Menu
RSS
25 mai, termen-limită pentru depunerea Declarației unice

25 mai, termen-limită pentru depune…

Termenul pentru depunerea...

Percheziții: zeci de mii de ţigarete de contrabandă ascunse în televizor, canapea, masina de spălat sau în anvelope

Percheziții: zeci de mii de ţigaret…

Poliţiştii de frontieră g...

Ziua Mondială a Teatrului

Ziua Mondială a Teatrului

Duminică, 26 martie 2023,...

Președintele CJ Galați, mesaj de Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei: O boală grea, dar care se poate trata

Președintele CJ Galați, mesaj de Zi…

Pe 24 martie este marca...

Bronz naţional pentru liceenii gălăţeni de la „Traian Vuia”

Bronz naţional pentru liceenii gălă…

 În weekendul trecut...

Cei mai mici karateka gălățeni de la Kodo, Meikyo și CSM sunt în cursa pentru medalii

Cei mai mici karateka gălățeni de l…

În perioada 17-19 martie ...

Bonificația de 10 la sută pentru plata anticipată a impozitelor locale, până pe 31 martie

Bonificația de 10 la sută pentru pl…

Reducerile de 10 la sută ...

A început asfaltarea podului suspendat peste Dunăre de la Brăila

A început asfaltarea podului suspen…

Au început primele lucrăr...

Activități educaționale de ZIUA MONDIALĂ A APEI

Activități educaționale de ZIUA MON…

La Complexul Muzeal de Şt...

Prev Next

Miercuri, 25 Ianuarie 2023 - Regional Press

Mita în sistemul medical, combătută vehement de CMR

În contextul informaţiilor care fac referire la ancheta demarată în cazul medicului de la Secţia de oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, acuzat de luare de mită, Colegiul Medicilor din România ia atitudine publică.

„Condiţionarea actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă, pe care Colegiul Medicilor din România o condamnă cu fermitate. Trebuie să subliniez faptul că, în acest moment, medicii au salarii mari şi nu există niciun motiv pentru ca ei să accepte plăţile informale”, precizează prof. univ. dr. Daniel Coriu, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, actul medical este „ceva nobil, un ajutor oferit unui om în suferinţă” şi prin plata informală se „va arunca o lumină nefavorabilă” asupra actului medical.

„Pe de altă parte, aceste manifestări de recunoştinţă – ciocolată, cafea, miere etc. – pot fi considerate probe pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Rugăm pacienţii să renunţe la această practică pentru a evita expunerea medicului la aceste riscuri. În cea de a doua situaţie, pacientul doreşte mai multă atenţie din partea medicului, vrea să fie sigur că medicul va face totul pentru sănătatea sa. Este o percepţie greşită a pacientului. (…) În acest caz, trebuie să ceară o altă opinie şi avem o multitudine de alternative, nu există monopol. Un medic bun este un medic care acordă maximă atenţie pacientului său. Dacă pacientul simte că nu are această atenţie, pe care o merită, trebuie să schimbe medicul, nu să ofere plăţi informale”, se arată mai arată în comunicat.

Totodată, CMR s-a mobilizat și susţine ca orice demers juridic să se realizeze potrivit procedurilor şi legilor în vigoare, pentru o clarificare a situaţiei, sub toate aspectele ei. Reacția conducerii CMR survine pe fondul ultimului eveniment care a declanșat reacții dure la adresa personalului medical, la nivelul opiniei publice și, de fapt, în întreaga societate românească. Şefa Secţiei de oncologie din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, pentru luare de mită în formă continuată.

 

Citeşte mai departe ...

Galațiul, printre județele în care semințele de porumb, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr sunt tratate cu pesticide interzise în UE

Organizaţiile Eco Ruralis, Romapis şi WWF România solicită retragerea autorizaţiilor emise de Ministerul Agriculturii pentru tratarea seminţelor de porumb, floarea-soarelui şi sfeclă de zahăr cu neonicotinoide şi conformarea la hotărârea Curţii de Justiţie Europene, care a decis pe 19 ianuarie 2023 că aceste derogări sunt nelegale.

„În cazul în care derogarea nu este anulată, dorim să informăm apicultorii şi cetăţenii că sfecla de zahăr se va trata cu clotianidin şi tiametoxam şi se va semăna în judeţele Alba, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Cluj, Covasna, Galaţi, Harghita, Iaşi, Mureş, Neamţ, Sibiu, Suceava, Vaslui, în perioada 1 martie - 30 mai. Iar tratamentele la porumb şi floarea-soarelui, cu imidacloprid şi tiametoxam, au început în 23 ianuarie şi se vor cultiva în toată ţara, "pe suprafeţele puternic afectate", conform textului derogării.

Menţionăm că imidaclopridul poate "beneficia" de derogări şi în cursul anului pentru culturile de toamnă (de cereale păioase), de pildă, în baza aceleiaşi motivări devenită standard şi tot la cererea cultivatorilor pe suprafeţe mari, în acest caz cultivatorii de porumb. Deci, o lungă perioadă din an, oamenii şi mediul sunt expuşi la riscurile asociate acestei substanţe, la care se adaugă multiplele alte tipuri de pesticide chimice care mai sunt folosite punctual, pe culturi/seminţe şi suprafeţe mai mici sau mai mari”, susţin reprezentaţii WWF România într-un comunicat remis miercuri Agerpres.

Aceştia afirmă că Ministerul Agriculturii a emis din nou o serie de autorizaţii "de urgenţă" pentru a permite şi anul acesta tratarea seminţelor de porumb, floarea-soarelui şi sfeclă de zahăr cu substanţe chimice extrem de toxice pentru albine, mediu şi om, decizia fiind luată înainte de Crăciun fără consultarea părţilor afectate (apicultori, societate civilă), la cererea şi în beneficiul a cinci organizaţii de fermieri mari.

Potrivit comunicatului, aceste substanţe (neonicotinoide) sunt interzise în Uniunea Europeană din anul 2018, iar Curtea de Justiţie Europeană a decis pe 19 ianuarie a.c. că aceste autorizaţii (derogări) sunt nelegale şi statele membre UE nu au voie să aprobe folosirea seminţelor tratate cu neonicotinoide.

„Substanţele în cauză sunt clothianidin, imidacloprid şi thiamethoxam şi sunt destinate a combate anumite insecte din sol care pot ataca seminţele plantelor, însă problema majoră este că acestea rămân în plantă şi afectează şi alte insecte "benefice" - albinele şi alţi polenizatori, prin faptul că se hrănesc cu polenul, nectarul şi gutaţia contaminate. De asemenea, la semănatul seminţelor tratate se produce praf încărcat cu pesticide care se dispersează în aer, constând într-o sursă suplimentară de stres atât pentru polenizatori, cât şi pentru mediu în general şi oameni. Pentru a se reduce această problemă (atenţie, e vorba de a se reduce, nu elimina), există numeroase reguli şi un anumit tip de echipament ce poate fi folosit la semănat, însă nerespectarea acestora duce doar la retragerea autorizaţiei de folosire a seminţelor tratate, iar societatea şi mediul înconjurător rămân să suporte costurile de sănătate asociate cu prezenţa pesticidelor în plante, sol, apă, aer, produse agricole şi alimentare”, explică WWF în comunicat.

Organizaţia de mediu afirmă că aproape trei sferturi dintre culturile agricole din lume depind, cel puţin parţial, de albine şi de alţi polenizatori. Dincolo de rolul în securitatea alimentară, polenizatorii sunt o componentă absolut vitală a ecosistemelor, prin rolul lor în asigurarea reproducerii plantelor din flora sălbatică. Declinul lor rapid, consemnat în tot mai multe cercetări ştiinţifice, anunţă o reală criză sistemică pentru sănătatea mediului şi securitatea alimentară, precizează WWF.

Citeşte mai departe ...

Un șofer a rămas fără permis deoarece a condus o mașină dotată cu dispozitive luminoase și sonore

Un șofer din Galați a fost amendat și a rămas fără permisul de conducere deoarece a condus o mașină dotată cu dispozitive luminoase și sonore.

Potrivit Insectoratului Județean de Poliție Galați, un bărbat în vârsta de 48 de ani, din municipiul Galati, a condus o mașină pe Drumul Național 26 având montate pe cupola autoturismului și în bara față dispozitive de avertizare luminoasă și sonoră și o rampă cu lumini de culoare albastră. Incidentul s-a produs în localitatea Vânători din județul Galați.

Șoferul a fost amendat și a rămas fără permisul de conducere.

„A fost sancționat contravențional, conform prevederilor O.U.G 195/2002 Republicată cu amendă în cuantum de 1305 lei, fiindu-i reținut permisul de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 zile”, a anunțat IPJ Galați.

În perioada 20.01.2023-22.01.2023, polițiștii Serviciului Rutier Galați și ai Biroului Drumuri Naționale și Europene, în colaborare cu reprezentanții Regiei Autonome Registrul Auto Român, au desfășurat, în județul Galați, o acțiune care a avut ca scop reducerea cauzelor generatoare de evenimente rutiere cu consecințe grave, produse pe fondul defecțiunilor tehnice ale autovehiculelor

În cadrul acţiunii au fost verificate 35 autovehicule, fiind aplicate un număr de 46 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor O.U.G 195/2002 Rep., în cuantum de 20 155 lei, fiind reținute 2 permise de conducere dintre care unul pentru nerespectarea regulilor privind depășirea și unul pentru deținerea unui dispozitiv de avertizare luninoasă și sonoră de culoare albastră neomologat și un număr de 19 certificate de înmatriculare ale vehiculelor pentru diferite defecțiuni tehnice.

Totodată, au fost constatate un număr de 2 contravenții pentru nerespectarea prevederilor O.G 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora, în cuantum de 9.000 lei.

 

Citeşte mai departe ...

Un șofer a rămas fără permis deoarece a condus o mașină dotată cu dispozitive luminoase și sonore

Un șofer din Galați a fost amendat și a rămas fără permisul de conducere deoarece a condus o mașină dotată cu dispozitive luminoase și sonore.

Potrivit Insectoratului Județean de Poliție Galați, un bărbat în vârsta de 48 de ani, din municipiul Galati, a condus o mașină pe Drumul Național 26 având montate pe cupola autoturismului și în bara față dispozitive de avertizare luminoasă și sonoră și o rampă cu lumini de culoare albastră. Incidentul s-a produs în localitatea Vânători din județul Galați.

Șoferul a fost amendat și a rămas fără permisul de conducere.

„A fost sancționat contravențional, conform prevederilor O.U.G 195/2002 Republicată cu amendă în cuantum de 1305 lei, fiindu-i reținut permisul de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 zile”, a anunțat IPJ Galați.

În perioada 20.01.2023-22.01.2023, polițiștii Serviciului Rutier Galați și ai Biroului Drumuri Naționale și Europene, în colaborare cu reprezentanții Regiei Autonome Registrul Auto Român, au desfășurat, în județul Galați, o acțiune care a avut ca scop reducerea cauzelor generatoare de evenimente rutiere cu consecințe grave, produse pe fondul defecțiunilor tehnice ale autovehiculelor

În cadrul acţiunii au fost verificate 35 autovehicule, fiind aplicate un număr de 46 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor O.U.G 195/2002 Rep., în cuantum de 20 155 lei, fiind reținute 2 permise de conducere dintre care unul pentru nerespectarea regulilor privind depășirea și unul pentru deținerea unui dispozitiv de avertizare luninoasă și sonoră de culoare albastră neomologat și un număr de 19 certificate de înmatriculare ale vehiculelor pentru diferite defecțiuni tehnice.

Totodată, au fost constatate un număr de 2 contravenții pentru nerespectarea prevederilor O.G 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora, în cuantum de 9.000 lei.

 

Citeşte mai departe ...

Autoturism radiat din circulație, descoperit în trafic

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea efectuează cercetări cu privire la un bărbat cu cetăţenie Republica Moldova care a fost depistat, în trafic, conducând un autoturism radiat din circulaţie, care nu avea drept de circulație pe drumurile publice din România.

În Punctul de Trecere a Frontierei Oancea -I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a ieşi din ţară, un bărbat cu cetăţenie Republica Moldova, în vârstă de 56 de ani, conducând un autoturism marca Ford, cu număr de înmatriculare specific Lituaniei.

„La controlul de frontieră, existând suspiciuni cu privire la starea de înmatriculare a autoturismului în cauză, colegii noştri au procedat la efectuarea de verificări suplimentare, în urma cărora au constatat că acesta este radiat din circulaţie de autorităţi începând cu data de 18.01.2023”, a transmis Poliția de Frontieră.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Citeşte mai departe ...

O roată spectaculoasă, de 36 de metri înălțime, va fi montată într-un parc din Galați

A fost atribuit contractul pentru modernizarea Parcului de la Turnul TV, unde va fi montată și o roată panoramică de 36 de metri înălțime.

Astfel, prin proiect s-a prevăzut reconfigurarea în totalitate a aleilor pietonale; reamenajarea spațiilor verzi, cu sistem automatizat de irigații; reabilitarea împrejmuirii; modernizarea locurilor de joacă pentru copii, pe categorii de vârstă; amenajarea de locuri de odihnă, recreere și socializare; înlocuirea mobilierului urban (bănci, coșuri de gunoi, jardiniere, rastele bicicliști, cișmele, mese șah/table etc.); instalarea de echipamente specifice pentru terenul multisport, echipamente fitness și pentru locurile de joacă; amenajare pistă pentru bicicliști; realizarea unui luciu de apă cu pasarelă pietonală; amenajare fântână arteziană cu jeturi de apă la nivelul pavimentului; realizare rețea de apă și canalizare; modernizarea sistemului de iluminat pentru asigurarea iluminatului exterior, ambiental și arhitectural; montarea unui sistem de supraveghere video; amenajarea unui teren pentru sport si fitness; montarea unei roți panoramice cu o înălțime de 36 de metri.

Pentru obiectivul „Reabilitare Parc Turn TV”, oferta declarată câștigătoare în urma licitației publice a fost cea depusă de Asocierea Rovis Lider SRL - Tancrad SRL - ATU Consulting SRL. Astfel, valoarea contractului este de 12.837.400 lei fără TVA.

Termenul prevăzut pentru proiectare este de trei luni de la data încheierii contractului, iar termenul pentru execuția a lucrărilor este de 12 luni de la data predării amplasamentului, sursa de finanțare fiind bugetul local.

Citeşte mai departe ...

LIBERTY Galați implementează noi proiecte de digitalizare și automatizare

LIBERTY Galați, cel mai mare producător de oțel din România, anunță proiectele de digitalizare și automatizare pe care le va implementa în 2023, continuând seria de proiecte strategice demarate în 2022. Compania avansează astfel în planurile de transformare GREENSTEEL, care au ca scop sustenabilitatea producției și neutralitatea emisiilor de carbon până în 2030.

Prasanta Mishra, Director Executiv LIBERTY Galați, a detaliat proiectele planificate pentru 2023: "Pentru a ne extinde portofoliul de produse și pentru a crește flexibilitatea și profitabilitatea producției, în 2023 vom implementa o linie automată de acoperire a țevilor și vom pune în funcțiune o noua instalație de răcire controlată la Laminorul de Tablă Groasă nr. 2. Cuptorul de Normalizare din cadrul laminorului va fi modernizat, astfel încât să creștem controlul calității benzilor de oțel. Anul acesta vom derula, de asemenea, o serie de proiecte de eficientizare, precum creșterea gradului de automatizare la Oțelărie – atât la Metalurgie Secundară, cât și la Mașina de Turnare nr. 1 – și modernizarea foarfecii volante de la Laminorul de Benzi la Cald, în vederea creșterii calității produselor și reducerii duratei de operare.”

Cu scopul de a crește eficiența și calitatea produselor, LIBERTY Galați va continua anul acesta seria de proiecte strategice începute în 2022, printre care: - dezvoltarea unei aplicații de traking a benzilor laminate în Trenul Degrosisor al Laminorului de Benzi la Cald, care permite urmărirea automată a produselor laminate, ușurând astfel munca operatorilor; - implementarea unei soluții digitale moderne de marcare a produselor din tablă cu ajutorul unei imprimante mobile, care decodifică informația și o tipărește pe produsele din cadrul Laminorului de Tablă Groasă 2, reducând astfel timpul de lucru; - digitalizarea și integrarea în rețeaua de proces a cântarelor tehnologice, astfel încât să poată comunica în timp real cu alte dispozitive de automatizare.

Din seria proiectelor dezvoltate pentru a îmbunătăți procesul de producție se regăsesc: calculul automat al temperaturii și al timpilor pentru tratament la Cuptorul de Normalizare 1, prioritizarea introducerii bramelor în cuptoarele de propulsie și calculul automatizat al consumului de energie la Laminorul de Benzi la Cald, precum și urmărirea automată a rulourilor de pe linia de producție, cu impact în minimizarea pierderilor de metal în cadrul procesului de fabricare.

Echipele de specialiști IT ai companiei au accelerat dezvoltarea tehnologică a proceselor și operațiunilor LIBERTY Galați, demarând o serie de proiecte majore de integrare cu platforma Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Aceste proiecte presupun generarea digitală a rapoartelor și facturilor și transmiterea automată a acestora către autoritățile fiscale. În prezent, se implementează proiectul E-transport, un sistem care va transmite date către platforma ANAF cu privire la transporturile rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat și soluția SEAL, care va digitaliza procesul de actualizare, validare și distribuire a documentelor de management al calității (QMS).

Sandip Biswas, Chief Investment Officer LIBERTY Steel Group, a declarat: “Ne propunem să transformăm LIBERTY Galați, un pilon cheie al grupului nostru, într-o companie a viitorului prin digitalizare, automatizarea proceselor și decarbonizarea producției. Deși operăm în continuare pe o piață dificilă, proiectele de modernizare și inovare derulate de echipele noastre vor continua pentru a asigura companiei o poziție solidă în momentul revenirii pieței în cursul acestui an."

Citeşte mai departe ...

Hora Unirii la monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Aniversarea Unirii Principatelor Române şi comemorarea celor care au contribuit la realizarea acesteia constituie un act solemn care menţine aprinsă candela unităţii şi demnităţii noastre naţionale, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați

„Astfel, cu prilejul împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), eveniment crucial din istoria poporului nostru, am participat la Sfânta Liturghie la Biserica Vovidenia din Galați.

De asemenea, alături de autoritățile locale şi alte oficialităţi, am depus buchete de flori la monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, sub a cărui conducere s-a înfăptuit unul dintre visurile de secole ale neamului românesc – Unirea Principatelor, primul pas important către o Românie Unită și Modernă”, a precizat Costel Fotea, pe Facebook.

Citeşte mai departe ...

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, avertizează că oscilaţiile de temperatură afectează culturile agricole

Șocurile termice ar putea afecta negativ speciile pomicole timpurii, avertizează ministrul Agriculturii, Petre Daea. „Condiţiile acestea de temperatură ridicată va scoate din repausul vegetativ mugurii de rod la speciile de pomicole timpurii”, afirmă Daea.

„Pentru culturile semănate nu sunt probleme deosebite, ba dimpotrivă, ajută o asemenea temperatură, pentru că au răsărit plantele şi o parte din ele au înfrăţit, dar sigur apare şi atacul de boli, pe care trebuie să-l avem în vedere şi să intervenim cu mijloacele specifice. Va fi o situaţie mai grea, însă, pentru speciile de pomicole. Sper să nu se întâmple aşa, dar condiţiile acestea de temperatură ridicată va scoate din repausul vegetativ mugurii de rod la speciile de pomicole timpurii şi dacă apar temperaturi scăzute, sub trei grade, sigur vor fi afectate inflorescenţele şi de aici posibile pierderi. Deocamdată nu înregistrăm asemenea pierderi, dar temperaturile acestea ridicate pot să influenţeze negativ păstrarea inflorescenţelor la speciile pomicole timpurii", a declarat luni, Petre Daea.

Potrivit ANM, pentru perioada 21 - 27 ianuarie 2023, în cultura grâului de toamnă, gradul de aprovizionare cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana, Banat şi Oltenia, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania şi Muntenia, local nordul, nord-vestul, estul, centrul şi sud-vestul Moldovei.

Citeşte mai departe ...

Junioarele 4 de la ACS Lucian Bute s-au unit pe locul 2

  • Publicat în Sport

CS Câmpina şi Asociaţia Judeţeană de Handbal Prahova au organizat de Ziua Unirii Principatelor, în sala Colegiului Naţional Nicolae Grigorescu, Cupa 24 Ianuarie, un turneu de pregătire pentru junioare 4. Olimpicele gălăţene de la ACS Lucian Bute, antrenate de Nicoleta Vlad, au reuşit să treacă cu bine turul de forţă cu trei meciuri în aproximativ opt ore şi să se claseze pe locul 2 în clasamentul final. Rezultatele înregistrate de echipa gălăţeană: 24-29 cu CS Câmpina, 12-11 cu Szejke Odorheiul Secuiesc şi 28-19 cu Rapid Bucureşti. Lotul de jucătoare: Sofia Vasilache, Larisa Tufă, Giulia Ştefan, Ilinca Bălan, Katrina Zăbavă, Eveline Şandru, Cosmina Durac, Deea Lihnic, Marina Dudu, Ştefania Toader, Rebeca Ramazzotto, Selena Huianu. AJH Galaţi va organiza în perioada următoare faza locală la junioare 4 cu opt echipe la start: ACS Lucian Bute, CSM Galaţi, Viitorul Oţelul 1, Viitorul Oţelul 2, CSŞ Galaţi, Handbal Art, CSŞ Tecuci şi CS HF Tecuci. Primele patru etape se vor disputa pe 28-29 ianuarie la sala de sport de la Şcoala Gimnazială 3 Ion Luca Caragiale.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri