Menu
RSS
PNRR este o șansă: Educația trebuie regândită și are nevoie de o nouă viziune

PNRR este o șansă: Educația trebuie…

Dezbaterea din Parlament,...

Academia Phoenix a revenit în forţă: patru victorii la Under 14

Academia Phoenix a revenit în forţă…

Competiţiile de baschet j...

Peste trei milioane de lei pentru Casa Cuza Vodă

Peste trei milioane de lei pentru C…

Casa Cuza Vodă este refăc...

Cutremur de 4,1 în România. S-a simțit și în orașele Galați și Brăila

Cutremur de 4,1 în România. S-a sim…

S-a cutremurat România. U...

COMPACT, o formaţie "a fetei din vis"

COMPACT, o formaţie "a fetei d…

Compact este o formaţie r...

Oţelul, gata de start

Oţelul, gata de start

Roş-alb-albaştrii lui Pet...

China, gata să discute recunoașterea mutuală a vaccinărilor contra COVID-19

China, gata să discute recunoaștere…

Ministrul de Externe al C...

Fetele de la CSU Belor au pierdut cu Dinamo

Fetele de la CSU Belor au pierdut c…

La Galaţi în sala Polival...

Locuri de muncă în domeniul universitar la ”Dunărea de Jos”

Locuri de muncă în domeniul univers…

Universitatea ”Dunărea de...

Profesori universitari la masa de scris: „Memorii și emoții printre slove”

Profesori universitari la masa de s…

Editura ACADEMICA Galați ...

Prev Next

Sâmbătă, 13 Februarie 2021 - Regional Press

Vaccinul anti-coronavirus produs de AstraZeneca: Mai ieftin și mai ușor de păstrat

Vaccinul AZD1222 a fost dezvoltat de o echipă a Universității Oxford împreună cu concernul farmaceutic AstraZeneca. Din echipa de cercetare fac parte specialiști ai Institutului Jenner și ai Oxford Vaccine Group.

Vaccinul este un așa-numit vaccin vector. Potrivit Institutului Paul Ehrlich (PEI) din Germania, vaccinul se bazează pe virusuri de răceală de la cimpanzei, inofensive pentru oameni. Acești așa-numiți viruși de răceală din familia adeno-virusului au fost modificați astfel încât să conțină gena cu planul de producere a unei proteine ​​de suprafață optimizate a coronavirusului (proteina SARS-CoV-2 spike).

După vaccinare, virusul vaccinului pătrunde în câteva celule umane. Acestea folosesc gena pentru a produce proteina spike. Apoi, sistemul imunitar recunoaște acest lucru ca un corp străin și reacționează formând anticorpi și celule T, care protejează în mod ideal împotriva infecției cu coronavirusul Sars-Cov-2.

Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat până în prezent în peste 50 de țări de pe cele patru continente, a anunțat compania. Prima țară care a acordat aprobarea a fost Marea Britanie, pe 30 decembrie 2020, urmată de piețele mari, cum ar fi UE și India.Împotriva coronavirusul original, vaccinul AstraZeneca a atins o eficiență de 76 la sută în testele clinice, după prima doză. Administrat la 12 săptămâni sau mai multe după prima doză, rapelul ridică eficacitatea la 82 la sută.

Un alt studiu a constatat o eficacitate de 84 la sută, scrie g4media.ro.

Citeşte mai departe ...

CNSU: Românii care vin din ţări de pe lista galbenă pot intra în ţară fără test PCR, dar vor sta 14 zile în carantină

Românii care vin din ţări de pe lista galbenă pot intra în ţară fără test PCR, precizează hotărârea numărul 9 din 2021 a CNSU, care abrogă prevederile anterioare în acest sens, din hotărârea 6, ce stipula că “la intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. 1, au obligația prezentării certificatului unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară.”

Hotărârea numărul 9, ce a intrat în vigoare de sâmbătă 13 februarie, ora 00:00, prevede că persoanele care sosesc în România din ţări aflate pe lista galbenă (cu risc epidemiologic ridicat) vor sta în carantină la domiciliu 10 zile după intrarea în ţară dacă prezintă un test PCR.

Dacă nu prezintă un test PCR, cei care vin în ţară din state de pe lista galbenă vor sta în carantină la domiciliu 14 zile. Riscă însă să nu fie lăsaţi să urce în avion, tren sau autocar, scrie protv.ro.

Şi asta pentru că aceeaşi hotărâre precizază că “Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic, prevăzute la alin. (1.), au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau,
b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau,
c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.”

Citeşte mai departe ...

Remiză mincinoasă

  • Publicat în Sport

Primul turneu din play-off-ul Ligii 1 la futsal a debutat sâmbătă în sala Polivalentă Dunărea din Galaţi. Prima partidă a adus faţă în faţă formaţiile Imperial Wet Miercurea Ciuc şi FK Odorheiu Secuiesc. Ciucanii au confirmat investiţiile făcute, au dominat categoric şi au învins cu 8-2, după ce pauză tabela a arătat 6-1. Partida vedetă a reuniunii a fost Autobergamo Deva - United Galaţi. „Tigrii” conduşi de Florin Ignat au dominat clar în multe momente, şi-au creat vreo 10 ocazii mari de gol dar mingea parcă nu a vrut să intre în poartă. Devenii au fost pragmatici, au condus de două ori pe tabelă şi în final au smuls o remiză mincinoasă faţă de cum s-au desfăşurat ostilităţile pe parchet. Rezultat final: Autobergamo - United 2-2 (1-1). Pentru gălăţeni au marcat: Crişan şi Araujo. United a folosit lotul: Dinicuţă - Burdujel, Tacot, Crăciun, Araujo, Cireş, Ignat, Crişan. După prima zi, clasamentul se prezintă astfel: 1. Imperial 6 puncte, 2. United 3 p, 3. Autobergamo 2 p, 4. FK Odorheiu Secuiesc 0 p. Duminică, programul este următorul: Autobergamo - FK Odorheiu Secuiesc, de la ora 13.30 şi United - Imperial, de la ora 16.00. Turneul se va termina luni când sunt programate jocurile: United - FK Odorheiu Secuiesc, ora 13.30; Imperial - Autobergamo, ora 16.00.

Citeşte mai departe ...

Ciolacu, atac la adresa premierului Cîțu: Și-a luat palme peste ochi la Bruxelles, își varsă frustrările. Dă-ți demisia!

Peședintele PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat dur după ce Florin Cîțu, a lansat un atac la adresa lui pe tema bugetului. Liderul social democraților afirmă că, de fapt, Cîțu este supărat după discuțiile de la Bruxelles. 

„Cîțu și-a luat palme peste ochi la Bruxelles și își varsă frustrările pe toată lumea în țară.
Vrei să dai telefoane, Cîțule?! Hai pune mâna pe telefon și formează:
- La milioanele de angajați cărora le-ai dat 2 lei pe zi la salariul minim;
- La milioanele de copii pe care i-ai mințit cu nesimțire că le crești alocațiile,
- La milioanele de pensionari de care ți-ai bătut joc ”electoral” că le crești pensiile;
- La sutele de mii de fermieri loviți de secetă cărora nu le-ai mai dat nicio despăgubire;
- La zecile de mii de antreprenori care și-au închis afacerile așteptând la nesfârșit banii promiși pe care voi i-ați FURAT,
Ai vreo 10 milioane de telefoane de dat! 10 milioane de români pe care i-ai nenorocit, Cîțule!
Și la sfârșit, dă-ți demisia! Scutește-ne de rățoiala asta adolescentină!", a transmis Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Reacția lui Ciolacu vine după ce premierul Cîțu a spus că se aștepta ca „tovarășul” Marcel Ciolacu să-l sune pentru a discuta despre buget, făcând în acest sens și un apel la liderul PSD.

„Așteptam ca Ciolacu să mă sune. Pierdeam o zi-două din viața mea și îi explicam cum e cu bugetul. Știu, e mai greu, dar îi explicam. Deci, tovarășe Ciolacu, când ai timp, dă-mi un telefon!”, a declarat, sâmbătă, Cîțu.

Citeşte mai departe ...

De la mic, la Mare, gălățenii sunt invitați la Teatru!

Pentru copii, sarabanda întâmplărilor hazli prin care trece Tom Degețel îi va face să râdă în hohote; pe cei mari îi așteaptă o comedie în premieră de început de an, iar pentru iubitorii genului liric, o pagină din viața celebrei cântărețe franceze Edit Piaf

În weekend, Teatrul de păpuși Gulliver revine pe scenă și își invită publicul la spectacolul Tom Degețel în regia lui Daniel Stanciu, cu o scenografie realizată de Delia IOANIU. Coloana sonoră este asigurată de Dan Bălan. O poveste presărată cu numeroase întâmplări hazli pusă în scenă de echipa șugubeață a actorilor gălățeni: Andrei Dombrovschi, Gina Geru, Elena Marin, Eduard Șișu, Marian Sterian, Nicole Lungu, Adina Ariton, Ramona Păuc, Aurelian Iorga

La teatrul Dramatic ”Fani Tardini” este sărbătoare pentru că artiștii vin în fața publicului cu o premieră, o comedie de Murray Schisgal - VÂNZĂTORII AMBULANȚI. Este un spectacol prin care actorul gălățean Ciprian Brașoveanu, care joacă în piesă un rol important, își face debutul regizoral. În distribuție îi regăsim pe Vlad Ajder (Elias Crapavarnishkes / Cornelius J. Hollingsworth al III-lea, imigrant și vânzător de banane), Ciprian Brașoveanu (Shimmel Shitzman / Samuel P. Stone, imigrant), Flavia Călin (Maggie Cutwell, vânzătoare de flori și artistă aspirantă) Scenografia este semnată Elena Neagu

De departe însă, spectacolul-eveniment al acestui weekend este cel organizat de Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" – Galați: ÉDITH PIAF - O VIAȚĂ, un spectacol de Dan Mirea, pe care vă lăsăm să îl descoperiți singuri. Conducerea muzicală: Nicolae Mantu; Mișcarea scenică: Gabriela Gegea. Din distribuție fac parte: Cristina Vasopol, Florentina Andronic, Valentin Vasopol, Viorica Mărăndici, Paul Nnedelcuță, Irina Popa, Paul Buța, Mariana Pisică, Anton Mihail, Cristina Ionașcu, Alexandru Tatu, Adina Lazăr, Andrei Ardeleanu, Cristina Dobre, Marian Neculcia, Adina Gurenciuc, Costel Donose, Doina Munteanu, Gheorghe Racoviță, Victoria Sorocaleti, Alexandru Dobre, Alexandra Tărăbuță, Ovidiu Ghioc, Maria Macovei, Vasilică Burcuș, Paula Sima, Ionuț Țurlea, Valentina Iumen, Andrei Antohi, Rodica Dorojan, Alexandru Macovei, Daniela Radu, Paul Adămiță și copiii: Cristina Tabac și Elena Herța

Citeşte mai departe ...

Coronavirus Galați: 51 de copii și 19 adolescenți infectați în ultimele două săptămâni

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Galați, 51 de copii ți adolescenți sub 19, din județul Galați, au fost diagnosticați cu noul coronavirus în ultimele două săptămâni.

Marea majoritate a pacienților provine din municipiul Galați. 
DSP avertizează că noul coronavirus nu provoacă forme severe de boală în cazulor, dar că adolescenții și copii pot răspândi virusul mult mai ușor infectând persoane din categoriile de risc pentru care virusul poate fi fatal. 

(sursa foto: StirileProTv) 

Citeşte mai departe ...

Ce NU e bine să facem cu 2 zile înainte de vaccinarea anti Covid-19

Potrivit protv, medicii spun că nu este bine ca persoana care se vaccinează să consume alcool, ”mai ales în cantități mari”, cu 48 de ore înainte să li se administreze serul.

Ce trebuie să fac înainte de vaccinarea împotriva COVID-19?

-► Puteți să mâncați și să beți apă înainte să vă vaccinați.
► Se recomandă să evitați consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantități mari, cu 48 de ore înainte de vaccinare. Deși nu există studii care să arate cum alcoolul interacționează cu vaccinul anti-COVID-19, alcoolul slăbește sistemul imunitar, în special când e consumat excesiv. Cu toate acestea, dacă se întâmplă să beți 1-3 unități de alcool, este bine să nu amânați și să mergeți să vă vaccinați conform programării.

-► Dormiți bine în noaptea dinaintea vaccinării. Un somn odihnitor și liniștit ajută sistemul imunitar.

-► Nu este recomandat să luați paracetamol sau ibuprofen înainte de vaccinare pentru prevenirea eventualelor efecte adverse ale vaccinului.

-► Pacienții care iau paracetamol sau ibuprofen pentru boli pre-existente nu trebuie să întrerupă tratamentul înainte de vaccinare.

Ce trebuie să fac după vaccinare?

-► Puteți să mâncați și să beți apă după ce v-ați vaccinat.

-► Deși nu este contraindicat, pentru o eficiență cât mai mare a vaccinului, se recomandă să evitați consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantități excesive, timp de două săptămâni de la vaccinare.

-► În cazul în care vă doare brațul în care vi s-a administrat vaccinul, aplicați un prosop curat, umezit în apă rece pe zona injectării. De asemenea, efectuarea de exerciții cu brațul ajută la ameliorarea durerii.

-► Dacă aveți stare febrilă, beți multe lichide.

-► Puteți lua paracetamol sau ibuprofen pentru ameliorarea disconfortului cauzat de eventuala apariție a unei stări febrile și / sau dureri de cap.

-► Contactați doctorul dacă efectele adverse nu dispar în câteva zile.

Pot să mă întorc la lucru după ce m-am vaccinat?

-► Da, după vaccinare vă puteți întoarce la lucru atâta timp cât vă simțiți bine. Dacă vă doare tare brațul în care vi s-a făcut injecția, puteți întâmpina dificultăți în ridicarea obiectelor grele.

-► Dacă vă simțiți foarte obosit, este recomandat să evitați să conduceți. În general, efectele adverse dispar în câteva zile de la administrarea vaccinului.

Citeşte mai departe ...

Din 1 martie, echipe mobile ar putea vaccina cadrele didactice

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat vineri, la Antena 3, că profesorii ar putea fi vaccinaţi, cu prioritate, prin echipe mobile, existând posibilitatea ca acţiunea de imunizare urmând să fie pusă în aplicare de la 1 martie, în funcţie şi de calendarul livrărilor de vaccin, transmite News.ro.

„A fost o discuţie pe care am avut-o de mai multe ori cu domnul ministru Sorin Cîmpeanu la finalul lunii ianuarie, după ce s-a pus în vedere planul de redeschidere a unităţilor de învăţământ, prin care ne doream să creăm această prioritizare suplimentară a personalului din învăţământ, dar din considerentul legat de limitarea numărului de doze, pentru că am primit mai puţin cu 93.000 de doze în săptămâna 18-24 ianuarie, practic acest scenariu nu a mai putut fi pus în aplicare, având în vedere reprogramările”, a declarat Gheorghiţă la Antena 3, întrebat în legătură cu prioritizarea vaccinării cadrelor didactice. Ceea ce noi luăm în calcul la acest moment este o analiză de posibilitate a vaccinării personalului din învăţământ cu prioritate, prin echipe mobile”.

Varianta avansată de coordonatorul campaniei de vaccinare a fost „să se efectueze în primul rând vaccinarea cadrelor didactice care sunt la interfaţa directă cu elevii, a personalului din creşe şi grădiniţe”.

Citeşte mai departe ...

Marcel Ciolacu: Guvernul Cîţu a propus un buget „al ruşinii, al austerităţii şi subdezvoltării

„Aceiaşi bani, viziuni diferite! Guvernul Cîţu a venit cu un buget al ruşinii, al austerităţii şi subdezvoltării. Cu un buget negociat nu în funcţie de priorităţile României, ci în funcţie de cine a fost mai colţos în Coaliţie. Au făcut întocmai cum spunea Cîţu anul trecut: Sănătatea şi Educaţia nu sunt o prioritate, nu contează. Vedem acum că nici producătorii români nu contează. Nici firmele româneşti. Nici veniturile celor care muncesc sau care sunt acum la pensie! Tot ce contează a fost cine a băgat mai repede mâna în vistierie ca să îşi ia partea pentru a-şi hrăni clientela”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

„Pe scurt, exact cu aceiaşi bani, se poate proteja puterea de cumpărare a românilor, sprijini mediul de afaceri românesc şi se pot face investiţii în mari proiecte de infrastructură, pentru a reporni economia. Aceasta este diferenţa! Ei nu sunt în stare să ofere dezvoltare decât clientelei lor. Pentru restul, adică pentru marea majoritate a românilor, doar austeritate. Luaţi proiectul de buget elaborat de PSD! Veniţi cu el în Parlament! Încă puteţi opri dezastrul în care veţi afunda România”, a mai scris Ciolacu.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri