Menu
RSS
„Obezitatea – problemă de sănătate publică: informare, conştientizare, educaţie medicală”

„Obezitatea – problemă de sănătate …

Astăzi, 4 martie, marcăm ...

Sfinţirea bisericii ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Crăieşti, judeţul Galaţi

Sfinţirea bisericii ”Sfinţii Arhang…

În Duminica a 34-a după R...

Trotuar asfaltat cu tot cu copaci, la Galați

Trotuar asfaltat cu tot cu copaci, …

O echipă a Serviciului Pu...

Drum nou între Buciumeni și Țepu. Costel Fotea: Ieri cu piatră, astăzi cu asfalt

Drum nou între Buciumeni și Țepu. C…

O nouă investiție pe drum...

Accident la intersecția dintre străzile Traian și Rizer: două persoane rănite

Accident la intersecția dintre stră…

Accident la intersecția d...

Paul Găvănescu este dublu campion naţional indoor

Paul Găvănescu este dublu campion n…

În weekend la Bucureşti, ...

O Cerere în căsătorie la Galaţi

O Cerere în căsătorie la Galaţi

Vineri, 8 martie, ora 19:...

Ciolacu, la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni: Europa are nevoie de mai multe politici sociale

Ciolacu, la Congresul Partidului So…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Prev Next

Vineri, 09 Decembrie 2022 - Regional Press

În weekend, teatru cât cuprinde

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” invită publicul la spectacolele programate la sfârșitul acestei săptămâni.

Vineri, 9 decembrie 2022, la ora 19:00, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” prezintă FAT PIG de Neil LaBute, regia: Laura Moldovan, scenografia: Ioan Bocoș, coregrafia: Elena Anghel. Spectacolul a avut premiera în decembrie 2016 și a obținut premii pentru interpretare și scenografie la ediția din 2017 a Festivalului Internațional al Teatrelor de Studio de la Pitești.

Numit de cronicari „un love story al secolului al XXI-lea”, spectacolul durează 90 de minute și nu este recomandat minorilor cu vârsta sub 14 ani.

Sâmbătă, 10 decembrie 2022, la ora 19:00, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” prezintă spectacolul O NOAPTE FURTUNOASĂ, spectacolul de licență al Promoției 2022 a Facultății de Arte din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați, Clasa conf.univ.dr. Radu Horghidan. O comedie jucată de „o generație plină de energie, plină de viață, plină de umor”, așa cum îi descrie îndrumătorul lor. Studenții actori le împrumută personajelor din tinerețea, entuziasmul și prospețimea lor în această comedie despre dragoste oarbă, gelozie maladivă și principii șubrede.

Duminică, 11 decembrie, ora 19.00, Teatrul „VICTOR I. POPA” Bârlad prezintă, pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, spectacolul „ A DOUĂSPREZECEA NOAPTE” de W. Shakespeare. Genul spectacolului: Comedie romantică.

Citeşte mai departe ...

Locul 11 în Metarankingul universitar pe anul 2022 pentru UDJ Galați

„Creșterea preocupării pentru cercetare la UDJG se reflectă în punctajul obținut în ultimii ani, de la 1 în 2019, la 3 în 2021, până la 4 în 2022, adică s-a înregistrat un progres de 400% în ultimii ani, ceea ce ne bucură”, a explicat prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

La final de an, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați ocupă locul 11 în Metarankingul universitar.

Metarankingul universitar 2022 este realizat de un grup de experți din mai multe centre de învățământ superior, pe baza principalelor clasamente internaționale, și publicat, în noua ediție, de Centrul Qualitas al UBB. UDJG împarte locul 11 în acest clasament, cu Universitatea din Craiova și cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, având acelați punctaj obținut în funcție de prezența în ranking-urile internaționale.

„Scopul Metarankingului universitar este să identifice care dintre aceste instituții de învățământ superior au o minimă vizibilitate internațională în rankingurile majore ale universităților (sunt prezente în cel puțin un ranking inclus în analiză) și care este impactul lor relativ în aria academică internațională (prin punctajul obținut în metaranking)”, precizează autorii clasamentului.

În România, există aproape 100 de universități, din care puțin peste jumătate sunt publice.

Citeşte mai departe ...

Cresc salariile la combinatul siderurgic Liberty Galați

Conducerea și sindicatele de la LIBERTY Galați s-au înțeles asupra prevederilor contractului colectiv de muncă din 2023. Angajații vor primi o creștere salarială de aproape 10% și vor păstra bonusurile și beneficiile în vigoare.

Comisia de negociere din partea administrației LIBERTY Galați și sindicatul reprezentativ „Siderurgistul AMG” au agreat Contractul Colectiv de Muncă (CCM) actualizat pentru anul 2023. Contractul colectiv de muncă stipulează creșterea cu 9,8% în medie a venitului brut al salariaților companiei LIBERTY Galați. De asemenea, compania va acorda un bonus de 500 de lei (brut) fiecărui angajat. Totodată, toate celelalte bonusuri și beneficii acordate la nivelul companiei rămân valabile anul viitor.

„Contractul Colectiv de Muncă actualizat vizează creșterea cu 9,8% în medie a venitului brut al tuturor salariaților companiei LIBERTY Galați. În pofida performanței financiare a companiei, salariile de bază brute ale tuturor angajaților se vor majora cu 400 RON, începând cu 1 ianuarie 2023. Toate celelalte bonusuri și beneficii stipulate în contractul existent rămân valabile. Luând în considerare creșterea costului vieții și a inflației, compania va acorda fiecărui angajat un bonus de 500 de lei (brut) în luna decembrie 2022”, a precizat LIBERTY Galați.

“Sunt bucuros că am ajuns la un acord în ceea ce privește actualul contract colectiv de muncă și aș dori să mulțumesc sindicatului reprezentativ “Siderurgistul AMG” și tuturor celor implicați în negocieri pentru eforturile depuse și pentru dialogul eficient în cadrul procesului de negociere. Acum vom continua eforturile de a pregăti compania pentru a obține un avantaj competitiv odată cu revenirea cererii clienților și pentru a implementa planurile noastre ambițioase de decarbonizare a platformei industriale.”, a declarta Sandip Biswas, Interim CEO la LIBERTY Primary Steel and Mining.

Liberty este cel mai mare producător de oțel integrat din România, cu o forță de muncă de circa 7000 de oameni și o capacitate de producție de aproximativ 3 milioane de tone de oțel pe an, pentru clienți din domeniul construcțiilor, naval, petrolier și gaze, precum și cel al producției de energie regenerabilă.

Citeşte mai departe ...

Olimpica Teodora Ababei convocată la Naţionala de tineret a României

  • Publicat în Sport

Naţionala de tineret a României se va reuni în perioada 12-18 decembrie pentru un stagiu de pregătire centralizată la Baia Mare. Printre jucătoarele convocate la această acţiune se află şi Teodora Ababei, care are dublă legitimare ACS Lucian Bute Galaţi -HC Dunărea Brăila. Teo evoluează pentru echipa de junioare a clubului gălăţean, ACS Lucian Bute, antrenor Cristi Preda, care este liderul seriei B a campionatului naţional la finalul turului dar şi pentru satelitul HC Dunărea în Divizia A. „Convocarea la lotul naţional de tineret m-a bucurat foarte mult deoarece este un pas important pentru mine, care sunt sigură că mă va ajuta mult în atingerea obiectivelor. Plec la Baia Mare cu multă încredere, motivaţie şi gata să dau tot ce e mai bun din mine”, ne-a declarat foarte motivată dar şi emoţionată, Teodora Ababei. ACS Lucian Bute va fi reprezentată în aceeaşi perioadă la Rm. Vâlcea de Ioana Trifan şi Ioana Popoiu la Naţionala de cadete.

Citeşte mai departe ...

AJOFM Galați primește înscrieri pentru cursuri gratuite destinate șomerilor

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Galați informează că se mai fac înscrieri, pentru persoanele înregistrate în evidența instituției, la cursurile gratuite pentru operator PC și manichiură/pedichiură. Acesta din urmă este dedicat tinerilor NEETS între 16 și 29 de ani și este un curs cu subvenție de 1.800 de lei.

Din cursurile care vor demara la începutul anului viitor, șomerii pot opta pentru cele de patiser, maseur, lucrător în comerț și SSM.

Relații suplimentare pot fi obținute la sediul AJOFM Galați (cam 6) sau la numerele de telefon 0236 412 262, 0236 416 311 (tasta 3).

Citeşte mai departe ...

35 de școli s-au înscris la concursul de împodobit brazi din „Orășelul lui Moș Crăciun”

35 de școli s-au înscris la concursul de împodobit brazi care se va desfășura începând de astăzi în „Orășelul lui Moș Crăciun” din centrul municipiului Galați, brazii urmând să fie donați familiilor cu posibilități materiale limitate.  

Totodată, în centrul municipiului Galați, vineri (9 decembrie) și sâmbătă (10 decembrie), de la ora 19.00, vor avea loc spectacole susținute de TheoMusic Academy, iar duminică de la prânz Ansamblul Bujorul din Botoșani va prezenta tradiții specifice sărbătorilor.  

În cadrul concursului dedicat școlilor, brazii vor fi numerotați și vor fi împodobiți pe o tematică aleasă de fiecare unitate de învățământ. Decorațiunile vor fi aduse de fiecare școală participantă la concurs, fiind  acceptate numai acelea care nu necesită alimentare la o sursă de energie electrică.

Publicul prezent în cadrul evenimentului va desemna cel mai frumos brad împodobit care va fi premiat. Unitatea de învățământ câștigătoare va primi un videoproiector și un ecran pentru videoproiector ce vor rămâne în dotarea școlii.

Școlile au avut posibilitatea să se înscrie la concurs în perioada 30 noiembrie - 8 decembrie. În continuare, calendarul este următorul:  9 - 11 decembrie - desfășurare concurs; 12 - 19 decembrie - jurizarea concursului de către public; 20 - 21 decembrie - departajare - acordare premiu; 19 - 24 decembrie - donarea brazilor împodobiți unor cazuri speciale. 

Reamintim că „Orășelul lui Moș Crăciun” este deschis în centrul orașului, în zona Spicu, până pe 7 ianuarie 2023.

 

 

Citeşte mai departe ...

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Tudor Pamfile”, punte de legătură între generații

Consiliul Județean Galați și Centrul Cultural „Dunărea de Jos” invită toți gălățenii la Festivalul de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Tudor Pamfile”, în zilele de 17-18 decembrie, eveniment de tradiţii româneşti autentice, care își propune valorificarea datinilor şi obiceiurilor de Crăciun şi Anul Nou din localităţile cu potenţial folcloric din regiunile istorice ale țării, dar și din zona de sud a Moldovei.

Ajuns la cea de a XXXI-a ediție, festivalul reunește ansambluri folclorice din țară (Botoșani, Maramureș, Olt, Brașov, Bistrița, Suceava, Neamț, Gorj, Bacău, Vaslui), din județul Galați și din Republica Moldova și aduce în fața gălățenilor obiceiurile dragi specifice sărbătorilor de iarnă: Pluguşorul, jocul cu măşti, urşii şi capra, urăturile și colindele de altădată.

„Sunt mândru că la Galați, an de an, ducem mai departe tradițiile autentice ale bunicilor noștri și obiceiurile de iarnă nealterate de trecerea timpului, cu Plugușor, cu măști, cu urși și capre, cu urăturile și colindele de altădată, susținute de ansambluri folclorice de la noi și din Republica Moldova. Vom primi și anul acesta colindători minunați, care vor aduce bucuria Crăciunului și a Anului Nou cu urări, daruri, jocuri, cântece și bună dispoziție”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Partenerul Consiliului Judeţean Galaţi şi al Centrului Cultural „Dunărea de Jos” în organizarea Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Tudor Pamfile”  este, ca de fiecare dată, Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Evenimentul va debuta pe 17 decembrie, la ora 15:00, cu o paradă a portului popular tradițional, colinde și urătură, pe esplanada Sălii Sporturilor și apoi va continua cu un spectacol de tradiții și obiceiuri de iarnă, cu participarea Ansamblului Folcloric „Doina Covurluiului” și a Corului „Camerata Juventus”, prezent cu un concert de colinde.

Invitatul special al evenimentului este cunoscutul interpret de muzică populară Gheorghe Turda.

Totodată, duminică, 18 decembrie, de la ora 12:00, festivalul va continua pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale, unde va avea loc colindarea ierarhului locului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Casian.

Intrarea la spectacol este liberă, se face pe bază de invitații, care pot fi ridicate de la sediul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”  din strada Domnească nr. 61.

Citeşte mai departe ...

Două cadre didactice de la UDJG, premiate la „Gala Scriitorilor”

Consiliul Județean Galați a organizat „Gala Scriitorilor”, proiect în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud-Est și Centrul Cultural „Dunărea de Jos".

Juriul, format din scriitori ai Filialei Sud Est, a acordat 10 premii și distincții culturale scriitorilor din zona de sud-est a României, premii pentru Poezie, Proză, Traduceri, Cronică Literară, Eveniment Cultural, premiul Scriitorul Anului și premiul Opera Omnia.

Premiile pentru traducere au fost acordate scriitoarelor Carmen Andrei și Oana Celia Gheorghiu, cadre universitare ale Universității „Dunărea de Jos" din Galați, specializate în literatură franceză și, respectiv, engleză și traductologie.

Proiectul „Gala Scriitorilor", desfășurat pentru prima dată la Galați, recompensează operele scriitorilor și își propune să reconfigureze locul și rolul literaturii române contemporane, readucând-o în atenția publicului.

Citeşte mai departe ...

Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că votul dat de Austria împotriva intrării României în spațiul Schengen reprezintă „un cadou gratuit pentru Vladimir Putin”.

„O majoritate covârșitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus astăzi că România merită în Schengen! O majoritate covârșitoare a statelor UE a recunoscut eforturile incredibile ale României pentru îndeplinirea acestui obiectiv! Tuturor acestor prieteni adevărați ai țării noastre le mulțumesc! Din păcate, în afara votului de conjunctură al Olandei – care a precizat că nu este contra României, guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană. Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb - intereselor Rusiei. Este clar că Austria s-a decuplat de Europa”, a scris Ciolacu, pe Facebook. 
 
Liderul PSD susține că vor exista cu siguranță „consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european”. 
 
„România nu are nevoie de îngăduința Austriei! Noi vrem doar să fim tratați corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european! Și vreau să mulțumesc în mod special familiei politice social-democrate europene care a înțeles eforturile României și ne-a susținut permanent. Ajutorul premierilor din cele mai importante state, ajutorul comisarilor europeni și al colegilor noștri de stânga din Europa până în ultima clipă a fost decisiv pentru ca România să se bucure de o asemenea susținere la nivel european. În același timp, dreapta europeană trebuie să își asume această situație, care creează o problemă uriașă Uniunii Europene însăși.
 
Gestul cancelarului de dreapta austriac este și eșecul dreptei europene, care nu a fost în stare să gestioneze această situație.
Toată Europa ne dă dreptate, știm că - de această dată - dreptatea este de partea României. Și trebuie să mergem până la capăt! România trebuie să meargă mai departe, să se ducă în Consiliul European de săptămâna viitoare. Nu renunțăm, nu ne dăm bătuți! Partidul Social Democrat va continua să depună toate eforturile pentru ca România să fie admisă în Schengen, așa cum am făcut-o și când a fost vorba de aderarea la NATO și Uniunea Europeană sau de ridicarea MCV.”, a transmis Ciolacu. 
Citeşte mai departe ...

Oţelul părăseşte Cupa

  • Publicat în Sport

Cupa României Betano a programat la mijlocul săptămânii ultimele partide din faza grupelor. SC Oţelul a întâlnit pe teren Gloria Buzău. Managerul tehnic Dorinel Munteanu a decis să înceapă cu o formulă inedită cu câţiva jucători care au fost folosiţi mai puţin în campionatul Ligii a 2-a. De partea cealaltă, Adrian Mihalcea a ales formula standard. Buzoienii au avut iniţiativa în prima repriză şi au deschis scorul în min.29 la o gafă a lui Markovic. Oţelarii au evoluat mai bine în partea a doua când au irosit câteva ocazii de gol prin Cisotti, Neagu, Adăscăliţei, Gorovei sau Berisha dar cei care au punctat încă odată pe tabelă au fost oaspeţii. Rezultat final: SC Oţelul -Gloria Buzău 0-2 (0-1). Managerul tehnic Dorinel Munteanu a aliniat formula: R.Pop -Rus, Ghiocel, Azinovic, D.Panait -Markovic (min.33 I.Neagu), Cisotti (min.71 Adăscăliţei), Gorovei -Jardan (min.74 Berisha), Bokhashvili (min.33 D.Cireş), Mitoi (min.46 Maxim). Oţelul părăseşte Cupa României dar în ciuda ultimului rezultat negativ putem concluziona că a avut un an bun cu rezultate notabile după promovarea în eşalonul secund, terminând pe locul 3, cu şanse mari de calificare în play-off.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri