Menu
RSS
Aproape un milion de lei obținuți de Școala Gimnazială din Vlădești, prin PNRAS

Aproape un milion de lei obținuți d…

Ȋn cadrul Planului Naţion...

Patru copii agresați și amenințați cu un cuțit, pe o stradă din Galați

Patru copii agresați și amenințați …

Inspectoratul de Poliție ...

Costel Fotea: Organizăm și anul acesta concursuri de pescuit pentru nevăzători și persoanele cu deficiențe locomotorii

Costel Fotea: Organizăm și anul ace…

Președintele CJ Galați Co...

Dezbatere pentru studenți: „Dezinformarea și inteligența artificială - rolul UE în combaterea acestui fenomen”

Dezbatere pentru studenți: „Dezinfo…

Vineri, 29 martie, de l...

Olimpicele Ancerencu, Oprişan, Gavrilă, Raicea şi Pisiceanu, sub tricolor

Olimpicele Ancerencu, Oprişan, Gavr…

Echipele gălăţene de juni...

CSM Arcada joacă meci decisiv pentru semifinale

CSM Arcada joacă meci decisiv pentr…

Istoria se repetă în sfer...

Misiune pirotehnică în zona Râpă Galbenă: 297 elemente de muniţie, distruse

Misiune pirotehnică în zona Râpă Ga…

Echipa pirotehnică a ISU ...

Premierul Marcel Ciolacu: Le-am promis românilor că menținem plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara lui 2025

Premierul Marcel Ciolacu: Le-am pro…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Garda de Mediu Galați a aplicat o amendă record unei spălătorii de textile

Garda de Mediu Galați a aplicat o a…

O spălătorie de textile d...

Firmă din Galați amendată cu 100.000 de lei de Garda de Mediu

Firmă din Galați amendată cu 100.00…

În urma unei inspecții re...

Prev Next

Miercuri, 21 Aprilie 2021 - Regional Press

Cartel ALFA cere Guvernului revenirea la dialog social

  • Publicat în Social

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, trei ordonanțe de urgență, modificările vizând eliminarea fișei postului și a regulamentului intern pentru firmele cu 1-9 angajați, introducerea semnăturii electronice pentru contractele de muncă, transferul asupra angajaților în telemuncă a obligației asigurării confidențialității, eliminarea răspunderii angajatorului pentru accidentul de traseu.

Aceaste propuneri au fost aprobate în guvern fără o discuție prealabilă cu partenerii sociali și fără existența unei dezbateri publice, susțin reprezentanții Confederației Sindicale Cartel ALFA.

”Angajații din firmele mici – peste un milion de salariați din România – nu au dreptul la asociere sindicală, acest drept fiindu-le blocat prin Legea Dialogului Social (L62/2011), adoptată prin asumare în timpul Guvernării Boc-Băsescu și nemodificată până în prezent. Prevederile restrictive ale acestei legi au desființat de facto negocierea colectivă la nivel de sector și național, astfel încât, din 2011, angajații din firmele mici nu pot beneficia de protecția unui contract colectiv de muncă.

În absența contractui colectiv de muncă, fișa postului și regulamentul intern rămân principalele izvoare specifice de dreptul muncii. În plus, acestea sunt instrumente esențiale ale unui business, care oferă claritate și structură în relațiile de muncă, contribuind la performanța managerială.

Orice modificare legislativă pentru “flexibilizarea” relațiilor de muncă, lasă poarta larg deschisă abuzurilor și apropie angajații de statutul de lucrători informali”, susțin sindicaliștii, solicitând ”revenirea la un dialog social normal în beneficiul întregii societății”.

Citeşte mai departe ...

Contractul pentru centura Tecuciului, semnat la o lună după adjudecare

La jumătatea lunii martie, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat câștigătorul licitației pentru construirea variantei de ocolire a municipiului Tecuci, acesta fiind Asocierea Mavgo Holding SRL – Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL –  BDU Maxi Construct SRL – Hydrostroy AD.

După o lună de zile, timp care a fost prevăzut pentru soluționarea eventualelor contestații, contractul a fost semnat la sfârșitul săptămânii trecute.

Valoarea contractului este de 41.735.534 lei fără TVA, cu 16% mai mică decât valoarea estimată, de peste 49,8 milioane lei, fără TVA. Sursa de finanțare o reprezintă fondurile europene nerambursabile.

Centura municipiului Tecuci are o lungime de 6,945 km. Varianta se desprinde din DN24, traversează cu un pasaj superior DN24 și lina CF Mărășești – Tecuci la km 0+385,95, continuă în aliniament până la intersecția la nivel cu DJ252H la km 2+490, traversează cu pasaj superior linia CF Făurei – Tecuci la km 6+416,29 și se finalizeaza la km 6+945 (echivalent cu km 6+801,29), la intersecția cu DN25.

Perioada de execuție a lucrărilor este de 12 luni, iar perioada de garanție este de 60 de luni.

Citeşte mai departe ...

O artistă printre artişti

Consiliul Judeţean Brăila, cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila şi Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila, vă invită să luaţi parte la "Întâlnirile virtuale cu artiştii plastici", iar această săptămâna este dedicată artistului plastic Crenguţa Corina Macarie. Născută în Galaţi, Crenguţa Corina Macarie a început să picteze încă de la vârsta de zece ani, îndrumată de mama sa. Absolventă a Şcolii de Arte Galaţi, specializarea Pictură (1995-1998) şi Sculptură (1994-1997), aceasta şi-a continuat studiile la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi (2011), şi mai apoi la Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi, Facultatea de Arte, domeniu de licenţă Arte plastice decorative şi design. "O personalitate a plasticii feminine gălăţene, cu o bogată activitate expoziţională, o activă organizatoare de acţiuni artistice, participantă la tabere de creaţie din ţară şi străinătate, răsplătită cu premii, diplome şi popularizată în mai multe cărţi şi reviste de specialitate, o prezenţă plină de rafinament şi o figură artistică fascinant, Crenguţa Macarie ne încântă privirile cu lucrările sale inedite”, susţin organizatorii expoziţiei virtuale. Lucrările artistei pot fi vizionate online pe pagina de Facebook Centrul de Creaţie Brăila.
Citeşte mai departe ...

Sondaj printre părinți privind școlarizarea în condiții de pandemie și restricții

Decizia de a menține școlile deschise pentru elevi peste rata de infectare de 3/1.000 de locuitori, adică în scenariul roșu, a fost una benefică pentru învățare, cred 68% dintre părinții care au participat la un sondaj online al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP). Chestionarul care a stat la baza sondajului a înregistrat 68.763 de răspunsuri

67,9% consideră că activitățile educaționale trebuie să continue şi ȋn condiţiile depăşirii unei incidenţe de 3/1000. 16,8% au spus că nu este benefică această decizie de a chema la școală elevii în format fizic în scenariul roșu. Restul, adică 15,4% au răspuns că nu știu.

 

40,1% dintre respondenți consideră că, legat de procesul de învățare desfășurat până în acest moment, copilul are un nivel de cunoștințe optim. 37,3% susțin că nu a fost atins nivelul optim de cunoștințe, iar 19% cred că e nevoie de activități remediale.

Cei mai mulți respondenți cred că nu este benefică prelungirea cu două săptămâni a duratei anului școlar (42,9%). Cei care cred că este benefică această prelungire reprezintă 39%. 18,1% au declarat că nu știu dacă e benefică sau nu.

 

38,4% consideră că trecerea de la un sistem cu semestre la unul cu trimestre nu este „o decizie oportună și eficientă”, în schimb 24,3% dintre cei care au răspuns chestionarului cred că este.

Mulți sunt însă la jumătatea acestei scale de răspuns, adică 37,3% consideră că „ȋntr-o oarecare măsură” este „o decizie oportună și eficientă” trecerea din 2022-2023 la un sistem cu trimestre.

Mai mult de jumătate dintre respondenți, mai exact 53,2%, spun că ar fi de acord cu testarea copilului cu teste non-invazive, pe bază de salivă, doar cu acordul părinților. Nu ar fi de acord 37%.

Școlile se redeschid pentru majoritatea elevilor pe 5 mai, după vacanța de primăvară, când elevii merg la cursuri în funcție de scenariul în care este localitatea, pe baza ratei de infectare.

 

Citeşte mai departe ...

Simptomele pentru care trebuie contactat medicul în cazul persoanelor vaccinate cu serul Johnson&Johnson

Se recomandă contactarea de urgență a medicului dacă sunt constatate următoarele simptome în primele 3 săptămâni de la vaccinare:

  • dificultăți de respirație;
  • durere în piept;
  • umflarea picioarelor;
  • durere abdominală puternică și persistentă;
  • dureri de cap persistente;
  • vedere încețoșată;
  • pete mici de sânge sub piele la distanță de locul administrării vaccinului.

Comitetul de coordonare a vaccinării în România recomandă raportarea oricărei reacții adverse suspectate atât de către profesioniști, cât și de către pacienți (https://covid19.anm.ro).

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a găsit o posibilă legătură între vaccinul anti-Covid dezvoltat de Johnson & Johnson și cazurile foarte rare de cheaguri de sânge care au determinat autoritățile din SUA și Europa să suspende distribuirea sa. Comitetul de siguranță farmacovigilență al EMA a concluzionat că un avertisment privind aceste posibile efecte secundare ar trebui adăugat prospectului vaccinului dar că beneficiile sale sunt mai mari decât riscurile, potrivit unui comunicat remis marți de agenție.

Prima tranșă de 60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson a ajuns în România în 14 aprilie, însă nu a început vaccinarea cu acest ser, autoritățile așteptând concluziile EMA după ce compania a anunțat suspendarea distribuirii vaccinului în Uniunea Europeană pentru a examina împreună cu autorităţile sanitare europene cazurile extrem de rare de formare de cheaguri de sânge semnalate în SUA după administrarea acestui vaccin.

Citeşte mai departe ...

20 de centre mobile de vaccinare anti-COVID acţionează de miercuri în localităţi izolate sau greu accesibile

Cele 20 de centre mobile de vaccinare aflate în coordonarea Direcției medicale a MApN, acționează începând de miercuri, 21 aprilie, în sprijinul autorităților locale, în localități izolate sau greu accesibile, la propunerea și solicitarea Direcțiilor de sănătate publică județene, conform instrucțiunilor Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Echipele vaccinatoare sunt formate din personal medico-sanitar din cadrul MApN (medici și asistenți medicali) și paramedici din cadrul DSU, în funcție de numărul de beneficiari și capacitatea spațiului de vaccinare amenajat în localitate.

Centrele mobile de vaccinare sunt organizate în containere asigurate de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, iar echipele mobile își desfășoară activitatea în spații puse la dispoziție de autoritățile locale și asigură, la nevoie, vaccinarea persoanelor nedeplasabile la domiciliu.


Echipele și centrele mobile sunt arondate spitalelor militare și acționează după cum urmează:

· Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” – pentru județele Ilfov, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu și Prahova;

· Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu „Academician Ștefan Milcu”, București – pentru județele Buzău, Călărași și Ialomița;

· Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Ion Jianu”, Pitești – pentru județele Vâlcea și Argeș;

· Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu”, Constanța – pentru județele Constanța și Tulcea;

· Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac”, Iași – pentru județele Iași, Neamț, Suceava și Botoșani;

· Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu”, Focșani – pentru județele Vrancea, Bacău și Vaslui;

· Spitalul Militar de Urgență „Dr. Aristide Serfioti”, Galați – pentru județele Galați și Brăila;

· Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu”, Timișoara – pentru județele Timiș, Arad, Caraș Severin și Bihor;

· Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin”, Sibiu – pentru județele Sibiu, Alba, Hunedoara și Mureș;

· Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilan”, Cluj-Napoca – pentru județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj și Bistrița Năsăud;

· Spitalul Clinic Militar de Urgență „Regina Maria”, Brașov – pentru județele Brașov, Covasna și Harghita;

· Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Ștefan Odobleja”, Craiova – pentru județele Mehedinți, Dolj, Gorj și Olt.

Totodată, transportul echipamentelor și materialelor necesare procesului de vaccinare, precum și transportul vaccinurilor pentru fiecare echipă de vaccinare vor fi asigurate de MApN.

Citeşte mai departe ...

Percheziţii la filiale ale Registrului Auto Român. Este vizat și Galațiul

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, fals intelectual și constituirea unui grup infracțional organizat, în perioada 2020-2021.

„În cursul zilei de 21 aprilie 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 28 locații, situate pe raza județelor Vaslui, Galați și Bacău, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție, I.G.P.R - Direcția de Operațiuni Speciale, Inspectoratelor de Jandarmi Județene Vaslui și Argeș și Gruparea de Jandarmi Mobila Bacău.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, a transmis DNA. 

Citeşte mai departe ...

3,5 milioane de euro pentru Casa Colecțiilor. Muzeul gălățean va fi dotat cu tehnică modernă

O investiție de peste trei milioane de euro este în derulare la Muzeul Casa Colecțiilor din Galați. Este o lucrare comandată de Consiliul Județean Galați pe parcursul căreia clădirea de patrimoniu care a adăpostit fosta farmacie Ținc este consolidată, termoizolată și dotată cu aparate moderne.

Operațiunea de reabilitare și modernizare de la Muzeul Casa Colecțiilor din Galați este în toi. În prezent, lucrările se desfășoară în interiorul clădirii. Lucrarea comandată de Consiliul Județean presupune refacerea hidroizolaţiei de la subsol, a zidăriei şi a instalaţiilor electrice. Totodată, monumentul istoric este consolidat, acoperişul este reabilitat, iar ornamentele de pe faţadă şi scările interioare sunt restaurate.

Printre ornamentele restaurate este un basorelief care a atras atenţia specialiştilor prin tehnica de realizare, una de sorginte italiană.

„Pe basorelief se pot distinge două zeităţi antice, respectiv zeul comerţului şi zeitatea protectoare a farmaciştilor, precum şi monograma farmacistului Constantin Ţinc. Pentru a-i redescoperi frumuseţea, basorelieful este mai întâi curaţat mecanic de către un specialist de la Bucureşti, după care vor fi realizate și alte intervenţii pentru a repune în valoare această operă de artă. Se lucrează şi la balconul principal, o bijuterie arhitecturală. Din fericire, s-au păstrat o parte din piesele originale, care acum sunt restaurate cu mare grijă”, a anunțat recent Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Conform planului, Muzeul Casa Colecțiilor va fi dotat cu sisteme de detecţie şi alarmare la incendiu și efracţie, de supraveghere şi înregistrare video şi de control acces. Nu în cele din urmă, proiectul mai prevede dotarea spaţiului muzeal cu vitrine moderne şi panouri mobile, dar și digitizarea monumentului de arhitectură, astfel încât sediul Muzeului Casa Colecţiilor să poată fi scanat 3D și să se realizeze tururi virtuale. Valoarea investitiei este de aproximativ 3,5 milioane de lei, fonduri europene.

Clădirea a fost construită în anul 1900. Încă de la început a fost sediul Farmaciei Ținc, purtând numele unui celebru farmacist gălățean. Constantin Ţinc a locuit și muncit în imobilul care acum este monument istoric, iar ca recunoaștere a realizărilor sale a fost primar al orașului Galați în mai multe mandate și senator de Covurlui.

După ce a fost naționalizată în perioada comunistă, clădirea a fost folosită tot ca farmacie. În 2012, Farmacia Ținc a fost preluată de Consiliul Județean Galați și a devenit Muzeul Casa Colecțiilor.

Citeşte mai departe ...

CSU Belor arbitrează lupta pentru salvarea de la retrogradare

  • Publicat în Sport

Suspans în turneul play-out de la Galaţi până la final. Ziua a doua de la sala Polivalentă Dunărea. CSU Medicina CNUE Tg. Mureş a continuat seria evoluţiilor bune, şi-a făcut treaba şi a obţinut victoria în minim de seturi în faţa lui CSU NTT Data Cluj, echipă retrogradată deja în eşalonul secund. În cea de-a doua partidă s-au duelat CSU Belor Galaţi şi FC Argeş. În ciuda crizei de efectiv, piteştencele au reuşit să-şi adjudece primul set, unul care poate conta enorm în lupta pentru locul 10 care asigură menţinerea în eşalonul de elită. Muştruluite serios de antrenorul Bogdan Paul, gălăţencele şi-au revenit şi lucrurile au intrat pe făgaşul normal. Rezultat final: CSU Belor - FC Argeş 3-1 (-14, 17, 7, 22). Lotul folosit: Vukasovic 4 puncte, Berdilă 13 p, Becheva 2 p, Roşca 5 p, Lakovic 12 p, Saykova 13 p, Miclăuş 10 p, Talita 1, Shahpazova 8 p, Tămaş, Bozicevic, Stan. CSU Belor acumulează 39 de puncte şi nu mai poate locul 9. Turneul se va încheia astăzi când vom afla a doua echipă retrogradată, programul meciurilor: FC Argeş - CSU NTT Data Cluj, ora 15.00 şi CSU Medicina - CSU Belor, ora 18.00.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri