament, eliminând astfel sincopele generate de imposibilitatea citirii din diverse motive (cămine aflate pe proprietate privată, subsoluri sau tunele tehnice vizitabile, cămine blocate, autovehicule parcate pe cămine etc), elimină greșeala umană din procesul de citire a contorilor si de prelucrare a datelor, permite crearea unei baze de date care să răspundă în orice moment la aspecte privind situația contoarelor, starea fiecăruia, cantitatea de apă înregistrată; sistemul radio inteligent înregistrează/semnalează alarme în timp util pentru anumite consumuri nejustificate (pierderi de apă, contor blocat, sens inversat etc.).
Citeşte mai departe ...

Cod portocaliu de ninsori și viscol în județele Galați și Brăila

Meteorologii au emis avertizare cod portocaliu de vreme severă pentru duminică 26 noiembrie. Sunt vizate și județele Galați și Brăila. 
 
În intervalul menționat în județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța va ninge și va fi viscol.
 
Vântul va avea intensificări susținute cu rafale de 75...85 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.
Citeşte mai departe ...

Deputatul Viorica Sandu: DNA cercetează tunul de un miliard de euro dat în pandemie pentru achiziția vaccinurilor anti COVID

DNA cercetează tunul de un miliard de euro dat în pandemie pentru achiziția vaccinurilor anti COVID, a transmis deputatul PSD de Galați, Viorica Sandu. 

„ Am fost membră a <Comisiei parlamentare de anchetă privind achizițiile publice din perioada stării de urgență și a celor de alertă>, comisie care a solicitat desecretizarea tuturor documentelor care au avut legătură cu achiziţiile din perioada 16.01.2020 - 09.03.2022 care fuseseră clasificate! Direcția Națională Anticorupție a solicitat avizul președintelui României și al Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea”, a scris deputatul Viorica Sandu, pe Facebook. 

Potrivit deputatului gălățean, acest demers vine să confirme concluziile din raportul final al ”Comisiei parlamentare de anchetă privind achiziţiile publice din perioada stării de urgență și a celor de alertă”.„Cei trei foști demnitari responsabili de achiziția supradimensionată de vaccinuri, într-un număr mai mare cu peste 52.000.000 de vaccinuri peste necesarul vaccinării populației , în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane sunt premierul de la acel moment Florin Vasile Cîțu, vicepremierul Dan Barna și ministrul Sănătății Ioana Mihăilă. Dosarul de urmărire penală este compus din 27 de volume iar cei trei trebuie să răspundă pentru prejudiciul uriaș- de peste 1 miliard de euro, plus TVA- pe care l-au adus bugetului statului și, implicit, tuturor  contribuabililor din România” , a precizat deputatul Viorica Sandu. 

Citeşte mai departe ...

Originea speciilor - o carte controversată la vremea ei

În 24 noiembrie 1859 Charles Robert Darwin reuşeşte să publice o primă variantă a lucrării „Originea speciilor”. Prima ediţie, cu un tiraj de 1250 de exemplare, s-a epuizat într-o singură zi. Lucrarea lui Darwin asupra evoluţiei speciilor a stârnit controverse pe mapamond, stârnind polemici între susţinători şi adversari. În România, Darwin a avut susţinători printre care: Grigore Antipa, Emil Racoviţă, Grigore Cobălcescu, Victor Babeş, Gheorghe Marinescu.

Citeşte mai departe ...

Credincioșii din Galați și Brăila, așteptați la pelerinajul Sfântului Apostol Andrei

În fiecare an, sărbătorile închinate ocrotitorului spiritual al oraşului Galaţi şi al Arhiepiscopiei Dunării de Jos-Sfântul Apostol Andrei, reprezintă un prilej de mare bucurie duhovnicească şi de întărire a comuniunii pentru toţi slujitorii şi credincioşii Eparhiei Dunării de Jos.
 
„Anul acesta se împlinesc 31 de ani de când Sfântului Apostol Andrei a fost chemat ca ocrotitor spiritual al oraşului Galaţi şi al Eparhiei Dunării de Jos, acesta fiind primul pas către chemarea sa şi înscrierea, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în calendarul bisericesc, drept ”Ocrotitorul Neamului Românesc”. Această mare împlinire pentru clerul şi credincioşii de la Dunărea de Jos a fost realizată în anul 1992, la iniţiativa Înaltpreasfințitului Părinte Casian şi prin Hotărârea nr. 93/06.11.1992 a Consiliului Local-Galaţi, oraşul de la Dunăre fiind primul din ţară care a primit ocrotirea spirituală a întâiul chemat la apostolie de către Mântuitorul Hristos”,  a transmis Arhiepiscopia Dunării de Jos. 
 
Programul prilejuit de sărbătoarea închinată Sfântului Apostol Andrei va debuta duminică, 26 noiembrie, ora 16.00, cu primirea la Galaţi, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a moaştelor Sfântului Cuvios Ioan Damaschin şi procesiunea cu sfintele moaşte, pe strada Domnească, de la Universitatea „Dunărea de Jos” la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.
 
În continuare, începând cu ora 16.30, vor fi săvârşite în Catedrala Arhiepiscopală Slujba specială pentru primirea moaştelor Sfântului Cuvios Ioan Damaschin, slujba Privegherii şi Sfânta Liturghie arhierească de noapte în cinstea acestui mare sfânt apologet şi imnograf.
 
În ziua hramului, joi, 30 noiembrie 2023, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească de către ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu ierarhii invitaţi, începând cu ora 9.00.
 
În cele cinci zile de sărbătoare, credincioşii din judeţele Galaţi şi Brăila sunt aşteptaţi să se închine la Sfintele Moaşte ale Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfântului Cuvios Ioan Damaschin, aşezate pe baldachinul special amenajat în proximitatea Catedralei arhiepiscopale.
Citeşte mai departe ...

Investiții „verzi” la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est (ADR SE) au semnat astăzi un acord de parteneriat pentru implementarea proiectului „Eficiență Energetică pentru Clădiri Publice din Regiunea Sud-Est (SEEE-PB)”, finanțat prin Instrumentul financiar ELENA (European Local ENergy Assistance - Asistență locală Europeană pentru Energie) – Programul Orizont 2020.

Nu mai puțin de șase clădiri din patrimoniul Universității vor beneficia de lucrări privind creşterea eficienţei energetice prin transformarea în clădire al cărei consum de energie este aproape egal cu zero (NZEB). Este vorba despre: Clădire corp I (strada Gării), Clădire corp G, Clădire corp I, Clădire corp H, Clădire corp B și Clădire corp D.

„Vor fi montate sisteme fotovoltaice și de climatizare, vor fi reabilitate instalațiile termice, sanitare și electrice și vor fi montate sisteme de captare a energiei solare pentru instalațiile de apă caldă și căldură. Valoarea totală a investițiilor se ridică la peste 500.000 de euro”, a transmis UDJ Galați.

Citeşte mai departe ...

Comisarul european pentru coeziune și reforme vine în România. Va vizita nava de cercetare Rexdan

Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, va vizita oficial luni, 27 noiembrie, Universitatea „Dunărea de Jos" din Galați. Este al doilea comisar important de la Bruxelles care vizitează universitatea noastră, după prezența din septembrie 2022 a Comisarului European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, doamna Mariya Gabriel.

Alături de conducerea Universității, doamna Elissa Ferreira va vizita nava de cercetare REXDAN, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020 (POC), va avea o întâlnire cu studenți și cu părțile interesate de la nivel local în cadrul dialogului cu cetățenii pe tema politicii de coeziune și a provocărilor dezvoltării locale și naționale și va participa la o conferință de presă, alături de ministrul proiectelor și investițiilor europene, dl. Adrian Câciu, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, dl. Bogdan-Gruia Ivan, europarlamentarul Dan Nica și rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu.

În cursul zilei de marți, 28 noiembrie, Elisa Ferreira se va întâlni cu prim-ministrul Marcel Ciolacu. Aceștia vor participa la o conferință privind „Transformarea verde și digitală susținută prin fonduri UE: politica de coeziune a viitorului, reconcilierea tranziției industriale cu provocările teritoriale”, care va avea loc la Parlamentul României, unde comisarul european va fi vorbitor principal.


Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri