Menu
RSS
Oţelul a pierdut la Arad după 51 de zile

Oţelul a pierdut la Arad după 51 de…

Înfrângere prea severă pe...

Starea culturilor de cereale păioase din județul Galați înființate în toamna lui 2023

Starea culturilor de cereale păioas…

Oficiul Fitosanitar Galaț...

Olimpiada Națională Aria Curriculara Tehnologii - Domeniul Agricultură

Olimpiada Națională Aria Curricular…

În perioada 26-30 aprilie...

Tehnologie ultraperformantă pentru salvarea vieții. Costel Fotea: Soft pe bază de inteligență artificială pentru tratarea cancerului

Tehnologie ultraperformantă pentru …

Soft pe bază de inteligen...

Ministerul Muncii: Pensiile aferente lunii mai se plătesc înaintea sărbătorilor pascale

Ministerul Muncii: Pensiile aferent…

La solicitarea premierulu...

Baschetbaliştii lui Florin Nini au legat patru victorii

Baschetbaliştii lui Florin Nini au …

Mai bine mai târziu decât...

Pelerinajul de Florii în Arhiepiscopia „Dunării de Jos”. Programul complet

Pelerinajul de Florii în Arhiepisco…

  Sâmbătă, 27 apr...

Peste 1.600 de locuri scoase la concurs în școlile de Poliție

Peste 1.600 de locuri scoase la con…

În perioada aprilie-iulie...

Ciolacu, despre coaliția PSD-PNL: Suntem mai puternici decât niciodată în momentul ăsta!

Ciolacu, despre coaliția PSD-PNL: S…

Preşedintele PSD, Marcel ...

Un pas către un viitor „verde”. Clădirea Complexului Muzeal de Științele Naturii, modernizată cu fonduri UE

Un pas către un viitor „verde”. Clă…

Consiliul Județean Galați...

Prev Next

Vineri, 02 Iulie 2021 - Regional Press

LISELOTTE ÎN MAI

Pe data de 11.07.2021, ora 19.00 la Sala Mare a Tatrului Dramatic "Fani Tardini" din Galaţi, puteţi urmări spectacolul "Liselotte în mai". Este una dintre cele mai cunoscute piese ale dramaturgului ungur Pozsgai Zsolt, fiind tradusă în peste zece limbi şi pusă în scenă în aproximativ 45 de teatre maghiare şi 29 de teatre din afara Ungariei. Potrivit autorului, Dramaticul gălăţean este al treilea teatru ce realizează o montare în limba română a acestei piese. Într-un interviu recent, Pozsgai Zsolt a declarat că piesa "Liseleotte în mai" se bucură de popularitate pentru că se bazează foarte mult pe trusa de instrumente a actorului talentat, dar mai ales pentru că abordeaza probleme cu care se confruntă femeile şi bărbaţii oriunde în lume. „Singurătatea este un lucru îngrozitor. Trebuie să scapi de ea, dar de multe ori nu ai încotro.” – Poszgai Zsolt, autorul piesei. „Piesa lui Pozsgai Zsolt se pliază perfect pe ideea unor limite ce-şi dau bineţe. Comedia nu este altceva decât tragedie amânată. Cu siguranţă vă veţi amuza de tăvălugul de întâmplări ce o scutură pe protagonista noastră, dar va trebui să luaţi aminte la un aspect pe care autorul, cu delicateţe, ni l-a sugerat: viaţa trebuie trăită, dar şi respectată până la ultima lacrimă a rizibilului.”- Cătălin Vasiliu, regizorul spectacolului.
Citeşte mai departe ...

Gălăţeanca Irina Gherasim a cucerit două medalii de bronz la Novi Sad

  • Publicat în Sport

În perioada 24-27 iunie 2021 la Novi Sad, Serbia, a avut loc un puternic turneu de badminton la categoriile Under 9, Under 11, Under 13, Under 15 cu competitori din 25 de ţări, la care au participat şi sportivi de la două cluburi gălăţene: CSU Galaţi - Irina Gherasim (antrenor Dorel Badiu), Laura Constantin, Ioana Popescu, Sorina Jugănaru (antrenor Carmeniu Milu) şi CS Siderurgistul Galaţi - Sara Bordeianu, Sasha Bordeianu (antrenor Dorel Badiu). Dorinţa de competiţie acumulată în pandemie şi faptul că turneul a punctat pentru clasamentul european a adus la start sportivi din toată Europa, din şcoli diferite (ex-sovietică, vestică), cu stiluri diferite, aşa că au rezultat partide spectaculoase de un nivel tehnico-tactic ridicat. După 4 zile de întreceri în sala clubului Vojevodina Novi Sad, sportivii noştri au obţinut medalii de bronz : Irina Gherasim simplu feminin U13 şi dublu feminin U15 (împreună cu Laura Constantin), Laura Constantin simplu feminin U15 şi Sasha Bordeianu dublu feminin U11. La un pas de medalie a fost şi Sara Bordeianu la dublu feminin U13, care a pierdut in sferturi cu 2-1 la seturi după ce a irosit (împreună cu colega ei de dublu Elena Costache) 5 mingi de meci împotriva unui dublu din Rusia.
„Pentru noi a fost un test foarte bun în care am putut să evaluăm munca depusă în ultimii 2 ani în condiţii speciale de antrenament generate de pandemia cu Covid 19. Sunt mai mult decât mulţumit de evoluţia noastră. Acum avem un punct de plecare pentru turneele ce nu vor înceta să apară. Ne aşteaptă o vară lungă de muncă intensă astfel încât să putem aborda sezonul de toamnă în cea mai bună formă. Felicitări fetelor pentru rezultatele obţinute! Mulţumesc părinţilor pentru susţinerea financiară şi implicare, cheltuielile generate de această deplasare fiind suportate în proporţie de 100% de aceştia”, ne-a declarat antrenorul gălăţean Dorel Badiu.

Citeşte mai departe ...

Ciolacu îi cere premierului Cîțu să explice efectele noilor reguli globale de impozitare a marilor companii multinaționale

Marcel Ciolacu, președintele PSD, îi cere premierului Florin Cîțu să explice efectele economice ale acordului semnat de 130 de țări, printre care și România, privind taxarea companiilor multinaționale.

Acordul prevede că țările semnatare vor impune un nivel minim al taxării profitului multinaționalelor de 15% (România are o cotă de 16%), precum și faptul că impozitele trebuie plătite în țara unde sunt obținute veniturile. Acest punct este de mare interes pentru România, dat fiind că giganți digitali precum Google și Facebook nu plătesc taxele pe impozit în România, acolo unde generează veniturile, ci în țări cu taxe mult mai mici.

”Acord istoric pentru taxarea cu 15% a multinaționalelor, guvernul Cîțu tace mâlc! România se regăsește printre țările care susțin o reformă fiscală de amploare pe plan internațional! Executivul condus de „primul economist al țării” – FlorinCîțu- este… în tăcere! Domnule premier, ieșiti la tablă și explicați-ne! Sau este o altă reformă de care fugiți?! Ieri s-a luat o decizie istorică de peste 130 de țări care reprezintă nu mai puțin de 90% din PIB-ul mondial! Toate s-au aliniat #OECD și #România este printre ele. Reforma vizează ca în special companiile multinaționale să plătească o parte echitabilă a impozitelor oriunde își desfășoară activitatea. Românii – și mai ales firmele cu capital străin care ne susțin economia- doresc să știe cum îi vor afecta această taxare cu 15% a companiilor mari! Și ce venituri estimați că vor veni la buget și pe ce anume le veți cheltui?, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

 
Citeşte mai departe ...

Străzi inundate și mașini avariate pe mai multe străzi din Galați

Ploaia torențială de azi noapte a inundat mai multe străzi, iar mai multe mașini au fost avariate de copacii prăbușiți.

În urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase (Cod Portocaliu și Cod Roșu), la nivelul județului Galați, în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați au fost primite 15 de apeluri prin Sistemul Unic 112, care sesizau producerea unor situații de urgență în mai multe zone din oraș și din localitatea Schela.

„Astfel, au fost inundate o curte pe strada Traian, unde apa a pătruns și în casă prin sistemul de canalizare (a refulat prin wc.) și o curte in localitatea Schela. De asemenea, au căzut patru copaci pe străzile Traian și Nae Leonard, avariind trei automobile”, a anunțat ISU Galați.

Citeşte mai departe ...

Unic în judeţul Galaţi. Campanie de donare de sânge în toate localitățile judeţului

În cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Galaţi, a fost aprobat parteneriatul cu Centrul  Regional  de  Transfuzie  Sanguină  Galați,  pentru  organizarea  unei  campanii de donare de sânge în localitățile din județ.

“La ora actuală, în România este o criză majoră în ceea ce privește nevoia de sânge, astfel că au fost cazuri în care unii oameni nu au putut beneficia de transfuzie atunci când au avut nevoie. Dacă în urmă cu câţiva ani, la centrul de la Galaţi erau şi câte 100 de donatori pe zi, astăzi numărul celor care donează a scăzut la mai puţin de jumătate. Oricare dintre noi poate fi erou donând sânge, salvând astfel cel puţin trei vieţi. Mai ales că este vorba de o procedură simplă şi nedureroasă. Donând sânge, dăruim astfel viaţă. De aceea, pentru prima oară în judeţul nostru, va fi organizată o amplă campanie de donare de sânge.  Vom sprijini Centrul  Regional  de Transfuzie Sanguină Galați cu tot ceea ce este nevoie şi ne vom implica activ în a facilita comunicarea cu toate UAT-urile din judeţ, astfel încât în urma acestei campanii de donare de sânge să fie salvate cât mai multe vieţi”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Pentru a fi donator de sânge trebuie îndeplinite câteva condiţii minime privind vârsta, greutatea sau starea de sănătate. Pentru cei care donează sânge există şi o serie de beneficii, cum ar fi o zi liberă de la muncă, tichete de masă şi abonament gratuit de 45 de călătorii. 

Citeşte mai departe ...

Sarabanda interdicției de călătorie în țări cu risc epidemiologic ridicat reîncepe

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat, joi, lista statelor considerate cu risc epidemiologic. Marea Britanie rămâne în zona roșie, în timp ce în zona galbenă sunt Potugalia sau Rusia.

În cazul în care, prin inlcuderea unor ţări într-o listă de risc se impun restricţii, acestea intră în vigoare la 24 de ore de la publicarea în Monitorul Oficial.

În cazul în care statele intră pe lista verde, sau de pe lista roşie pe cea galbenă, măsurile intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial.

Citeşte mai departe ...

Jumătate de mileniu cu Limba Română, oficial!

S-au împlinit cinci secole de la redactarea primului act oficial în limba română. Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung este cel mai vechi document cunoscut, scris în limba română cu caractere chirilice, datând cel mai probabil din 29-30 iunie 1521. Scriptul conținea și un avertisment în legătură cu o invazie a turcilor asupra Ardealului şi Ţării Româneşti.

Documentul a fost găsit de arhivarul Friedrich Wilhelm Stenner, în 1894, în arhivele oraşului Braşov, fiind ulterior redescoperit şi valorificat de marele istoric Nicolae Iorga.

Documentul, deosebit de important, marchează trecerea de la limba slavonă, folosită oficial în redactarea documentelor vremii, la limba română.

Scrisoarea cuprinde și numeroase elemente slavone care evidenţiază caracterul compozit al limbii folosite în epocă.

Expeditorul scrisorii este Neacşu Lupu din Câmpulung, iar destinatarul era Johannes (Hans) Benkner, judele cetăţii Braşovului. Scrisoarea este un avertisment, referindu-se la mişcările de trupe ale otomanilor de la Sud de Dunăre şi la apropierea lui Mohammed-Beg (unul dintre apropiaţii lui Soliman al II-lea Magnificul) de Ţara Românească. Neacşu îl avertizează pe Johannes Benkner, judele (primarul) Braşovului, de faptul că turcii pregătesc o armată redutabilă cu care ar putea invada Ţara Românească şi Transilvania, intenţiile acestora nefiindu-i clare pe deplin, însă putând avea repercusiuni asupra "orânduielilor" politico-administrative din regiune, afectând şi schimburile comerciale dintre munteni şi transilvăneni, arată Ion Rotaru în lucrarea "Literatura română veche.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri