Menu
RSS
PNRR este o șansă: Educația trebuie regândită și are nevoie de o nouă viziune

PNRR este o șansă: Educația trebuie…

Dezbaterea din Parlament,...

Academia Phoenix a revenit în forţă: patru victorii la Under 14

Academia Phoenix a revenit în forţă…

Competiţiile de baschet j...

Peste trei milioane de lei pentru Casa Cuza Vodă

Peste trei milioane de lei pentru C…

Casa Cuza Vodă este refăc...

Cutremur de 4,1 în România. S-a simțit și în orașele Galați și Brăila

Cutremur de 4,1 în România. S-a sim…

S-a cutremurat România. U...

COMPACT, o formaţie "a fetei din vis"

COMPACT, o formaţie "a fetei d…

Compact este o formaţie r...

Oţelul, gata de start

Oţelul, gata de start

Roş-alb-albaştrii lui Pet...

China, gata să discute recunoașterea mutuală a vaccinărilor contra COVID-19

China, gata să discute recunoaștere…

Ministrul de Externe al C...

Fetele de la CSU Belor au pierdut cu Dinamo

Fetele de la CSU Belor au pierdut c…

La Galaţi în sala Polival...

Locuri de muncă în domeniul universitar la ”Dunărea de Jos”

Locuri de muncă în domeniul univers…

Universitatea ”Dunărea de...

Profesori universitari la masa de scris: „Memorii și emoții printre slove”

Profesori universitari la masa de s…

Editura ACADEMICA Galați ...

Prev Next

Marți, 02 Februarie 2021 - Regional Press

Klaus Iohannis: "Am decis redeschiderea școlilor începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la școală"

“Începând de luni, cand începe semestrul II, majoritatea copiilor merg fizic la școală”, a anunțat oficial președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută marți la ora 17:00 la Palatul Cotroceni.

“În localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa-numitul scenariu galben, acolo copiii de gradiniță merg fizic la gradiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii de clasa a VIII-a fizic la școală, iar din liceu merg tinerii din clasa a XII-a care se pregătesc de bacalaureat.

În localitățile unde din păcate sunt destul de multe cazuri, care sunt în așa-numitul scenariu roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV, restul făcând școala online. (…) În localitățile care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă. Deci, pe scurt, grădinițele și clasele I-IV vor funcționa fizic peste tot, mai puțin în localitățile care intră în carantină“, a anunțat Klaus Iohannis marți, 2 februarie 2021, potrivit edupedu.ro.

 

Citeşte mai departe ...

Ministrul Educației: La două cazuri de COVID-19 într-o clasă se suspendă activitatea clasei

Sorin Cîmpeanu a declarat, marți seară, la Antena 3, că, după redeschiderea școlilor, activitatea unei clase va fi suspendată în momentul în care doi elevi din aceeași clasă vor fi confirmați pozitiv cu COVID-19.

Astfel, potrivit acestuia,  activitatea școlii va fi sistată și în scenariul în care mai mulți profesori vor fi confirmați cu COVID-19, chiar dacă nu sunt înregistrate cazuri de infectare în rândul elevilor. Totodată, în momentul în care o clasă va raporta un caz de coronavirus, elevii din acea clasă vor fi testați.

Citeşte mai departe ...

Marcel Ciolacu, despre redeschiderea școlilor: "Primarii nu au bani pentru teste și echipamente medicale pentru că guvernul nu a făcut bugetul"

”Trebuie ca autoritățile să cumpere de urgență echipamente medicale acolo unde nu sunt, că altfel deschidem școlile pentru a le inchide iarăși. Autoritățile locale nu au prevăzute bugete pentru așa ceva, toți primarii fac eforturi să se redeschidă școlile pentru că este o normalitate să se deschidă școlile. Dar ei nu au buget, pentru că bugetul n-a fost votat și vine Curtea de Conturi că au făcut achiziții fără să aibă filă de buget”, a spus Ciolacu la Antena 3.

Liderul PSD a mai cerut și organizarea de transport special pentru copii pentru a scădea riscul infectării acestora. ”Nu sunt în stare de organizare administrativă. Acum când deschid deschid printr-un anunț al președintelui din care n-a înțeles nimeni mare lucru. Să nu redeschidem școlile să le închidem din nou, guvernarea nu este un moft”, a spus Ciolacu.

Citeşte mai departe ...

Părinții vor primi în continuare indemnizația de 75% din salariu, dacă sunt situații în care școala se va desfășura online

Părinții vor primi în continuare indemnizația de 75% din salariu dacă școala se va desfășura online, inclusiv în cazul copiilor bolnavi care stau acasă, a declarat astăzi ministrul Muncii, Raluca Turcan, potrivit Digi24.
„Dacă vor exista în continuare cursuri în format online și vor fi nevoiți părinții să stea acasă, atunci acea formă de sprijinire a părinților pentru supravegherea copiilor acasă va continua din partea Guvernului, așa cum am făcut și până acum”, a declarat Turcan.„Dacă sunt familii vulnerabile, așa cum am prevăzut toate situațiile, atunci când am decis redeschiderea școlilor, sunt convinsă că și dacă se ia această decizie, tot prin ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății vor fi reglementate și astfel de situații”, a mai spus ministrul Muncii, potrivit edupedu.ro.

 

Citeşte mai departe ...

Europarlamentarul Dan Nica: Orizont Europa este cel mai îndrăzneț program mondial de cercetare și inovare în slujba societății

Europarlamentarul PSD Dan Nica anunță că „Orizont Europa este cel mai îndrăzneț program mondial de cercetare și inovare în slujba societății”. Din programul Orizont 2020 a fost mobilizat un miliard de euro pentru a se asigura noi metode de testare, tratamente și vaccinuri.

Cercetarea și inovarea sunt indispensabile pentru a asigura progresul vital al economiilor noastre și al vieții cotidiene, pentru a contracara situațiile neprevăzute de criză și pentru a construi societăți reziliente. Cercetarea s-a numărat printre primele domenii de politică ale UE care au dat un răspuns cuprinzător crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Din programul Orizont 2020 a fost mobilizat un miliard de euro pentru a se asigura noi metode de testare, tratamente și vaccinuri. În lunile și anii următori, știința va rămâne, fără îndoială și mai mult ca niciodată, în avangarda răspunsului nostru comun la provocările din domeniul sănătății, social și economic.

„Având la dispoziție un buget de 95,5 miliarde de euro și un set de instrumente moderne, Orizont Europa devine cel mai puternic program de cercetare și inovare din lume. El a fost creat împreună cu cetățenii europeni tocmai pentru a răspunde așteptărilor și nevoilor acestora. Prin urmare, se estimează că programul Orizont Europa va genera pentru PIB câștiguri de până la 11 euro pentru fiecare euro investit și va crea până la 100 000 de locuri de muncă în domeniul cercetării și inovării înainte de finele anului 2027”, a transmis europarlamentarul PSD, Dan Nica.

Programul va continua să sprijine puternic cercetarea de frontieră prin intermediul Consiliului European pentru Cercetare (CEC). Cu ajutorul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie (MSCA), el va atrage mai mulți tineri înspre o carieră în domeniul cercetării și va investi în infrastructuri de cercetare de talie mondială. Atât CEC, cât și MSCA vor ajuta Europa să atragă cercetători talentați din întreaga lume.

Prin cele șase clustere ale sale, axate pe întreg spectrul provocărilor mondiale, Orizont Europa va stimula crearea de noi cunoștințe și inovația radicală în domenii precum sănătatea, clima, mediul digital, energia și mobilitatea, alimentația, agricultura și biodiversitatea, cultura și creativitatea, securitatea civilă, industria și spațiul. De exemplu, clusterul pentru sănătate va aborda provocări precum pandemia de COVID-19, extinderea trialurilor clinice, vaccinurile, tratamentele și diagnosticarea, precum și transpunerea rezultatelor cercetării în măsuri de politică publică în domeniul sănătății.

Pentru întâia oară, Orizont Europa va pune un accent puternic pe valorificarea întregului potențial al cercetării și inovării în sectoarele culturale și creative, precum și pe contribuția acestor sectoare la inovarea europeană. Pentru a conserva și pentru a promova bogăția culturală a Europei, programul are în vedere crearea unui spațiu de colaborare digitală pentru patrimoniul cultural.

Programul sprijină, totodată, inovarea structurală necesară în lanțuri valorice-cheie, contribuind astfel la atingerea suveranității tehnologice europene în domenii critice. Investițiile în cercetare, inovare și tehnologie oferă premisele asigurării unei creșteri economice durabile și a competitivității economiei europene. Programul Orizont Europa se va concentra pe impactul cercetării, adoptând o abordare interdisciplinară prin intermediul unor instrumente specifice, precum misiunile europene și parteneriatele europene.

Misiunile europene se vor concentra pe obiective ambițioase, cu termene precise și realizabile în materie de bunuri europene comune. Ele urmăresc să salveze de cancer alte trei milioane de vieți omenești până în 2030, să asigure 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic, sănătatea oceanelor, a mărilor și a apelor interioare, dar și a solurilor și a alimentelor, și să sporească reziliența regiunilor la schimbările climatice. În plus, o abordare strategică a parteneriatelor europene cu sectorul public și privat va îmbunătăți alinierea acestora la investițiile realizate de statele membre și de industrie, în domenii strategice precum energia, transporturile, biodiversitatea, sănătatea, alimentația, circularitatea. 

Programul include pentru prima dată un pilon nou distinct format din acțiuni în sprijinul inovațiilor disruptive. Consiliul European pentru Inovare (CEI) va oferi sprijin celor mai avansate inovații radicale pentru a le introduce pe piață. CEI va contribui la dezvoltarea peisajului european general al inovării în ansamblul său, în sinergie cu Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), care promovează integrarea triunghiului cunoașterii format din educație, cercetare și inovare.

Întrucât dezvoltarea cunoștințelor și a tehnologiei nu are frontiere teritoriale, extinderea participării și consolidarea Spațiului european de cercetare vor spori sprijinul acordat statelor membre ale UE în eforturile acestora de a valorifica la maximum potențialul lor național în materie de cercetare și inovare. În acest scop, a fost propusă o creștere bugetară față de Orizont 2020, programul beneficiind în prezent de 3,3 % din bugetul general.

Știința este motorul progresului în toate aspectele vieții noastre. Programul Orizont Europa va fi o pârghie fundamentală pentru stimularea inovării, care va ajuta Europa să iasă mai puternică din criza provocată de pandemia de COVID-19 și să fie gata să impulsioneze dubla tranziție digitală și ecologică. Cu ajutorul cercetătorilor și al inovatorilor, Orizont Europa va contribui la materializarea viitorului pe care și-l doresc cetățenii Europei.

Citeşte mai departe ...

Numărul deceslor din cauza COVID-19 crește din nou! 967 de paicenți la ATI!

2.676 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore, din 30.447 de teste efectuate. Rata de infectare a crescut și ea la 8,78%. Au fost înregistrate 11 decese din cauza noului coronavirus, în timp ce la ATI sunt internați 967 de pacienți cu COVID. 

Până astăzi au fost confirmate pe teritoriul României 732.732 de cazuri  de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), în timp ce 678.473 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.676 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Citeşte mai departe ...

Miercuri se distribuie în țară primele doze de vaccin de la Moderna

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) anunță că miercuri vor fi distribuite în centrele din țară peste 26.000 de doze de vaccin Moderna. Cele mai multe doze vor ajunge Centrul Regional de Distribuție Iași.

Așadar,  26.210 de doze de vaccin de la Moderna vor fi distribuite către centrele regionale din țară, pentru vaccinarea, cu prima doză, a persoanelor planificate în platforma de programare.

„Transportul dozelor de vaccin va fi asigurat atât pe cale aeriană, cu o aeronavă a Ministerului Afacerilor Interne, cât și terestru, cu autospeciale ale Ministerului Apărării Naționale. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, cu respectarea lanțului de frig, la temperatura de 2 - 8 grade Celsius”, au explicat reprezentanții CNCAV.

Dozele de vaccin vor fi organizate astfel: Din Centrul Național de Distribuție București, dozele vor fi distribuite la Centrul Regional de Distribuție Brașov - 3.960 de doze; la Centrul Regional de Distribuție Cluj - 3.680 de doze; la Centrul Regional de Distribuție Constanța - 3.350 de doze; la Centrul Regional de Distribuție Craiova - 3.620 de doze; la Centrul Regional de Distribuție Iași - 4.090 de doze; la Centrul Regional de Distribuție Timișoara - 1.730 de doze.

Centrului Național de Distribuție București îi vor rămâne alocate 9.790 doze,

„În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșa anterioară, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București”, au punctat cei de la CNCAV.

Citeşte mai departe ...

Tamara Bokaric, jucătoare CSM Galaţi: „Consider că avem şansă la victorie, care o să ne dea o mare gură de oxigen”

  • Publicat în Sport

Liga Florilor MOL la handbal feminin programează la mijlocul acestei săptămâni partidele celei de-a 9-a etape. CSM Galaţi va întâlni miercuri, de la ora 13.00 în sala Polivalentă din Bucureşti pe SCM Gloria Buzău. O partidă în care fetele pregătite de Alexandrina Soare nu pornesc cu prima şansă. Cele două combatante au înregistrat rezultate negative în runda precedentă şi vor încerca să repare din mers situaţia. Amosfera în tabăra gălăţeană este încărcată după înfrângerea cu Dacia Mioveni 2012 dar jucătoarele sunt conştiente că au mare nevoie de puncte. „Cu siguranţă va fi un meci foarte greu, Buzăul fiind o echipă cu jucătoare experimentate. Şi ele, şi noi venim după meciuri cu rezultate nefavorabile, cu mare poftă de victorie. Consider că avem şansă de victorie, care o să ne dea mare gură de oxigen. Toate meciurile care urmează vom juca la „tot sau nimic", vom lupta până la capăt. Avem o echipă valoroasă, ne pregătim foarte bine şi sunt convinsă că vom fi răsplătite cu puncte”, ne-a declarat jucătoarea Tamara Bokaric. CSM Galaţi ocupă locul 13 în clasament cu 6 puncte. FRH a anunţat şi programul pentru etapele 10 şi 11 în care echipa noastră va juca cu: Activ Prahova Ploieşti - 18 februarie, ora 10.30 în Sepsi Arena din Sf. Gheorghe respectiv SCM Rm. Vâlcea - 23 februarie, ora 10.30 Sala Polivalentă Bucureşti.

sursa foto: Sportul Ilustrat
Citeşte mai departe ...

Maica Stareță de la Mănăstirea Vladimirești a murit. Părintele Calistrat:„A trecut prin groaznice torturi inumane, alături de toate măicuțele arestate în 1959”

Maica Stareță de la Mănăstirea Vladimirești din județul Galați a trecut la cele veșnice. Era ultima dintre întemeietoarele mănăstirii de la Tudor Vladimirescu, suține Părintele Calistrat. 

„Astăzi a pleclat în veșnicie, la Mănăstirea Vșadimirești din Galați, maica stareță Stavrofora Daniela Nedelcu.- Ultima viețuitoare, dintre cele care au fost întemeietoarele mănăstirii Tudor Vladimirescu, cu Hramul Acoperământul Maicii Domnului. Trecută cu vârsta, peste 90 ani, curată, blândă, discretă, rugătoare, evlavioasă, elegantă și măsurată în cuvinte, de o discreție duhovnicească greu de imitat în viața duhovnicească”, scrie părintele Calistrat, pe Facebok.

Viața maicii starețe, stavrofora Daniela Nedelcu, a fost o viață dedicată lui Hristos fiind o aprigă mărturisitoare în temnițele comuniste făcând peste 4 ani de închisoare la Mislea împreună cu maica Mihaela care a adormit în temnițele comuniste și cu poeta, monahia Zorica Lațcu, trecând prin groaznice torturi inumane, alaturi de toate măicuțele arestate în 1959, sub legea comunistă a decretului 410.

În anul 2006 până în prezent, fost aleasă în demnitatea de stareţă Sfintei Mănăstiri Vladimirești.

„ Dumnezeu să o ierte și să o primească în ceata sfintelor mărturisitoare”. (Părintele Calistrat)

 

Citeşte mai departe ...

Interzis la știucă!

Începând de luni, 1 februarie, până la mijlocul lunii martie, potrivit ordinului de prohibiţie a pescuitului emis anul trecut de autorităţile naţionale, pescuitul la ştiucă este interzis.

Decizia are în vederea protejarea speciei în perioada de reproducere. Specie cu valoare economică foarte mare, ştiuca este apreciată pentru carnea dietetică, dar mai ales pentru icre, datorită boabelor care sunt mari şi galbene, comparabile cu cele de sturion, de care se deosebesc doar prin culoare.

Pescuitul la ştiucă va fi permis din nou după data de 15 martie.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri