Menu
RSS
Antrenorul Ionuţ Niculcea a sunat adunarea pentru Sporting

Antrenorul Ionuţ Niculcea a sunat a…

La mijlocul acestei săptă...

Licitație pentru heliportul de la Galați. Consiliul Județean caută proiectant

Licitație pentru heliportul de la G…

Heliportul de la Spitalul...

Olandezul Niels Klapwijk continuă la CSM Arcada

Olandezul Niels Klapwijk continuă l…

 Viaţa trebuie să me...

Lucrări și restricții de circulație pe strada Domnească

Lucrări și restricții de circulație…

Aproape jumătate de zi nu...

Taximetriști gălățeni au ”regulament de pandemie”

Taximetriști gălățeni au ”regulamen…

Reprezentanții firmelor d...

PSD: "Românii au fost abandonați complet în fața pandemiei de către Președinte și Guvernul său"

PSD: "Românii au fost abandona…

"Românii au fost abandona...

260.000 de pensionari vor beneficia de tichetele de masă electronice

260.000 de pensionari vor beneficia…

„Condițiile pe care trebu...

Modificările PSD la Legea carantinei

Modificările PSD la Legea carantine…

Conform amendamentelor de...

Cum pot beneficia studenţii antreprenori de granturi de până la 100.000 de euro, dar și de burse sociale

Cum pot beneficia studenţii antrepr…

Guvernul a adoptat joi o ...

Prev Next

Miercuri, 03 Iunie 2020 - Regional Press

În școli se va face educație sanitară elevilor doar cu acordul părinților. Deputații au decis să înlocuiască sintagma "educație sexuală"

Deputații au decis miercuri să înlocuiască sintagma educație sexuală cu cea de educație sanitară în proiectul de lege care se referă la protecția copiilor. Și asta pentru că există și părinți care, din motive religioase, nu vor ca elevii să participe la astfel de ore, deputații au considerat că este necesar acordul scris din partea familiei.

Totodată, parlamentarii au atras atenția că acest tip de educație este absolut necesară în școli, pentru că neinformarea tinerilor a făcut ca România să fie în momentul de față pe primul loc în Europa la numărul de mame minore.

Camera Deputaților este forul decizional, legea urmează să meargă la promulgare.

Inițiativa PSD și PNL prin care predarea educației sexuale în școli este eliminată, fiind înlocuită cu ”educație sanitară” pentru care este nevoie de acordul expres al părinților, a fost adoptată miercuri de Camera Deputaților, potrivit G4Media.ro. S-au înregistrat 269 de voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă” și 35 de abțineri. Pentru că există și părinți care, din motive religioase, nu vor ca elevii să participe la astfel de ore, deputații au considerat că este necesar acordul scris din partea familiei.

Potrivit unui amendamentului propus de liberali și social-democrați, și adoptat de Camera Deputaților, ”derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.” 

Autorii amendamentului sunt deputaţii Robert Sighiartău (PNL), Florica Cherecheş (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (ALDE), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi senatorul Titus Corlăţean (PSD).

Citeşte mai departe ...

PSD a depus moţiunea simplă "Guvernul PNL după Grindă se cunoaşte!". Aceasta va fi dezbătută marţea viitoare

Parlamentarii social-democraţi au depus la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, moţiunea simplă intitulată "Guvernul PNL după Grindă se cunoaşte!".

"Dacă marele dramaturg Ion Luca Caragiale ar fi trăit în zilele noastre, cu certitudine ar fi găsit în ministrul 'Grindă' o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru comediile sale în care a surprins atât de bine viciile, neputinţele, orgoliile şi aroganţa clasei politice din România. (...) Prezenta moţiune simplă are drept scop evidenţierea celor mai importate aspecte negative care au marcat mandatul ministrului Ion Ştefan şi care constituie deja motive foarte puternice pentru demiterea sau demisia acestuia de la conducerea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei", susţin ace;tia.

Potrivit PSD, Ion Ştefan şi-a început mandatul "cu un fals, de la care i se trage şi bine-cunoscuta poreclă de ministrul 'Grindă'; în mod ironic, ministrul a devenit mai cunoscut după porecla sa, decât după numele său real".

PSD:  "În cazul domnului 'Grindă' este vorba de un fals clar în acte publice, neanchetat încă de instituţiile abilitate, din motive greu de înţeles. Chiar în acest moment, pe site-ul Camerei Deputaţilor, la pagina deputatului Ion Ştefan pot fi consultate două declaraţii de avere cu un conţinut contradictoriu, dar care poartă aceeaşi semnătură a domnului ministru. Două declaraţii, în care acesta declară, pentru acelaşi imobil din municipiul Focşani, o suprafaţă diferită: 910 metri pătraţi în declaraţia din iunie 2019 şi 524 metri pătraţi în declaraţia din noiembrie 2019. Este un fals încă nelămurit prin declaraţiile publice ale ministrului", se arată în textul moţiunii.

În opinia social-democraţilor, "problemele de integritate ale ministrului nu se manifestă doar în declaraţiile sale de avere. Ele sunt ridicate la rangul de politică de stat, după cum se poate vedea în viziunea ministrului de reorganizare a Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării si Administraţiei".

"În loc să întărească lupta anticorupţie, Guvernul PNL o diminuează la maximul posibil, iar acest lucru se vede cu ochiul liber în deciziile ministrului Dezvoltării. În schema de reorganizare a MLPDA, acesta a redus Direcţia de integritate şi anticorupţie a ministerului la un rol minuscul. De la o direcţie cu zeci de angajaţi responsabili cu implementarea Strategiei Naţionale Anticoruptie, atât în cadrul instituţiei, cât şi la nivelul întregii administraţii publice din România, structura de anticorupţie a MLPDA s-a transformat într-un firav compartiment cu una sau două persoane angajate! Astfel cei responsabili cu integritatea şi anticorupţia au devenit doar nişte umili subordonaţi ai şefilor numiţi politic de ministrul Ion Ştefan. Tocmai în acest sector, unde se derulează peste 15.000 de proiecte de lucrări publice, finanţate din bani publici, româneşti sau europeni, PNL şi ministrul 'Grindă' au găsit de cuviinţă să reducă la minim personalul şi resursele anticorupţie", mai susţin semnatarii moţiunii.

Social-democraţii adaugă că "o structură puternică de integritate ar fi fost, de bună seamă, în totală opoziţie cu numirile de rude şi apropiaţi în funcţiile ministeriale".

"Sunt nu mai puţin de 26 de rude, rubedenii, cunoştinţe, pile şi relaţii ale ministrului 'Grindă' care au fost puse în funcţii şi sinecuri pe banii de la stat. Verişori, fini, cumetri, consilieri personali, foşti chelneri sau manichiuriste şi un întreg pomelnic de politruci din cercul de încredere al ministrului 'Grindă' au împânzit cu toţii structurile Ministerului Dezvoltării şi ale administraţiei publice centrale şi locale. În paralel cu implantarea în funcţii publice a cumetrilor şi pilelor sale, ministrul Ion Ştefan a declanşat o adevărată epurare politică în ministerul pe care îl conduce! (...) Restructurarea trebuie să se facă în acord cu procedurile legale şi trebuie să aibă o motivare clară şi criterii obiective bine definite pentru deciziile de disponibilizare", explică parlamentarii PSD.

Totodată, mai afirmă că "disponibilizările făcute de ministrul 'Grindă' nu încalcă doar Constituţia şi legile care erau în vigoare în momentul venirii sale la conducerea ministerului, încalcă inclusiv decretul preşedintelui Iohannis şi alte deciziile luate în timpul pandemiei chiar de Guvernul din care face parte domnul ministru Ion Ştefan".

PSD:  "Epurarea politică pe care acesta o face în minister, pentru a-şi instala rudele şi apropiaţii este contrară art. 20 din Legea Stării de Alertă care prevede că 'valabilitatea contractelor colective de muncă şi a acordurilor colective de muncă se prelungeşte pe durata stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia'. Altfel spus domnul ministru a dispus declanşarea procedurilor de concedieri colective nesocotind prevederile legale care au stat la baza instituirii stării de urgenţă şi a stării de alertă. Caracterul nelegal al acestor disponibilizări apare la tot pasul în aproape toate procedurile desfăşurate. (...) În mod ironic, în raportul de activitate al ministrului Ion Ştefan, aceste sute de angajaţi disponibilizaţi sunt numiţi 'profesioniştii instituţiei, care şi-au dat seama de ritmul său de lucru şi de cerinţele sale'", se mai prezintă în moţiune.

Potrivit moțiunii, "în fapt, ministrul 'Grindă' nu a fost interesat niciun moment să valorifice experienţa celor pe care i-a disponibilizat. În tot mandatul său de 7 luni, nu a fost în stare să deschidă niciun nou şantier, nu a fost în stare să demareze niciun proiect nou. (...) Există totuşi un aspect care îl distinge pe domnul ministru 'Grindă' de toţi ceilalţi membri ai Cabinetului Orban. Este singurul ministru dat în judecată inclusiv de funcţionarii de la compartimentul de contencios administrativ, alături de alţi zeci de profesionişti pe care i-a umilit prin modul ilegal în care i-a lăsat pe drumuri".

Social-democraţii mai afirmă că "realizarea cea mai notabilă a ministrului este cohorta de rude, rubedenii, neamuri şi politruci pe care a reuşit să o implanteze, pe funcţii călduţe, bine remunerate, din administraţia publică centrală şi locală". "Doar pentru această aşa-zisă realizare, domnul ministru Ion Ştefan ar trebui să-şi dea undă verde pentru a pleca cu totul din funcţia guvernamentală, înainte de a compromite cu totul noţiunea de ministru", transmit social-democraţii.

Citeşte mai departe ...

33 de miliarde de euro pentru relansarea României. Află în ce domenii vor fi investiţi banii

Fondurile europene în valoare de 33 de miliarde de euro pentru România, din programul de relansare, propuse Parlamentului European de CE, vor fi folosite de firme, dar şi pentru autostrăzi, căi ferate, energie, administraţie, sănătate şi educaţie.

Anunță, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, după o întâlnire cu premierul în care s-au stabilit priorităţile şi strategiile de negociere la viitorul Consiliul European din 18 iunie.

Totodată, preşedintele a anunţat domeniile în care România va investi banii propuşi de Comisia Europeană pentru planul de relansare, prezentat săptămâna trecută în Parlamentul European: “Noi vom investi acești bani în proiecte foarte importante pentru România, nu doar revigorarea economică. Deci vor primi și firmele posibilitatea să folosească acești bani, dar - foarte important - vom investi în autostrăzi, vom investi în linii de cale ferată, vom investi în proiecte de energie regenerabilă, vom îmbunătăți sistemele publice, vom investi bani importanți în sistemul de sănătate publică, în sistemul de învățământ.”

Citeşte mai departe ...

Vouchere pentru cei care vor să citească autori români

Bogdan Gheorgiu, Ministrul Culturii ia în calcul şi posibilitatea ca statul să ofere vouchere pentru cumpărătorii care vor cărţi scrise de autori români.

"În România vom vedea oare asemenea campanii de susţinere financiară din partea statului? Şi la noi în ţara anumite autorităţi locale au avut asemenea iniţiative. Ideea este binevenita. Iată o idee să aplicăm un astfel de program de bugetare a unor vouchere cu care să se achiziţioneze doar literature contemporană, pentru ca asta înseamnă un sprijin direct pentru autorii care încă scriu". “Din punctul meu de vedere erau multe lucruri înţepenite care trebuiau mişcate în zona infrastructurii culturale din România. Nu doresc să comentez ce s-a întâmplat când au manageriat alţii ministerul, dacă vorbim strict pe perioada mandatului meu mâine se împlinesc 7 luni de când am depus jurământul. Este important să precizăm că în România se vând anual 20 milioane de cărţi din care doar o treime sunt ale autorilor români şi cred că aici este clar că ministerul Culturii trebuie să devină un factor activ în a schimba lucurile”.

Cât despre obligaţia statului de a reînnoi anual stocul de carte din bibliotecile publice, în ultimii ani, doar Biblioteca Naţională a primit o subvenţie.

Potrivit statisticilor, cărţile scrise de autorii români reprezintă doar o treime din totalul celor vândute într-o piaţă de mai puţin de 60 de milioane de lei, cea mai mică din Uniunea Europeană. Un procent mic, dacă luăm în considerare că această sumă include şi manualele şcolare. După mult timp în care autorităţile române au sprijinit puţin industria autohtonă de carte, Ministerul Culturii a lansat o campanie pentru susţinerea autorilor contemporani români, intitulata “citeşte româneşte”.

Campania iniţiată de Ministerul Culturii în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor şi cu mediul privat include peste 2100 de titluri a peste 1100 de autori din mai multe domenii - de la ficţiune, istorie, economie până la cărţi pentru copii. Editurile au fost condiţionate de minister ca banii obţinuţi din vânzări să ajungă la autori în maximum o săptămână. Orice altă instituţie, librărie ori distribuitor de carte, se poate alătura campaniei.

Citeşte mai departe ...

Ciolacu: "De câte ori face Guvernul o tâmpenie, preşedintele iese cu o ştire să o astupe"

Preşedintele interimar al PSD a afirmat că de câte ori face Guvernul "o tâmpenie", şeful statului, Klaus Iohannis, "iese cu o ştire să o astupe".

"Eu am văzut că PSD, alături de celelalte forţe politice, a făcut după 'marţea neagră', cum s-a spus în presă, şi o 'miercurea albă' care a făcut o curăţenie la toate legile care vizau modificări în domeniul Justiţiei. Preşedintele nu a ieşit să spună în detaliu la ce legi ale Justiţiei se referă, dar, din câte ştiu eu, Codurile penale nu au fost modificate. De câte ori se întâmplă ceva, face Guvernul o tâmpenie, cum este cu legea aceasta, preşedintele iese cu o ştire să astupe tâmpeniile Guvernului Orban. Ne-am obişnuit cu acest mod de lucru. În acest moment, Liviu Dragnea este în închisoare. Toate modificările pe care le invocă Iohannis nu au ajutat niciun pesedist să nu ajungă în închisoare. Este o minciună perpetuată zi de zi sau, mai ales, când Guvernul Orban face câte o trăsnaie sau nu vine cu nimic coerent", a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă PSD vrea să fie modificate Legile Justiţiei.

Totodată, Marcel Ciolacu a spus că are încredere în decizia Consiliului Superior al Magistraturii:

"Eu am luat act de decizia CSM. Cred că judecătorii şi procurorii care ne reprezintă pe noi toţi în CSM sunt mai îndreptăţiţi şi mult mai bine pregătiţi decât noi să îşi spună punctul de vedere şi am văzut că au dat un anumit aviz negativ pe desfiinţarea secţiei speciale".

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că Guvernul va elabora o serie de proiecte pentru "a repara" Legile Justiţiei, în perioada următoare fiind programate consultări în acest sens cu specialişti. 

Citeşte mai departe ...

Muntenegreanca Nikolina Knezevic a semnat cu CSM Galaţi

  • Publicat în Sport

Mutare importantă pe piaţa transferurilor handbalistice. CSM Galaţi a reuşit miercuri la prânz să parafeze un prim transfer. Este vorba de Nikolina Knezevic, 20 ani, 180 centimetri, 72 kg, componentă a Naţionalei Muntenegrului, care a participat la ultima ediţie a Campionatului Mondial din Japonia ce s-a desfăşurat în luna decembrie a anului trecut. Muntenegreanca a semnat un contract pe doi ani cu gruparea din oraşul de la Dunăre, a fost transferată de la ZRK Buducnost Podgorica alături de care a jucat în cupele europene, evoluează pe postul de centru dar în funcţie de situaţie poate fi folosită oriunde la linia de 9 metri. Conducerea CSM Galaţi va face toate demersurile ca Knezevic să poată juca la turneul de promovare în Liga Florilor Mol.

Citeşte mai departe ...

Oțelul de la combinatul Liberty Galați, folosit în construirea podurilor peste Mureș

Oțelul produs la combinatul siderurgic din Galați este folosit la podurile peste râul Mureș ale unui segment din Autostrada A10 Sebeș - Turda. Pentru acest proiect Liberty Galați a produs și a livrat 3.500 de tone de tablă groasă testată ultrasonic, cu grosimi între 6 și 80 milimetri, în nu mai puțin de 320 de formate.

“Suntem mândri că tabla groasă produsă la noi este folosită în proiecte majore de infrastructură, cum este acesta. Căutăm în permanență cele mai bune soluții tehnice, logistice și comerciale, adaptate clienților noștri”, a declarat Bogdan Grecu, Directorul General al LIBERTY Galați.

În prezent se lucrează la ridicarea celor 12 grinzi metalice ale podurilor care vor traversa râul Mureș la Rădești și la Sâncrai. Podurile fac parte din Lotul 2 al Autostrăzii de 70 de kilometri A10, care va conecta autostrăzile A1 și A3. Grinzile metalice au circa 115 tone fiecare și sunt ridicate cu o macara de mare capacitate. Montarea acestora folosește o tehnologie specială care implică mai puține cofraje sau chiar renunțarea la acestea.

Pentru acest proiect Liberty Galați a produs și a livrat 3.500 de tone de tablă groasă testată ultrasonic, cu grosimi între 6 și 80 milimetri, în nu mai puțin de 320 de formate.

Oțelul a fost contractat de către AKTOR (co-antreprenor general al lucrării) și este utilizat de compania Retter, cea care construiește podurile și alte elemente de supra-structură. AKTOR este cea mai mare filială a grupului elen ELLAKTOR, cu o prezență internațională în 25 de țări în: construcții, infrastructură, proiecte industriale și clădiri, energie solară, exploatarea carierelor și management de proiect.

Beneficiarii s-au arătat impresionați de performanța Combinatului, atât din punctul de vedere al calității cât și din cel al livrărilor, conform graficelor transmise. Contractele au fost duse la bun sfârșit, fără nicio reclamație.

Autostrada A10 este un proiect în valoare de circa 420 de milioane de euro, finanțat în proporție de 85% din fonduri europene și 15% de la bugetul de stat.

Oțelul produs de LIBERTY Galați este, în prezent folosit în mai multe proiecte de infrastructură mare, inclusiv la construirea Podul de peste Dunăre de la Brăila.
Liberty Galați este cel mai mare combinat siderurgic integrat din România, cu o forță de muncă de 7.500  de oameni și o capacitate de producție de aproximativ 3 milioane de tone de oțel pe an pentru clienți din domeniul construcțiilor, naval, petrolier și gaze, precum și cel al producției de energie eoliană.

Citeşte mai departe ...

Tigrii de la United au intrat în sală cu gândul la titlul de campioni

  • Publicat în Sport

Aşa cum v-am mai informat, finala Ligii 1 la futsal va aduce faţă în faţă cele mai valoroase echipe din România, United Galaţi şi Imperial WET Miercurea Ciuc, o reeditare a ultimul act şi din sezonul precedent. În condiţii speciale, echipa gălăţeană, tripla vicecampioană en-titre, a încheiat prima etapă a pregătirii şi de la mijlocul acestei săptămâni va reveni pe parchetul sălii Polivalente Dunărea. „Este adevărat, de azi (n.r. miercuri) vom intra în sală şi continuăm pregătirea specifică. Prima parte, din 21 mai ne-am axat pe latura fizică, cu alergări pe stadion. Acum suntem şi în formulă completă după ce au revenit şi cei patru jucători din Moldova: Burdujel, Laşcu, Obadă şi Tacot. Vom încerca să ne pregătim cât mai bine, respectând condiţiile impuse de autorităţi, nu ştim la acest moment când vom disputa finala, după părerea mea consider că s-ar putea la începutul lunii iulie dar indiferent de datele ce vor fi stabilite, cu siguranţă vom fi gata să ne îndeplinim obiectivul şi să aducem în premieră titlul naţional la Galaţi”, ne-a declarat antrenorul jucător Florin Ignat. Veştile bune nu au întârziat să apară din partea autorităţilor locale care în şedinţa Consiliului Local din 28 mai au aprobat suma de 900.000 de lei pentru United. În cel mai scurt timp, banii ar trebui să intre în contul clubului gălăţean ca jucătorii şi staff-ul să-şi poate primi restanţele salariale.

 

sursa foto: United facebook

Citeşte mai departe ...

VIDEO Un microbuz cu călători a intrat într-un tir, la Hanu Conachi. Șapte persoane au ajuns la spital

Șapte persoane au fost rănite după ce un microbuz a intrat într-un tir, pe DN 25, în comuna Hanu Conachi, din județul Galați. Din primele informații, șoferul microbuzului nu a respectat distanța față de tirul din fața sa. Cei doi șoferi nu au conumat alcool, însă polițiștii vor deschide dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

„Accidentul s-a produs în jurul orei 09.50, în localitatea Hanu Conachi, pe sensul de mers Galați -Tecuci. Un bărbat, de 38 de ani, aflat la volanul unui microbuz care efectua transport de persoane, pe ruta Galați -Tecuci, nu ar fi păstrat distanța regulamentară in mers față de vehiculul care circula în fața sa, (ansamblu auto format din cap tractor și remorcă - tir) și ar fi intrat în partea din spate a acestuia. În urma impactului a rezultat rănirea conducătorului auto și a 6 pasageri din microbuz. Aceștia au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale. Cei doi șoferi implicați în accident au fost testați alcoolscopic, rezultatul fiind negativ”, au anunțat reprezentanții IPJ Galați.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române pe DN25 Galați – Tecuci, pe raza localității Hanu Conachi, în județul Galați, circulația rutieră se desfășoară pe un singur fir.

 

sursa foto si video: ISU si IPJ Galati

Citeşte mai departe ...

PSD susține creșterea alocațiilor copiilor. Guvernanții NU

Deputații PSD vor vota pentru creșterea alocațiilor copiilor. Anunțul a fost făcut pe Facebook de fostul ministru al Muncii, Marius Budăi. El a spus că deputații vor încerca să respingă Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care a fost amânată majorarea.

Miercuri, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților se află un proiect de lege care vizează respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a articolului privitor la creșterea alocațiilor. Fostul ministru Marius Budăi a anunțat că PSD va vota pentru creşterea alocaţiilor copiilor.

„Mâine (miercuri, 3 iunie, n.r.), în Parlament, PSD va vota pentru creşterea alocațiilor la copii. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului Orban-PNL prin care au amânat dublarea alocaţiilor de stat pentru copii va fi respinsă. Noi PSD ştim domnule Orban că PNL nu este interesat de copii pentru că aceştia nu votează dar ei sunt viitorul ţării şi merită dublarea alocaţiilor”, a scris pe contul de FB, Marius Budăi,

În acest caz, Camera Deputaţilor este for decizional, iar membrii Comisiei de muncă au emis raport pentru adoptarea proiectului. La începutul anului, Guvernul a amânat aplicarea ordonanței până în luna august, motivând că trebuie să găsească surse de finanțare pentru dublarea alocațiilor copiilor. În februarie, senatorii au respins legea privind prorogarea dublării alocaţiilor până la 1 august.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS
Info for bonus Review William Hill here.

Taguri