Menu
RSS
Platformă digitală interactivă pentru persoane cu deficiențe de auz 

Platformă digitală interactivă pent…

#Pesemne.ro, prima platfo...

Jumătate dintre noi nu facem sport și nu ne antrenăm corpul în activități fizice regulate

Jumătate dintre noi nu facem sport …

Conform ultimului sondaj ...

Au început cursurile de blogger, vlogger, influencer la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați

Au început cursurile de blogger, vl…

Gabriel Coveșeanu (Cove)&...

Consiliul Județean Galați construiește două clădiri noi la Spitalul de Urgență

Consiliul Județean Galați construie…

Lucrări în ritm accel...

La Galaţi, un Concert în doi

La Galaţi, un Concert în doi

Duminica, 9 octombrie, or...

Gălăţeanca Daria Irina Gherasim a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului european

Gălăţeanca Daria Irina Gherasim a u…

La Ibiza s-a desfăşurat C...

Sesiune de informare la Galați, vizând proiectele finanțate prin Programul pentru Regiunea Dunării

Sesiune de informare la Galați, viz…

Ministerul Dezvoltării, L...

Academicienii români solicită creșterea numărului de ore de istorie în programul școlar

Academicienii români solicită creșt…

Academia Română, sub semn...

Evenimente științifice importante, de Neurochirurgie și Neuroștiințe, se organizează la finalul acestei luni

Evenimente științifice importante, …

Comitetului Științific &a...

Sunetul Muzicii la Teatrul "Nae Leonard"

Sunetul Muzicii la Teatrul "Na…

Cine nu îşi mai aduce ami...

Prev Next

Luni, 12 Septembrie 2022 - Regional Press

Firmele din industria navală, afectate grav de „ordonanța energiei”

Conducerea Asociației Naționale a Constructorilor de Nave (ANCONAV) a trimis, sub semnătura directorului general Gelu Stan, o scrisoare deschisă premierului și miniștrilor Energiei și Economiei, în care atrage atenția asupra efectelor grave pe care prevederile Ordonanței de Urgență 119 din 2022 le pot avea asupra constructorilor de nave și firmelor din industria orizontală.

„În urma unei analize economice realizate de ANCONAV, dorim să atragem atenția asupra pericolelor la care este expusă această ramură a industriei cu tradiție de peste 100 de ani în România ca urmare a deciziilor guvernamentale recente din domeniul energiei. Va informăm, de asemenea, că membrii ANCONAV (respectiv 8 șantiere navale și alte 42 de firme din industria orizontală) realizează cca.2.9% din PIB-ul României”, se arată în document.

Asociația acuză faptul că, „în urma modificării art. 1, alin. (1) din OUG nr. 27/2022 prin OUG nr. 119/2022, agenții economici mari au fost eliminați din categoria clienților finali ce pot beneficia de plata unui preț final plafonat de către furnizorul de energie electrică. Ca urmare, agenții economici vor fi nevoiți să suporte prețul total al energiei electrice facturat de furnizor, fără a putea beneficia de măsurile active de protecție promise de Guvernul României”.

Concret, efectele negative pentru sectorul construcțiilor navale în urma aplicării OUG 119/2022 sunt următoarele:

1. Reducerea cu cca. 25% a gradului de competitivitate al produselor românești destinate în exclusivitate exportului, deoarece ponderea energiei electrice în fabricarea acestor produse este între 14-18%, în funcție de complexitatea lor.

2. Reducerea drastică cu cel puțin 9.500 de locuri de muncă și apariția riscului de faliment la unele șantiere navale și agenți economici din industria orizontală.

3. Scăderea fluxurilor de numerar în valută produsă din activitatea de export la extern al navelor construite în România, cu cu efecte asupra: blocării investițiilor în derulare, a plății furnizorilor și onorării contractelor la extern existente.

În consecință, ANCONAV solicită, în finalul scrisorii deschise, includerea agenților economici din industria națională pe lista celor care beneficiază de tariful maxim de 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru energia electrică.

Citeşte mai departe ...

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, gazda Conferinței „Orizont Europa-Oportunități de finanțare pentru cercetătorii și întreprinderile românești”

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați alături de Comisia Europeană și Parlamentul European organizează în data de 19 septembrie 2022, Conferința „ORIZONT EUROPA – Oportunități de finanțare pentru cercetătorii și întreprinderile românești”.

Orizont Europa este principalul program de finanțare al UE pentru cercetare și inovare, este unul dintre cele mai mari programe de cercetare și inovare din lume, cu un buget de 95,5 miliarde de euro. Facilitează colaborarea și consolidează impactul cercetării și inovării asupra dezvoltării, sprijinirii și implementării politicilor UE, ținând cont totodată de provocările globale.

„Ca instituție gazdă, suntem onorați de prezența Comisarului European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel precum și a Raportorului „Horizon Europe”, europarlamentarul Dan Nica, alături de reprezentanți ai DG Research, UEFSCDI, Ministerului Educației, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerului Economiei, a universităților și institutelor de cercetare din Romania, precum și antreprenorilor naționali și regionali”, a declarat Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. dr. ing. Puiu-Lucian Georgescu.

„Scopul evenimentului este de a crește gradul de conștientizare cu privire la oportunitățile pe care România le are de a beneficia de programul Orizont Europa, cum să folosească mai bine instrumentele de extindere disponibile, cum să participe la EIC și cum să crească participarea la partea de granturi. Totodată, agenții economici regionali, cercetătorii și directorii de insituții de cercetare vor interacționa cu specialiștii DG Research, UEFSCDI și cei guvernamentali pentru a stabili modalități eficiente de accesare a fondurilor europene și a granturilor în cadrul proiectelor de cercetare”, a declarat purtătorul de cuvânt și Prorector al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Dr. Alexandru Nechifor.

Conferința va avea loc la Teatrul Dramatic „Fani Tradini” din Galați, strada Domnească nr. 59, începând cu ora 13:00. Vizita comisarului european va continua la sediul administrativ al Universității, unde vor avea loc mai multe întâlniri de lucru și declarații de presă.

Citeşte mai departe ...

Șase creșe noi pentru copiii din orașul Galați 

 
Copiii trebuie susținuți de la primii pași în viață. Galațiul va avea șase creșe moderne în diferite cartiere ale orașului și au fost făcut deja demersurile pentru construirea lor, a anunțat Ionuț Pucheanu, primarul orașului Galați. 
 
Două dintre acestea (str. Brăilei nr. 184 – zona Dunărea și str. Feroviarilor – Micro 13) au primit deja finanțare prin PNRR, iar pentru alte două (Bariera Traian și zona Gării CFR) au fost depuse cereri de finanțare.
 
„Mai mult, o altă creșă va fi la fostul centru de transfuzii din Țiglina 1. Între timp, pe strada Cuza o clădire veche de 100 de ani va deveni o creșă modernă, iar pentru aceasta am obținut fonduri europene. Mai mult, am modernizat cele două creșe existente”, a transmis primarul Pucheanu. 
Citeşte mai departe ...

Consiliul Județean Galați investește în sănătatea copiilor: Secție nouă de Pediatrie la Spitalul Tg. Bujor

Secţia de Pediatrie a Spitalului Tg. Bujor, din Galaţi, va avea saloane pentru copii şi pentru părinţi, spaţii de joacă şi o sală pentru activităţi şcolare. De asemenea, vor fi amenajate săli de consultaţii şi tratamente, cabinete medicale şi spaţii pentru hrănirea sugarilor.

„Aproximativ 60.000 de oameni din centrul județului Galați au nevoie de Spitalul din Târgu Bujor. De aceea, de câțiva ani, investim în modernizarea spitalului, construim clădiri noi și achiziționăm aparatură medicală”, a declarat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

În acest moment, la Târgu Bujor, Consiliul Județean Galați construiește de la zero, cu ajutorul fondurilor europene, o clădire nouă pentru tratarea copiilor.

„Noua secție de Pediatrie va fi mult mai mare față de ceea ce există în prezent (de la aproximativ 45 de mp la peste 450 de mp), va avea saloane moderne, inclusiv cu paturi pentru părinți, spații de joacă sau pentru activități școlare, rezerve mamă—copil, săli de tratament și cabinete medicale.Deja fundația noii clădiri a fost finalizată, iar constructorul lucrează în continuare la structura de rezistență”, a anunțat Costel Fotea.

Investiția este de aproximativ un milion de euro, incluzând aici și dotarea cu echipamentele și mobilierul necesar.

Citeşte mai departe ...

Societatea Gospodărire Urbană informează cetățenii că Plaja Dunărea s-a închis!

  • Publicat în Social

”Am încheiat o altă vară spectaculoasă!

Sperăm să vă amintiți cu drag de zilele însorite și vesele petrecute în Aqua Park!” au spus cei de la SGU Galați, la informarea statistică despre volumul persoanelor care au beneficiat de serviciile din locația estivală.

Astfel, în acest sezon au intrat la Plaja Dunărea 64.980 persoane, din care:

- 39.889 adulți;                          

- 10.765 - copii între 7-14 ani; 

- 3.998 -  intrări adulți după ora 17:00;

- 1.072 - intrări copii după ora 17:00;

- 7.848 - copii între 0-7 ani (intrarea gratuită);

- 1 308 persoane cu dizabilități (intrarea gratuită).             

Citeşte mai departe ...

Concurs de mobilităţi internaţionale pentru studenți

Până pe 15 septembrie se mai pot face înscrieri la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, în pentru participarea la proiectul Internaţionalizare academică și socială a studenţilor – IDEI (UGAL)22, cod CNFIS-FDI-2022-0369.

Este vorba despre un concurs de mobilităţi internaţionale, pentru care sunt eligibili studenţii de licenţă, masterat și doctorat înmatriculaţi la orice program sau domeniu de studii la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi și care au absolvit sau urmează un curs de formare profesională de limba engleză în cadrul proiectului.

Mobilităţile se vor desfășura în luna octombrie a acestui an, la Universitatea pentru Știinţele Vieţii din Varșovia, Polonia, cu care a fost încheiat un acord de colaborare internaţională în acest sens.

Studenţii interesaţi de participarea la acest concurs pot trimite documentele cerute de Regulament la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Informaţii suplimentare despre acest concurs pot fi solicitate la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citeşte mai departe ...

Festivalul Danube Rock Sounds, la Plaja Dunărea

Primăria municipiului Galați informează că, în perioada 16-18 septembrie 2022, la Plaja Dunărea, va avea loc festivalul Danube Rock Sounds, ajuns la cea de-a opta ediție, iar elevii cu medii generale de 10.00 încheiate în anul școlar anterior vor avea acces gratuit.

Astfel, iubitorii de rock vor putea asculta live trupe îndrăgite precum Alternosfera, The Mono Jacks, Vița de Vie, Trooper, Robin and the Backstabbers, Omul cu Șobolani, Bogdan Simion și Lăutarii de Mătase, Domino, Implant pentru Refuz, Mihail, The Schnitzels, Dimitri’s Bats, Pinholes, Dl. Goe, Hvnds, Melting Dice.

Concertele vor începe zilnic de la ora 18:30, iar accesul publicului se va face începând cu ora 17:30.

Abonamentele și biletele pentru festival se pot achiziționa online de pe iabilet.ro sau din rețeaua de distribuție IaBilet (magazinele Flanco, librăria Bookcity Galați, automatele SelfPay). Până pe 16 septembrie, abonamentele costă 230 de lei, iar biletele de zi 99 de lei. Elevii cu medii generale de 10.00 (clasele V-XII) încheiate în anul școlar anterior vor avea acces gratuit, în baza invitațiilor pe care le pot ridica de la secretariatele unităților de învățământ. 

Elevii și studenții își pot cumpăra abonamente cu reducere, valabile exclusiv cu un act doveditor la intrarea în festival la prețul de 190 de lei. Mai multe tipuri de pachete sunt disponibile pe https://www.iabilet.ro/bilete-danube-rock-sounds-2022-77643/.

Mai multe detalii și informații la zi veți găsi vizitând pagina oficială de Facebook:
https://www.facebook.com/RocklaDunare/.

Citeşte mai departe ...

Brazilianul Araujo va debuta la Naţionala României

  • Publicat în Sport

Campioana României, United Galaţi a debutat duminică în sezonul 2022-2023 din Liga 1 la futsal. După ce meciul din prima etapă de pe teren propriu cu CFR Timişoara a fost amânat din cauza prticipării Naţionalei de tineret a României la turneul final al Campionatului European din Spania, tigrii lui Florin Ignat s-au deplasat la Deva pentru duelul cu nou promovata West, o formaţie cu foarte mulţi jucători importanţi şi cu foarte multă experienţă din futsalul românesc gen: Bogdan Covaci, Al Ioani, Mimi Stoica. În condiţiile date a rezultat un meci aprig disputat, tensionat pe alocuri în care United a făcut legea pe teren şi a reuşit să obţină o victorie fără dubii. Rezultat final: West Deva -United Galaţi 1-6 (0-2). Au marcat: Mimi Stoica respectiv Crişan 2 goluri, Toto Cireş, Araujo, Pele şi Toniţă, care a închis tabela cu un gol din poartă în poartă. Lotul echipei gălăţene: Toniţă -Crişan, Ignat, Araujo, Pele, Burdujel, Crăciun, O.Cireş, Boşneagă, Arhire, Oană, Cârdei. Campionatul se va întrerupe din nou, următorul joc urmând să se dispute în jurul datei de 24 septembrie cu CFF Clujana Cluj. Naţionala de seniori a României, care se pregăteşte pentru calificările la Cupa Mondială 2024, va efectua în perioada 12-20 septembrie un stagiu de pregătire centralizată la Bucureşti care se va încheia cu două teste amicale la Chişinău cu: Ucraina -19 septembrie şi Moldova -20 septembrie. Selecţionerul Endre Kacso a convocat pentru această acţiune patru „tigri” campioni: golgeterul Ligii 1, Araujo, în premieră după ce a obţinut recent cetăţenia română, Toniţă, Crăciun, O.Cireş.

Citeşte mai departe ...

Cu Taxi la Gossip Cafe

Trupa Taxi revine la Galaţi, sâmbătă, pe 17 septembrie, pentru a sărbători 10 ani de Gossip Cafe. Trupa aduce hituri care au bucurat generaţii, dar şi cu piese noi, toate asezonate cu o doză de umor în stilul bine-cunoscut al lui Dan Teodorescu. Una dintre cele mai iubite trupe pop rock din România, Taxi s-a reinventat permanent, oferind nu simple concerte, ci adevarate spectacole. Prin cântecele pe care le creează, Dan Teodorescu îşi exprimă crezurile, emoţiile şi varietatea preocupărilor: de la mesaje sociale („Criogenia salvează România”, „Aici sunt banii dumneavoastră”, „Oamenii politici”, „Ca ei”), până la balade cântate de generaţii întregi („Jumătatea mea”, „Mi-e dor şi doare”, „Stelele care cad”, „Cele două cuvinte” „Supradoza de dor”, „Inima mea de 16 ani”), trecând prin zona inerentelor probleme de cuplu („Karma, zenu’ şi feng shuiu’”, „O să-mi las burtă pentru tine”, „Non-stop”). Fie că e vorba despre viaţa socială şi politică, fie că e vorba despre dragoste, abordarea Taxi este întotdeauna originală, umorul şi ironia devenind marca trupei. Un spectacol nerecomandat minorilor sub 16 ani. Acces: ora 20, concert: ora 21. Rezervări şi detalii: 0755 532 908. Biletele se găsesc în format electronic pe www.iabilet.ro şi în magazinele Flanco, Muzica, IQ BOX şi pe terminalele Selfpay. Online, puteţi plăti cu cardul, Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo şi Edenred, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde în ţară.

Citeşte mai departe ...

Ziua Inginerului Român, sărbătorită la Facultatea de Inginerie din Galați

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi împreună cu Asociaţia Generală a Inginerilor din România (AGIR) – Filiala Galaţi şi Academia de Ştiinţe Tehnice din România (ASTR) celebrează miercuri, 14 septembrie 2022, începând cu ora 10.00, la Facultatea de Inginerie, corp D, sala D12, Ziua Inginerului Român.

Cu această ocazie, vor fi prezenţi reprezentanţi ai mediului academic (Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi), reprezentanţi ai industriei din judeţele Galaţi şi Brăila (APDM SA, Criomec SA, Liberty, Grande Gloria SA, Aldahra, Damen, Astaldi spa şi IHI Infrastructure Systems Co. Ltd), şi reprezentanţi ai asociaţiilor ANCONAV şi AGIR.

În cadrul întâlnirii, invitaţii noştri vor face cunoscute detalii semnificative legate de realizări actuale din mai multe domenii ale ingineriei, între care se numără îngheţata premiată la concursul Ecotrophelia Europe (Woopi Ice), catamaranul  pentru ecologizarea apelor maritime şi dunărene, filtrele de putere pentru îmbunătăţirea calităţii la furnizarea energiei electrice, podul peste Dunăre dintre Galaţi şi Brăila, agricultura de precizie, oţelul verde şi altele.

Anca Nicolau, profesor la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi preşedinta Asociaţiei Generale a Inginerilor din România (AGIR) – Filiala Galaţi consideră că „această întâlnire va evidenţia importanţa profesiei de inginer atât pentru economie, cât şi pentru viaţa de zi cu zi, va satisface curiozitatea celor care vor să înţeleagă cum răspund specialiştii provocărilor zilelor noaste şi, nu în ultimul rând, va trezi interesul tinerilor de a îmbrăţişa o profesie care presupune deopotrivă inventivitate şi rigoare”.

„În perioada interbelică, Inginerul era privit ca un Deux ex Machina iar Tudor Arghezi considera Ingineria ca fiind Arta miracolelor materializate, pe când astăzi, deşi este o meserie foarte căutată, este pare-se vremelnic ocolită de atenţia tinerilor absolvenţi de liceu. Celebrarea Zilei Inginerului Român la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, își propune să aducă faţă în faţă firme importante din zona de S-E a României, care vor promova realizări inginereşti deosebite, studenţi, profesori şi cercetători, care vor prezenta rezultate ale cercetărilor realizate, pentru a se putea face conexiunea dintre studiile universitare şi lumea reală” a declarat prof. dr. ing. Cătălin Fetecău, membru corespondent ASTR.

Evenimentul este deschis publicului larg, în limita locurilor disponibile, şi va fi transmis live pe Facebook-ul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri