Menu
RSS
Academia Phoenix a revenit în forţă: patru victorii la Under 14

Academia Phoenix a revenit în forţă…

Competiţiile de baschet j...

Peste trei milioane de lei pentru Casa Cuza Vodă

Peste trei milioane de lei pentru C…

Casa Cuza Vodă este refăc...

Cutremur de 4,1 în România. S-a simțit și în orașele Galați și Brăila

Cutremur de 4,1 în România. S-a sim…

S-a cutremurat România. U...

COMPACT, o formaţie "a fetei din vis"

COMPACT, o formaţie "a fetei d…

Compact este o formaţie r...

Oţelul, gata de start

Oţelul, gata de start

Roş-alb-albaştrii lui Pet...

China, gata să discute recunoașterea mutuală a vaccinărilor contra COVID-19

China, gata să discute recunoaștere…

Ministrul de Externe al C...

Fetele de la CSU Belor au pierdut cu Dinamo

Fetele de la CSU Belor au pierdut c…

La Galaţi în sala Polival...

Locuri de muncă în domeniul universitar la ”Dunărea de Jos”

Locuri de muncă în domeniul univers…

Universitatea ”Dunărea de...

Profesori universitari la masa de scris: „Memorii și emoții printre slove”

Profesori universitari la masa de s…

Editura ACADEMICA Galați ...

Pandemia nu ţine cont de artă

Pandemia nu ţine cont de artă

La teatru, ca la teatru! ...

Prev Next

Miercuri, 17 Februarie 2021 - Regional Press

Daniel Zamfir, PSD: Urmează un val de executări silite din partea băncilor din cauza „dobânzii la dobândă”

„Românii să se aștepte la o nenorocire. Această decizie de a prelungi perioada de amânare a ratelor în condițiile perceperii dobânzii la dobândă este o nenorocire.

Această măsură este strict în favoarea sistemului bancar care, iată, nu pierde absolut nimic, ci din contră, capitalizează și dobânda, iar toată povara cade în spinarea oamenilor care, de la finalul perioadei de amânare, încep să plătească aceste rate la care se va adăuga și dobânda capitalizată.Este o povară în plus pentru oameni, înseamnă practic împingerea lor către faliment.

Vom asista în perioada următoare, fără dar și poate, la un val de executări silite din partea băncilor, un dezastru”, a transmis Zamfir, EXCLUSIV pentru DC NEWS.

 

Citeşte mai departe ...

Guvernul taie din sporuri, amână creșterea de pensii și salarii

Punctul de pensie va rămâne în acest an la 1.442 lei, așa cum s-a majorat anul trecut, în septembrie. Asta reiese dintr-un proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor.Conform notei de fundamentare, "cuantumul efectiv al majorării și data de acordare urmează a se stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat".

1. Fără vouchere de vacanță pentru bugetari (economie de 0,15% din PIB)

”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în anul 2021, autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes naţional, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune, cu modificările și completările ulterioare, nu acordă vouchere de vacanță”

2. Majorarea pensiilor se amână pentru 2023 (economie de 0,8% din PIB)

Modificarea Legii nr. 127/2019 în sensul prorogării datei de intrare în vigoare a aceste legi la 1 septembrie 2023. Astfel, în anul 2021 valoarea punctului de pensie se va menține la nivelul de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare, iar începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, cuantumul efectiv al majorării și data de acordare urmând a se stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

3. Eliminarea sporului COVID la Prefecturi (economie de 23,8 milioane lei)

Abrogarea art. 5 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 131/2020 privind reglementarea unor măsuri, prin care s-a instituit sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, cu excepţia prefectului şi subprefectului. Această măsură a creat o situație discriminatorie comparativ cu celelalte categorii de personal din instituții publice implicate în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 și a generat nemulțumiri în rândul acestora.

4. Se reduce la 50% gratuitatea pentru studenți la transport

Se propune și modificarea art. 205 alin. (2) din 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul stabilirii dreptului studenţilor înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, să beneficieze, pe parcursul anului canedaristic, de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval, și abrogarea prevederilor art. 205 alin. (2^1) prin care se reglementa ca studenții să beneficieze, în tot cursul anului calendaristic, de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

5. Beneficiile pentru angajații CFR se amână

Se propune prorogarea până la 1 aprilie 2022 a datei de intrare în vigoare a Legii nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar. Această lege aprobă pentru personalul feroviar, atât din cadrul instituțiilor publice cât și din cadrul operatorilor economici cu capital majoritar de stat, drepturi de natură salarială și de asistență socială cu impact asupra bugetului de stat generat, în principal, de creșterea compensației serviciului public de transport feroviar de călători și a cheltuielilor cu administrarea infrastructurii feroviare de circa 978 milioane lei.

Modificarea Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii determină o reducere a necesarului de finanțare în anul 2021 de 8.922 milioane lei, respectiv 0,8% din PIB.
Neacordarea voucherelor de vacanță în anul 2021 determină o reducere a deficitului bugetar cu 1.653,5 milioane lei, respectiv 0,15% din PIB.
Abrogarea art. 5 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 131/2020 privind reglementarea unor măsuri, determină o reducere a necesarului de finanțare în anul 2021 de 23,8 milioane lei.
Alte măsuri:

-Nu se vor acorda vouchere de vacanță pentru bugetari în acest an

-Dispare sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, cu excepţia prefectului şi subprefectului

-Studenții de până la 26 de ani vor avea un tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval. Practic se abrogă prevederile prin care studenții să beneficieze, în tot cursul anului calendaristic, de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

-Se prorogă până la 1 aprilie 2022 aplicarea unei legi prin care personalul feroviar, atât din cadrul instituțiilor publice cât și din cadrul operatorilor economici cu capital majoritar de stat, puteau primi drepturi de natură salarială și de asistență socială.

-Unitățile sanitare din cadrul ministerelor și instituțiilor cu rețele sanitare proprii din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională vor putea organiza centre de vaccinare împotriva COVID-19 care funcționează în interiorul acestora sau în unități militare, în condițiile prevăzute în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1031/2020, cu modificările și completările ulterioare. Finanţarea centrelor organizate suplimentar peste numărul aprobat prin Strategia de vaccinare împotriva COVID – 19 în România, se asigură de la bugetul de stat prin bugetele ministerelor și instituțiilor cu rețele sanitare proprii din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională

-Pentru personalul ministerelor şi instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională trimis în misiune permanentă în străinătate, cheltuielile privind testarea şi, după caz, vaccinarea acestuia pe teritoriul statului unde execută misiunea se vor suporta din bugetele instituţiilor trimiţătoare

-S-a făcut o clarificare privind numărul de zile de concediu la care personalul de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar și din unitățile conexe are dreptul, prin corelarea cu prevederile ce reglementează numărul de zile de concediu acordat personalului de îndrumare, conducere și control din inspectoratele școlare. Practic, noul articol sună așa: "Personalul de conducere, de îndrumare și control din inspectoratele școlare, precum și personalul de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar și din unitățile conexe, beneficiază de concediu de odihnă conform Codului Muncii".

Citeşte mai departe ...

Sunt necesare 60.000 de doze de vaccin anti-COVID pentru personalul din învățământ

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, numărul total de doze necesar pentru vaccinarea persoanelor cu vârsta sub 55 de ani este de 44.324 şi numărul total de doze necesar pentru vaccinarea persoanelor cu vârsta peste 55 de ani este de 15.622.

Ministerul Educaţiei mai precizează că a comunicat către CNCAV: necesarul de doze de vaccin, defalcat pe categorii de vârstă şi judeţe, lista celor 42 de locaţii destinate procesului de vaccinare a personalului din învăţământul preuniversitar (personal din creşe şi grădiniţe, personalul didactic din învăţământul primar, gimnazial, liceal), precum şi lista persoanelor de contact responsabile (inspectori şcolari generali).

Totodată, Ministerul Educaţiei a mai transmis şi lista celor 20 de locaţii, pe fiecare centru universitar, destinate procesului de vaccinare a personalului didactic din învăţământul universitar şi persoanele de contact responsabile.

Citeşte mai departe ...

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate

Parlamentarii au decis miercuri eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Legea a fost votată în plenul reunit, după ce anterior a primit un raport de admitere cu amendamente.

Parlamentul a adoptat cu 357 de voturi pentru, niciun vot împotrivă inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Cei 30 de parlamentari ai UDMR au fost prezenți în sală, însă nu au votat.

Alfred Simonis, PSD: „Amendamentele astea care ar putea fi neconstituționale au fost depuse de USR PLUS. Mă bucur să anunț că inițiativa PSD este cea care va fi supusă pentru aprobare. E un moment important pentru România, pentru această generație care este astăzi în Parlament și mă așteptam să fim mai calmi.”

 

Citeşte mai departe ...

Marcel Ciolacu, mesaj pentru PNL şi USR-PLUS: „Veniţi odată cu bugetul”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis un mesaj pentru PNL şi USR-PLUS după ce Parlamentul a votat eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari: „veniţi odată cu bugetul!”.

„Astăzi majoritatea de dreapta a votat cu noduri în gât proiectul PSD de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. N-au mai putut să o dea cotită! Oricât de mult au încercat să tergiverseze şi să se afunde în proceduri... Odată modificat Statutul deputaţilor şi senatorilor, pe Cîţu nu-l mai împiedică nimic să dea OUG pentru eliminarea tuturor celorlalte pensii speciale.

Am un singur mesaj pentru PNL şi USR-PLUS: veniţi odată cu bugetul! S-a terminat cu scamatoriile şi inventarea de motive. Toţi românii aşteaptă respectarea promisiunilor făcute în campanie şi pe care acum le încălcaţi pe bandă rulantă: pensiile, voucherele de vacanţă, gratuităţile pentru studenţi, sprijinul pentru mediul de afaceri românesc!

Pe scurt, românii aşteaptă o guvernare responsabilă şi creşterea nivelului de trai - aşa cum aţi promis!, nu austeritate, certuri pe ciolan sau scuze expirate cu “greaua moştenire”.

Parlamentarii au decis miercuri eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Au fost 357 de voturi „pentru” şi niciun vot „împotrivă”, iar 30 de parlamentari de la UDMR nu au votat.

Citeşte mai departe ...

Intrarea în orașul Galați a fost blocată din cauza unei surpări

Atenție, șoferi! Autoritățile anunță că, în urma surpării carosabilului din zona Tirighina, se impune restricționarea totală a traficului rutier începând de miercuri.

„S-au luat măsuri de semnalizare a zonei afectate, iar traficul rutier va fi deviat la Șendreni, sensul giratoriu de la Nalba, și la Independența. Astfel, traficul greu va fi deviat pe ruta Independența - Slobozia Conachi - Galați. Altă rută ce poate fi folosită de autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mică de 3,5 tone este Șendreni - Brăila – Galați”, a anunțat Biroul de Presă al Primăriei Galați.

Din această cauză traseul 30 va fi suspendat până când se vor realiza reparațiile necesare.

Nu se cunoaște, deocamdată, cât timp vor dura restricțiile.

„Se va realiza o expertiză geotehnică în regim de urgență și, în funcție de concluziile specialiștilor, se va putea estima durata restricțiilor”, au anunțat autoritățile.

Citeşte mai departe ...

Noilor guvernanți le place criza economică. Sau cel puțin așa încep să dea impresia

  • Publicat în Social

In lipsă de viziune și strategie, Coaliția de la guvernare a lansat, fără să vrea, un nou fenomen ”aproape cultural”: ”FESTIVALUL de PROTESTE”

Dacă tot au restricționat activitatea culturală cu publicul și turismul, până la desființare, guvernanții au dat curs, prin ultimele acțiuni publice – adoptarea măsurilor de austeritate – comentate și de Comisia Europeană, unei serii în lanț de proteste sociale care are șanse să devină act cultural de pandemie. Protestatari din toată țara vin programați în Capitală să își strige nemulțumirile. Cu această ocazie, se fac tururi de grup pe la diversele instituții implicate și, de care aparțin profesional manifestanții. Se strigă diverse lozinci și se folosesc bannere sau afișe dedicate, deci, apare o nouă cultură de stradă, un folclor al protestelor, bazată pe mișcări sociale concrete, oarecum controlate (așa cum le place celor de la Putere). Mai mult, se impune și moda de tip ”protestatar”, dată fiind apartenența social-profesională a grupurilor de manifestanți.Totodată, oamenii vin din diferite zone ale țării lovite puternic de măsurile economice și legislative clamate de executiv ca ”sprijin” și ”binefăcătoare”pentru populație, Cu această ocazie, interacționează în grup și, deci, se presupune că există schimb intercultural.

Și lista ar putea continua. Dar, din păcate, situația poate deveni hilară, daca nu ar fi de plâns.

Miercuri, toată presa românească titrează că platforma din fața Guvernului a devenit loc de pelerinaj al manifestărilor oamenilor nemulțumiți, reprezentanți veniți din toată țara.

”Este coadă astăzi la protestele sindicale în faţa Guvernului” spun titlurile de presă. Asta după ce zile la rând și alți sindicaliști, inclusiv studenți și reprezentanți ai organizațiilor de elevi din școli, au venit și și-au prezentat ofurile în fața instituțiilor guvernamentale.

Miercuri au ieșit primii în stradă angajaţi din poliţie, administraţie publică, asistenţă socială, grefă, finanţe şi control financiar (de la Federatia PUBLISIND, afiliată la Blocul Naţional Sindical ). Vor continua sindicaliştii de la Cartel Alfa, iar apoi va urma Federaţia „Solidaritatea Sanitară”. Sunt programate mitinguri şi în faţa sediilor partidelor din coaliţia de guvernare, la PNL şi USR-PLUS. Toţi sunt nemulţumiţi de prevederile din proiectul de buget, pe care îl consideră de austeritate şi care, în opinia sindicaliştilor, va prelungi criza economică.

Citeşte mai departe ...

Patru elevi au ajuns la spital cu iritații oculare din cauza unei lămpi cu ultraviolete. Ați 10 colegi s-au plâns de senzația de „nisip sub pleoape”

Mai mulți elevi au ajuns la spital după ce au fost expuși la raze ultraviolete, la școală. Este vorba de patru elevi de la Școala nr 13. Alţi 10 colegi de clasă au acuzat şi ei usturimi la nivelul ochilor. Inspectoratul Şcolar Galaţi a început o anchetă și a interzis folosirea lămpii în sala de clasă.

Medicii susţin că iritaţia s-ar fi produs de la o lampă cu ultraviolete folosită în sala de clasă. Copii au primit tratament și au fost trimiși acasă. Lămpile cu ultraviolete nu trebuie folosite în prezența elevilor deoarece provoacă radiații, atrag atenția medicii.

„Am fost anunțat de doamna învățătoare că marţi seară a ajuns la spital un copil cu simptome puţin mai grave la nivelul ochilor. Mama s-a panicat şi a mers la Unitatea de Primiri Urgențe. Miercuri dimineață au mai ajuns alţi trei copii. Probabil, părinții au discutat între ei și au decis să meargă la spital pentru a fi văzuți de medic. Am observat că din cauza acelei lămpi cu ultraviolete doamna învăţătoarea este bronzată pe o parte a feţei. Dumneai a acuzat senzaţia de nisip sub pleoape şi durere de cap. De asemenea, alţi 10 copii din clasă s-au plâns de usturimi şi senzaţia de nisip sub pleoape Lampa UV era amplasată în dreptul uşii. Noi ținem legătura în permanență cu doamna învățătoare și părinții. Am cerut note de informare de la conducerea şcolii, de la îngrijitoare şi de la învăţătoare. Lampa a fost scoasă din sala de clasă şi este interzisă folosirea ei”, a precizat Otilia Moza, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Galați.

Reprezentații Inspectoratului Școlar Galați au deschis o anchetă în acest caz și pentru a stabili cine a decis ca lampa cu ultraviolete să fie adusă în sala de clasă.

 

Citeşte mai departe ...

Handbalistele de la CSM Galaţi au nevoie de victorie ca de aer

  • Publicat în Sport

Liga Florilor MOL programează la mijlocul acestei săptămâni în Sepsi Arena din Sf. Gheorghe partidele celei de-a 10-a etapă. CSM Galaţi va întâlni joi, de la ora 10.30, pe Activ Prahova Ploieşti. Duelul dintre cele două nou promovate are o miză uriaşă în lupta pentru salvarea de la retrogradare. Gălăţencele au ieşit negative la ultimul test Covid-19 şi au nevoie ca de aer de victorie ca să urce în clasament şi sunt hotărâte să facă totul pentru a o obţine. „Cu siguranţă nu va fi un meci uşor, dar avem mare încredere în noi şi într-un rezultat pozitiv. Vom trata meciul cu maximă seriozitate, ne dorim să jucăm un handbal frumos şi eficient, avem nevoie de puncte”, ne-a declarat Cătălina Cioaric, una dintre cele mai experimentate jucătoare de la CSM Galaţi. După nouă etape, echipa antrenată de Alexandrina Soare ocupă locul 13 în clasament cu şase puncte în timp ce ploieştencele se poziţionează pe locul 14 cu patru puncte. Celelalte meciuri din această etapă sunt: SCM Craiova - Minaur Baia Mare, Dacia Mioveni 2012 - Rapid Bucureşti, Măgura Cisnădie - Dunărea Brăila, CSU Cluj Napoca - Gloria 2018 Bistriţa Năsăud, SCM Gloria Buzău - HC Zalău, SCM Rm. Vâlcea - CSM Bucureşti.

Citeşte mai departe ...

Andreea Tămaş, jucătoare CSU Belor: „Este un meci foarte important pentru mine personal, mă întorc la Cluj din postura de adversar, suntem foarte motivate şi sperăm să ne întoarcem acasă cu un rezultat bun”

  • Publicat în Sport

Sala sporturilor Horia Demian din Cluj Napoca găzduieşte în perioada 18-21 februarie Cupa României la volei feminin. CSU Belor Galaţi va întâlni joi, de la ora 14.00 formaţia gazdă U NTT Data Cluj. Cele două echipe s-au mai duelat în turul Diviziei A1, clujencele s-au impus cu 3-2 la Bucureşti iar acum fetele pregătite de Bogdan Paul şi Florin Vasile Bosi sunt hotărâte să facă totul pentru aşi lua revanşa. „Cupa României din acest sezon are, asemenea campionatului naţional, un format atipic. În primul meci vom întalni echipa gazdă, CS “U” NTT Data Cluj-Napoca, o echipă cu care ne-am mai duelat în tur. Acum avem şansa să ne luăm revanşa din campionat, iar dacă reuşim, vom juca împotriva echipei din Târgovişte. Este un meci important, atât pentru moralul echipei, cât şi pentru mine personal, deoarece este prima dată când mă întorc la Cluj, dar în postura de adversar. Sunt nerăbdătoare să joc în sala şi în oraşul în care m-am antrenat 2 ani şi de care mă leagă multe amintiri frumoase. Suntem foarte motivate şi sperăm să ne întoarcem acasă cu un rezultat bun”, ne-a declarat jucătoarea de la CSU Belor, Andreea Tămaş. Celelalte partide din prima fază a Cupei României sunt: Rapid Bucureşti - CSO Voluntari, ora 11.00; CSU Medicina Tg. Mureş - CS Medgidia, ora 17.00 şi FC Argeş - CSM Lugoj. Vineri sunt programate sferturile finală, sâmbătă semifinalele şi duminică finala

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri