Menu
RSS
Oţelul a pierdut la Arad după 51 de zile

Oţelul a pierdut la Arad după 51 de…

Înfrângere prea severă pe...

Starea culturilor de cereale păioase din județul Galați înființate în toamna lui 2023

Starea culturilor de cereale păioas…

Oficiul Fitosanitar Galaț...

Olimpiada Națională Aria Curriculara Tehnologii - Domeniul Agricultură

Olimpiada Națională Aria Curricular…

În perioada 26-30 aprilie...

Tehnologie ultraperformantă pentru salvarea vieții. Costel Fotea: Soft pe bază de inteligență artificială pentru tratarea cancerului

Tehnologie ultraperformantă pentru …

Soft pe bază de inteligen...

Ministerul Muncii: Pensiile aferente lunii mai se plătesc înaintea sărbătorilor pascale

Ministerul Muncii: Pensiile aferent…

La solicitarea premierulu...

Baschetbaliştii lui Florin Nini au legat patru victorii

Baschetbaliştii lui Florin Nini au …

Mai bine mai târziu decât...

Pelerinajul de Florii în Arhiepiscopia „Dunării de Jos”. Programul complet

Pelerinajul de Florii în Arhiepisco…

  Sâmbătă, 27 apr...

Peste 1.600 de locuri scoase la concurs în școlile de Poliție

Peste 1.600 de locuri scoase la con…

În perioada aprilie-iulie...

Ciolacu, despre coaliția PSD-PNL: Suntem mai puternici decât niciodată în momentul ăsta!

Ciolacu, despre coaliția PSD-PNL: S…

Preşedintele PSD, Marcel ...

Un pas către un viitor „verde”. Clădirea Complexului Muzeal de Științele Naturii, modernizată cu fonduri UE

Un pas către un viitor „verde”. Clă…

Consiliul Județean Galați...

Prev Next

Joi, 14 Ianuarie 2021 - Regional Press

Voiculescu: "Dacă numărul cazurilor de la terapie intensivă crește la 1.500, vom lua în calcul revizuirea deciziei privind deschiderea școlilor"

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat joi seară că decizia privind deschiderea școlilor începând cu data de 8 februarie ar putea fi anulată dacă, de exemplu, numărul pacienților internați la terapie intensivă cu forme grave de Covid va ajunge la 1.500, scrie g4media.ro.

”Azi avem o mie și un pic de cazuri în ATI. Dacă numărul ăsta va crește semnificativ, adică, nu știu, 1.500 deja e mult, e peste capacitatea noastră actuală, atunci cu siguranță vom lua în calcul revizuirea deciziei (de deschidere a școlilor – n. red.)”, a declarat Voiculescu la TVR.”Sunt de acord că testele sunt foarte puține în acest moment, dar acest lucru nu are legătură cu capacitatea noastră de testare, care este cel puțin dublă. Am schimbat pe 30 decembrie metodologia de testare, astfel încât să ne folosim și de testele rapide. Ele sunt folosite de medici în ambulanțe și de oameni acasă, dar nu toate sunt raportate. Se lucrează la acest lucru”, a precizat Vlad Voiculescu.

”Suntem imitași de numărul mic de vaccinuri (…) Problema nu va fi cu oamenii care nu vor să se vaccineze, ci cu numprul mic de vaccinuri. Nu doar România are această problemă, ci toată lumea”, a transmis ministrul Sănătății.

”Sunt pregătite 250 de centre de vaccinare, care sunt suficiente pentru cantitatea de vaccin pe care o avem”, a mai spus el.

 

Citeşte mai departe ...

Marcel Ciolacu: "PSD se va opune „cu toate forțele” abrogării legii care suspendă tranzacțiile cu activele statului"

„După împrumuturile uriașe de 30 de miliarde de euro, făcute anul trecut, Cîțu pune acum la cale cel mai mare jaf din istoria modernă a țării! Vrea să vândă – pe nimic - cele mai puternice și mai rentabile companii de stat! Tot ce a rămas mai valoros în patrimoniul statului român, companii cu profituri de miliarde de lei”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

„Au încercat să facă asta și anul trecut! Nu le-a mers! Și acum ne vom opune, cu toate forțele! Proiectul lui Cîțu, de abrogare a Legii inițiate de PSD și votate anul trecut, prin care timp de doi ani au fost suspendate orice tranzacții cu activele statului, nu trebuie să treacă”, a continuat acesta.

„România trebuie să acționeze la fel ca celelalte state #europene - Germania, Franța, Polonia, Ungaria, țări care își protejează companiile strategice în această perioadă de criză provocată de pandemie”, a mai scris Marcel Ciolacu.

Citeşte mai departe ...

Klaus Iohannis: "Din 8 februarie se deschid majoritatea școlilor"

„Am avut până adineaori o discuție foarte importantă cu premierul, cu ministrul Educației, ministrul Sănătății și alte personalități din domeniu. Tema discuției a constat în: deschidem sau nu deschidem școlile pentru învățământul față în față.

Și pot să vă comunic că am ajuns – în unanimitate, cei care au participat la discuție – la o concluzie extrem de importantă.

Începând din semestrul II, adică după vacanța de o săptămână care urmează la începutul februarie, deci din 8 februarie, când începe semestrul II, majoritatea școlilor se vor redeschide. A

sta, evident, în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni. Asta însemnând: majoritatea școlilor se redeschid, elevii se întorc la școală.

Se revine, practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate.

În acest fel, în semestrul II, în localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală.

În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale - VIII, XII.

În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.

Deci, repet: scenariul verde – toți merg la școală. Scenariul galben – grădinițele, clasele I-IV, VIII și XII merg la școală, celelalte clase stau în on-line. Scenariul roșu, când se depășește numărul de 3, la început rămân acasă copiii din clasele V-VIII și liceele, dar continuă să meargă grădinițele și clasele primare.

Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în on-line.

Acestea sunt concluziile principale. Foarte pe scurt și despre universități – având în vedere că fiecare universitate are specificul ei, decizia va fi luată la nivelul fiecărei universități, având în vedere autonomia universitară, însă, evident, dumnealor sunt liberi să se alinieze la scenariul după care funcționează și preuniversitarul.

Este foarte important de știut că toate aceste lucruri vor deveni realitate în măsura în care situația pandemică nu se înrăutățește grav. Trebuie să respectăm restricțiile. Și apropo de restricții, se schimbă evaluarea pentru școli, însă toate celelalte măsuri rămân în vigoare. Nu se schimbă nimic altceva decât evaluarea pentru școli.

În data de 2 februarie, înainte să înceapă școala, vom face tot împreună o reevaluare a situației pandemice și decizia finală - repet, decizia finală - va fi luată pe 2 februarie.

Dar, încă o dată, dacă evoluția pandemiei va fi cum a fost în ultimele săptămâni, se va intra pe acest scenariu pe care tocmai l-am descris.

Vă mulțumesc, vă doresc tuturor multă sănătate!”, a declarat președintele Klaus Iohannis, joi, după o ședință la Palatul Cotroceni.

Citeşte mai departe ...

Dacă tot au pus lacăt pe sport și cultură, guvernanții ”ne invită” la vaccinare în săli de sport și cămine culturale

În județul Galați, pe lângă cele cinci centre înființate în unitățile medicale, Prefectura Galați anunță gălățenii că se pot vaccina și în alte 18 noi centre fixe înfiinţate pentru vaccinare în etapele doi şi trei, organizate în afara unităţilor sanitare. Mare parte dintre ele au fost amenajate în cămine culturale, săli de sport şi săli de spectacole. Ele au fost avizate temporar de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, după ce au fost verificate, cu privire la: stabilirea circuitelor funcţionale pentru persoanele venite la vaccinare, dotarea spaţiilor şi kitul de vaccinare corespunzător.

Lista centrelor de vaccinare și locațiile temporare:

  1. Tuluceşti - Cămin Cultural
  2. 2. Tg. Bujor – Casa de Cultural
  3. Bereşti – Sala de sport
  4. Corod – str. Ştefan cel Mare
  5. Cudalbi - Cămin Cultural
  6. Matca – Scoala nr.2
  7. Tecuci – Oficiul Prefectural
  8. Tecuci – Sala spectacole I. Petrovici
  9. Cosmeşti – Cămin Cultural
  10. Iveşti – Cămin Cultural
  11. Lieşti - Cămin Cultural
  12. Pechea – Cămin Cultural
  13. Galaţi – Baza sportivă Siderurgistrul
  14. Galaţi – Sala Sporturilor
  15. Galaţi – Patinoar,
  16. Galaţi – Casa de Cultură a Studenţilor
  17. Galați - Imobil cantină str. 1 Decembrie 1918
  18. Galați - Imobil cantină str. R. Negru

 

 

Citeşte mai departe ...

Cercetătorii de la Universitatea Dunărea de Jos lucrează la un dispozitiv de detecție a falsificării uleiurilor de măsline

„Noi biosenzori și instrumente inteligente pentru detecția ultrasensibilă a falsificării uleiurilor de măsline” este titlul proiectului câștigat de prof. univ. dr. Constantin Apetrei de la Facultatea de Științe și Mediu, în cadrul Competiției Naționale Proiecte de Cercetare Exploratorie pe 2020, pe domeniul Științe Inginerești. Ideea este rezultatul anilor de studiu pentru realizarea tezei de doctorat, finalizată în 2007, ocazie cu care profesorul gălățean a avut posibilitatea să se specializeze în Spania în domeniul senzorilor pentru determinarea calității uleiurilor de măsline.

Atunci s-a familiarizat cu piața uleiurilor din țările producătoare (Spania, Italia, Grecia) și a văzut că există acest fenomen de falsificare (amestecare/diluare cu ulei din turte de măsline, ulei rafinat de măsline sau cu ulei de floarea-soarelui, porumb, soia, rapiță).  

„În cadrul Proiectului, ne propunem, pe de o parte, să realizăm un studiu care va include modalități de falsificare a uleiului de măsline, iar pe de alta, să confecționăm un sistem/aparat de detectare a falsificării uleiurilor de măsline, bazat pe analiza biosenzorilor. Dispozitivul, unic în Europa, va fi validat la nivel de laborator și testat pe un număr suficient de mare de mostre comerciale”, a explicat prof. univ. dr. Constantin Apetrei, coordonatorul Proiectului. 

Echipa care va lucra la acest proiect este formată din șapte membri: prof. univ. dr. Constantin Apetrei, coordonatorul proiectului, cercetător dr. Elisabeta Irina Geană de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice din Râmnicu Vâlcea, prof. univ. dr. Irina Mirela Apetrei, de la Facultatea de Medicină și Farmacie din Galați, doi drd. în domeniul Chimie Alexandra -Virginia Bounegru și Irina Georgiana Munteanu și doi studenți de la specializarea Chimie farmaceutică - Andreea Loredana Comănescu și Andrei Daniel Geman.

„Încercăm să realizăm noi biosenzori specifici pe bază de nanobiomateriale, pentru detecția markerilor de puritate a uleiurilor de măsline, folosind detecția electrochimică și optică. Biosenzorii cu caracteristicile analitice optime vor fi integrați într-un sistem multisenzor portabil. Pentru analiza datelor provenite de la biosenzori se vor folosi o serie de variabile selectate prin intermediul unor metode de pre-procesare. Vor fi dezvoltate instrumente inteligente bazate pe metode de recunoaștere a modelului, analize multivariate, metode de clasificare, rețele neuronale artificiale, machine learning, metode de regresie”, a mai explicat Apetrei.

Dispozitivul va fi brevetat și ar putea fi un instrument foarte util pentru cei care controlează calitatea alimentelor - ca un fel de test rapid – folosit în supermarketuri sau în instituțiile care se ocupă de protecția consumatorilor. Constantin Apetrei este profesor la Facultatea de Științe și Mediu, în cadrul Departamentul de Chimie, Fizică și Mediu, cu abilitare în chimie și specializare în senzori și biosenzori electrochimici pentru produse alimentare. Valoarea nerambursabilă a proiectului este de 1.198.011 lei. 

 

Citeşte mai departe ...

Senatorul Laura Georgescu:„Suntem într-o situaţie disperată. Falimentul educaţional la nivel naţional ar putea să îl preceadă pe cel economic”

Senatorul gălățean Laura Georgescu trage un semnal de alarmă privitor la soarta sistemului de educație.„Suntem într-o situaţie disperată. Falimentul educaţional la nivel naţional ar putea să îl preceadă pe cel economic”, spune parlamentarul social democrat într-o postare pe FB.

65.000 de copii din România nu vor avea încheiată situaţia şcolară din cauza imposibilităţii de a accesa educaţia în format electronic, iar sute de mii de elevi din ţară se zbat să urmeze cursurile online în condiţii precare, este realitatea de la care pornește mesajul senatorului Laura Georgescu.

Parlamentarul atinge pe rând problemele din sistem: numirile politice, lipsa de experiență a celor numiți, măsurile proaste, minciunile guvernanților și veniturile profesorilor. Toate duc spre falimentul educațional.

„Cu fiecare zi care trece fără ca Guvernul să ia măsuri concrete pentru elevi, profesori şi părinţi, tranşeele căscate în dezvoltarea educaţională şi emoţională a copiilor se adâncesc aproape iremediabil. Suntem într-o situaţie disperată: falimentul educaţional la nivel naţional ar putea să îl preceadă pe cel economic”, este mesajul Laurei Georgescu.

Laura Georgescu a fost ales senator pe listele PSD.

Citeşte mai departe ...

Eveniment sportiv de top: Tigrii evoluează în Ligă

  • Publicat în Sport

Campioana României se află în faţa unui eveniment important. În premieră pentru istoria clubului, United va juca în 16-imile UEFA Futsal Champions League cu campioana Poloniei, Rekord Bielsko-Biala. Partida este programată sâmbătă 16 ianuarie în sala Pod Debowcen din Bielsko-Biala, de la ora 18.00 şi va fi condusă de o brigadă de arbitri din Germania: Ingo Heensoth - Jacob Pawloski. „Ne aşteaptă o deplasare lungă şi un meci împotriva unui adversar redutabil. Ne-am fi dorit ca să jucăm la Galaţi chiar dacă nu aveam suporterii lângă noi, în opinia mea polonezii pornesc favoriţi, i-am studiat foarte bine, au un lot valoros cu 2 brazilieni şi câţiva internaţionali dar sper să-i contracarăm şi să fructifică la maxim atuurile pe care le avem”, ne-a declarat antrenorul jucător Florin Ignat. Delegaţia gălăţeană a plecat joi dimineaţă cu autocarul, va înnopta la Arad urmând să-şi continue apoi drumul spre destinaţie. Nu au făcut deplasarea: Crişan şi Păduraru, care au fost testaţi pozitiv la Covid-19. Tigrii vor efectua vineri seara antrenamentul oficial. Celelalte meciuri din 16-imile competiţiei sunt: Barça - FC Prishtina, 15 ianuarie; Viten Orsha - Kairat Almaty, Inter FS - Hovocubo, Kherson - Shkupi 1927, AEK Futsal Club - Aktobe, Sporting CP - Futsal Gentofte, Hohenstein Ernstthal - Vytis, Omonia Nicosia - Berettyóújfalu, Lučenec - KPRF, Luxol St. Andrews - Dobovec, FC Salines - Ugra Yugorsk, Olmissum - Futsal Team Charleroi, CCS Asnieres Villeneuve 92 - Pesaro, Chrudim - Differdange, Futsal Minerva - Benfica, toate pe 16 ianuarie.

Citeşte mai departe ...

CSM Arcada joacă primele meciuri din 2021 la Galaţi

  • Publicat în Sport

După obişnuita vacanţă de iarnă, Divizia A1 la volei masculin se reia în weekend cu partidele primului turneu din retur. Unul dintre acestea se va disputa în sala Polivalentă Dunărea din oraşul nostru cu participarea a trei echipe: CSM Arcada, CSS CNE Lapi Dej SCM Zalău şi Unirea Dej. „Am reluat antrenamentele încă din primele zile ale anului şi suntem pregătiţi să revenim pe teren. Ne aşteaptă un turneu cu două meciuri dificile, vom întâlni Zalăul, o contracandidată la câştigarea campionatului, o echipă cu un lot valoros, cu jucători experimentaţi şi Dejul, un adversar incomod. Avem mici probleme de sănătate care se vor rezolva până la ora primului joc, aşteptăm cu emoţii rezultatele testelor Covid-19 şi ne dorim două victorii şi şase puncte prin care să ne consolidăm poziţia de lider”, ne-a declarat antrenorul echipei gălăţene, Sergiu Stancu. Programul complet al turneului: CSM Arcada - CSS CNE Lapi Dej SCM Zalău, vineri 15 ianuarie; CSS CNE Lapi Dej SCM Zalău - Unirea Dej, sâmbătă 16 ianuarie; CSM Arcada - Unirea Dej, duminică 17 ianuarie. Toate partidele vor începe de la ora 18.00 şi vor fi transmise pe pagina de facebook a clubului gălăţean. Situaţia din clasament a echipelor care participă la turneul de la Galaţi: 1. CSM Arcada 27 puncte, 2. CSS CNE Lapi Dej SCM Zalău 25 p...5. Unirea Dej 17 p.

Citeşte mai departe ...

Tensiune în PNL Galați. Un liberal solicită măsuri în cazul inspectoarei școlare care a promovat numerologia

Scandalul iscat după ce inspectoarea școlară a promovat numerologia printre cadrele didactice din Galați nu s-a încheiat. Chiar dacă șefa Inspectoratului Școlar, Selena Costea, a încercat să se distanțeze de subiect, unul dintre liberalii gălățeni solicită măsuri dure. Costea ocupă funcția cu statut interimar, fiind o apropiată a unui parlamentar PNL.

Liberalul Ion Cordoneanu a redactat o scrisoare prin care cere măsuri în cazul scandalului „numerologia”. Cererea prezentată integral la finalul articolului este adresată deputaților George Stângă și Onuț Atanasiu.

„Ați fost investiți cu această imensă responsabilitate, tocmai pentru ca dumneavoastră să fiți exemplul schimbării pe care o dorim! Adică să fiți lideri! Și, dacă doriți să demonstrați că puteți face asta, cel mai potrivit mod este acela de a promova oameni de valoare care au dovedit, prin profesie, caracter și competențe, că pot fi, la rândul lor, lideri! Or, trista istorie petrecută la Inspectoratul Școlar Județean nu dovedește asta, din păcate”, scrie în scrisoare publicată pe rețelele de socializare.
Semnatarul scrisorii spune că este dezamăgit de faptul că inspectorul școlar nu a părăsit funcția ceea ce se răsfrânge asupra imaginii PNL.
„Este jenant că un cadru didactic „se ține de funcție” în acest mod, uitând că reprezintă cadrele didactice ale unui județ și că, oricâte rațiuni „politice” ar sprijini acel scaun, există limite nescrise prin depășirea sau ignorarea cărora demnitatea colegilor de breaslă mai primește o lovitură, în seria multora care au fost date unei profesii atât de nobile în ultimii 30 de ani. Dacă PNL Galați atât a putut genera pentru a asigura cele două tipuri de reprezentare, dați-mi voie să-mi exprim dezamăgirea”, conchide Cordoneanu.

„SCRISOARE CĂTRE DOMNII DEPUTAȚI DE GALAȚI,
GEORGE STÂNGĂ ȘI ONUȚ ATANASIU
Domnule deputat George Stângă,
Domnule deputat Onuț Atanasiu,

Deoarece reprezentați Galațiul în Parlamentul României și pentru că Partidul Național Liberal face parte dintr-o coaliție de guvernare, având în directă responsabilitate Educația Națională, vă adresez public această scrisoare cu destulă amărăciune, având în vedere faptul că, de la începutul scandalului care privește Inspectoratul Școlar Județean și până azi, PNL Galați nu a reacționat în nici un fel. Dacă a făcut-o și nu știu eu până la acest moment, mea culpa!

După ce inspectorul școlar general a dovedit nu doar naivitate instituțională, aprobând în data de 7 ianuarie 2021 promovarea unui proiect care nu avea nici o legătură cu misiunea și obiectivele instituției pe care, interimar, o coordonează și a solicitat cadrelor didactice din județul Galați să disemineze informațiile cuprinse în documentul adresat, la câteva zile după, mai exact, în 13 ianuarie, a revenit cu o adresă în care precizează că, „în urma analizei conținuturilor proiectului Numerologia – o 9 legătură dascăl – elev, le apreciem ca fiind irelevante în raport cu prioritățile de politică educațională pe care le promovăm”. Adresa se încheie sec, prin delimitarea de proiectul menționat și prin revocarea documentului transmis inițial.

Într-un text instituțional, laconic (unii chiar au acuzat că „doar trei rânduri”, dar chiar așa trebuia să fie de această dată…), adresa revocă o altă adresă. În fapt, în spatele acestei abordări se simte „tonul victorian” al comunicării: nu este lăsată nici o fisură de limbaj din care cititorul să-și poată da seama dacă șeful instituției consideră că a greșit în vreun fel. Doar se delimitează! Însă această delimitare vine, culmea!, abia după ce conținuturile au fost promovate sub autoritatea Inspectoratului Școlar Județean și transmise în întâlnirea online din 8 ianuarie. Cu siguranță, gestul nu ar fi fost considerat necesar dacă nu exista presiunea mediatică locală și națională deopotrivă, pe rețele de socializare și în media online, precum și implicarea Ministerului Educației care a anunțat o analiză a acestei „istorii”. Și, apoi, cum să te delimitezi de ceea ce, în primă instant, ai aprobat fără discernământ instituțional?

Domnilor deputați,

Aș vrea să spun că înțeleg politica! În mare parte, înțeleg că politicienii trebuie să adreseze alegătorilor discursuri în care să le fie prezentate proiecte sau să le fie promise lucrurile care să-i determine pe cetățeni să le dea votul. Însă, în opinia mea, politica este mai mult decât un schimb; ea este, trebuie să fie în primul rând un contract de încredere. Iar încrederea nu trebuie trădată! În afara acestei „definiții”, nu pot înțelege politica. Dacă este altfel, ceea ce numim îndeobște politică ar trebui să primească un alt nume...

Bunăoară, în campania electorală pentru Parlamentul României, domnul George Stângă, președintele PNL Galați, într-un material video din 4 decembrie afirmă: „Vino la vot pentru că de ștampila ta depinde VIITORUL JUDEȚULUI GALAȚI!”. Pentru domnia sa, așa cum afirmă la aceeași dată într-o postare pe o rețea de socializare, „a fi parlamentar de Galați e o onoare, dar mai ales o IMENSĂ RESPONSABILITATE” și îi împuternicește pe gălățenii cărora li se adresează cu îndemnul „Fii tu SCHIMBAREA pe care o meriți!”

O zi mai târziu, domnul profesor Onuț Atanasiu afirma: „Mi-am ales meseria de profesor fiindcă mi s-a părut cea mai frumoasă din lume. Știam că nu va fi deloc ușor, însă asta nu m-a descurajat. SĂ MODELEZI CARACTERE, SĂ FORMEZI OAMENI, SĂ CREEZI LIDERI E MENIREA NOASTRĂ, A DASCĂLILOR, PE ACEASTĂ LUME. Sunt puteri "supranaturale' cu care ne-a hărăzit Dumnezeu, pentru că El are un plan cu fiecare dintre noi. Iar pe noi, profesorii, învățătorii și educatorii, ne-a înzestrat cu priceperea nobilă de EDUCA”.
Stimați colegi,
Textul cu majuscule este scos în evidență tocmai pentru a pune în evidență ceea ce eu consider că reprezintă realmente contractul de încredere pe care l-ați semnat atunci când ați cerut și ați primit votul gălățenilor pentru de a-i reprezenta în Parlamentul României. Ați fost investiți cu această imensă responsabilitate, tocmai pentru ca dumneavoastră să fiți exemplul schimbării pe care o dorim! Adică să fiți lideri! Și, dacă doriți să demonstrați că puteți face asta, cel mai potrivit mod este acela de a promova oameni de valoare care au dovedit, prin profesie, caracter și competențe, că pot fi, la rândul lor, lideri! Or, trista istorie petrecută la Inspectoratul Școlar Județean nu dovedește asta, din păcate…
Consecințele se răsfrâng pe mai multe planuri: instituția Inspectoratului, ca prelungire a autorității Ministerului Educației, este decredibilizată în opinia publică; pleiada de educatori, învățători și profesori ai Galațiului este arătată cu degetul – pentru că, din nefericire, percepția publică păcătuiește prin generalizare și îi lipsește discernământul; parlamentarii liberali ai Galațiului vor fi considerați responsabili, Partidul Național Liberal de la Galați va fi vinovat pentru că a „produs” conducători de instituție care revocă post factum propriile adrese!
Afirm cu toată convingerea, împreună cu domnul profesor Onuț Atanasiu, că dascălii merită respectul, recunoștința, recunoașterea și neuitarea societății! Dar dascălii mai trebuie și protejați de capcanele politicului, pentru a nu fi transformați în monede de schimb într-un joc de interese din care toată lumea, al un moment dat, va pierde!
Poate că există printre politicieni și credința că o funcție precum cea de la Inspectoratul Școlar nu este la fel de importantă precum altele care au în spate bugete și proiecte. Eu cred dimpotrivă! Din două motive, nu știu care dintre ele mai important decât celălalt: 1. este o funcție de reprezentare pe verticală și în ambele sensuri: reprezintă o instituție centrală a statului român și sunt reprezentate toate cadrele didactice din județ; 2. Este o funcție de reprezentare pe orizontală, care afirmă prin sine că școala trebuie să promoveze modele pentru tineri!
Domnule deputat George Stângă,
Domnule deputat Onuț Atanasiu,
Închei această scrisoare, în speranța că nu o veți considera prea dură și fără intenția de atac la persoană. Este jenant că un cadru didactic „se ține de funcție” în acest mod, uitând că reprezintă cadrele didactice ale unui județ și că, oricâte rațiuni „politice” ar sprijini acel scaun, există limite nescrise prin depășirea sau ignorarea cărora demnitatea colegilor de breaslă mai primește o lovitură, în seria multora care au fost date unei profesii atât de nobile în ultimii 30 de ani. Dacă PNL Galați atât a putut genera pentru a asigura cele două tipuri de reprezentare, dați-mi voie să-mi exprim dezamăgirea.
Domnilor parlamentari ai PNL Galați,
Gălățenii care v-au votat v-au investit cu încrederea lor pentru a face schimbarea!
O puteți face!”

Facebook

Citeşte mai departe ...

Directorul combinatului siderurgic Galați, acuzat dare de mită și delapidare în dosarul Alexe, a demisionat

Directorul general al combinatului siderurgic Liberty din Galați, Bogdan Grecu, a demisionar după ce a fost pus sub acuzare de DNA pentru dare de mită şi delapidare, în dosarul fostului ministru al Mediului, Costel Alexe.

Bogdan Grecu este acuzat că i-ar fi dat mită fostului ministru 22 de tone de tablă – tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă – în valoare de 103.000 de lei ca să deblocheze alocarea de către Comisia Europeană a peste 5 milioane de certificate de carbon către combinatul siderurgic Galaţi. Certificatele ar putea valora până la 180 de milioane de euro, pe piaţa de carbon europeană.

 „Vă informăm că Dl. Bogdan Grecu a decis, în mod voluntar, să se retragă din poziția de Director General al Combinatului, pentru a permite investigației în curs să se desfășoare. Deocamdată, Dna. Aida Nechifor, Director Financiar și Membru al Comitetului de Conducere al Liberty Galați a fost împuternicită să reprezinte conducerea superioară a Combinatului. Comitetul de Conducere al Liberty Galați își exprimă determinarea de a continua și accelera proiectele de creștere și modernizare a Combinatului. De asemenea, își menține angajamentul puternic de a se asigura că angajații săi acționează în cadrul unor standarde înalte”, se arată într-o notă a conducerii Liberty Galaţi către angajaţi.

Acuzațiile aduse de DNA

„În perioada martie-aprilie 2020, suspectul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, suspect în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE”, a transmis DNA.

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului. Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de aproximativ 103.000 lei și reprezintă contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.

Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, suspect în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă. Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Conform site-ului combinatului siderurgic din Galați, Bogdan Grecu este directorul general al grupului de unități LIBERTY Galați – LIBERTY Skopje (Republica Macedonia de Nord). El coordonează toate operațiunile celor două unități.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri