Menu
RSS
Peste trei milioane de lei pentru Casa Cuza Vodă

Peste trei milioane de lei pentru C…

Casa Cuza Vodă este refăc...

Cutremur de 4,1 în România. S-a simțit și în orașele Galați și Brăila

Cutremur de 4,1 în România. S-a sim…

S-a cutremurat România. U...

COMPACT, o formaţie "a fetei din vis"

COMPACT, o formaţie "a fetei d…

Compact este o formaţie r...

Oţelul, gata de start

Oţelul, gata de start

Roş-alb-albaştrii lui Pet...

China, gata să discute recunoașterea mutuală a vaccinărilor contra COVID-19

China, gata să discute recunoaștere…

Ministrul de Externe al C...

Fetele de la CSU Belor au pierdut cu Dinamo

Fetele de la CSU Belor au pierdut c…

La Galaţi în sala Polival...

Locuri de muncă în domeniul universitar la ”Dunărea de Jos”

Locuri de muncă în domeniul univers…

Universitatea ”Dunărea de...

Profesori universitari la masa de scris: „Memorii și emoții printre slove”

Profesori universitari la masa de s…

Editura ACADEMICA Galați ...

Pandemia nu ţine cont de artă

Pandemia nu ţine cont de artă

La teatru, ca la teatru! ...

Papa Francisc se întâlneşte cu marele ayatollah Ali al-Sistani, lider al islamul şiit

Papa Francisc se întâlneşte cu mare…

Papa Francisc se întâlneș...

Prev Next

Marți, 16 Februarie 2021 - Regional Press

Consiliul Național al Elevilor: “Ministerul Educației își asumă, practic, o fragmentare extremă a anului școlar și un dezechilibru semnificativ între semestre”

Comunicatul Consiliului Național, prin care organizația își prezintă și propria propunere de structură a anului școlar:

“Poziția Consiliului Național al Elevilor cu privire la structura anului școlar 2021-2022

În cursul zilei de astăzi, Ministerul Educației a aprobat structura anului școlar 2021- 2022, fără, însă, a supune dezbaterii publice un astfel de proiect și fără a ține cont, în esență, de opiniile reprezentanților societății civile.

La momentul de față, majoritatea unităților de învățământ preuniversitar din România nu dispun de unități de aer condiționat. Astfel, organizarea cursurilor până la mijlocul lunii iunie (începutul lunii iulie, pentru elevii din învățământul profesional și tehnic) afectează în mod direct calitatea actului educațional, elevii și profesorii fiind nevoiți să participe la cursuri în condiții de disconfort termic semnificativ. De aceea, este absolut necesar ca anul școlar să înceapă în prima zi de luni din septembrie 2021, astfel încât cursurile, sesiunile practice din învățământul tehnic, profesional și vocațional, dar și examenele naționale să se desfășoare în condiții optime.

Mai mult, fragmentarea semestrului I creează confuzie în sistem și generează fenomenul „goana după note”. De aceea, susținem decizia ca semestrul I să se încheie înainte de începerea vacanței de iarnă, însă atragem atenția asupra unei structuri inegale și dezechilibrate a semestrelor, întrucât semestrul I este compus din 14 săptămâni de cursuri, iar, cel de-al II-lea, din 20 de săptămâni.

Având în vedere nevoia de organizare logică a arhitecturii anului școlar viitor, Consiliul Național al Elevilor prezintă public proiectul de structură a anului școlar 2021- 2022, pe care l-a înaintat și Ministerului Educației, spre analiză:

- Semestrul I – 16 săptămâni, după cum urmează:

o Cursuri: luni, 16 septembrie 2021 – miercuri, 22 decembrie 2021;
o Vacanță pentru grădinițe și clasele primare: sâmbătă, 23 octombrie 2021 – duminică, 31 octombrie 2022.

 Vacanță de iarnă/intersemestrială: joi, 23 decembrie 2021 – duminică, 9 ianuarie 2022;
 Semestrul al II-lea – 18 săptămâni, după cum urmează:
Cursuri: luni, 10 ianuarie 2022 – joi, 14 aprilie 2022;
Vacanță de primăvară: vineri, 15 aprilie 2022 – duminică, 1 mai 2022;
Cursuri: luni, 2 mai 2022 – vineri, 3 iunie 2022;

De asemenea, propunem ca, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar să aibă 32 de săptămâni de cursuri şi să se încheie la data de 20 mai 2022, iar, pentru clasa a VIII-a, anul şcolar să aibă 33 de săptămâni de cursuri şi să se încheie la data de 27 mai 2022.„Criticăm cu fermitate decizia Ministerului Educației privind structura anului școlar 2021-2022. Aprobând o astfel de structură, ministerul își asumă, practic, o fragmentare extremă a anului școlar și un dezechilibru semnificativ între semestre. Atragem atenția faptul că o astfel de măsură a fost aprobată și în timpul ministeriatului Ecaterinei Andronescu, iar, la acel moment, atât elevii, cât și părinții și profesorii s-au poziționat puternic împotriva unei astfel de inițiative. Solicităm ministrului educației să acționeze cu responsabilitate și să nu amâne începerea anului școlar în mod nenecesar. Acest lucru va conduce la încheierea cursurilor la începutul lunii iunie/mijlocul lunii iulie (pentru elevii din învățământul profesional), în condiții de disconfort termic extrem. Nu asta înseamnă educație de calitate.”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.”

 

Citeşte mai departe ...

MAE: Se modifică condițiile de intrare în Germania și Cehia

Ministerul Afacerilor Externe a făcut marți precizări în ceea ce privește modificarea condițiilor de intrare în Germania și Cehia în contextul pandemiei de Covid-19.

„Astfel, potrivit informațiilor comunicate de către autoritățile germane, este interzisă intrarea pe teritoriul acestui stat a persoanelor care s-au aflat anterior în așa-numitele «zone speciale de risc» - categoria 1 (state în care au fost depistate noi tulpini ale virusului SARS-CoV-2) și în «zone speciale de risc» - categoria 2 (statele cu incidență ridicată). MAE amintește că România este inclusă în lista cu «zone de risc» (categoria 3)”, se arată într-un comunicat al MAE.

Potrivit informațiilor comunicate public de către autoritățile germane, este permisă, în mod excepțional, intrarea în Republica Federală Germania pentru următoarele categorii de persoane:

-cetățenii germani și membrii de familie ai acestora;
-persoanele cu reședință sau drept de ședere în Republica Federală Germania;
-transportatorii de mărfuri;
-personalul medical;
-persoane care au un motiv umanitar sau medical urgent;
-persoane care călătoresc din însărcinarea AIEA sau ONU;
-anumite categorii de lucrători necesari pentru menținerea funcționalității unor companii din branșe relevante din punct de vedere sistemic, lista acestor categorii urmând să fie stabilită la nivelul autorităților de land.
MAE anunță că persoanele din aceste categorii trebuie să respecte următoarele condiții pentru permiterea intrării pe teritoriul german: să prezinte un test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în ultimele 48 de ore anterior sosirii, să se înregistreze online pe pagina de internet www.einreiseanmeldung.de, să efectueze o perioadă de carantină de zece zile (care poate fi suspendată doar după obținerea unui rezultat negativ al unui nou test efectuat începând cu a cincea zi de la sosire).

„Cu privire la transportul internațional de pasageri dinspre «zonele speciale de risc» (categoriile 1 și 2) sau care tranzitează aceste zone către Republica Federală Germania, în contextul noilor măsuri, transportatorii pot îmbarca numai persoanele care se încadrează în excepțiile menționate anterior și cu respectarea condițiilor de intrare pe teritoriul german (menționate mai sus). De asemenea, începând cu data de 14 februarie 2021, ca urmare a includerii regiunii Tirol din Republica Austria și a Republicii Cehe în categoria «zonelor speciale de risc» cu noi tulpini ale virusului SARS-CoV-2, a fost decisă introducerea de controale temporare la frontierele comune cu aceste state pentru a asigura implementarea sistematică a restricțiilor de călătorie aferente noii clasificări”, se mai arată în comunicatul MAE.
MAE precizează că, în contextul măsurilor adoptate de Germania, autoritățile cehe au anunțat că persoanele care au dreptul de a intra pe teritoriul german și care tranzitează Cehia, inclusiv lucrătorii din domeniul transporturilor de mărfuri, trebuie să prezinte, la intrarea în Republica Cehă, un test molecular tip PCR sau antigen cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 36 ore anterior intrării în Republica Cehă. Autoritățile cehe au intensificat controalele pentru a verifica îndeplinirea acestei obligații.

„În acest context Ministerul Afacerilor Externe a întreprins o serie de demersuri atât în plan bilateral, pe lângă autoritățile germane, pentru identificarea unor soluții care să permită remedierea acestor blocaje în cel mai scurt timp, cât și pe lângă Comisia Europeană. De asemenea, Ambasada României la Praga este în dialog cu autoritățile cehe în vederea asigurării unor soluții care să permită fluidizarea traficului la frontiera cu Germania. Totodată, MAE precizează că Ambasada României la Berlin și Ambasada României la Praga sunt pregătite să acorde sprijin consular specific cetățenilor români afectați de aceste măsuri”, au precizat reprezentanții MAE.

Conform acestora, având în vedere situația generată, autoritățile cehe recomandă cetățenilor străini să evite tranzitarea Republicii Cehe în scopul deplasării către Republica Federală Germania, iar în cazul companiilor de transport internațional, să utilizeze această rută numai în cazuri absolut necesare.

Citeşte mai departe ...

PSD se opune schimbării Avocatului Poporului

Marcel Ciolacu spune că PSD se va opune schimbării Avocatului Poporului. „Este pe mandat”, argumentează președintele PSD. „Cum te apuci să ataci? Categoric, dacă vor forța schimbarea doamnei Weber, vom ataca decizia la CCR”, a adăugat Ciolacu.

„Renate Weber e o instituţie din instituţiile statului de drept, Avocatul Poporului, CCR. Cum te apuci să ataci? Este pe mandat. De ce vii pe un anumit mandat şi ataci? Categoric, dacă vor forţa schimbarea doamnei Renate Weber, o să atacăm hotărârea la Curtea Constituţională. Şi categoric, în primul rând mă voi adresa familiei socialiştilor europeni şi nu numai pentru acest atac, până la urmă, la statul de drept.

Nu ai justificările necesare să vii cu aşa ceva. Poate am uitat acele ordonanţe date noaptea, fără să ţii seama de drepturile şi libertăţile românilor, încălcând Constituţia. Nu ai voie, indiferent că e stare de război, că este pandemie, să creezi un asemenea precedent cum a creat preşedintele Iohannis susţinând un partid politic. A depăşit o linie roşie. Renate Weber a venit şi a spus - înţeleg că este pandemie, dar nu depăşiţi linia roşie de încălcare a drepturilor şi libertăţilor”, a spus Ciolacu la TVR 1.

 

Citeşte mai departe ...

Olimpiadele școlare se reiau de anul viitor, potrivit calendarului școlar 2021-2022

„Etapele naționale ale olimpiadelor școlare se vor organiza, de regulă, în perioada dedicată programului „Școala Altfel”, conform calendarului olimpiadelor naționale școlare”, se arată în ordinul de ministru semnat de Sorin Cîmpeanu.

Anul viitor, Școala Altfel are pentru prima dată în cinci ani o săptămână de desfășurare bătută în cuie. Astfel, „programul Național „Școala altfel” se va desfășura în perioada 8-14 aprilie 2022”, scrie în calendarul anului școlar 2021-2022.

 

Citeşte mai departe ...

Tromboliza salveză viaţa pacienților cu AVC. Procedura se efectuează și la Spitalul Județean Galați

Tromboliza salvează viaţa pacienţilor cu accident vascular cerebral (AVC). O procedură medicală ce se face şi la Spitalul Judeţean Galaţi de mai bine de doi ani. De la demararea acestui program, în unitatea medicală au fost realizate aproximativ 200 de proceduri de tromboliză.

Practic, cu ajutorul acestei proceduri medicale pacienţii pot fi salvați. Tromboliza reduce semnificativ riscul de a rămâne cu sechele după un accident vascular cerebral ischemic. Cu o condiţie majoră – pacienții să ajungă cât mai repede la spital, adică în cel mult 4 ore de la producerea AVC-ului(fereastra terapeutică).

„Este foarte important ca oamenii să recunoască semnele unui AVC ischemic şi să ceară ajutor cât mai repede. Sunt informații care le pot salva viața. Din păcate, unii pacienți nu pot beneficia de acest tratament pentru că nu ajung în timp util, iar din acest motiv rămân, din nefericire, cu sechele pe viaţă”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Citeşte mai departe ...

Caravana de depistare activă a tuberculozei a ajuns în județul Galați

Mii de gălățeni din zonele rurale sunt așteptați din 15 februarie până în 30 aprilie la testarea gratuită a sănătății plămânilor pusă la dispoziție de caravana Screening TB a Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București. Este vorba despre cel mai amplu proiect de depistare activă a tuberculozei realizat pe fonduri europene.

Sunt vizate 15 comune din județul Galați unde în ultimii ani au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză și de unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil sau chiar imposibil din cauza condițiilor sociale precare ale localnicilor. Județul Galați face parte din zona roșie în ceea ce privește incindența cazurilor de tuberculoză, cu 74 de cazuri noi de TB la mia de locuitori, printe cele mai ridicate din România.

Frumușița, Smârdan, Pechea, Fundeni, Liești, Ivești, Cudalbi, Drăgănești, Matca, Corod, Țepu, Brăhăsești, Gohor, Ghidigeni, Jorăști sunt comunele unde va poposi caravana de depistare activă a tuberculozei până la sfârșitul lunii aprilie.

Caravana asigură accesul facil, aproape de casă la consultațiile medicale puse la dispoziție de cabinetul mobil dotat cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426 – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București cu sprijinul Ministerului Sănătății.

“Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

“Având în vedere incidenţa crescută a tuberculozei în judeţul Galaţi, a faptului că există multe comunităţi la distanţă mare de instituţia medicală specializată pe acordarea de servicii medicale specifice, considerăm mai mult decât necesar acest proiect comunitar pe care Direcţia de Sănătate Publică Galaţi îl sprijină pentru ca populaţia vulnerabilă sa aibă acces la servicii de sănătate de calitate alături de informare şi educare” dr. Liliana Moise, director executiv DSP Galați.

Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru localnicii celor 15 comune gălățene. Având în vedere că pandemia a diminuat drastic accesul pacienților cu alte suferințe înafara înfecției cu SARS-COV-2 în spitale sau în alte cabinete medicale, iar diagnosticarea și tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanșarea stării de urgență, prezența caravanei Screening TB se dovedește o necesitate în aceste comunități.

Mobilizarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu ajutorul autorităţilor locale, a rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Direcției de Sănătate Publică Galați, al Prefecturii județului Galați precum și al reprezentaților locali ai Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul screening TB găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro.

În judeţul Galați, activităţile de informare şi suport în comunități sunt realizate de Fundaţia Centrul pentru Politici si Servicii de Sănătate din Bucureşti – CPSS, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect.

Pacienții diagnosticați ulterior cu tuberculoză vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. Astfel persoanele care vor primi bilet de trimitere catre medicul specialist din partea echipei de la caravana vor fi ajutate în vederea finalizării procesului de diagnosticare și pentru asigurarea serviciilor medicale în privința tratamentul tuberculozei.

În paralel Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru pacienții diagnosticați cu tuberculoză ce au situații sociale dificile astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei , inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Citeşte mai departe ...

Simona Halep a fost eliminată în sferturi la AO

  • Publicat în Sport

Simona Halep, numărul doi mondial, a fost învinsă de americanca Serena Williams cu 6-3, 6-3, marţi, la Melbourne, în sferturile de finală ale turneului Australian Open, primul de Mare Şlem al anului. Americanca a dominat din punct de vedere fizic meciul, reuşind să impună ritmul şi să fie mai bună chiar şi în schimburile lungi, în care Halep era considerată favorită. Halep a început greoi şi a fost condusă cu 2-0, dar a reuşit să revină şi a egalat, 2-2. Serena a făcut un break la 3-2 şi acesta s-a dovedit a fi decisiv pentru soarta primului set, adjudecat cu 6-3. Simona Halep a arătat că are capacitatea să întoarcă soarta partidei în debutul setului doi, în care a condus cu 2-0 şi 3-1, însă nu a reuşit să se desprindă decisiv, pierzându-şi serviciul după fiecare break. Al şaptelea ghem a fost decisiv pentru soarta setului şi a meciului, Williams reuşind să îl câştige la şasea sa şansă, încheind setul cu 6-3, după o serie impresionantă de cinci ghemuri. Simona Halep va primi pentru participare un cec de 525.000 dolari şi 430 de puncte WTA.

Citeşte mai departe ...

Radu Oprea (PSD): Florin Cîțu trebuie să dea explicații în Parlament

,,Am decis ca premierul Florin Cîțu să vină în Parlament în săptămâna 15-19 (februarie - n.r.), în conformitate cu regulamentul Camerei Deputaților, pentru a da explicații. Trebuie să spună foarte clar care a fost rezultatul vizitei la Bruxelles și de ce își bate joc de Planul Național de Redresare și Reziliență", spune purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea.

El reamintește că liderul PSD, Marcel Ciolacu, a avut discuții cu comisarii europeni.

,,Toți au vorbit despre cele 14 milioane granturi și că acest Plan Național de Redresare și Reziliență trebuie să fie un efort al românilor. Dezbaterea trebuie să aibă loc în Parlament. Premierul trebuie să vină și să dea explicații", conchide Oprea.

Citeşte mai departe ...

Polițiști gălățeni loviți de o mașină în timp ce dirijau circulația. În zonă apăruse o surpare în asfalt

Doi polițiști au fost loviți, marți dimineață, de o mașină condusă de o șoferiță. Agenții de poliție dirijau circulația la intrarea în orașul Galați, după ce în zonă apăruse o surpare în carosabil.

Potrivit IPJ Galați, marți dimineață, în jurul orei 06.30, dispeceratul I.P.J. Galați a fost sesizat, prin apelul unic de urgență 112, cu privire la producerea unui accident rutier, pe strada Brăilei, din municipiul Galați, soldat cu rănirea a două persoane.

Polițiștii care s-au deplasat imediat la fața locului, au constatat că în accident a fost implicat un autoturism, condus de o femeie, de 53 de ani, din municipiul Galați, care, circulând pe strada respectivă, ar fi lovit doi polițiști care se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, dirijând circulația în zonă.

„Din primele verificări, a rezultat că, în noaptea de 15/16.02.2021, o persoană a sesizat la numărul de urgență 112, faptul că, pe strada Brăilei, pe sensul de mers Tecuci- Galați, s-a format o groapă de mari dimensiuni, pe partea carosabilă. A fost anunțat imediat administratorul drumului (Primăria Municipiului Galați) și, în același timp, în zonă, a fost direcționat un echipaj de poliție din cadrul Secției 3 Poliție Galați, pentru a asigura desfășurarea circulației în siguranță. Polițiștii au semnalizat groapa prin montarea a două panouri reflectorizante și prin poziționarea autospecialei cu rampa pornită, în fața acesteia. În acest context, cei doi polițiști care dirijau circulația, pe axul drumului, ar fi fost acroșați de autoturismul respectiv. Aceștia au fost transportați la spital, unde au rămas internați pentru investigații medicale”, a transmis IPJ Galați. 

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă și se efectuează cercetări pentru stabilirea împrejurărilor concrete în care s-a produs accidentul.

 

Citeşte mai departe ...

Hocheiştii de la CSM Galaţi şi-au luat revanşa

  • Publicat în Sport

Patinoarul Dunărea a găzduit luni cea de-a doua partidă dintre CSM Galaţi şi ACSH Gheorgheni. În primele două reprize parcă s-a repetat scenariu din ziua precedentă. Echipa gălăţeană a câştigat prima repriză, a marcat Neznamov ajutat de Paior şi Rybalko. Oaspeţii au revenit şi au egalat în partea doua. CSM Galaţi şi-a turat motoarele la maxim în ultima treime, a marcat de trei ori: Neznamov (M.Biro), Rybalko (Neznamov), Makarov (Neznamov, Rybalko) şi a obţinut o victorie meritată. Rezultat final: CSM Galaţi - ACSH Gheorgheni 4-1 (1-0, 0-1, 3-0). Clasamentul în partea superioară a Ligii Naţionale de Hochei pe gheaţă arată astfel: 1. ACSH Gheorgheni 46 puncte - 21 jocuri, 2. CSM Galaţi 45 p - 17 j, 3. ACS Corona Braşov 38 p -15 j, 4. SC Miercurea Ciuc 21 p - 12 j...Echipa noastră va susţine următoarele meciuri pe 27-28 februarie în deplasare cu SC Miercurea Ciuc.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri