Menu
RSS
La ediția cu numărul 111 a CCN a fost premiată excelența

La ediția cu numărul 111 a CCN a fo…

Șase diplome de excelenţă...

Hunor: PSD e îndreptățit să dea prim-ministrul în noul Guvern. Așa e corect!

Hunor: PSD e îndreptățit să dea pri…

Kelemen Hunor, liderul UD...

Gălăţenii Sebastian Panaite şi Sonya Stancu au cucerit medalii de aur la Campionatul Balcanic

Gălăţenii Sebastian Panaite şi Sony…

La Bucureşti în sala CSŞ ...

Un bărbat a scăpat de sub control volanul mașinii și a pătruns cu autoturismul în curtea vecinilor

Un bărbat a scăpat de sub control v…

Polițiștii Secției 3 Poli...

Alertă în Galați! Polițiștii caută un evadat

Alertă în Galați! Polițiștii caută …

Un deținut de la Penitenc...

Lieştenii şi brăniştenii fac legea în serie

Lieştenii şi brăniştenii fac legea …

Liga a 3-a a programat sâ...

Oţelul a pierdut la limită la Sibiu

Oţelul a pierdut la limită la Sibiu

Oţelul a jucat luni seara...

Ultima ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis din acest an

Ultima ofertă de vânzare de titluri…

Ministerul Finanţelor a î...

Inspectoratul Școlar Județean Galați a reunit profesorii de „română”la o masă rotundă despre rolul  profesorului în actul de predare

Inspectoratul Școlar Județean Galaț…

Primul cerc metodic al pr...

Prev Next

Miercuri, 15 Noiembrie 2023 - Regional Press

Costel Fotea: Conacul Micii Uniri, reabilitat și restaurat

Simbol al Unirii Principatelor Române de la 1859, Conacul lui Costache Negri a intrat într-un amplu proces de consolidare și restaurare, păstrând bineînțeles arhitectura și elementele din lemn deosebit de frumoase.
 
„Lucrările au demarat deja, iar la final, Casa Memorială “Costache Negri”, cunoscută și drept Conacul de la Mânjina după vechea denumire a localității Costache Negri, își va recăpăta strălucirea vremurilor de altădată. Conacul ascunde aproximativ 200 de ani de istorie, fiind locul în care veneau des Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Ioan Cuza, Alecu Russo, Ion Ionescu de la Brad, Dimitrie Bolintineanu sau Vasile Alecsandri.  De altfel, Conacul de la Mânjina este unul dintre cele mai frumoase și mai importante monumente istorice ale județului nostru”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.
 
Lucrările sunt implementate de către Institutul Național al Patrimoniului, în cadrul unei investiții de peste un milion de euro.
Citeşte mai departe ...

174 de gălățeni, proprietari de autovehicule uzate, admiși în Programul Rabla Local

Primăria municipiului Galați informează proprietarii de autovehicule  uzate că, în urma depunerii până la 31 octombrie a documentelor care atestă eligibilitatea în cadrul Programului Rabla Local 2023, a rezultat un număr de 174 de cereri declarate admise ca urmare a îndeplinirii criteriilor de eligibilitate. Alte 42 de cereri au fost respinse pentru neîndeplinirea criteriilor de eligibilitate, conform tabelului care se găsește pe site-ul primăriei.

Biroul de presă al municipalității menționează că dosarele nr. 207131/20.10.2023 și nr. 213369/30.10.2023 au avut ca obiect două autoturisme. În ambele cazuri, un autoturism a fost eligibil iar cel de-al doilea nu a îndeplinit condițiile de eligibilitate, astfel că ambele dosare se vor regăsi de două ori pe listă, cu indicarea autovehiculului admis/respins.

Persoanele care se regăsesc pe listă cu status dosar aprobat au obligația ca, în termen de 30 de zile de la publicarea prezentei liste, să depună în vederea completării dosarului:

- certificatul de distrugere care să menționeze că autovehiculul uzat conține componentele esențiale, emis de un centru autorizat de casare/colectare autovehicule uzate,

- dovada radierii din evidențele fiscale ale UAT Galați,

- certificatul de radiere din circulație, dar nu mai târziu de 5 zile de la data radierii din circulație.

Lista operatorilor economici autorizați să desfășoare activități de colectare și tratare a vehiculelor scoase din uz, poate fi consultată pe site-ul Primăriei municipiului Galați, secțiunea Servicii Electronice/Rabla Local 2023.

Gălățenii ale căror dosare au fost respinse pot depune contestație în termen de 10 zile lucrătoare de la data publicării listei cu dosarele aprobate/respinse, la Registratura Primăriei municipiului Galați, din strada Domnească nr. 54.

Citeşte mai departe ...

Elevii din Frumușița învață robotică, acumulând cunoștințe STEM, prin experimente sub formă de joc

Oportunitate inedită pentru elevii Școlii Gimnaziale Nr.1, din comuna Frumușița, județul Galați: ateliere gratuite de robotică educațională.

Conducerea școlii a anunțat lansarea unui proiect - ,,Frumușița – Școala Viitorului’’, finanțat prin programul StartONG, implementat de Asociația Act for Tomorrow.

Proiectul se adresează preponderent copiilor care urmează cursurile școlii, dar și comunității locale din care aceștia provin, o comunitate cu acces limitat la instrumente educaționale performante.

În perioada noiembrie – decembrie 2023, elevii Școlii Gimnaziale Nr.1, dar și copiii din comunitatea locală se vor putea bucura de 3 ateliere de robotică prin care își vor forma și dezvolta și abilități STEM. Educația STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), ajută copiii să înțeleagă conceptele abstracte prin experimentare și joacă.

În cadrul primului atelier, elevii vor învăța despre mecanica mișcării și cum influențează ea construirea și asamblarea unui robot. Tot aici, copiii vor afla și își vor însuși informații de fizică elementară.

Al doilea atelier va fi dedicat învățării elementelor de programare, ce sunt dispozitivele IOT și senzorii și cum sunt introduse informațiile acestea în softul unui robot.

În ultimul atelier, elevii vor utiliza roboții construiți anterior în realizarea unor misiuni pe o planșă de lucru.

Cei mici vor putea vede astfel dacă dispozitivele construite și programate răspund cerințelor, dacă sunt eficiente și dacă duc la capăt task-urile propuse.

Citeşte mai departe ...

Handbaliștii de la CSU Galați sunt invincibili în retur

  • Publicat în Sport
Divizia A la handbal masculin a programat miercuri partidele celei de-a doua etape din returul seriei B. CSU Galaţi a primit vizita în sala Polivalentă Dunărea celor de la Politehnica Iaşi. După ce la meciul tur spiritele s-au aprins mai mult decât trebuia, acum a fost linişte, băieţii pregătiţi de Florin Andronic au fost preocupaţi de joc, au respectat în mare parte indicaţiile tehnico-tactice, au condus în permanenţă pe tabela de marcaj şi au obţinut o victorie scontată. Cea mai mare diferenţă s-a înregistrat în min.43 când scorul a fost 28-21. Echipa gălăţeană leagă două victorii în retur şi se menţine pe locul 4 în clasament cu 15 puncte. Rezultat final: CSU Galaţi -Poli Iaşi 37-33 (19-16). Lotul echipei gălăţene: Dinu 13 intervenţii, Dorobăţ -Soare 5 goluri, Buţea 9 g, Chertif, Ioniţă, Bădărău, Broască, Costea 9 g, Andrei, Pascu, Albu 11 g, Chiriac, Ionescu 3 g, Frangulea, Mârşiu. CSU va juca etapa viitoare, pe 18 noiembrie în deplasare cu CSM Alexandria.
Citeşte mai departe ...

Gălățenii din Barboși și Filești vor avea rețea de apă și canalizare

Primăria Galați și operatorul regional Apă Canal anunță că s-au finalizat lucrările de extindere a rețelei de apă și de canalizare în cartierele Barboși și Filești.

 Astfel, în cartierul Barboși s-au realizat 5,7 km de rețele de apă potabilă, 7,7 km de rețele canalizare, dar și 3 noi stații de pompare a apei uzate.  În cadrul rețelei de distribuție s-au realizat circa 150 de branșamente, cămine, hidranți, subtraversari drumuri, dar și 7 cămine de monitorizare a presiunii, a debitului și a concentrației de clor echipate cu sisteme de transmitere la distanță a acestor parametri, în timp real, care sunt deja integrate în programul noului dispecerat. În toate căminele executate s-au montat pe branșamente contoare electromagnetice cu citire la distanță.

În cartierul Filești s-au realizat 4,5 km rețele apă potabilă, 5,2 km rețele canalizare și 3 stații de pompare a apei uzate. În rețeaua de distribuție s-au executat circa 230 de branșamente, cămine, hidranți, subtraversări drumuri, precum și 7 cămine de monitorizare a presiunii, debitului și concentrației de clor echipate cu sisteme de transmitere la distanță a acestor parametri, în timp real, care sunt deja integrate în programul noului dispecerat. În toate căminele executate s-au montat pe branșamente contoare electromagnetice cu citire la distanță.

„Este încă un obiectiv îndeplinit pentru că am devenit unul dintre puținele orașe racordate aproape în întregime la rețeaua de apă și canalizare. Suntem la un procent de circa 99% din acest punct de vedere. Fiecare cartier al orașului nostru este important, iar pentru gălățenii de la Filești și Barboși este cu siguranță o veste bună pentru că vorbim de accesul la servicii de bază. În ultimii ani avem un adevărat record de investiții derulate în diferite zone ale Galațiului pentru modernizarea și extinderea rețelei de apă și canalizare”, a transmis primarul Ionuț Pucheanu.

 Lucrările fac parte din contractul derulat de operatorul Apă Canal - ”GL-CL-01 – Alimentare cu apă și canalizare în Aglomerările Galați și Smârdan”, în cadrul căruia sunt cuprinse și alte zone din municipiul Galați. Valoarea contractului este de 36,3 milioane de euro fără TVA.

Contractul face parte din „Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din Județul Galați în perioada 2014-2020”, în valoare de 180 de milioane de euro, derulat la nivelul județului Galați de către SC APĂ CANAL SA, având ca beneficiari 22 de unități administrativ-teritoriale. În cadrul proiectului, municipiul Galați beneficiază de lucrări de circa 26 de milioane de euro pentru modernizarea și extinderea sistemului de apă și canalizare.

Citeşte mai departe ...

Deputatul Viorica Sandu: Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care îmbunătățește procedurile din PNRR

Deputatul PSD de Galați, Viorica Sandu, anunță votarea unui proiect de lege care vine în sprijinul autorităților publice locale și centrale, pentru implementarea proiectelor finanțate din PNRR. 
 
„Ca secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților sunt în măsură să dau vestea că raportul dat de Comisie pentru PL-x nr. 627/2023, Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului prin care se stabilește cadrul instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, a trimis acest proiect de lege în plenul Camerei Deputaților, for decizional, unde a fost adoptat”, a transmis deputatul Viorica Sandu.
 
Potrivit deputatului gălățean, acest proiect de lege ajută la „implementarea cât mai eficientă a PNRR, dând posibilitatea beneficiarilor, autorități publice locale și centrale, de a solicita un avans de până la 40 % din valoarea contractelor încheiate, iar beneficiarilor privați de până la 13% din valoarea contractelor de achiziții încheiate, finanțate din PNRR”.
 
„Pentru acest demers va fi necesară atașarea la cererea de avans a facturii de avans emise de către prestator. Această măsură va eficientiza implementarea PNRR, și totodată vine în sprijinul beneficiarilor autorități publice locale și centrale pentru îmbunătățirea absorbției fondurilor europene”,a adăugat Viorica Sandu.
Citeşte mai departe ...

A început Postul Crăciunului

În Biserica Ortodoxă a început astăzi, 15 noiembrie, postul Naşterii Domnului sau Postul Crăciunului. Această perioadă de postire durează inclusiv până în ziua de Ajun a Crăciunului, 24 decembrie (zi de post aspru).

Potrivit creștin.ortodox, Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil. Anul acesta, Postul Crăciunului îmcepe miercuri, 15 noiembrie. Din randuielile bisericești aflăm că se lasă sec în seară zilei de 14 noiembrie, însă, când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post se încheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

 

În Postul Crciunului avem dezlegare la peste sâmbătă și duminică. Biserica a rânduit că în fiecare sâmbătă și duminică cuprinse între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserica) și 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul), să avem dezlegare la peste.

Zilele din anul acesta în care avem dezlegare la peste sunt: 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserica), 23 noiembrie (Sfântul Antonie de la Iezerul Valcii), 25 noiembrie (Sfânta Mucenita Ecaterina și Sfântul Mercurie), 26 noiembrie (duminică), 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei), 2 decembrie (Sfântul Cuvios Porfirie Kavsokalivitul), 3 decembrie (Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica), 4 decembrie (Sfânta Varvara), 5 decembrie (Sfântul Sava cel Sfințit), 6 decembrie (Sfântul Ierarh Nicolae), 7 decembrie (Sfânta Mucenita Filofteia), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria), 10 decembrie (duminică), 12 decembrie (Sfântul Ierarh Spiridon), 16 și 17 decembrie (sâmbătă și duminică), 18 decembrie (Sfântul Daniil Sihastrul).

În Postul Crăciunului 2023, este interzis să consumi carne, ouă, lapte, brânză. De asemenea, nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.

Citeşte mai departe ...

Marcel Ciolacu: Misiunea celor 22 de companii americane de top arată cât este de puternică colaborarea noastră și interesul sporit al investitorilor SUA

Prioritatea Guvernului este să garanteze, în continuare, siguranță cetățenilor și economiei românești și să consolideze rolul României în securitatea regională, a afirmat premierul Marcel Ciolacu la întrevederea de astăzi cu reprezentanții celor 22 de companii importante din domeniul ingineriei spațiale și al apărării din Statele Unite ale Americii.

Prim-ministrul a subliniat interesul României de a crește nivelul investițiilor în sectoarele apărare, IT, inginerie spațială și energie, în contextul crizei de securitate care afectează Europa și Orientul Mijlociu.  Șeful Executivului a punctat creșterea cheltuielilor pentru apărare de la 2% din PIB la 2,5% din PIB-ul României și determinarea Guvernului de a modifica legislația în sensul susținerii proiectelor de investiții în domeniile apărării și energie. ”România este și va rămâne o țară sigură și un furnizor de stabilitate în regiune, iar în acest sens sprijinul Statelor Unite, în contextul Parteneriatului nostru Strategic, este determinant. Misiunea celor 22 de companii americane de top arată cât este de puternică colaborarea noastră și interesul sporit al investitorilor SUA de a transfera expertiză și tehnologii de ultimă generație în România”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a subliniat că România este independentă energetic, reușind să ofere ajutorul de care are nevoie și Republicii Moldova. ”Continuăm în această direcție și sprijinim investițiile pentru producerea de energie, inclusiv prin flexibilizarea legislației din sectorul eolian, precum și al industriei extractive și hidrocarburilor”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Ambasadorul SUA, doamna Kathleen Ann Kavalec, și investitorii americani au apreciat abordarea pro-business a Guvernului României și au mulțumit prim-ministrului pentru deschidere și colaborare. De asemenea, au apreciat sprijinul consistent și multidimensional oferit de România în toată această perioadă Ucrainei și Republicii Moldova.

În acest context, prim-ministrul Marcel Ciolacu a menționat că România va continua să rămână alături de Ucraina până la câștigarea războiului, dar și pentru a sprijini reconstrucția acestei țări, precum și de Republica Moldova, stat care va primi mai departe sprijinul țării noastre.

”România este între țările care au oferit cel mai puternic sprijin Ucrainei și Republicii Moldova. Vom continua să oferim acest sprijin și să rămânem un pilon de stabilitate pentru regiune și pentru întreaga Europă. Este suficient să urmărești traseul unui transport de cereale dinspre și către Ucraina pentru a înțelege rolul României. Și din acest motiv am explicat cât este de importantă apartenența României la Spațiul Schengen, inclusiv pentru a facilita rutele de transport către și dinspre Ucraina”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

 

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri