Menu
RSS
Ciolacu: Extinderea şi modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare şi feroviare, investiţiile în energia verde şi în procesare alimentară sunt obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu EAU

Ciolacu: Extinderea şi modernizarea…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Florin Nini, antrenor CSM Galaţi: „A fost cel mai greu sezon, din toate punctele de vedere, din întreaga mea carieră. Ne dorim să încheiem cât mai bine”

Florin Nini, antrenor CSM Galaţi: „…

Episodul 4 al duelului CS...

Voleibalistele de la CSU Galaţi îşi joacă până la capăt şansele la promovare

Voleibalistele de la CSU Galaţi îşi…

Sala sporturilor „Iftimie...

Consiliul Județean Galați construiește o nouă clădire pentru Policlinica Spitalului „Anton Cincu” din Tecuci

Consiliul Județean Galați construie…

În cadrul unei ședințe ex...

Percheziții ale Parchetului European, la Galați: fraudă de 1,7 milioane de euro

Percheziții ale Parchetului Europea…

Parchetul European (EPPO)...

Premierul Ciolacu: Nu putem nega riscul ca radicalizarea să devină un fenomen în creştere şi în România

Premierul Ciolacu: Nu putem nega ri…

Premierul Marcel Ciolacu ...

LUTETIAN, a IV-a ediție

LUTETIAN, a IV-a ediție

Consiliul Elevilor Liceul...

Perioada de înscrieri pentru granturile IMM din Programul Tranziție Justă, prelungită cu o lună

Perioada de înscrieri pentru grantu…

Ministerul Investițiilor ...

Primarul comunei Matca: transport gratuit pentru toți elevii care învață la Tecuci

Primarul comunei Matca: transport g…

Transport gratuit pentr...

Curse suplimentare pentru meciul din Cupă

Curse suplimentare pentru meciul di…

Joi, 18 aprilie 2024, pen...

Prev Next

Miercuri, 24 Iunie 2020 - Regional Press

Tematica și bibliografia examenului de rezidențiat se modifică, prin înlocuirea cu “un material bibliografic internațional, tradus profesionist în limba română”

“Sunt de acord cu propunerile venite din partea rectorilor și le mulțumesc pentru colaborarea bună pe care o avem. Deoarece sunt mai puțin de 6 luni până la organizarea examenului de Rezidențiat care va avea loc la jumătatea lunii noiembrie a acestui an, modificările propuse se vor aplica examenului de intrare în Rezidențiat începând cu sesiunea 2021-2022”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.Comunicatul de presă al Ministerului Sănătății:
“Nelu Tătaru, ministrul Sănătății salută inițiativa rectorilor universităților de medicină și farmacie reuniți în Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România care au trimis astăzi Ministerului Sănătății o propunere de actualizare a bibliografiei examenului de intrare în Rezidențiat.

“Este nevoie de reevaluarea tematicii de concurs și a bibliografiei aferente pentru examenul de intrare în Rezidențiat. O revizuire temeinică a materiei de concurs nu s-a mai realizat de peste 3 ani. Sunt de acord cu propunerile venite din partea rectorilor și le mulțumesc pentru colaborarea bună pe care o avem. Deoarece sunt mai puțin de 6 luni până la organizarea examenului de Rezidențiat care va avea loc la jumătatea lunii noiembrie a acestui an, modificările propuse se vor aplica examenului de intrare în Rezidențiat începând cu sesiunea 2021-2022”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu TătaruPe baza opiniilor studenților, rezidenților și ca urmare a consultării cadrelor didactice implicate în organizarea concursului de rezidențiat, rectorii au ajuns la concluzia că cea mai bună soluție este înlocuirea bibliografiei folosite în prezent cu un material bibliografic internațional, tradus profesionist în limba română. Utilizarea lucrărilor de referință internaționale va duce la alinierea la standardele medicale actuale și va permite actualizarea mai facilă în viitor.

Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România, pe baza consultărilor, propune schimbarea tematicii și a bibliografiei cu următoarele titluri:

Pentru domeniul Medicină:
1. Medicină internă:

Kumar and Clark’s Clinical Medicine, Editura Elsevier, Ediția a 10-a, iulie 2020.

2. Chirurgie:

Essentials of General Surgery and Surgical Specialties, Editura Wolters Kluwer Health, Ediția a 6-a, 2019.

3. Pediatrie+ Obstetrică-Ginecologie:

Step-Up to USMLE Step 2 CK, Editura Wolters Kluwer Health, Ediția a 5-a, 2019.

Pentru domeniul Medicină Dentară:
Elaborarea unui manual unic la nivel național, care va cuprinde informații adecvate nivelului de pregătire din perioada studiilor universitare de licență, actualizate și repartizate echitabil între toate specialitățile.

Pentru domeniul Farmacie:
1. Manual de Farmacoterapie: o traducere a unui colectiv vast de specialiști din țară a cărții: Pharmacotherapy, autori Barbara G. Wells, Terry L. Schwinghammer, Joseph T. DiPiro, Cecily V DiPiro de la School of Pharmacy, University of Mississippi Oxford Mississippi; School of Pharmacy Virginia Commonwealth University Richmond, Virginia

2. Tehnologie farmaceutică, Editura Polirom, Iasi, Vol 1 editia IV, 2017 Tehnologie farmaceutică, Editura Polirom, Iasi, Vol 2 editia II, 2017 Tehnologie farmaceutică, Editura Polirom, Iasi, Vol 3 editia II, 2017 Autori: Popovici Iuliana, Lupuleasa Dumitru-renumiți profesori în domeniu din România, UMF Grigore.T.Popa Iași, UMF Carol Davila Bucureșt

3. Farmacopeea Romană, Ed. X-a, Ed. Medicală, București, 1993-Selecție de monografii Farmacopeea Romană, Ed. X-a, Supliment 2004, Ed. Medicală, București, 2004

4. European Pharmacopoeia, ed.10- Selecție de monografii

Din cărțile enumerate mai sus se va propune viitoarea tematica de rezidentiat, capitolele alese urmând să însumeze un număr de pagini comparabil cu actuala tematică de rezidențiat, pentru a nu face mai dificilă intrarea în specialitate a absolvenților.”

Citeşte mai departe ...

PSD acuză: "Iohannis, Orban și Cîțu se poartă cu firmele românești ca 'valutiștii' care-ți dau țeapă"

„Iohannis, Orban și Cîțu se poartă cu firmele românești ca care-ți dau țeapă cu hârtie de ziar în loc de bancnote: sprijin financiar din vorbe și nimic în cont”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a PSD.

Potrivit social-democraților, în ultima lună s-a dublat numărul antreprenorilor care cer amânarea ratelor la bănci, fiindcă n-au cu ce să le plătească.

„Tinerii sunt descurajați să mai deschidă noi companii, numărul acestora scăzând la jumătate față de anul trecut. Șomajul tehnic se încheie, iar sute de mii de români rămân fără joburi. Promisiunile fără acoperire recitate non-stop de Președinte și de Guvernul PNL nu țin de foame, iar cu propaganda de partid românii nu-și pot plăti facturile”, acuză PSD.

Citeşte mai departe ...

Ministrul Educației, Monica Anisie:„Este necesar ca din toamnă să începem anul școlar altfel. Deci să fim pregătiți dacă cumva va fi un al doilea val"

  • Publicat în Social

„Este necesar ca din toamnă să începem anul școlar altfel. Deci să fim pregătiți dacă cumva va fi un al doilea val așa cum spun epidemiologi, să fim pregătiți să nu mai trăim experiența pe care am trăit-o acum.

Pentru că, așa cum ați spus și dumneavoastră, am venit la Ministerul Educației și am găsit o realitate. Această realitate am trăit-o cu toții, poate că acum mai mult ca oricând, pentru că a fost această situație dificilă cu pandemia, au fost scoase în evidență mai multe probleme ale sistemului. Și odată ce le-am identificat noi trebuie să găsim și soluții la ele.

De-aia spuneam că începând cu septembrie anul școlar trebuie să ne găsească pregătiți pentru acești copii din mediile defavorizate, din zona rurală, trebuie să găsim și să facem planul de măsuri remediale.

Trebuie să venim în sprijinul acestor copii să găsim pentru ei… pe lângă faptul că, așa cum se știe deja, Ministerul Educației a început deja licitația pentru achiziționarea de tablete conectate la internet, deci pe lângă acest lucru trebuie să venim și cu o intervenție cu planuri remediale pentru acești copii care au avut de suportat încă o situație dificilă”.

 

Citeşte mai departe ...

Dan Nica cere Comisiei Europene să stopeze sclavia impusă românilor în abatoarele Germaniei

Dan Nica, liderul Delegației PSD din parlamentul european, cere Comisiei Europene să intervină pentru a pune capăt tratamentului la care sunt supuși lucrătorii români din sectorul de prelucrare a cărnii din Germania.

”În focarul de coronavirus de la cel mai mare abator german, Tönnies, din landul Renania de Nord-Westfalia, peste 1500 de angajați au fost până acum contaminați cu Covid-19. Dintre aceștia, jumătate sunt români, ceilalți în mare parte polonezi și bulgari. Condițiile de muncă și viață asigurate de procesatorul de carne au determinat presa germană să califice drept sclavie modernă condițiile în care sunt obligați să lucreze și să trăiască acești angajați din țările est-europene.

De luni de zile, medicii și organizațiile pentru drepturile omului cer angajatorilor să asigure condiții adecvate pentru a face față pandemiei. Solicit Comisiei Europene să acționeze în cooperare cu statele membre în acest sens și să implementeze prevederile recentei rezoluții pe această temă, adoptate de Parlamentul European”, a declarat Dan Nica.”Pericolul persistă și, în lipsa unor măsuri ferme și prompte de control și impunere a igienei necesare, e posibil să ne confruntăm cu noi infecții în masă. Cer Guvernului României să renunțe la atitudinea pasivă și să-i apere pe cetățenii români supuși unor condiții precare”, a subliniat Dan Nica.

Citeşte mai departe ...

105 elevi, eliminați la proba de miercuri a Bacalaureatului. La Galați, doar un singur elev a fost dat afară

Incidente la probele de matematică și istorie, în cadrul Bacalaureat 2020. La nivel național au fost eliminați miercuri, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, 105 candidați. În municipiul Galați, doar un singur elev a fost data afară din examen. Conform regulamentului, cei eliminați nu vor putea participa la două sesiuni consecutive ale Bacalaureatului.

Potrivit datelor anunțate de Ministerul Educației.138.104 candidați au susținut proba scrisă, iar 5.935 de candidați nu s-au prezentat. Dintre aceștia, 57 se află în izolare, iar 5 candidați erau spitalizați/în carantină. Nu s-au înregistrat cazuri în care temperatura să depășească valoarea maximă de 37.3̊ C.

Subiectele și baremele de corectare au fost publicate la ora 15:00, pe site-ul dedicat, de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

Ultima probă, cea la alegere  a profilului, va avea loc mâine, 25 iunie.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 30 iunie, până în ora 12.00. În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor - RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale cu anonimizarea numelui și a prenumelui.

Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, în zilele de 30 iunie, în intervalul orar 16:00 - 19:00 și pe data de 1 iulie, în intervalul orar 8:00 - 12:00. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora

Rezultatele finale vor fi anunțate duminică, 5 iulie.

Citeşte mai departe ...

Galerie foto/DJ 251, o nouă față. Lucrarea comandată de Consiliul Județean Galați se apropie de final

Reprezentanții Consiliului Județean Galați anunță că lucrarea de pe Drumul Județean 251 este aproape gata. În total, 33 de kilometri de drum au fost aduși la standarde europene. În premieră, pe mai multe porțiuni au fost amenajate trotuare, piste pentru bicicliști și treceri de pieton iluminate cu ajutorul panourilor fotovoltaice.

Autoritățile județene anunță că ultimele zone în care se mai acționează sunt la Shela și Smârdan.

„Schimbări majore pe DJ251, unul dintre cele mai circulate drumuri din judeţul Galaţi. În sfârşit, soferii au scăpat de gropile dintre Cudalbi şi Matca sau dintre Matca şi Tecuci. S-a lucrat mult pentru a crea condiţii europene de circulaţie. Se mai lucrează încă între Galaţi şi Smârdan şi în zona localităţii Schela, unde deja s-a turnat un strat de asfalt, iar pe anumite tronsoane mai sunt de realizat marcajele rutiere”, a anunțat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Lucrarea de pe DJ251 a adus mai multe premiere.

„Unele porţiuni de drum au fost transformate radical, cum ar fi tronsonul de la intrare în localitatea Matca, acolo unde a fost amenajat şi un sens giratoriu, iar terenul a fost consolidat cu un ajutorul unui zid de sprijin. Pentru fluidizarea traficului, a fost creat un sens giratoriu şi la Valea Mărului, iar partea carosabilă a fost lărgită pe mai multe porţiuni de drum. De asemenea, au fost amenajate trotuare, piste de bicicletă, treceri de pieton iluminate cu ajutorul panourilor fotovoltaice şi şanţuri din beton”, a precizat Costel Fotea.

În total s-a intervenit pe mai bine de 33 de km, pe traseul Galaţi - Smârdan - Slobozia Conachi şi Cudalbi -Valea Mărului - Matca - Tecuci. Este o investiţie de peste 80 de milioane de lei, finanţarea fiind asigurată în proporţie de 85% din fonduri europene.

 
 
 
 
 
Citeşte mai departe ...

Atenție! Furturile din mașini s-au înmulțit în Galați

Mai multe persoane din Galați au fost reținute de polițiști după ce au furat diverse sume de bani și bunuri din autoturisme

La data de 23 iunie, ora 13.30, polițiștii din cadrul Biroului Investigații Criminale Galați au fost sesizați, prin apelul unic de urgență 112, cu privire la faptul că, în aceeași zi, în intervalul orar 10.00-12.00, persoane necunoscute au spart geamul portierei dreapta spate al unui autoturism parcat pe strada Lunca Siretului, sustrăgând din interiorul acestuia o mapă cu documente, iar din portbagaj, o autofiletantă și un fierăstrău electric. Totodată, anvelopele autoturismului au fost distruse, prin tăiere cu un obiect ascuțit, prejudiciul total creat fiind de 3000 de lei.

La câteva ore după comiterea faptei, în urma activităților investigative și în baza semnalmentelor furnizate de martori despre posibilul autor, polițiștii au depistat, în zona cartierului Micro 20, un bărbat, de 41 de ani, din comuna Pechea, asupra acestuia fiind găsite câteva dintre bunurile sustrase.

În continuarea cercetărilor, polițiștii au găsit, în apropierea locului în care a fost comisă fapta, celelalte bunuri sustrase. Totodată, au stabilit că în aceeași zi, bărbatul în cauză ar fi distrus, tot prin tăiere, anvelopele altui autoturism parcat în zonă, creând un prejudiciu de 1200 de lei.

„Persoana în cauză, care este cercetată pentru comiterea infracțiunilor de furt calificat și distrugere, a fost reținută, pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați cu propunere de arestare preventivă”, a anunțat IPJ Galați.

Tot pe 23 iunie, polițiștii Biroului Investigații Criminale Galați au identificat două persoane bănuite de comiterea infracțiunii de furt.
În primul caz, este vorba despre un bărbat, de 28 de ani, din municipiul Galați, care, în data de 08.06.2020, în intervalul orar 13.00 – 18.00, profitând de faptul că portierele unui autoturism au fost lăsate neasigurate, ar fi sustras din interiorul acestuia suma de aproximativ 15000 de lei.

Persoana în cauză a fost reținută pentru 24 de ore, urmând a fi prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați cu propunere de arestare preventivă.
În cel de-al doilea caz, un alt bărbat, de 28 de ani, din municipiul Galați, în noaptea de 21/22.06.2020, ar fi spart geamul portierei dreapta față al unui autoturism, sustrăgând un telefon mobil în valoare de 600 de lei.

Polițiștii continuă cercetările în aceste cauze, pentru stabilirea întregii activități infracționale a celor doi.

 

Citeşte mai departe ...

Navomodeliştii de la CSU îşi prezintă machetele la Naţionale

  • Publicat în Sport

26 csu navo 3La Constanţa are loc în perioada 22-28 iunie o nouă ediţie a Campionatului Naţional de navomodele machete, clasa C pentru seniori şi juniori. În ciuda pandemiei şi a stării de alertă, în competiţie s-au înscris 156 de machete de la 11 cluburi. CSU Galaţi va fi reprezentată de: Daniel Ciosu, Marian Hârţan, Adrian Postea, Valeriu Orbu, Alice Orbu, Sorin Mavru, Cătălin Lificiu, Andrei Cherchez. Anul trecut, machetele celor de la clubul nostru au fost foarte apreciate de arbitri iar bilanţul a fost de 17 medalii: 11 aur, 5 argint şi un bronz.

Citeşte mai departe ...

Transferuri de senzaţie pe gheaţă: fraţii Otto şi Matyaş Biro vor juca pentru CSM Galaţi

  • Publicat în Sport

Aşa cum v-am anunţat deja, CSM Galaţi şi-a fixat obiective mari pentru sezonul hocheistic viitor, mai exact câştigarea Ligii Naţionale şi a Cupei României. Conducerea administrativă va avea o vară fierbinte în încercarea de a găsi cele mai bune soluţii pentru un lot competitiv. Mai devreme ca anul trecut a fost demarată campania de transferuri. Primele două achiziţii „bombă” sunt fraţii Otto şi Matyaş Biro, jucători care în ultimele cinci sezoane au îmbrăcat tricoul rivalei CSM Corona Braşov. Otto, cel mai mare dintre fraţii Biro, are 32 ani, joacă fundaş iar în sezonul 2019-2020 a evoluat în campionatul intern, Cupa României şi Liga Erste, component al Naţionalei României la turneul de calificare pentru Jocurile Olimpice. Matyaş, 26 ani, atacant, a avut realizări deosebite la Braşov: 65 goluri şi 58 pase decisive în LNH respectiv 23 goluri şi 21 „assists”. Zilele trecute, ucrainenii Anton Butochnov şi Vitali Kyrychenko, jucători importanţi în angrenajul echipei noastre au decis să continue la CSM Galaţi.

Citeşte mai departe ...

Proiect de 1,5 milioane de euro în nordul județului Galați. La Tg.Bujor va fi construit un centru pentru copii

Un proiect unic în județul Galați va fi implementat la Tg.Bujor. Acolo va fi construit un centru comunitar pentru copii. Investiția este de 1,5 milioane de euro, iar banii reprezintă o finanțare europeană.

Proiectul Primăriei Tg.Bujor a primit undă verde de la Ministerul Dezvoltării. Contractul de finanțare a fost semnat, iar autoritățile locale se pot apuca de procedurile privind găsirea unui constructor pentru lucrarea din oraș. Compania care va obține contractul va avea misiunea să construiască cel mai modern centru de relaxare pentru copii din județul Galați.

Centrul va fi amenajat peste ruinele unei centrale termice. În interior vor fi numeroase facilități pentru copii, dar și pentru tinerii nu mai mari de 21 de ani. Centrul va avea locuri de joacă, săli pentru activități educaționale, o sală adaptată nevoilor copiilor cu dizabilități, o bucătărie și o sală de mese pentru 30 de persoane. La exterior, va fi amenajat un parc de joacă pentru copii.

„Este un proiect la care am lucrat trei ani, în sfârșit s-a semnat. O să facem un fel de Palatul Pionierilor, varianta modernă, europeană, pentru copiii și tinerii de la noi. O să fie o premieră pentru întreaga regiune, o să aibă bucătărie, sală de mese, laboratoare, locuri de joacă și o sală pentru copiii cu dizabilități. Nu inventăm nimic, ne-am inspirat din modele europene. Am ales o ruină, o fostă centrală termică, de care astfel vom scăpa. Vom construi centrul acolo”, a declarat primarul orașului Tg.Bujor, Laurențiu Gîdei.

Autoritățile locale anunță că intrarea va fi gratuită deoarece este un centru comunitar. Primăria Tg.Bujor va plăti salariile angajaților și celelalte cheltuieli de funcționare. Beneficiarii serviciilor oferite de centru vor fi sute de copii din Tg.Bujor și din localitățile aflate în vecinătate.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri