Dacă tot am intrat în săptămâna internațională a păcii și a științei, câteva sfaturi date de un renumit savant român (în viață) nu pot decât să ne îmbogățească viața și să ne mențină activi, chiar și la vârste înaintate.
„Neurochirurgia poate face parte din sfera profesiunilor creative, înălţătoare, ca port-drapel şi regină a îndeletnicirilor chirugicale!” – declara cândva acad.prof.dr. Leon Dănăilă (vezi foto), reputatul neurochirurg care a efectuat peste 40.300 intervenţii chirurgicale, dintre care 21.791 cu microscopul operator, 729 cu laserul şi 17.780 fără microscop şi fără laser.
Personalitate reprezentativă a neurochirurgiei româneşti şi mondiale, acad. prof. dr. Leon Dănăilă (n. 1 iulie 1933, Darabani, Botoșani, România) este foarte activ și în mediul online unde publică opinii și informații pe teme medicale. Într-o postare recentă pe contul de Facebook care se bucură de intersul mai mult de 144.000 urmăritori, renumitul profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” a oferit câteva sfaturi simple și practice metode pentru menținerea creierului în formă și sporirea agilității mintale:
„Dragii mei, dragile mele, astăzi vreau să împărtășesc cu voi câteva modalități simple de a stimula neuroplasticitatea:
– Utilizați mâna nedominantă: Faceți activități zilnice, cum ar fi spălatul pe dinți sau folosirea furculiței cu mâna mai puțin folosită. Acest exercițiu, cunoscut sub numele de neurobice, consolidează conexiunile dintre celulele creierului.
– Călătoriți: Explorați locuri noi și expuneți-vă creierul la stimuli inediți și medii înconjurătoare noi pentru a deschide noi căi neuronale.
– Antrenați-vă memoria: Utilizați mnemotehnici pentru a vă exersa memoria, stimulând conectivitatea rețelelor neuronale.
– Citiți ficțiune: Cititul unui roman și implicarea în acțiunea acestuia îmbunătățesc conectivitatea creierului și activitatea în regiunile responsabile pentru senzații și mișcare.
– Dansați: Practicarea dansului reduce riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer și îmbunătățește conectivitatea neuronală, datorită implicării multiplelor funcții ale creierului.
– Asigurați-vă un somn adecvat: Somnul ajută la consolidarea învățării prin creșterea spinilor dendritici și transferul informațiilor între neuroni. Recomandat este un somn de minim 7 ore pe noapte.
– Faceți exerciții fizice și meditați: 30 de minute de exerciții fizice zilnic sau meditația contribuie la formarea de noi sinapse, iar consumul de flavonoide (cacao, afine) și antioxidanți (ceai verde) susține plasticitatea creierului.
Încercați aceste metode pentru a vă menține creierul în formă și a spori agilitatea mintală, indiferent de vârstă!” – îndeamnă apreciatul medic, personalitate remarcabilă a neurochirurgiei româneşti şi mondiale, membru titular al Academiei Române (din 2004), membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale (din 1993), membru al multor academii din străinătate şi societăţi ştiinţifice, naţionale şi internaţionale, profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, cercetător cu 18 brevete de inventator şi 10 de inovaţii, autor al 62 cărţi şi tratate de specialitate.