Menu
RSS
„Obezitatea – problemă de sănătate publică: informare, conştientizare, educaţie medicală”

„Obezitatea – problemă de sănătate …

Astăzi, 4 martie, marcăm ...

Sfinţirea bisericii ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Crăieşti, judeţul Galaţi

Sfinţirea bisericii ”Sfinţii Arhang…

În Duminica a 34-a după R...

Trotuar asfaltat cu tot cu copaci, la Galați

Trotuar asfaltat cu tot cu copaci, …

O echipă a Serviciului Pu...

Drum nou între Buciumeni și Țepu. Costel Fotea: Ieri cu piatră, astăzi cu asfalt

Drum nou între Buciumeni și Țepu. C…

O nouă investiție pe drum...

Accident la intersecția dintre străzile Traian și Rizer: două persoane rănite

Accident la intersecția dintre stră…

Accident la intersecția d...

Paul Găvănescu este dublu campion naţional indoor

Paul Găvănescu este dublu campion n…

În weekend la Bucureşti, ...

O Cerere în căsătorie la Galaţi

O Cerere în căsătorie la Galaţi

Vineri, 8 martie, ora 19:...

Ciolacu, la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni: Europa are nevoie de mai multe politici sociale

Ciolacu, la Congresul Partidului So…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Prev Next

Luni, 16 Ianuarie 2023 - Regional Press

A început Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

În 2023, în perioada 16-22 ianuarie se derulează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, marcarea acesteia având drept scop creşterea gradului de conştientizare a importanţei screening-ului de col uterin.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) a fost lansată în 2007, pentru a informa populaţia feminină în privinţa cauzelor acestui tip de cancer şi pentru a atrage atenţia asupra mijloacelor de prevenire.

Cancerul de col uterin (numit şi cancer cervical) reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial şi principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani, conform site-ului http://www.sant.ro/.

Boala este provocată de infecţia cu HPV (Virusul Papilloma Uman) dar poate fi prevenită prin vaccinare. Organizatia Mondială a Sănătăţii estimează că numărul de cazuri noi de cancer de col uterin va creşte cu 21% până in anul 2025. Romania are cele mai multe cazuri de cancer de col nediagnosticat pe an din întreaga Uniune Europeană. Prevenţia pe termen mediu poate fi reprezentată de un program de screening cu testul Babeş-Papanicolau, la nivelul întregii populaţii. Pe termen lung, profilaxia cancerului de col uterin poate fi determinată prin vaccinare împotriva infecţiei cu virusul HPV.

Citeşte mai departe ...

Încep licitațiile pentru achiziționarea manualelor școlare

Ministerul Educației, prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), a lansat licitația având ca obiectiv achiziția de manuale școlare, elaborate în conformitate cu programele școlare în vigoare.

Procedura de achiziție cuprinde 120 de loturi de manuale școlare pentru disciplinele studiate în clasele I-a, a II-a și a VI-a. Aceste loturi includ manuale elaborate în limba română, respectiv în limba de predare a minorităților naționale.

Documentația aferentă licitației poate fi consultată de către toate editurile interesate în SEAP, termenul de depunere a ofertelor fiind 14.03.2023.

Potrivit reprezentanților ministerului, în cea de a doua runda urmează a fi lansată și licitația pentru clasele a III-a, a IV-a și a V-a, a VII-a și a VIII-a pentru titlurile neofertate în licitațiile anterioare anului școlar 2017 - 2018, derulate de CNPEE.

Pentru celelalte clase, manualele școlare vor fi asigurare prin retipăriri, conform contractelor în derulare încheiate de către CNPEE și inspectoratele școlare cu editurile câștigătoare ale licitațiilor derulate în anii anteriori.

Citeşte mai departe ...

Utilajele agricole și mașinile de deszăpezit, printre produsele industriale verificate de inspectorii de muncă gălățeni

În cursul anului 2022, Inspecția Muncii a derulat o campanie națională de supraveghere a pieţei produselor industriale.

Campania a urmărit ca, printr-o acţiune unitară a Inspecţiei Muncii, să se conştientizeze şi să se verifice producătorii, importatorii şi distribuitorii implicaţi, asupra necesităţii cunoaşterii şi respectării actelor normative prin care s-au transpus directivele europene referitoare la introducerea pe piaţă a produselor, respectiv privind echipamentele electrice de joasă tensiune, echipamentele individuale de protecţie, maşinile nerutiere, echipamentele utilizate în atmosfere potenţial explozive, explozibilii pentru uz civil, motoarele cu ardere internă pentru echipamente mobile, articolele pirotehnice și reducerea emisiilor de zgomot în afara clădirilor.

Principalele grupe de produse incluse în programul de control pentru trimestrul IV al anului 2022 au fost: utilaje agricole, mașini de deszăpezit, echipamente individuale de protecție (mănuși, măști, combinezoane) și articole pirotehnice categoria F1, P1.

Conform unui comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galați, activităţile de control privind supravegherea pieţei pentru produsele enumerate anterior au constat, în principal, în verificarea, prin sondaj, a produselor introduse sau puse la dispoziţie pe piaţă, cât şi în dispunerea măsurilor necesare pentru asigurarea conformităţii, în cazul în care sunt constatate abateri.

La nivelul județului Galați, pe parcursul trimestrului IV din 2022, inspectorii de muncă au efectuat 18 vizite de inspecţie la producători, importatori şi distribuitori de produse şi au fost verificate un număr de 141 produse.

În cadrul sesiunilor de informare și conştientizare desfășurate la cei 18 agenți economici verificați, a fost prezentată și distribuită o broșură cu informaţii în domeniul supravegherii pieței, realizată de inspectorii de muncă din cadrul ITM Galați și s-au purtat discuţii pe marginea informațiilor furnizate.

Citeşte mai departe ...

Fonduri PNRR pentru modernizarea Ambulatoriilor de Specialitate de la Spitalul Județean Galați și de la Spitalul Târgu Bujor

Consiliul Județean Galați a câștigat alte două proiecte cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Este vorba despre dotarea și modernizarea Ambulatoriilor de Specialitate de la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf.Apostol Andrei” și de la Spitalul Orășenesc Târgu Bujor. Valoarea totală a celor două proiecte este de 15.856.617 de lei.  

“Cea mai mare parte a sumei va fi investită pentru dotarea Ambulatoriului Spitalului Județean cu aproximativ 450 de echipamente medicale, dispozitive IT și piese de mobilier. Este vorba despre dotarea cabinetelor care funcționează în vechea clădire a Ambulatoriului, acolo unde vom crea și spații medicale noi pentru tratamentul oncologic prin chimioterapie, pentru proceduri endoscopice și pentru tratarea litiazei renale cu ajutorul ultrasunetelor. Mai mult, vor fi modernizate și mai multe cabinete de la parter, etajul I și etajul al II-lea, unde se desfășoară activități medicale în regim ambulatoriu.

Am obținut fonduri și pentru dotarea cabinetului  ORL din cadrul Ambulatoriului Spitalului Orășenesc Târgu Bujor. Aici, avem deja în implementare o altă investiție cu fonduri europene de dotare a Ambulatoriului cu aproximativ 180 de echipamente medicale”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Pe lista echipamentelor medicale care vor fi achiziționate se află un sistem de detectare precoce a cancerului bucal, un laser endovenos pentru tratarea varicelor, o trusă performantă de videoendoscopie, un aparat de anestezie pentru blocul operator, sisteme complet echipate pentru intervenții stomatologice și ORL și un dispozitiv modern pentru intervenții endoscopice și laparoscopice.  

Citeşte mai departe ...

Se oprește apa timp de trei zile în Galați. Vezi aici zonele afectate

Societatea APA CANAL S.A. Galați aduce la cunoștință că în intervalul 19-20 ianuarie 2023 se vor executa lucrări de cuplare a tronsonului de conductă magistrală de aducțiune apă brută de profunzime Dn1000mm PEHD (subtraversare Drum Centură), executat în cadrul obiectivului de investiții al Consiliului Județului Galați „Extindere și modernizare drum centură – varianta ocolitoare a municipiului Galați – deviere utilități”. 

În toată perioada lucrărilor de cuplare a noului tronson de conductă magistrală, care necesită scoaterea din funcție a conductei magistrale de aducțiune Dn1000mm Șerbești-Galați, Operatorul APA CANAL S.A. Galați va lua măsuri de asigurare a necesarului de apă brută pentru Stația Filești prin conducta de aducțiune Dn800mm Serbești-Galați și va efectua manevrele necesare suplimentării necesarului de apă pentru consumatorii din municipiul Galați cu debit din sursa de suprafață (Dunărea).

Lucrările executate vor conduce la sistarea apei în zilele de 18, 19 și 20 ianuarie 2023 pentru consumatorii (abonați casnici și agenți economici) din str. Drumul de Centură, partea stângă pe sensul de mers din str. Brăilei până în str. Levaditti, respectiv imobilele din Drumul de Centură nr.88-240. APA CANAL S.A. Galați va pune la dispoziția acestor clienți cisterne cu apă. Cereri suplimentare pot fi făcute la Dispeceratul societătii noastre, la numerele de telefon 0236.463294 și 0236.473380 int.133.

De asemenea, în perioada 18-21 ianuarie 2023 (inclusiv), pentru a avea posibilitatea asigurării apei potabile în parametri pe parcusul zilei pentru consumatorii arondați Stației de Repompare Filești, suntem nevoiți să procedăm la furnizarea apei cu presiune redusă pe timpul nopții. Reamintim ca arealul arondat stației este cuprins între: str. Gh. Doja, bdul. G. Coșbuc, str. Drumul Viilor, str. N. Mantu, str. Drumul de Centură, Sat Filești, Calea Smârdan, respectiv următoarele cartiere, cu străzile adiacente: Cartier Aurel Vlaicu, Cartier Siderurgiștilor Vest, Cartier Micro 14 (inclusiv Viaduct), Cartier I.C. Frimu, Cartier Filești, Sat Filești, Cartier Micro 38, Cartier Micro 39A, Cartier Micro 39B, Cartier Micro 39C, Cartier Micro 40, Cartier Micro 13B.   

Societatea Apa Canal SA Galați asigură numai asistența tehnică pe parcursul lucrărilor, execută manevrele specifice de golire/umplere conductă magistrală, închidere și deschidere vane, funcție de evoluția lucrărilor executate de către constructor.

„Ne cerem scuze față de consumatorii afectați de sistarea apei potabile, mulțumim pentru înțelegere și îi asigurăm că echipele care execută lucrările vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile într-un interval cât mai scurt de timp. Totodată, rugăm toţi abonații afectaţi de această oprire să-şi asigure o rezervă minimă de apă pentru consum şi uz casnic în perioada întreruperii furnizării apei”, a transmis Apă Canal.

           

Citeşte mai departe ...

Doi tineri au încercat să scape de pliculețele cu substanțe interzise, chiar în momentul în care jandarmii se aflau lângă ei

Doi tineri din Galați au fost depistați de jandarmi având asupra lor câteva pliculețe cu substanțe interzise, de care au încercat să scape. Cei doi s-au ales cu dosar penal.

Duminică, 15 ianuarie, în jurul orei 22:00, un echipaj de jandarmerie aflat în misiune de menținere a ordinii publice pe raza municipiului Galați a observat într-o zonă întunecată din cartierul Dunărea un autoturism în care se aflau doi bărbați. Jandarmii s-au apropiat de vehicul, moment în care persoana aflată pe locul șoferului a deschis portiera mașinii și a aruncat în vegetația din zonă mai multe pliculețe.

Oamenii legii l-au întrebat pe bărbat ce a aruncat, iar acesta le-a spus că a făcut curat în mașină. Jandarmii au căutat și au găsit în vegetația din zonă pliculețele aruncate, iar în interiorul acestora a fost găsită o substanță cristalină de culoare albă, iar sub autoturism a fost găsită o țigară confecționată manual, dintr-o substanță vegetală de culoare verde. În continuare, jandarmii au trecut la verificarea autovehiculului, în interiorul căruia au fost găsite alte pliculețe cu o substanță vegetală de culoare verde, iar între banchetele din față ale autoturismului a fost găsit un cuțit cu tăiș dublu, cu teacă, despre care șoferul a declarat că îl are de mult timp în mașină și a uita de el.

Cei doi tineri au fost conduși de jandarmi la sediul poliției, unde au fost întocmite actele de sesizare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de risc. Cercetările sunt continuate de poliție.

Citeşte mai departe ...

Ciolacu, reacție dură despre Schengen: În toată politica externă noi am dormit pe bancheta din spate a Europei

Președintele PSD Marcel Ciolacu critică politica externă a României după eșecul aderării la spațiul Schengen. ”În toată politica externă noi am dormit pe bancheta din spate a Europei”, spune Ciolacu.

„Nu poți să ai pretenții să fii jucător regional, când până acum în toată politica externă noi am dormit pe bancheta din spate a Europei. Nu poți să ai pretenții și să constați eșecuri pe care nu le numești eșecuri – „Domnule doctor, cum a decurs operația? Excelent, reușită operația, dar îmi pare rău, pacientul a decedat”. Cam așa e cu Schengen! Trebuie să avem o politică coerentă și să fim respectați. Nu putem realiza acest lucru decât dacă suntem uniți, chiar din familii politice diferite”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul social-democraților susține că liderii politici trebuie să schimbe „registrul” în acest și să spună „clar care este drumul României”.

„Mie personal, Marcel Ciolacu, cu Partidul Social Democrat, cu colegii mei din conducere, din administrația locală și centrală, cu specialiștii, cu grupurile de lucru de la Consiliul Național, de la sediul central, nu mi-este frică de nimic. Eu nu vreau să ne plângem, eu vreau ca din acest an să schimbăm registrul și să spunem clar care este drumul românilor și al României”, a mai afirmat liderul PSD.

Citeşte mai departe ...

CSM Galați a pierdut și cel de-al doilea meci cu Steaua

  • Publicat în Sport

Duminică s-a disputat partida revanşă dintre CSM Galaţi şi Steaua Bucureşti şi scenariul a fost cam acelaşi cu cel din ziua anterioară. Echipa gălăţeană a condus cu 3-1, după ce Steaua a deschis scorul, la începutul celei de-a doua reprize dar steliştii au revenit spectaculos, au ştiut să profite la maxim de superiorităţile numerice şi au câştigat. Cu 90 de secunde înainte de final, la scorul de 3-4, CSM Galaţi a scos portarul şi a forţat egalarea dar acest lucru s-a dovedit o armă cu două tăişuri, Steaua a interceptat o pasă greşită şi a marcat în poarta goală. Rezultat final: CSM Galaţi -Steaua Bucureşti 3-5 (2-1, 1-3, 0-1). Pentru echipa gălăţeană au marcat: M.Constantin, Shabanov şi Neznamov. CSM Galaţi se menţine pe locul 3 cu 36 puncte şi va juca în weekeend, pe 21-22 ianuarie la Tg.Secuiesc cu Fenestela. Top 5 realizatori din LNHG este dominat de reprezentanţii CSM: 1.Mircea Constantin 47 puncte (14 goluri+33 pase decisive), 2.Kyrychenko 44 p (24+20)...4.Sursov 40 p (14+26), 5.Shabanov 37 p (19+18). 

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri