Menu
RSS
„Obezitatea – problemă de sănătate publică: informare, conştientizare, educaţie medicală”

„Obezitatea – problemă de sănătate …

Astăzi, 4 martie, marcăm ...

Sfinţirea bisericii ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Crăieşti, judeţul Galaţi

Sfinţirea bisericii ”Sfinţii Arhang…

În Duminica a 34-a după R...

Trotuar asfaltat cu tot cu copaci, la Galați

Trotuar asfaltat cu tot cu copaci, …

O echipă a Serviciului Pu...

Drum nou între Buciumeni și Țepu. Costel Fotea: Ieri cu piatră, astăzi cu asfalt

Drum nou între Buciumeni și Țepu. C…

O nouă investiție pe drum...

Accident la intersecția dintre străzile Traian și Rizer: două persoane rănite

Accident la intersecția dintre stră…

Accident la intersecția d...

Paul Găvănescu este dublu campion naţional indoor

Paul Găvănescu este dublu campion n…

În weekend la Bucureşti, ...

O Cerere în căsătorie la Galaţi

O Cerere în căsătorie la Galaţi

Vineri, 8 martie, ora 19:...

Ciolacu, la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni: Europa are nevoie de mai multe politici sociale

Ciolacu, la Congresul Partidului So…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Prev Next

Marți, 10 Ianuarie 2023 - Regional Press

„Patrimoniul multietnic din Galați”, expoziție la Muzeul de Istorie

  • Publicat în Social

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, partener cu Institutul Național al Patrimoniului, invită gălățenii joi, 12 ianuarie, la vernisajul expoziției „Patrimoniul multietnic din Galați”.

„Orașul Galați este deținătorul unui tip de patrimoniu relevant din perspectiva multietnicității și a multiculturalității, reunind monumente reprezentative pentru comunitățile etnice, clădiri publice și particulare (școli, spitale, case, hoteluri - Liceul Israelit, Casa Cavalioti, Casa Zafiratos, Casa Gheorghiade, Casa Lambrinidi, Casa Auschnitt, Casa Macri, Hotel Grand), precum și lăcașuri de cult, Templul Meseriașilor, Biserica greacă „Schimbarea la Față”, Biserica armenească „Sf. Maria”, Biserica bulgară „Sf. Pantelimon”, Biserica lipovenească „Sf. Nicolae”, Biserica romano-catolică. De asemenea, Galați este locul în care, în anul 1896, fost construit Palatul Comisiei Europene a Dunării ca sediu administrativ al Comisiei Europene a Dunării, care a funcţionat aici până la desfiinţarea sa, în 1948.

Despre toate aceste obiective multiculturale veți afla joi, ora 13.00, la Secția Lapidarium, str. Maior Iancu Fotea nr. 2 bis”, se arată în invitația lansată de organizatori.

Citeşte mai departe ...

Sfaturi și recomandări în caz de apariție a stărilor respiratorii febrile

În caz de apariţie a unei boli respiratorii acute febrile, trebuie respectate următoarele, potrivit specialiștilor Direcției de Sănătate publică Galați: prezentarea imediată la medicului de familie sau la camera de gardă a unei unităţi medicale, izolarea la domiciliu şi evitarea automedicaţiei.
De asemenea, având în vedere înregistrarea la nivel naţional a unei creşteri semnificative a numărului de cazuri de gripă, s-au intreprins următoarele măsuri în vederea limitării cazurilor de îmbolnăvire în perioada care urmează:
- limitarea accesului vizitatorilor, în special în secţiile de risc precum şi, respectarea normelor de precauţiuni standard de către personalul medico-sanitar şi respectarea normelor de igienă personală şi scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;
- continuarea vaccinării antigripale pentru grupele populaţionale la risc;
- realizarea triajului zilnic în colectivităţile de copii şi asigurarea respectării normelor de
igienă personală atât a personalului didactic cât şi a elevilor/preşcolarilor şi raportarea zilnică a
cazurilor de îmbolnăvire înregistrate la nivelul unităţilor de învăţământ în vederea stabilirii măsurilor care se impun în funcţie de situaţia epidemiologică;
- continuarea informării populaţiei generale cu privire la măsurile care trebuie instituite în vederea prevenirii îmbolnăvirilor prin gripă.Sursa Compartimentul Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii/DSP Galați

Citeşte mai departe ...

Noul An vine cu vești (proiecte) bune pentru rețeaua școlară din Galați

Primăria municipiului Galați informează că în prima săptămână a noului an au fost aprobate spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) încă patru proiecte, în valoare totală de 18.883.304,91 lei (3,7 milioane de euro). Astfel, municipiul Galați are aprobate spre finanțare până la această dată în total 53 de proiecte în valoare de 114,7 milioane de euro.

Proiectele aprobate privesc creșterea eficienței energetice a unor unități școlare (și a unei unități medicale) din municipiu:

  • Renovare energetică a Școlii Gimnaziale „Dan Barbilian” (7.993.258,74 lei),
  • Renovarea energetică a Grădiniței cu Program Prelungit „Licurici” (1.927.286,28 lei)
  • Renovarea energetică a Seminarului Teologic „Sf. Andrei” - Corp C1 (5.673.485,59 lei)
  • Renovare energetică a Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”, Corpul C20, str. Traian nr. 290 (3.289.274,30 lei)
Citeşte mai departe ...

Femeie lovită pe trotuar de o mașină. Șoferul a fugit de la locul accidentului

Un șofer din Galați s-a ales cu dosar penal pentru „vătămare din culpă și părăsirea locului accidentului”. El a accidentat o femeie care se afla pe trotuar.

Potrivit Inspectoratului Județean de Poliție Galați, o femeie cu vârsta de 68 de ani, din municipiul Galați, s-a prezentat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei. Aceasta  a declarat că a fost rănită în urma unui eveniment rutier, în timp ce se deplasa pe trotuarul pietonal pe strada Feroviarilor din localitatea de domiciliu.

 În urma verificărilor efectuate de polițiștii din cadrul Biroului Rutier Galați s-a stabilit faptul că, în cursul aceleași zile, în jurul orei 12:30, un bărbat, cu vârsta de 41 de ani, din municipiul Galați, în timp ce conducea un autoturism pe strada Feroviarilor, la efectuarea unei manevre de mers înapoi a acroșat-o pe femeia de 68 de ani, după care, a părăsit locul producerii evenimentului rutier, fără să anunțe organele abilitate.

 Conducătorul auto, depistat de polițiști la ora 16:45 pe raza municipiului Galați, deține permis de conducere valabil, iar la testarea alcoolscop rezultatul a fost negativ.

A fost condus și la spital unde i s-au recoltat mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei și s-a întocmit dosar penal pentru infracțiunile de vătămare din culpă și părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei.

Citeşte mai departe ...

Blocul PEXCO din Galați, reabilitat și recompartimentat

Blocul PEXCO din Galați se schimbă din temelii, grație unui proiect finanțat cu fonduri europene nerambursabile, în care Primăria Galați este partener.
 
„Așa arată acum blocul vechi de peste 45 de ani care a fost reabilitat și recompartimentat. Se lucrează la ultimele finisaje interioare, după ce s-au făcut lucrări de înlocuire a tâmplăriei, a instalațiilor de alimentare cu apă și a instalației termice, dar și lucrări de anvelopare a clădirii”, a transmis primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, pe Facebook.
 
Blocul are 38 de apartamente și 10 garsoniere cu bucătărie și grup sanitar propriu și a primit astfel un nou aspect grație unui proiect cu fonduri europene în valoare de 6,4 milioane de lei.
 
Citeşte mai departe ...

CSM Arcada joacă cu Piacenza pentru un loc în sferturile CEV Cup

  • Publicat în Sport
Anul sportiv 2023 începe în forţă la Galaţi. Sala Polivalentă Dunărea va găzdui un meci de gală: CSM Arcada Galaţi -Bluenergy Daiko Volley Piacenza din faza play-off-urilor CEV Cup. Adversara echipei gălăţene, campioana României din ultimele patru sezoane ocupă locul 4 în Superliga din Italia după ce a învins duminică în deplasare cu 3-1 pe Trentino, este o echipă de top în Europa care are în componenţă jucători cu un palmares impresionant. „Dubla cu Piacenza este interesantă pentru noi, pentru că jucăm cu o echipă foarte bună care joacă într-unul din cele mai puternice campionate, cu un buget mult peste al nostru. Desigur, noi nu avem ce pierde şi vom încerca să jucăm un volei frumos şi de calitate. Vom face tot ce putem ca să avem un rezultat pozitiv şi mi-aş dori ca şi publicul să fie numeros şi să ne ajute aşa cum au făcut-o mereu la Galaţi”, ne-a declarat căpitanul Marian Bala. Atmosfera în tabăra gălăţeană este foarte bună şi cu sprijinul suporterilor, jucătorii împreună cu staff-ul tehnic şi cel administrativ sunt pregătiţi şi îşi doresc o victorie. „Vom întâlni un adversar redutabil, probabil cel mai valoros adversar care a venit până acum la Galaţi. Piacenza are în componenţa sa trei campioni olimpici, un campion mondial şi un câştigător al Ligii Campionilor. Noi ne bucurăm că am ajuns din nou în această fază a Cupei CEV şi vom face totul pentru a ne ridica la nivelul aşteptărilor. Ne dorim o victorie în faţa publicului nostru, pe care îl aşteptăm ca de obicei alături de noi”, ne-a precizat antrenorul Sergiu Stancu. Partida se va disputa marţi, de la ora 18.00 şi va fi condusă de arbitrii: Predrag Balandzic -Serbia şi Sanja Miklosic -Slovenia. Preţul biletului este 15 lei, minorii au intrarea liberă. Returul va avea loc pe 25 ianuarie la Piacenza.
Citeşte mai departe ...

Primar pus sub acuzare de Parchetul European pentru tentativă de fraudă cu subvenții și fals în înscrisuri

Parchetul European (EPPO) l-a pus sub acuzare pe primarul comunei Brăhășești, din județul Galați, România, pentru tentativă de fraudă cu subvenții și fals în înscrisuri oficiale. El este acuzat că a încercat să obțină ilegal fonduri europene, în cadrul unui proiect de sprijinire a dezvoltării inițiale a unor noi companii în cadrul comunității locale, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

În calitate de beneficiar al finanțării UE, primăria Brăhășești trebuia să organizeze cursuri de învățare pentru viitorii antreprenori, care, la rândul lor, trebuiau să elaboreze planuri de afaceri în vederea analizei și selecției pentru obținerea de ajutoare financiare - care urmau să fie acordate după înființarea firmelor.

În conformitate cu normele aplicabile, întreprinderile nou create trebuiau să fie înregistrate până cel târziu la 14 februarie 2020 - însă, la data respectivă, nu fusese înființată nicio întreprindere dintre cele 15 persoane ale căror planuri de afaceri au fost selectate pentru ajutor. Cele 15 societăți au fost înregistrate (și au dobândit astfel personalitate juridică) abia la 12 martie 2020.

„Se crede că inculpatul, acționând în calitatea sa oficială de primar și reprezentant legal al beneficiarului fondurilor UE, a încheiat contracte de subvenționare cu 15 persoane fizice, toate datate 14 martie 2020 - deși numai persoanele juridice aveau dreptul să primească ajutorul financiar. Acesta este suspectat că, ulterior, a înlocuit paginile care conțineau datele de identificare ale persoanelor fizice cu altele noi, care conțineau datele de identificare ale societăților nou înregistrate”, a transmis într-un comunicat de presă Parchetul European.

Contractele presupus a fi falsificate, împreună cu alte documente și declarații solicitate, au fost prezentate autorității române de gestionare a fondurilor UE, ca justificare pentru solicitarea a aproximativ 260 000 EUR (1 278 225 RON). Tentativa de fraudă a fost observată după o verificare amănunțită de către autoritatea de management, iar plata a fost respinsă.

Citeşte mai departe ...

Ziua Culturii Naționale-Expoziția „Genii ale Culturii Române”

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci organizează în parteneriat cu Institutul Hispano-Român vernisajul expoziției „Genii ale culturii române”, duminică, 15 ianuarie 2023, începând cu ora 13:00 la sediul muzeului tecucean.

Proiectul „Genii ale culturii române” a fost finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni – Guvernul României, în cadrul acestuia au fost realizate 20 de panouri despre cele cinci personalități marcante ale culturii române, printre care doi tecuceni, Gheorghe Petrașcu, Mircea Eliade cât și Nicolae Iorga, Constantin Brâncuși și Mihai Eminescu. De asemeni, au fost realizate timbre naționale și internaționale în Spania, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea pictorului tecucean Gheorghe Petrașcu.

Primul vernisaj al expoziției a avut loc la Castellon în Spania, în luna noiembrie a anului 2022, acolo unde comunitatea românească a putut să descopere cele mai importante personalități ale culturii române dar și istoria muzeului tecucean.

Duminică, 15 ianuarie 2023, începând cu ora 13:00 va avea loc la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci, ce de-al doilea vernisaj al acestei expoziții. Vor susține alocuțiuni: Prof. Radu Vladimir – Consiliul Local Tecuci, Prof. Dr. Daniel Mazilu – Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Tecuci și domnul Manuel Păduraru – președintele Institutului Hispano-Român iar în ce-a de-a doua parte a evenimentului elevii Casei de Cultură Tecuci vor susține un recital poetic.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 15 ianuarie – 19 februarie 2023, de miercuri până duminică în intervalul orar 09:00 – 17:00, cu accesul gratuit.

Citeşte mai departe ...

Oțelul pregătește asaltul final pentru promovare

  • Publicat în Sport

Managerul tehnic Dorinel Munteanu a sunat adunarea şi roş-alb-albaştrii au efectuat luni după prânz prima şedinţă de pregătire din acest an. Au fost prezenţi 29 de jucători, printre care trei noutăţi: Octavian Ursu (28 ani, mijlocaş stânga), Antonio Cruceru (26 ani, mijlocaş central), transferuri parafate în ultime zile din 2022 şi Cristian Constantin (18 ani, mijlocaş dreapta), jucător aflat în probe. Totodată, în cursul zilei de luni, era aşteptat croatul Diego Zivulic (30 ani, mijlocaş defensiv/fundaş central), care a evoluat la Tabor Sezana, din prima ligă din Slovenia. Lotul prezent la prima şedinţă de pregătire: Portari: Dur-Bozoancă, R. Pop, Paharnicu; Fundaşi: Rus, Farcaş, Sîrghi, Ghiocel, Nedelea, Panait, Azinovic, Ilieş; Mijlocaşi: Bordun, Cisotti, Jardan, Kip, D. Cireş, Maxim, Markovic, Mitoi, Nica, Gorovei, Neagu, Adăscăliţei, O. Ursu, Cruceru, C. Constantin; Atacanţi: Cîrjan, Berisha, Râpan. A absentat motivat: Yabre, care va reveni la Galaţi în cursul serii. Oţelarii vor rămâne câteva zile în localitate unde vor efectua şi vizita medicală după care vor pleca în două cantonamente: Vatra Dornei, unde accentul se va pune pe latura fizică a pregătirii respectiv Antalya, unde vor fi programate şi o serie de amicale.

Citeşte mai departe ...

Patru „tigrii” de la United la Naționala României

  • Publicat în Sport

Campionii României la futsal au încheiat luni binemeritata vacanţă de iarnă după un an 2022 în care au obţinut cele mai bune rezultate din istoria clubului. „Tigrii” lui Florin Ignat, antrenor-jucător al formaţiei gălăţene, au revenit la pregătirile pentru partea secundă a sezonului 2022-2023, primul antrenament din 2023 fiind programat , la Sala Polivalentă Dunărea. Lotul United nu va fi complet în această săptămână, patru jucători, Toniţă, Araujo, Dudău şi Andrei Crăciun, fiind convocaţi la prima reprezentativă a României. Naţionala tricoloră va participa în perioada 11-15 ianuarie în Croaţia, la Poreč, la turneul de pregătire „Futsal Week January Cup” unde va întâlni: Estonia -11 ianuarie, Ungaria -13 ianuarie, Groenlanda -14 ianuarie şi Bosnia&Herţegovina. Cei doi stranieri ai grupării dunărene, Cristian Cardenas şi Leonardo Dos Santos “Pelé”, sunt aşteptaţi să ajungă la Galaţi în perioada următoare. CS United Galaţi va susţine primul meci oficial din acest an în weekendul 21-22 ianuarie, în deplasare cu Autobergamo Deva, în runda a XIV-a a campionatului Ligii 1 de futsal.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri