Menu
RSS
Peste trei milioane de lei pentru Casa Cuza Vodă

Peste trei milioane de lei pentru C…

Casa Cuza Vodă este refăc...

Cutremur de 4,1 în România. S-a simțit și în orașele Galați și Brăila

Cutremur de 4,1 în România. S-a sim…

S-a cutremurat România. U...

COMPACT, o formaţie "a fetei din vis"

COMPACT, o formaţie "a fetei d…

Compact este o formaţie r...

Oţelul, gata de start

Oţelul, gata de start

Roş-alb-albaştrii lui Pet...

China, gata să discute recunoașterea mutuală a vaccinărilor contra COVID-19

China, gata să discute recunoaștere…

Ministrul de Externe al C...

Fetele de la CSU Belor au pierdut cu Dinamo

Fetele de la CSU Belor au pierdut c…

La Galaţi în sala Polival...

Locuri de muncă în domeniul universitar la ”Dunărea de Jos”

Locuri de muncă în domeniul univers…

Universitatea ”Dunărea de...

Profesori universitari la masa de scris: „Memorii și emoții printre slove”

Profesori universitari la masa de s…

Editura ACADEMICA Galați ...

Pandemia nu ţine cont de artă

Pandemia nu ţine cont de artă

La teatru, ca la teatru! ...

Papa Francisc se întâlneşte cu marele ayatollah Ali al-Sistani, lider al islamul şiit

Papa Francisc se întâlneşte cu mare…

Papa Francisc se întâlneș...

Prev Next

Miercuri, 10 Februarie 2021 - Regional Press

”Înghețul”anunțat de guvernanți la pensii scoate pensionarii în stradă

  • Publicat în Social

Federaţia Naţională a Pensionarilor din România protestează faţă de hotărârea Guvernului de a nu majora pensiile în 2021, îngheţându-le, şi anunţă că împreună cu Uniunea Generală a Pensionarilor şi Federaţia "Unirea" vor folosi toate formele legale de protest pentru a determina Guvernul să-şi reconsidere hotărârea, conform unui comunicat.

"Declaraţiile oficiale că în bugetul ţării se prevăd fonduri pentru creşterea pensiilor se dovedesc a fi fost mincinoase. Iar argumentele prezentate de demnitarii cu cel mai înalt rang privind lipsa resurselor financiare care ar permite majorarea pensiilor conform legislaţiei în vigoare sunt respinse de pensionari deoarece nu lipsa resurselor financiare, ci modul defectuos în care sunt gospodărite finanţele ţării şi mai ales lipsa voinţei politice a guvernanţilor, este cauza a ceea ce trăim astăzi", se menţionează în comunicatul Federaţiei Pensionarilor.

Federaţia atrage atenţia că pensionarii reprezintă unul dintre grupurile sociale cele mai afectate de sărăcie, peste 30% dintre aceştia având venituri lunare mai mici decât pragul sărăciei.

"Hotărârea privind îngheţarea pensiilor reprezintă de fapt o hotărâre de adâncire a sărăciei pensionarilor", punctează reprezentanţii Federaţiei.

Citeşte mai departe ...

Combinatul siderurgic Liberty Galați are un nou director

Combinatul siderurgic Galați are un nou director, după ce Bogdan Grecu, fostul director, a demisionat, fiind vizat în dosarul de corupție în care este cercetat fostul Ministru al Mediului, Costel Alexe.

Grupul Liberty Steel, parte a GFG Alliance, deținut de Sanjeev Gupta, lider în industria durabilă, anunță astăzi numirea lui Prasanta Mishra, un specialist cu experiență în domeniu, ca Director General interimar al Combinatului Siderurgic Liberty Galați - România.

Din decembrie 2020, Prasanta a ocupat funcția de Director Tehnic la Liberty Galați. El îi va raporta lui Paramjit Kahlon, Director General pentru Siderurgie Primară și Minerit Integrat al Liberty Steel Group.

Prasanta Mishra va avea rolul de a crește nivelul de producție al unității, până la circa 3 milioane de tone de oțel pe an, de la aproximativ 2 milioane de tone, în 2020. De asemenea, va colabora cu echipa de la Galați pentru a accelera tranziția Combinatului către neutralitatea amprentei de carbon, prin utilizarea tehnologiilor moderne de fabricare a oțelului, cum ar fi o instalație de reducere directă a fierului (D.R.I.), cuptoare cu arc electric și producerea de electricitate din energie regenerabilă, care vor reduce semnificativ emisiile de CO2 ale Combinatului și vor crea o afacere mai durabilă.

Prasanta s-a alăturat Grupului Liberty la sfârșitul anului trecut, venind de la Stallion Group, unde a ocupat poziția de Director Executiv al Premium Steel and Mines și Platinum Steel Turcia, timp de cinci ani. El aduce cu sine o experiență de aproape treizeci de ani în industria siderurgică și a aluminiului, după ce a deținut funcții de conducere operaționale și comerciale pentru companii, printre care SAIL Rourkela, Aditya Birla Group, Jindal și ArcelorMittal. Și-a început cariera cu Tata Steel și deține o diplomă în Inginerie Mecanică la NIT Rourkela și o Diplomă în domeniul Strategiilor de Afaceri Sustenabile de la Harvard Business School.

„Sunt foarte mulțumit că Prasanta a făcut un pas în față pentru a prelua conducerea echipei Liberty Galați. Știu că experiența sa tehnică și operațională de neegalat, ambiția sa pentru îmbunătățirea continuă și stilul său de gestionare colaborativă vor ajuta echipa de la Galați să crească producția Combinatului și să impulsioneze procesul de trecere la neutralitatea amprentei de carbon, astfel încât să poată atinge sustenabilitatea pe termen lung.”, a declarat Paramjit Kahlon, director general la Liberty Galați.

Liberty Galați este cel mai mare combinat siderurgic integrat din România, cu o forță de muncă de circa 6.800  de oameni și o capacitate de producție actuală de aproximativ 2 milioane de tone de oțel pe an pentru clienți din domeniul construcțiilor, naval, petrolier și gaze, precum și cel al producției de energie regenerabilă.

 

Citeşte mai departe ...

Simona Halep a revenit incredibil de la 2-5 în decisiv şi s-a calificat în turul 3 la AO

  • Publicat în Sport

Simona Halep, numărul 2 WTA, s-a calificat dramatic în runda a treia a turneului Australian Open, primul de Mare Şlem al anului, după ce a învins-o pe australianca Ajla Tomljanovic, cu 4-6, 6-4, 7-5, miercuri, la Melbourne. Halep (29 ani), a doua favorită a turneului, a avut o revenire formidabilă în setul decisiv, de la 2-5, câştigând după 154 de minute. Simona a început bine meciul şi a condus cu 2-0, dar apoi Tomljanovic a jucat agresiv, reuşind să ia patru ghemuri la rând (4-2). Halep nu a cedat şi a reuşit egalarea, 4-4, dar australianca şi-a făcut serviciul (5-4), iar apoi a câştigat setul (6-4), la capătul unui ghem lung, în care românca a salvat două mingi de set. În setul secund, primele patru ghemuri au fost break-uri, Tomljanovic fiind prima care şi-a fructificat serviciul (3-2). Halep a legat trei ghemuri consecutive (5-3) şi acest avantaj a ajutat-o să câştige setul cu 6-4. În decisiv, australianca a condus cu 2-0, Halep a reuşit egalarea, 2-2, dar a greşit mult, iar jucătoarea de la Antipozi s-a desprins la un surprinzător 5-2. Halep a jucat tot mai exact, a avut o serie senzaţională de cinci ghemuri câştigătoare şi s-a calificat dramatic în turul trei. „Mă aşteptam să joace aşa, ştiu că este foarte puternică, dar azi a fost mult mai greu. E bine că pot să zâmbesc acum. Nu am fost atât de pozitivă, nu am vorbit despre scor, eram supărată pe faptul că greşeam, dar m-am concentrat când a contat. Mi-am dorit foarte mult să câştig", a declarat la Eurosport, Simona Halep. Românca se va duela în turul 3 cu rusoaica Veronika Kudermetova, cap de serie numărul 32, care a dispus de conaţionala sa Varvara Graceva, cu 5-7, 6-2, 6-2.

sursa foto: Eurosport 

Citeşte mai departe ...

PSD a depus miercuri moțiunea de cenzură simplă pe Sănătate

 

Partidul Social Democrat îl acuză pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu,  de proasta gestionare a crizeri sanitare provocate de pandemia de coronavirus.  În textul moțiunii simple pe care au depus-o astăzi (miercuri, 10 februarie) social-democrații enumeră exact lucrurile pe care ministrul ar fi trebuit să le facă după preluarea mandatului și pe care nu le-a făcut.

„De o lună și jumătate, în loc de măsuri rapide, viguroase, care să vină și să corecteze tot ce ați criticat atunci când erați în Opoziție, românii au primit un pachet cu acuze despre trecut și altul cu promisiuni despre viitor. Nimic despre prezent! Nimic despre cum rezolvăm problemele acum”, au scris deputații PSD în moțiunea îndreptată împotriva ministrului Sănătății, sub titlul „Incompetența și lipsa de asumare UCID! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea și viața românilor!”.

Ei îl acuză pe ministrul Sănătății că, deși se plânge că nu se testează destul, nu a făcut nimic pentru îmbunătțirea acestui proces. 

„Nu a dezvoltat centre de recoltare pentru accesul ușor al cetățenilor la testare PCR sau cu teste rapide! Nu a inclus medicii de familie și alte structuri sanitare, cu excepția UPU, pentru realizarea de teste rapide și raportarea cazurilor identificate în platforma unică! Nu a stabilit procedura de testare a elevilor și profesorilor!”, se mai arată în textul moțiunii simple.

PSD îl mai acuză pe ministrul Sănătății că subminează campania de vaccinare. 

„Știm cu toții că succesul campaniei de vaccinare anti-COVID19 este condiția esențială pentru ca România să revină la normalitatea vieții economice și sociale. Cu toate acestea, odată venit la conducerea Ministerului Sănătății, Vlad Voiculescu a subminat în mod constant strategia națională deja aprobată”.

Biroul permanent urmează să stabilească calendarul dezbaterii moţiunii simple.

(FOTO: Inquam Photos / George Calin)

Citeşte mai departe ...

Lucian Romașcanu, senator PSD: Creșterea sancțiunilor pentru absența parlamentarilor, o încercare de a crește veniturile la buget

Absențele nemotivate ale parlamentarilor de la ședințele de plen sau ale comisiilor din care fac parte ar putea fi sancționate mai dur. În prezent, aceștia plătesc doar 100 de lei pentru fiecare absență, dar suma s-ar putea ridica la 1.100 de lei. 

Sebastian Burduja, deputat PNL: „Comparând cu modele din alte state, am găsit că e nevoie de o sancțiune de 10 ori mai mare, de 10 la sută din indemnizație. Sunt, sau în sumă fixă sau procentuale, dar oricum un procent care se simte din partea celui care absentează, nu o chestie simbolică.”

Dacă modificarea propusă va fi adoptată de parlamentari, noile sancțiuni vor porni de la 1.095 de lei și poate ajunge la 1.399 de lei.

În contextul acestei prouneri legislative, senatorul PSD, Lucian Romașcanul e de părere că e doar o manevră penru a mai pune bani la buget.

„Nu poți să nu te duci cu gândul la o altă încercare din seria celor de a crește veniturile la buget. Prea vine acum ca să nu ne ducem cu gândul și la acest lucru. Este evident parlamentarii trebuie să fie la serviciu.”

Potrivit regulamentului, parlamentarii care nu iau parte la ședințe trebuie să motiveze în scris. Sunt acceptate doar absențele pe motiv de boală sau deplasări legate de activitatea parlamentară. În plus, aleșii au dreptul la un concediu plătit de cel mult 8 zile pe sesiune

Deputații și senatorii au obligația de a participa la toate ședințele dintr-o sesiune parlamentară. În caz contrar, sunt buni de plată: 1 la sută din indemnizație pentru fiecare absență nemotivată.

Dacă modificarea propusă va fi adoptată de parlamentari, noile sancțiuni vor porni de la 1.095 de lei și poate ajunge la 1.399 de lei.

Propunerea legislativă care majorează amenzile pentru absențe urmează să fie dezbătută și adoptată de Camera Deputaților și Senat.

(sursa foto: dcnews.ro)

Citeşte mai departe ...

Student la Medicină, voluntar în spitalele COVID: „Au fost momente critice. Am văzut cum se pierde un pacient”

Un tânăr povestește experiența pe care a avut-o ca voluntar în spitalele COVID din Galați. Răzvan Iacob este student în anul VI la Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” și, din luna decembrie 2020, a fost voluntar la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Clinic de Urgență „Sf. Apostol Andrei”.


Alături de alți colegi, a dat o mână de ajutor acolo unde a fost solicitat: în corturile cu bolnavi afectați de virusul SARS-CoV-2, la UPU în triaj și la stabilizarea pacienților. S-a ocupat de tratamentul acestora, de monitorizarea funcțiilor vitale, EKG, tot ce e necesar pentru salvarea unei vieți.

„Practic, am avut calitatea unui asistent medical generalist, dar fără licență. Am lucrat în ture de zi de opt ore, sub coordonarea asistentului șef sau direct a medicului”, explică Răzvan.

Nu a fost ușor, mai ales că voluntariatul s-a desfășurat și în sesiune, dar viitorul rezident spune că s-a bucurat de experiență și a luat tot ce era mai bun din ea.

„Am învățat multe, atât din punct de vedere profesional cât și în plan personal. Au fost zile mai bune, dar și momente critice. Am văzut cum se pierde un pacient, am trăit singurătatea celor care se sting din viață fără să apuce să vorbească cu rudele”, spune Răzvan.

Alături de el, au mai fost 17 colegi la UPU, alți 12 la secția ATI de la Spitalul Județean, 4 la Spitalul de Boli Infecțioase, 9 la Spitalul de Pneumoftiziologie și 3 la Spitalul CFR, ca și la unitățile sanitare din Tecuci și Brăila. În total, 62 de studenți mediciniști voluntari (anii IV, V și VI la specializarea Medicină, respectiv anii III și IV la Asistență medicală) au dat o mână substanțială de ajutor în lupta celor din linia I. Chiar cu prețul propriei sănătăți: cu toate măsurile de siguranță luate, mai mulți colegi de-ai lui Răzvan au fost afectați de infecția cu noul Coronavirus, având din fericire doar forme ușoare. Cei mai mulți dintre studenți și-au reînnoit contractele de voluntar și vor merge în spitale și în semestrul II. Aproape toți s-au vaccinat.

„A contat ajutorul nostru. Am văzut personalul din spital un pic mai relaxat, atunci când ne știa la datorie. Mai ales în perioadele superaglomerate. Și bolnavii au avut încredere în noi. Unii ne-au și felicitat pentru că ne-am oferit să ajutăm. Nu am avut cazuri, nici eu, nici colegii, în care să fim respinși sau apostrofați”, a precizat Răzvan.

Viitorul medic spune că, inspirat de experiență, și-ar dori să lucreze, pe viitor, la UPU, să facă medicină de urgență. Și își mai dorește un lucru: să rămână în Galați, să încerce să schimbe un pic mentalitatea pacienților și a personalului medical, să aducă ceva bun în sistem.

„M-am schimbat și eu un pic. După toată experiența aceasta cred că ar trebui să fim cu toții mai buni, să contribuim fiecare cu ce putem pentru a trece peste pandemie. Am văzut cum se moare în deplină singurătate – pacienții văd doar alți bolnavi și niște combinezoane albe. De multe ori nu apucă să își ia rămas bun de la cei dragi. Cred că vulnerabilitatea asta ar trebui să ne facă, să apreciem mai mult ceea ce contează cu adevărat, de fapt: familia și prietenii.”

Cadrele didactice ale Facultății de Medicină și Farmacie Galați susțin implicarea studenților în activitățile de voluntariat. Contactul cu activitatea medicală cotidiană, lupta directă și nemijlocită cu boala, antrenează tânărul student și îl pregătește pentru marele salt reprezentat de viitoarea carieră de medic rezident.

„Le mulțumim și îi felicităm pe toți studentii noștri pentru implicarea de care au dat dovadă în efortul de a întări frontul celor care combat răspândirea virusului SARS-CoV-2. Suntem mândri de ei și sperăm că lupta noastră (medici, farmacisti, rezidenți, asistenți medicali, moașe etc.) se va termina cu revenirea la normalitate!”, au precizat cadrele didactice din conducerea Facultății de Medicină și Farmacie. 

 
 

Citeşte mai departe ...

A doua victorie consecutivă cu Steaua

  • Publicat în Sport

Cea de-a doua partidă Steaua Bucureşti - CSM Galaţi s-a disputat marţi seara pe Patinoarul Olimpic din Braşov. De data aceasta, echipa gălăţeană antrenată de Vadim Shakraichuk şi Cornel Chiriţă a intrat foarte motivată pe gheaţă şi nu ne-a mai dat emoţii aşa cum s-a întâmplat în ziua precedentă. CSM Galaţi a tranşat disputa din prima repriză când a marcat de patru ori: Neznamov 3 goluri şi Kyrychenko. Kyrychenko a reuşit dubla, Makarov a scuturat şi el plasa în ultima repriză şi scorul final a fost 6-0. Poarta echipei noastre a fost ferecată de: Otto Onodi şi Szopos Magor. Clasamentul Ligii Naţionale de Hochei pe Gheaţă se prezintă astfel: 1. CSM Galaţi 41 puncte - 15 jocuri, 2. ACSH Gheorgheni 38 p - 17 j, 3. ACS Corona Braşov 29 p - 12 j, 4. SC Miercurea Ciuc 21 p - 9 j, 5. Steaua Bucureşti 19 p - 17 j, 6. Sapientia U 23 17 p - 20 j, 7. Sportul Studenţesc 0 p - 20 j. CSM Galaţi va susţine următoare jocuri oficiale cu ACSH Gheorgheni, pe 14 şi 15 februarie la Galaţi.

 

Citeşte mai departe ...

Încep programările pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca. La Galați vor fi deschise patru cabinete

Programările pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca încep miercuri, 10 februarie. Dozele de vaccin AstraZeneca vor fi distribuite în 180 de noi cabinete de vaccinare, patru dintre acestea se află în Galați. Vaccinul AstraZeneca este recomandat pentru grupa de vârstă 18-55 de ani.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat că 180 de cabinete de vaccinare vor deveni operaţionale pentru vaccinarea cu AstraZeneca, iar imunizarea cu acest vaccin începe în 15 februarie.

Cele 180 de cabinete destinate vaccinării cu AstraZeneca sunt distribuite după cum urmează: Bucureşti (22), Alba (3), Arad (4), Argeş (5), Bacău (5), Bihor (5), Bistriţa Năsăud (2), Botoşani (3), Brăila (2), Braşov (5), Buzău (3), Călăraşi (2), Caraş-Severin (2), Cluj (10), Constanţa (6), Covasna (2), Dâmboviţa (4), Dolj (6), Galaţi (4), Giurgiu (2), Gorj (3), Harghita (3), Hunedoara (3), Ialomiţa (2), Iaşi (8), Ilfov (2), Maramureş (4), Mehedinţi (2), Mureş (5), Neamţ (4), Olt (3), Prahova (6), Sălaj (2), Satu Mare (3), Sibiu (4), Suceava (5), Teleorman (3), Timiş (10), Tulcea (2), Vâlcea (3), Vaslui (3), Vrancea (3).
Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, spune că, potrivit protocolului de studiu pentru AstraZeneca, acest vaccin scade cu circa 67% rata de transmitere a noului coronavirus.

"Este un lucru extrem de important faptul că avem date care ne certifică o scădere cu 67% a riscului de a transmite această infecţie, practic, de a face infecţia asimptomatică. Mai mult decât atât, această rată de eficacitate de 60% a fost evaluată în baza datelor disponibile, la care Agenţia Europeană a Medicamentului a eliberat autorizarea condiţionată de punere pe piaţă, însă în momentul acesta există un preprint în jurnalul 'Lancet' în care rata de eficacitate este între 70 şi 80%, fiind aproape de 80% la persoanele la care rapelul a fost administrat după intervalul de opt săptămâni. Deci, din acest punct de vedere, rata de eficacitate este suficientă pentru a recomanda cât se poate de ferm acest tip de vaccin pentru categoria populaţională la care este recomandat în momentul de faţă, 18 - 55 de ani", a declarat Gheorghiță.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri