Menu
RSS
Garda de Mediu Galați a aplicat o amendă record unei spălătorii de textile

Garda de Mediu Galați a aplicat o a…

O spălătorie de textile d...

Firmă din Galați amendată cu 100.000 de lei de Garda de Mediu

Firmă din Galați amendată cu 100.00…

În urma unei inspecții re...

Galați, orașul familiei: Grădinița nr. 36 va intra în modernizare

Galați, orașul familiei: Grădinița …

„Asigurăm investiții și d...

O nouă investiție la Spitalul Tg. Bujor: clădirea principală, reabilitată și modernizată complet

O nouă investiție la Spitalul Tg. B…

Principala clădire a spit...

CAS: Adeverința de înlocuire a cardului duplicat este valabilă până la data emiterii cardului duplicat

CAS: Adeverința de înlocuire a card…

Casa de Asigurări de Sănă...

Percheziții la AFDJ. Procurorii verifică o presupusă fraudă în achiziționarea a două remorchere

Percheziții la AFDJ. Procurorii ver…

Parchetul European (EPPO)...

Bodișteanu a dat gol pentru România

Bodișteanu a dat gol pentru România

Mijlocaşul Oţelului Ştefa...

„Tigrii” lui Florin Ignat au obosit și au pierdut la Deva

„Tigrii” lui Florin Ignat au obosit…

Liga 1 la futsal a progra...

Programul FLEX 2025-2026

Programul FLEX 2025-2026

Ambasada Statelor Unite î...

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa anul acesta

Ciolacu: România va avea cea mai ma…

România va avea cea mai...

Prev Next

Duminică, 09 Ianuarie 2022 - Regional Press

Comercianții gălățeni de articole pirotehnice, controlați de ITM

În perioada 6-31 decembrie 2021, Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați a desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind comercializarea articolelor pirotehnice.

Obiectivul acesteia a fost, conform ITM, identificarea şi verificarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de deţinere, transport, manipulare, depozitare şi comercializare a articolelor pirotehnice privind respectarea prevederilor legale în vigoare.

„Această acţiune a fost motivată de unele evenimente grave petrecute anii anteriori în tară şi străinătate care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice, ce au fost distruse în totalitate. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale şi chiar umane, repercusiunile făcându-se resimţite pe o suprafaţă considerabilă în  jurul acestor depozite.

Un alt motiv care ne-a  determinat să desfăşurăm această acţiune este faptul că, în perioada de sărbători se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii sub vârsta de 18 ani”, precizează ITM Galați.

Inspectorii de muncă gălățeni au efectuat 34 de controale. Lucru de remarcat, nicio amendă nu a fost acordată în urma acestor verificări.

Controale au constat în verificarea societăţilor şi a punctelor de lucru ale acestora, verificarea documentelor de respectare a prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (autorizaţia de comercializare articole pirotehnice să fie valabilă, articolele pirotehnice să aibă inscripţionate în limba română: categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor şi să fie puse la dispoziţia utilizatorilor).

ITM menționează că, la nivelul județului Galați, nu s-au înregistrat eveniment soldate cu pagube materiale sau umane urmare a utilizării articolelor pirotehnice în perioada sărbătorilor de iarnă.

Citeşte mai departe ...

CSM Arcada debutează în fieful lui Dinamo

  • Publicat în Sport

Cupa României la volei masculin programează în această seară ultima partidă din faza sferturilor de finală. Manşa tur din partida Dinmo Bucureşti - CSM Arcada va avea loc în sala Dinamo, de la ora 18.30 şi va fi transmisă pe pagina de facebook a gazdelor. „Va fi un meci tare, Dinamo e un adversar foarte bun. Suntem campioni şi trebuie să jucăm ca atare pentru a câştiga partida. Totodată, e important să avem un start bun în 2022. Primul meu meci la CSM Arcada a fost deplasarea de campionat de la Dinamo, e o amintire plăcută. Îmi doresc să câştigăm din nou, suntem o echipă atât în teren, cât şi în afara lui. Simt asta şi e detaliul care ne dă încredere că vom reuşi mari performanţe şi în noul an. Fanii aşteaptă mereu meciuri bune, spectaculoase, să livrăm emoţie. N-am avut deloc vacanţă, m-am antrenat zi de zi, iar acum sunt gata de start", a declarat Sobirov, centrul de 209 cm de la CSM Arcada.

Citeşte mai departe ...

Deputatul Viorica Sandu: PSD a intrat la guvernare cu condiția respectării celor 10 măsuri sociale urgente

Deputatul Viorica Sandu susține că PSD a intrat la guvernare cu condiția respectării celor 10 măsuri sociale urgente. Totodată, parlamentarul gălățean vorbește despre modificările legislative pe care le pregătește Ministerul Agriculturii, dar și despre măsurile care vor fi luate pentru atenuarea efectelor create de creșterea prețurilor la alimente.

Reporter: CUM SE REFLECTĂ ÎN AGRICULTURA JUDEŢULUI GALAŢI RECENTA MODIFICARE A LEGII COOPERAŢIEI AGRICOLE NR.566/2004?

Deputatul Viorica Sandu: Scopul vizat de această lege este de a creşte rolul gospodăriei ţărăneşti în agricultura românească. Noile prevederi legiferate sunt adaptate sistemului naţional şi european privind înfiinţarea cooperativelor, astfel încât produsele autohtone să ajungă mai uşor pe mesele românilor.

Ca deputat de Galaţi am fost co-inițiator al acestei legi, din dorinţa de a veni în ajutorul fermierilor gălăţeni care au obţinut recolte notabile, dar au întâmpinat greutăţi în valorificarea acestora pe piaţa românească. Venim astfel in sprijinul micilor producători din satul românesc şi gălăţean, pentru valorificarea produselor făcute în gospodărie prin includerea lor în lanţurile comerciale. Este vorba de produse de calitate, cu care producătorii gălăţeni și-au făcut un renume.

Reporter: AVÂND IN VEDERE CREȘTERILE DE PREȚURI PROGNOZATE LA ALIMENTE, CE MĂSURI VIZEAZĂ GUVERNUL, MINISTERUL AGRICULTURII, PENTRU CA ACESTEA SĂ FIE ATENUATE?

Deputatul Viorica Sandu: Vreau să fac precizarea că din experiența de fost Director General al Administrației Piețelor din Galați și din cea de consilier județean am acumulat foarte multe cunoștințe despre problemele cu care se confruntă producătorii, fermierii gălățeni. Sunt la curent cu tot ceea ce ține de agricultura gălățeană, continuând întâlnirile cu aceștia la Cabinetul parlamentar din Tecuci.

Așadar am fost în măsură să aduc în atenție chiar zilele acestea, după începutul noului an, faptul că ministrul PSD al Agriculturii Adrian Chesnoiu a lansat în dezbatere publică două proiecte de acte normative privind sprijinul acordat în 2022 pentru producția de legume în spații protejate și pentru producția de usturoi. De asemenea anunță acordarea de ajutoare financiare fermierilor cu scopul de a împiedica creșterile de prețuri prognozate la alimente. Măsura îi vizează pe producătorii de cartofi și producătorii de struguri de masă. Sunt 15 milioane de lei alocați pentru sprijinirea producătorilor de cartofi și 15 milioane de lei pentru producătorii de struguri de masă.

Ministrul PSD al Agriculturii vine cu precizări despre aceste pachete financiare de sprijin pentru aceste categorii de fermieri, întrucât conform balanței comerciale, acestea sunt produsele care sunt deficitare și s-a mai avut în vedere și faptul că toate materiile prime s-au scumpit, iar prețul la energie și gaz s-a majorat în ultima perioadă. Rezultatul așteptat este stabilizarea producției și a nivelului prețurilor în România.

Reporter: NU ESTE SECRET FAPTUL CĂ PSD A INTRAT LA GUVERNARE CU CONDIȚIA RESPECTĂRII CELOR 10 MĂSURI SOCIALE URGENTE, CU TERMENE DE IMPLEMENTARE. PUTEȚI PRECIZA CARE DINTRE ACESTE MĂSURI, CARE VIZEAZĂ DIRECT CATEGORIILE VULNERABILE, AU FOST IMPLEMENTATE DEJA?

Deputatul Viorica Sandu: Vorbind de categorii vulnerabile, cea mai afectată de cele trei crize în care se afla țara noastră este categoria seniorilor noștri. Pentru aceștia a fost prioritar să punem în practica măsurile imediat după intrarea la guvernare.

• Am plafonat prețurile pentru 6 luni la energie electrică și gaze naturale.
• Am legiferat compensarea facturilor plătite de consumatorii casnici și IMM-uri.
• Am pus în aplicare legea consumatorului vulnerabil
• Pensionarii cu pensii mai mici de 1.600 lei primesc în luna ianuarie un ajutor financiar, astfel încât toţi cei care se încadrează în această categorie să aibă un venit de 2.200 de lei doar în această lună. Măsura este menită să vină în sprijinul acestei categorii de persoane vulnerabile, în perioada de iarnă, ca sprijin excepţional.
• De la 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare majorarea punctului de pensie de la 1.442 lei la 1.586 lei, indemnizația socială minimă a crescut de la 800 lei la 1.000 lei
• Tot pentru pensionarii cu venituri mici Ministrul Muncii și Protecției Sociale Marius Budăi a venit cu o nouă măsură de ajutor de la 1 ianuarie 2022. Această măsura are în vedere pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială de până la 1.429 lei/lună inclusiv, care vor beneficia, fără excepție, de compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor.

Pe lângă măsurile pentru pensionari putem vorbi de alte două măsuri implementate de la 1 ianuarie 2022:
• Creșterea alocațiilor pentru copiii între 2-18 ani de la 214 lei la 243 lei. Crește la 600 de lei și alocația pentru copiii în vârstă de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

Totodată, copiii cu handicap beneficiază de această sumă până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Iată așadar că pentru PSD contează faptele nu vorbele, iar faptul că am respectat până acum măsurile propuse în sprijinul populației sărăcite, se reflectă în cele mai recente sondaje politice de la sfârșitul anului 2021, unde PSD ocupă prima poziție, conducând detașat cu 39% intenție de vot a populației.

Citeşte mai departe ...

O expoziţie cu moluşte la Galaţi

Expoziţia „Curiozităţi din lumea moluştelor” de la Complexul Muzeal al Stiintelor Naturii din Galati  prezintă 100 de piese din patrimoniul ştiinţific propriu, respectiv, cochilii de melci şi scoici exotice, precum: melcul “broască” (Bursa bubo), melcul „păianjen” (Lambis lambis), scoica „nobila” (Pinna nobilis), scoica „cu ochi albaştri”, melcii de porţelan, melcul „pictat” cubanez (Polymita picta). Aria de provenienţă a exponatelor este diversă: Cuba, Marea Roşie, Oceanul Indian, Oceanul Pacific, Golful Persic, Africa (Tanzania, Kenya, Mozambic, Madagascar), Asia (Filipine, Japonia) Australia, şi America de Sud.
Conform celor mai recente estimări, grupul moluştelor ar număra aproximativ 55.000 de specii, multe dintre acestea fiind folosite de de oameni din cele mai vechi timpuri, fie ca sursa de hrană, fie ca obiecte sau podoabe. În ciuda întrebuinţărilor diverse, moluştele se numără printre cele mai puţin cunoscute grupuri de animale.

Citeşte mai departe ...

Bombă de aviație, descoperită pe un teren agricol din județul Galați

O echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului de Pompieri Galați va executa, duminică, o misiune de distrugere în condiții de siguranță a unui element de muniție, bombă de aviație exploziv-brizantă de 100 lb (aproximativ 50 kg), în apropierea locului unde a fost descoperită în comuna gălățeană Umbrărești, sat Torcești, pe un teren pus la dispoziție de către UAT Umbrărești. Bomba de aviație a fost descoperită în timpul unor lucrări agricole.

La misiune participă și un echipaj SMURD, un echipaj de jandarmi și unul de poliție pentru asigurarea zonei de desfășurare a misiunii.

„Rugăm cetățeni din zonă ca în intervalul orar specificat să nu desfăşoare activităţi pe o rază mai mică de 1500 m, faţă de locul desfăşurării acestor operaţiuni deosebit de periculoase și să respecte indicațiile forțelor de ordine din zonă”, a anunțat ISU Galați.

De asemenea, reamintim populaţiei principalele măsuri care se aplică la descoperirea unor elemente de muniții
Este interzis :
 atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
 lovirea sau mişcarea muniţiilor descoperite în pământ sau la suprafaţă;
 introducerea muniţiilor descoperite in foc;
 demontarea focoaselor sau a altor părţi componente şi acestora;
 jocul cu diferite muniţii neexplodate;
 ridicarea, transportul şi folosirea muniţiilor pentru diferite activităţi sau ornamente ;
 comercializarea acestora prin centre de colectare a deșeurilor metalice sau în alte forme.

Cetăţenii care au descoperit sau au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate,au obligația de a anunța autorităţile administraţiei publice locale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sau Poliţia, apelând numărul unic de urgență 112 .

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri