Menu
RSS
Oţelul a pierdut la Arad după 51 de zile

Oţelul a pierdut la Arad după 51 de…

Înfrângere prea severă pe...

Starea culturilor de cereale păioase din județul Galați înființate în toamna lui 2023

Starea culturilor de cereale păioas…

Oficiul Fitosanitar Galaț...

Olimpiada Națională Aria Curriculara Tehnologii - Domeniul Agricultură

Olimpiada Națională Aria Curricular…

În perioada 26-30 aprilie...

Tehnologie ultraperformantă pentru salvarea vieții. Costel Fotea: Soft pe bază de inteligență artificială pentru tratarea cancerului

Tehnologie ultraperformantă pentru …

Soft pe bază de inteligen...

Ministerul Muncii: Pensiile aferente lunii mai se plătesc înaintea sărbătorilor pascale

Ministerul Muncii: Pensiile aferent…

La solicitarea premierulu...

Baschetbaliştii lui Florin Nini au legat patru victorii

Baschetbaliştii lui Florin Nini au …

Mai bine mai târziu decât...

Pelerinajul de Florii în Arhiepiscopia „Dunării de Jos”. Programul complet

Pelerinajul de Florii în Arhiepisco…

  Sâmbătă, 27 apr...

Peste 1.600 de locuri scoase la concurs în școlile de Poliție

Peste 1.600 de locuri scoase la con…

În perioada aprilie-iulie...

Ciolacu, despre coaliția PSD-PNL: Suntem mai puternici decât niciodată în momentul ăsta!

Ciolacu, despre coaliția PSD-PNL: S…

Preşedintele PSD, Marcel ...

Un pas către un viitor „verde”. Clădirea Complexului Muzeal de Științele Naturii, modernizată cu fonduri UE

Un pas către un viitor „verde”. Clă…

Consiliul Județean Galați...

Prev Next

Marți, 08 Noiembrie 2022 - Regional Press

Campanie de colectare ECOTIC. Unde pot preda gălățenii deșeurile electrice și electronice

  • Publicat în Social

Până pe 25 noiembrie, în cadrul campaniei „Orașe curate” derulate de ECOTIC, gălățenii sunt invitați să predea pentru colectare și reciclare aparatura electrică și electronică veche.

ECOTIC încurajează cetățenii să predea corect spre reciclare deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), urmând ca, pentru predarea unei cantități de minimum 15 kg deșeuri, să primească un premiu instant.

Centrele municipale de colectare din Galați sunt:

- Punct Verde – Drumul Viilor, nr. 1, de luni până sâmbătă, între orele 8:00 –16:00, iar duminică – 8:00–12:00;

- Strada Nufărului, nr. 24 -26, de luni până vineri, între orele 7:00 –14:00 ;

- Stația de sortare Barboși, în zilele de luni până vineri, între orele 6:00 –14:00.

În plus, deșeurile voluminoase, de cel puțin 50 de kilograme (de exemplu, mașină de spălat, frigider etc.), comanda de preluare fiind făcută telefonic, la numărul 0236 312 282.

Citeşte mai departe ...

Modificări în transportul public pentru meciul de fotbal din Cupa României între Oțelul Galați și FCSB

Primăria municipiului Galați anunță că programul de transport public va fi modificat având în vedere numărul mare de persoane care se anunță la meciul de fotbal din Cupa României între Oțelul Galați și FCSB.

Astfel, joi, 10 noiembrie 2022, începând cu ora 21.00, se fac următoarele modificări:

Traseul 28 (Micro 19 – Bariera Traian) – se suplimentează cu 4 semicurse, cu plecări din stațiile Bingo Europa și Stadionul Oțelul, la orele 23.05 și 23.15, câte două semicurse pentru fiecare sens de deplasare;

Traseele 7 (Micro 19 – Piața Centrală), 39 (Micro 19 – Micro 40) și 11 (Micro 13B – Piața Centrală) – plecările de la ultima cursă de la ambele capete vor fi decalate cu 10-15 minute astfel încât în jurul orei 23.05 mijloacele de transport vor deservi stațiile din imediata apropiere a stadionului. De asemenea, se suplimentează cu câte 2 semicurse fiecare dintre aceste trasee, cu plecare la ora 23.15, câte o semicursă pentru fiecare sens de circulație;

Traseul 20 (Complex Siret – Gara CFR) – se decalează ultima oră de plecare de la Complex Siret de la 22.48 la 23.00. Se suplimentează cu o semicursă cu plecare de la ora 23.15 de la Casa Roșie, pe sensul de deplasare spre Gara CFR.

2. Pentru montarea în condiții de siguranță a instalațiilor de iluminat festiv pe străzile Oțelarilor, Brăilei și Domnească, în perioada 8-11 noiembrie 2022, începând cu ora 20.00, troleibuzele care asigură traseul 102 (Micro 19 – Bariera Traian) vor fi înlocuite cu autobuze, respectându-se graficele actuale aprobate prin contractul de delegare.

 

Citeşte mai departe ...

Marcel Ciolacu, despre aderarea la Schengen: Cetățenii nu trebuie să suporte costul indirect al acestei întârzieri

Cooperarea dintre România şi Croaţia în domeniul securităţii şi apărării, bilateral şi în cadrul NATO, rămâne o dimensiune foarte importantă pentru securitatea şi stabilitatea din Europa, a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor. Liderul PSD a salutat prezenţa în România a preşedintelui Parlamentului Republicii Croaţia, Gordan Jandrokovic. 

„Cooperarea dintre România şi Croaţia în domeniul securităţii şi apărării, atât bilateral, cât şi în cadrul NATO, rămâne o dimensiune foarte importantă pentru securitatea şi stabilitatea din Europa în ansamblul său. (...)Pentru România acest proces este cu atât mai important, cu cât dorim să revenim cât mai rapid la un ritm susţinut de recuperare a decalajelor de dezvoltare faţă de media Uniunii Europene, iar acest lucru este posibil odată cu intrarea statelor noastre în spaţiul Schengen. Cetăţenii noştri nu trebuie să suporte costul indirect al acestei întârzieri. Este corect şi suntem convinşi că ambele state vor intra în luna decembrie în spaţiul Schengen”, a declarat Ciolacu.

Preşedintele Parlamentului Republicii Croaţia, Gordan Jandrokovic, efectuează, în perioada 7 - 9 noiembrie, o vizită oficială în România, la invitaţia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

 
Citeşte mai departe ...

Caravana mobilă de donare de sânge, din nou la drum, în satele din județul Galați

Preşedintele Consiliului Judeţean Galați, Costel Fotea, anunță o nouă ieșire a Caravanei mobile de donare de sânge prin localitățile gălățene.

„Anul trecut, împreună cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Galați lansam acest proiect de suflet – o caravană mobilă de donare de sânge în județul nostru.

De atunci, sute de oameni, unii aflați la zeci de kilometri de municipiul Galati, au putut astfel să doneze sânge și să salveze vieți”, a precizat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Mai mult, mulți gălățeni au aflat pe loc că au probleme medicale și au fost îndrumați imediat către medicul de familie. Această caravană minune a ajuns ultima oară la Frumușița, iar săptămâna viitoare va ajunge la Independența.

„Suntem printre ultimii în Europa la donare de sânge, iar cu un gest simplu putem face miracole. Sunt mulți bolnavi care au nevoie de sânge pentru a trăi, iar donând o singură dată putem salva pâna la trei vieți”,a  transmis Costel Fotea.

Citeşte mai departe ...

Forțele Aeriene organizează un exercițiu militar în sud-estul țării

Aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române execută, în data de 8 noiembrie, zboruri de antrenament la înălţimi mici (aproximativ 150-2.000 m înălțime faţă de sol) în sud-estul țării.

„Menţionăm că aceste activităţi de zbor, planificate cu un an înainte, sunt executate în conformitate cu Planurile de Instruire în Zbor şi în concordanţă cu reglementările aeronautice în vigoare, având drept scop creşterea nivelului de antrenare a personalului navigant și menținerea capacității acționale a Forțelor Aeriene Române.

Statul Major al Forţelor Aeriene se preocupă constant pentru diminuarea impactului activităţilor aeronautice asupra comunităţii locale, urmărind în acelaşi timp îndeplinirea obiectivelor de pregătire a piloţilor, în conformitate cu cerinţele specifice, obiective care includ şi executarea unor antrenamente adecvate condiţiilor actuale”, a transmis Forțele Aeriene Române. 

Citeşte mai departe ...

Tigrii lui Florin Ignat şi-au făcut temele pentru Barca cu Autobergamo

  • Publicat în Sport

Turul Ligii 1 la futsal s-a încheiat luni seara în sala Polivalentă Dunărea din oraşul nostru cu derbiul de tradiţie United Galaţi -Autobergamo Deva. La o săptămână după senzaţionala performanţă, calificarea în Elite Round-ul UEFA Futsal Champions League, campioana României a revenit pe parchet. Tigrii lui Florin Ignat au intrat foarte motivaţi şi concentraţi pe teren, i-au sufocat pur şi simplu pe deveni iar după un sfert de oră tabela de marcaj arăta un neverosimil 5-0 după golurile marcate de: Ignat 2 goluri, Araujo, Toto Cireş 2. Autobergamo a încercat să revină în joc şi a înscris de două ori până la pauză prin Cristi Matei şi Gavrilă. Gălăţenii au păstrat ritmul alert şi în prima jumătate din repriza a doua, scorul a urcat la 7-3, marcatori: Burdujel, Crişan respectiv Boldor. Ultimele 10 minute s-a jucat cu garda jos, Autobergamo a forţat cu fly-golkeaper, internaţionalul moldovean Cojocaru, crescut de United, a reuşit dubla, a redus diferenţa dar nu a putut evita înfrângerea. Rezultat final: United -Autobergamo 7-5 (5-2). Echipa gălăţeană a început cu formula: Toniţă -Burdujel, Cireş, Dudău, Crăciun. Au intrat pe parcurs: Cârdei -Crişan, Araujo, Ignat, Cardenas. Din lot au mai făcut parte: Petică, Arhire, Oană, Boşneagă. A absentat motivat Dos Santos Pele, care a fost învoit şi a plecat în Brazilia pentru a fi alături de soţia sa care a născut de câteva zile. La finalul turului, podiumul Ligii 1 se prezintă astfel: 1.UNITED GALAŢI 16 puncte, 2.FK Odorheiu Secuiesc 13 puncte, 3.Autobergamo Deva 12 puncte. Campioana României en-titre va debuta în retur în deplasare cu CFR Timişoara, pe 14 noiembrie, de la ora 17.00.

sursa foto Sportul Ilustrat

 

Citeşte mai departe ...

VIDEO Un șofer de tir din Ucraina a adormit la volan și a distrus curtea unei case din comuna Tulucești

Accidentul a avut loc pe DN26, în comuna Tulucești. Un ucrainean a adormit la volan, a ieșit de pe șosea, a distrus un stâlp de electricitate, a lovit o mașină parcată și a ajuns în curtea unei case.

Potrivit IPJ Galați, marți, 8 noiembrie, în jurul orei 08:13, Poliția Galați a fost sesizată prin apel 112 despre faptul că pe DN26, în interiorul localității Șivița, din județul Galați, a avut loc un eveniment rutier, soldat cu pagube materiale.

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Galați, care au ajuns la fața locului, au stabilit faptul că un bărbat de 21 ani din Ucraina, în timp ce conducea un tir înmatriculat în țara de domiciliu, având direcția de deplasare dinspre municipiul Galați spre vama Oancea, ar fi adormit la volan, moment în care ar fi pierdut controlul direcției de mers al ansamblului auto format dintr-un cap tractor și o semiremorcă, a părăsit partea carosabilă în partea dreaptă a direcției sale de mers, a lovit un stâlp de beton pentru iluminat stradal și a pătruns în curtea unei proprietăți unde a lovit un autovehicul parcat.

„Din impact a ricoșat și a pătruns apoi în curtea imobilului învecinat unde a lovit mai multe anexe gospodărești. În urma acestui eveniment rutier au rezultat doar pagube materiale, astfel că nicio persoană nu a fost vătămată. Conducătorul auto a fost testat alcoolscop, rezultatul fiind negativ”, a anunțat agent șef principal Stoica Ciprian Teodor, din cadrul IPJ Galați.

Traficul este blocat momentan pe DN26 pe ambele sensuri de mers, iar polițiștii care se află la fața locului vor permite în cel mai scurt timp circulația, în mod dirijat, intermitent, pe o singură bandă de mers.

Citeşte mai departe ...

CSM Arcada Galaţi, mare favorită la calificare în 8-imile CEV Cup

  • Publicat în Sport
Sala Polivalentă Dunărea va găzdui miercuri încă un eveniment sportiv internaţional. Este vorba de partida CSM Arcada Galaţi -Neftohimik Burgas din 16-imile CEV Cup, manşa retur. Băieţii lui Sergiu Stancu au un program foarte încărcat până la sfârşitul anului, cu două meciuri pe săptămână dar chiar şi în aceste condiţii, cu un lot complet şi valoros sunt principalii favoriţi la calificarea în faza următoare. „Dubla cu Burgas este una pe care ne dorim să o câştigăm şi să trecem mai departe. În momentul de faţă ne concentrăm mai mult pe jocul nostru şi nu cred că vom avea probleme. Nivelul de joc este în continuă creştere şi vrem să arătăm că merităm să jucăm la nivel înalt. Ne dorim ca publicul să vină în număr cât mai mare la sală să ne susţină şi să ne bucurăm împreună de rezultat”, ne-a declarat căpitanul de la CSM Arcada, Marian Bala. Partida se va disputa de la ora 18.00 şi va fi arbitrată de: Vlatko Ristovski -Macedonia de Nord şi Dusan Rychlik -Cehia. Returul este programat pe 16 noiembrie la Burgas. Învingătoarea se va duela în 8-imi cu Crvena Zvezda Beograd -Serbia /Savo Volley Kuopio -Finlanda. sursa foto: Sportul Ilustrat
Citeşte mai departe ...

Medalie de Aur obținută de cercetătorii gălățeni pentru o invenție din domeniul energiei solare alternative regenerabile

O echipă din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați a câștigat medalia de aur pentru o invenție din domeniul energiei solare alternative regenerabile.

Echipa de implementare a proiectului NANOPURIMON - „Abordări avansate bazate pe nanotehnologie pentru epurarea apelor uzate din poluanți organici și monitorizarea acestora în corpurile de apă”, cu codul 2SOFT/1.2.139 finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România - Republica Moldova 2014-2020 a participat la două expoziții internaționale: Expoziția Europeană de Creativitate și Inovație „EURO INVENT” desfășurată la Iași, România pe 28 mai și a XXVI-a Expoziție Internațională de Inventică „INVENTICA 2022”, desfășurată la Iași, România, în perioada 22-24 iunie 2022.

Echipa a câștigat medalia de aur pentru invenția „Procesul de obținere a fotocatalizatorului hibrid pe bază de TiO2 nanocristalin și diatomit prin electroliză” (”The process for obtaining the hybrid photocatalyst based on nanocrystalline TiO2 and diatomite by electrolysis”).

„Invenția câștigătoare este din domeniul energiei solare alternative regenerabile, purificarea fotocatalitică a apei și aerului din poluanți organici și anorganici, și folosește un fotocatalizator pe bază de dioxid de titan nanodimensionat grefat pe suprafața unui purtător poros și poate fi utilizat pentru purificarea mediilor apoase. În cadrul evenimentelor la care a participat, echipa a prezentat rezultatele inovatoare obținute până în prezent și a demonstrat eficiența ridicată a instalației termice fotovoltaice elaborate, care este capabilă să producă simultan energie electrică, frig și căldură”, a transmis Universitatea din Galați. 

Proiectul este implementat în parteneriat cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi Centrul Naţional de Mediu, Chişinău.

Citeşte mai departe ...

​Creştinii îi sărbătoresc pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril

În fiecare an, pe 8 noiembrie 2022, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, consideraţi conducătorii cetelor de îngeri, păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte și călăuze ale sufletelor, în drumul spre Rai.

Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în iconografie în haine de ostaș, având în mâna o sabie de foc. Este rânduit de Dumnezeu că dreptatea Să să biruiască în istoria mântuirii. El este cel care, în momentul căderii unor îngeri a strigat: "Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!", restabilind ordinea. Potrivit Tradiției, la judecată de la sfârșitul chipului acești lumi, morțîi vor învia la glasul trambitei sale.

Sfântul Arhanghel Gavriil este purtătorul veștii milei dumnezeiești față de oameni. El a vestit că Fiul lui Dumnezeu Se va întrupa din Fecioara Maria pentru mântuirea neamului omenesc.

În icoane apare în veșminte sacerdotale, purtând în mâna ori un crin, semnul veștii celei bune, ori o sfera cu însemnele lui Hristos, arătând că el este mesagerul mântuirii umanitățîi.

Sfințîi Arhangheli Mihail și Gavriil, pe care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe 8 noiembrie, sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române. Motivul pentru care Jandarmeria Română i-a ales pe Sfințîi Arhangheli Mihail și Gavriil să îi ocrotească este faptul că cei doi conducători ai oștilor cerești sunt simboluri ale luptei împotriva răului.

Conform credinţei populare, în această zi de sărbătoare a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril nu se lucrează, întrucât cine nesocoteşte această regulă se va chinui înainte de moarte.

Ziua de 8 noiembrie este considerată "Vara Arhanghelilor", iar pe lângă aceasta, între Arhangheli şi Crăciun, trebuie să mai fie între două şi patru zile senine şi călduroase, numite popular "Vara iernii".

În sâmbăta dinaintea sărbătorii se fac praznice pentru sufletul morţilor. Ofrandele date de pomană pentru morţi, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc "Moşii de Arhangheli".

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri