Menu
RSS
Testări medicale gratuite în comunele gălățene Suhurlui și Cuza Vodă

Testări medicale gratuite în comune…

Locuitorii din comunele g...

Președintele CJ Galați, întâlnire cu reprezentanți ai mediului academic și ai mediului de afaceri

Președintele CJ Galați, întâlnire c…

Parteneriatul Consiliul...

Voleibalistele de la CSU Galaţi şi-au reluat antrenamentele pentru sezonul 2023-2024

Voleibalistele de la CSU Galaţi şi-…

Galaţiul va fi reprezenta...

Atenție, șoferi: va fi închisă circulația autovehiculelor pe bulevardul Siderurgiștilor

Atenție, șoferi: va fi închisă circ…

Primăria municipiului Gal...

Costel Fotea: Clădirea Farmaciei Ținc, restaurată cu fonduri europene

Costel Fotea: Clădirea Farmaciei Ți…

Se lucrează din nou la ...

Ciolacu: Nu poţi să ceri doar sectorului privat să facă eforturi, trebuie ca şi statul să dea un exemplu!

Ciolacu: Nu poţi să ceri doar secto…

Premierul României, Marce...

Ziua Internațională de luptă împotriva cancerelor ginecologice

Ziua Internațională de luptă împotr…

Ziua de 20 septembrie est...

Botanica Distractivă

Botanica Distractivă

Te-ai întrebat vreodată c...

Un supermarket Kaufland din Galați, amendat de Protecția Consumatorilor

Un supermarket Kaufland din Galați,…

În data de 12 septembrie,...

Două persoane încarcerate, după ce o mașină și un camion s-au izbit

Două persoane încarcerate, după ce …

Astăzi, în jurul orei 14:...

Prev Next

Vineri, 06 Ianuarie 2023 - Regional Press

Seminar web organizat de Fiscul gălățean

Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistență contribuabili/Servicii oferite contribuabililor, lista seminariilor web care se vor desfășura în luna ianuarie, pe diverse teme fiscale de interes.

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați va organiza, prin intermediul AJFP Constanța, webinarul cu tema „Tratamentul fiscal al veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor aplicabil în anul 2023”. Acesta va avea loc pe 18 ianuarie, de la ora 12,00.

Webinariile organizate în această lună de mai multe structuri ANAF din țară vor avea teme dedicate persoanelor fizice:

- Tratamentul fiscal al veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor aplicabil în anul 2023;

- Stabilirea rezidenţei fiscale a persoanelor fizice la sosirea în/plecarea din România şi înregistrarea fiscală a persoanelor fizice nerezidente;

- Tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obţinute de persoanele fizice din prestarea de activităţi independente impuse pe bază de norme de venit-noutăţi legislative aplicabile începând cu data de 1 ianuarie 2023;

- Tratamentul fiscal al veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net se determină în sistem real - aplicabil în anul 2023.

Vor fi abordate și subiecte de interes pentru persoanele juridice, printre care se numără:

- Noutăți legislative privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor,

- Tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obţinute de persoanele juridice fără scop patrimonial, constituite în baza O.G. nr. 26/2000.

Durata seminariilor este de 2 ore. Înscrierea este facilă, direct pe site, și se poate efectua până la data şi ora începerii seminariilor, în limita locurilor disponibile.

Citeşte mai departe ...

Bolta Catedralei Siderurgiștilor a fost pictată integral

Enoriașii bisericii “Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Nicolae” aflate pe terenul LIBERTY Galați se pot bucura acum de o frescă deosebită, care acoperă întreaga boltă.

 Susținută de LIBERTY Galați și Fundația GFG, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte și cu Primăria Municipiului Galați, lucrarea a fost realizată de pictorul Alexandru Cont, folosind o tehnică specială de frescă, cu ajutorul materialelor minerale care se integrează în peretele pe care sunt aplicate și asigură rezistența în timp până la câteva sute de ani.

 Începute în luna iulie 2022, lucrările de pictură acoperă 85 de metri pătrați, incluzând pronaosul bisericii în zona boltei, în zona timpanului cafas și a arcului din zona naos – pronaos. Lucrarea, pictată în stil bizantin, îl ilustrează pe Sfântul Apostol Andrei în diferite scene biblice, acesta fiind ocrotitorul “Catedralei Siderurgiștilor” și al comunității gălățene.

Ajay Aggarwal, preşedintele LIBERTY Steel Group Europa şi președintele Consiliului de Administrație al LIBERTY Galați, a declarat: "Susținem cu bucurie eforturile Arhiepiscopiei Dunării de Jos de a crea un spațiu de reculegere emoțională și spirituală pe platforma noastră industrială, de care pot beneficia atât siderurgiștii noștri, cât și enoriașii din zonă. Vom continua să susținem aceste lucrări în 2023, care sperăm că va fi un an de pace și bucurie”

Părintele Tiberiu Chiriluță a declarat: “Biserica “Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Nicolae”, cunoscută sub numele de “Catedrala Siderurgiștilor”, este prezentă de 20 de ani pe platforma siderurgică, timp în care a desfășurat numeroase activități sociale și filantropice. Anul trecut am continuat amplul proiect de pictură interioară a bisericii și am reușit să pictăm 40% din totalul suprafeței din pronaos. Lucrările vor fi reluate în primăvara acestui an, atunci când condițiile climatice vor permite.”

Pictarea Bisericii “Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Nicolae” face parte dintr-un program mai amplu de implicare în comunitate, care include proiecte sociale, de educație și filantropice.

Citeşte mai departe ...

Tur virtual pentru Palatul Comisiei Europene a Dunării, actualul sediu al Bibliotecii “V.A. Urechia”

 Proiectul a fost realizat de către Consiliul Județean Galați, prin Centrul Europe Direct, cu finanțare de la Comisia Europeană.

“Palatul Comisiei Europene a Dunării este un brand cultural al județului Galați. De altfel, anul trecut, Comisia Europeană a acordat acestui monument istoric titlul de <Marcă a Patrimoniului European>, iar recent au fost obținute fonduri nerambursabile pentru renovarea fostului Palat al Comisiei Europene a Dunării.

Veți descoperi virtual poveștile de altădată ale Palatului Comisiei Europene a Dunării, care a funcționat decenii la rând în această frumoasă clădire de patrimoniu a Galațiului, precum și tezaurul Bibliotecii, cu zeci de manuscrise valoroase. Acest tur va oferi o experiență interactivă și educațională pentru toți cei care vor să descopere această importantă pagină de istorie locală, națională și internațională”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Turul virtual este integrat pe Google Maps & Google Street View & Google Earth, are info-pointuri interactive, iar contractul a prevăzut și realizarea unui material video de prezentare, a releveului în format 2D și 3D, a unui pachet de fotografii, precum și a materialelor tehnice care pot fi utilizate de arhitecți. Acest tur virtual poate fi upgradat în permanență, inclusiv cu imagini noi de după renovarea monumentului istoric.

Turul virtual poate fi văzut pe site-ul Consiliului Județean Galați și pe cel al Bibliotecii “V.A. Urechia”(la secțiunea dedicată Palatului CED) sau accesând direct link-ul: https://turvirtual.real-tour.ro/view/biblioteca-va-urechia/tur-3d/.

 
 
 
 
Citeşte mai departe ...

Caz de rele tratamente asupra animalelor: pisică aproape sugrumată cu o frânghie, de scutul unei mașini

O pisică a fost găsită în stare gravă de un bărbat din Galați, aproape sugrumată cu o frânghie, de scutul mașinii. Cazul a fost făcut public pe rețelele de socializare de Asociația pentru Protecția Animalelor ”Ajutați-l pe Lăbuș”. 

Cei de la Ajutați-l pe Lăbuș au observat că pisica avea la gât un colier pus cu intenție pentru a-i face rău. 

„Pisica din imagini a fost găsită în scutul unei mașini la o spălătorie auto, aproape sugrumată cu un colier. Aceasta urla ca din gură de șarpe de sub scutul mașinii. În momentul în care au vrut să o scoată de acolo, angajații au observat că biata pisică era legată cu frânghia de mașină. Aceasta s-ar fi sugrumat dacă s-ar mai fi zbătut, deoarece colierul se strângea din ce în ce mai tare.”, au scris reprezentanții asociației Ajutați-l pe Lăbuș.

Pisica a fost extrasă cu greu și dusă de urgență la cabinetul veterinar Prietenii cu Blaniță. Avea hipotermie, prezenta vânatăi pe corp, udă și în șoc, temperatura corpului arătând sub 32 grade.

Starea ei de sănătate este destul de precară, spun veterinarii. 

Șoferul mașinii spune că a plecat cu autoturismul de la București la Galați și abia când a ajuns la spălătoria auto a văzut că pisica era prinsă de scutul mașinii. 

Citeşte mai departe ...

În ”lupta” cu virozele, sistemul de sănătate gălățean are și 10 centre de evaluare și asistență medicală pediatrică permanentă

Pentru a ușura accesul la asistență medicală pentru copii și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe, în fiecare județ au fost înființate centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, în ultimul trimestru al anului trecut.

Pentru aceasta, a fost modificat ordinul ministrului Sănătății nr. 1.513/2020. În acest moment, la nivel național, sunt pregătite 59 de unități ambulatorii pentru copii, cu circuite separate.
Copiii care au simptome de viroză respiratorie vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, clinic, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. Acestea au spații special destinate, cu circuite funcționale corespunzătoare
Copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumați de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică.
Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU).

Evaluarea clinică a pacientului pediatric se va realiza în conformitate cu Ghidul ”Insuficiența respiratorie acută la sugar – evaluare și tratament imediat”, aprobat de Comisia de Pediatrie a Ministerului Sănătății.
Lista centrelor este publicată pe pagina web a Ministerului Sănătății și a Direcției de Sănătate Publică Galați.

În municipiul Galați funcționează patru astfel de centre de evaluare: două în spitale, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Cuvioasă Parascheva” și Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru Copii ”Sf. Ioan”, alte două în Centre de Permanență. Încă șase centre de evaluare au fost deschise în județ, în comunele gălățene mai mari, cu program non-stop, 24 de ore zilnic.

 

Citeşte mai departe ...

Religie și...Sănătate. Boboteaza sau ”înnoirea” creștinilor

  • Publicat în Social

Considerată una dintre cele 12 sărbători creștine importante, ”Epifania” sau, tradițional, Boboteaza cinstește Nașterea Domnului și Botezul acestuia.

În fiecare an, pe 6 ianuarie, preoţii sfinţesc apele, iar cei care se stropesc sau se îmbăiază în apa sfinţită sunt feriţi de rele şi de boli. Totuşi, dacă stropirea cu agheasmă este permisă, nu este bine să te speli pe cap sau să speli haine, pentru că „se spurcă apele”, potrivit superstiţiilor din popor.

Apa are o semnificaţie specială în această zi; se spune că apa sfinţită luată are puteri miraculoase, astfel, în ziua de Bobotează nu se spală rufe.

De asemenea, se spune că nu e bine să te speli pe cap, pentru că se murdăreşte apa sfinţită. Unii bătrâni spun că dacă te vei spăla pe cap în ziua de Bobotează, o să ai dureri de cap tot anul.

În ziua de 6 ianuarie, preoţii sfinţesc apele, iar cu apa sfinţită oamenii îşi stropesc casele şi animalele. Restul de agheasmă pe care o primesc de la preot când vine cu Iordanul o păstrează în sticle, pentru leac.

Apa sfinţită sau agheasma este elementul cel mai important al sărbătorii de Bobotează. Preoţii spun despre aceasta că este sfinţită şi capătă proprietăţi supranaturale prin intervenţia directă a Duhului sau Spiritului Sfânt.

Cel mai bun argument pentru a susţine sfinţenia acestei ape este faptul că aceasta nu se alterează în timp, păstrându-şi calităţile chiar şi un an sau doi.

Secretul stă, însă, spun oamenii de ştiinţă, în faptul că apa respectivă intră în contact cu argint, prin scufundarea crucii, şi cu busuiocul, ambele având proprietăţi antimicrobiene.

Argintul, introdus chiar pentru scurtă vreme în apă, omoară bacteriile de putrefacţie şi algele microscopice care se află în ea sau creează un mediu în care acestea nu se pot dezvolta.

Busuiocul este şi el cunoscut ca fiind o plantă cu proprietăţi antiseptice, iar cele două, în combinaţie, fac ca apa sfinţită să se conserve mult mai bine.

Busuiocul este şi el recunoscut pentru calităţile sale de vindecare a anumitor afecţiuni. Potrivit specialiștilor în medicina naturistă părţile aeriene ale plantei de busuioc prezintă importanţă atât în medicina umană, cât şi în cea veterinară.

Principiile sale active acţionează antiseptic intestinal, stimulează digestia, antimetic, antiinflamator renal şi intestinal, antiseptic pulmonar, antifungic, febrifug. La om e folosit în colici intestinale, balonări intestinale, vomă, gripă, răceală, bronşită acută şi cronică, dureri de cap, ulcer gastric, infecţii urinare, anorexie, diaree etc.

Citeşte mai departe ...

Impozitele și taxele se pot plăti prin intermediul platformei www.ghiseul.ro și la stațiile SelfPay

Primăria municipiului Galați reamintește că deja se pot plăti electronic impozitele și taxele prin intermediul platformei www.ghiseul.ro și la stațiile SelfPay amplasate în centrele comerciale, benzinării etc.

Cererile, petițiile și declarațiile fiscale, cu excepția declarațiilor fiscale pentru înregistrarea/scoaterea din evidență a mijloacelor de transport, pot fi depuse pe platforma electronică https://e-digital.primariagalati.ro, pe e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau prin poștă.

Citeşte mai departe ...

Deputatul Viorica Sandu: Au fost luate toate măsurile pentru ca plata ajutoarelor pentru persoanele vulnerabile să se facă în termenele legale

Deputatul Viorica Sandu anunță că au fost luate toate măsurile, de către miniștrii PSD, pentru ca plata ajutoarelor pentru persoanele vulnerabile să se facă în termenele legale.
 
„Miniștrii social-democrați care au responsabilități în această privință au luat deja toate măsurile ca beneficiarii ajutoarelor pentru pensionarii cu pensii mici, sprijinului pentru energie și voucherelor pentru alimente să primească banii la timp, conform legii. PSD face un apel către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să dispună măsurile necesare, astfel încât banii să ajungă la timp la beneficiari. În acest sens, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene se poate baza pe sprijinul și colaborarea deschisă din partea miniștrilor social-democrați”, a transmis Viorica Sandu, pe Facebook.
 
Potrivit sursei citate, ministrul Muncii Marius Budăi a pregătit prima tranșă a ajutoarelor pentru pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei, care se va acorda odată cu pensia din luna ianuarie, așa cum s-a prevăzut în OUG 168/2022.
 
„Cupoanele de pensie, care conțin inclusiv această primă tranșă, au fost tipărite încă din luna decembrie 2022. În ce privește, ajutoarele pentru energie, Ministerul Finanțelor a prevăzut banii necesari în bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), iar Ministerul Muncii a pregătit lista de beneficiari pe care o poate pune la dispoziția MIPE. Conform OUG 166/2022, MIPE este responsabil cu emiterea cardurilor și cu distribuția acestora către cei în drept, astfel încât plățile să fie făcute conform prevederilor legale, respectiv în lunile februarie și septembrie 2023
Articolul 6:
(1) Sprijinul pentru compensarea facturilor la energie se acordă categoriilor de beneficiari prevăzuți la art. 3 alin. (1) din prezenta ordonanță de urgență, pe baza cardului de energie, denumit în continuare card, emis pe baza listelor de beneficiari comunicate de către MMSS, cel târziu până la data de 20 decembrie 2022 pentru tranșa I, respectiv cel târziu până la data de 20 iunie 2023 pentru tranșa II.
(2) Cardul de energie este emis pentru fiecare beneficiar, nominal, prin grija MIPE, are datele de identificare și securitate prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, este valabil pe teritoriul României și poate fi utilizat numai în rețeaua teritorială a Companiei Naționale „Poșta Română“ - S.A., pentru decontarea facturilor emise de furnizorii de energie.
(3) În situația în care unul sau mai mulți beneficiari au aceeași adresă de domiciliu și sunt cuprinși în lista de beneficiari întocmită de MMSS, se va emite un singur card de energie pe care vor figura toți beneficiarii care au aceeași adresă de domiciliu, nefiind permisă emiterea mai multor carduri pentru aceeași adresă de domiciliu.(…)
 
 În cazul voucherelor pentru alimente, cardurile au fost deja distribuite, urmând ca MIPE să facă plățile conform termenelor prevăzute de lege”,  aprecizat deputatul Viorica Sandu.
Citeşte mai departe ...

Weekend cu hochei şi baschet la Galaţi

  • Publicat în Sport
Primul weekend din acest an programează deja primele competiţii sportive. Galaţiul se poate considera privilegiat deoarece va găzdui două evenimente. Patinoarul Dunărea va găzdui sâmbătă 7 ianuarie, de la ora 18.30 respectiv duminică 8 ianuarie, de la ora 11.00 dubla dintre CSM Galaţi şi Sportul Studenţesc din cadrul Ligii Naţionale de Hochei pe Gheaţă. Hocheiştii pregătiţi de Vladimir Klinga şi Cornel Chiriţă sunt favoriţi să-şi mai adauge şase puncte în clasament şi să revină pe loc de play-off. Echipa gălăţeană va folosi acest prilej pentru a-şi face reglajele pentru duelurile dificile cu Steaua, programate pe 14-15 ianuarie tot la Galaţi. Sala Polivalentă Dunărea va găzdui duminică 8 ianuarie, de la ora 18.30 disputa dintre CSM Galaţi şi CSM 2007 Focşani care contează pentru cea de-a 14-a etapă a Ligii Naţionale de Baschet Masculin Mozzart Bet. Formaţia pregătită de Florin Nini este pregătită să obţină victoria şi să-şi consolideze poziţia a patra din Conferinţa B. Tot duminică sunt programate partidele din turul 1 al Cupei României la handbal feminin. CSM Galaţi va juca în deplasare cu CSU Neptun Constanţa, locul 5 în seria A a Diviziei A. Formaţia noastră antrenată de profesorul Valeriu Costea va încerca să profite de experienţa superioară, să spargă în sfârşit gheaţa şi să obţină prima victorie din actualul sezon şi calificarea în turul secund.
Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri