Menu
RSS
Marcel Ciolacu, mesaj despre democrație și drepturile omului, de ziua SUA

Marcel Ciolacu, mesaj despre democr…

"Anul acesta sărbătorim 1...

ANP desfășoară controale sâmbătă și duminică în 26 de penitenciare din țară

ANP desfășoară controale sâmbătă și…

„Pentru asigurarea unui m...

Încă patru cadre medicale de la Spitalul Județean Galați, infectate cu COVID-19. Bilanțul ajunge la 15

Încă patru cadre medicale de la Spi…

Crește numărul cadrelor m...

Concediile medicale emise de medicii specialiști nu mai trebuie vizate de medicul de familie

Concediile medicale emise de medici…

Potrivit Ordinului MS și ...

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu: "Guvernul PNL știe doar să fure și să risipească"

Preşedintele interimar al PSD, Marc…

"Guvernul PNL știe doar s...

PSD: "Refuzul PNL de a majora pensiile cu 40% lovește nivelul de trai al vârstnicilor"

PSD: "Refuzul PNL de a majora …

"Coșul zilnic al pensiona...

Lionel Messi pare tentat să se despartă de Barcelona

Lionel Messi pare tentat să se desp…

Agenţia Reuters informeaz...

„Divorţ” Sebastian Vettel - Ferrari

„Divorţ” Sebastian Vettel - Ferrari

 Agenţia AFP informe...

Se redeschid restaurantele. În interior vor fi impuse numeroase reguli

Se redeschid restaurantele. În inte…

Reprezentanții proprietar...

Unde sunt amplasate punctele de prim ajutor în Galați, pe perioada caniculei

Unde sunt amplasate punctele de pri…

Mai multe puncte de prim ...

Prev Next

Vineri, 12 Iunie 2020 - Regional Press

Măsurile de relaxare, aplicabile din 15 iunie

  • Publicat în Social

”Hotărârea pentru modificarea şi completarea anexelor nr 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea pandemiei de COVID 19” a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial.

Cea de-a treia etapă de relaxare începe în 15 iunie şi va fi continuată cu noi măsuri, la 1 iulie, după o altă evaluare făcută de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

CNSU a propus, iar Guvernul a adoptat următoarele măsuri:

Art.1 Se exceptează de la măsura de carantinare/izolare persoanele sosite din ţările stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, aprobate prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

(2) Persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare prevăzută la alin. (1), dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuinţa/ locaţia declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz.

(3) Persoanele care, fie au plecat din România şi petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă ţară exceptată de la măsura carantinării/izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puţin 14 zile cumulativ în ţări exceptate de măsura carantinării/izolării nu intră în carantină/izolare la intrarea în România.

Art.2 Se exceptează de la măsura izolării/carantinării persoanele care intră în România pentru prestarea de activităţi medicale.

Art.3 Se măreşte la 6 numărul de persoane care nu locuiesc împreună şi care pot participa la activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeţii, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, după caz, cu ministrul tineretului şi sportului, ministrul mediului, apelor şi pădurilor sau ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.

Art.4 (1) Evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane.

(2) Evenimentele private în spaţii deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.

Art.5 Se măreşte la 6 numărul de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii şi pot circula ori forma grupuri pietonale.

Art.6 Se pot relua zborurile către şi din ţările pentru care persoanele care sosesc în România sunt exceptate de la măsura de carantină / izolare, stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi aprobate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Art.7 (1) Se reiau activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici.

(2) În interiorul centrelor comerciale prevăzute la alin. (1), nu se permite:

a) activitatea restaurantelor, cafenelelor sau altor asemenea localuri publice, cu excepţia celor dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe minime de 2 metri între mese şi cel mult 4 persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii la o masă.b) exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri şi a cinematografelor.

Art.8 Se instituie obligaţia operatorilor economici care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc, îngrijire personală, primire turistică cu funcţiuni de cazare, precum şi activităţi de lucru în birouri cu spaţii comune în sistem deschis, de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al ministrului sănătăţi.

Art.9 Se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a ştrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau sălilor de sport/fitness, cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii, în baza căruia îşi pot desfăşura activităţile.

Art.10 Se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de tratament balnear, cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii.

Art.11 Se permite desfăşurarea activităţilor în creşe, grădiniţe şi after-school pe perioada vacanţei de vară, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării, al ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii şi protecţiei sociale.

Art.12 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.

Citeşte mai departe ...

A fost propusă o majorare cu 22% a sumelor pentru profesorii care participă la Evaluarea Națională și la Bac

Într-o informare cu privire la ședința Comisiei de Dialog Social (CDS) de la nivelul Ministerului Educației și Cercetării sindicatele spun că „s-a pus în discuție proiectul de ordin de ministru cu privire la plata colegilor care vor participa la examenele naționale. ”Mai exact, ministerul a propus „o majorare a cuantumului sumelor acordate cu 22% în comparație cu anul 2019”. Creșterea respectivă înseamnă 11,4 lei în plus pe zi față de 2019.

„FSLI consideră că, în actualul context, aceste sume ar trebui majorate cu un procent mult mai mare, în special în cazul profesorilor asistenți și al profesorilor care urmează să corecteze lucrările”, scriu sindicaliștii pe faebook.

„În ceea ce privește acordarea voucherelor de vacanță, reprezentanții MEC au precizat că este în lucru ordinul care va reglementa maniera de acordare a acestora”.

Anul trecut, un cadru didactic asistent la examenul de Evaluarea Nationala si de Bac a primit 52 de lei pe zi. O majorare cu 22% înseamnă o creștere cu 11,4 lei. Adică un total de 63,4 lei pe zi. Sumele finale vor fi publicate în Monitorul Oficial.

Citeşte mai departe ...

Ciolacu, PSD: "Unul dintre consilierii personali ai lui Ludovic Orban are afaceri cu păcănele. Între timp, sunt menţinute restricțiile pentru spitale şi biserici"

„Astăzi au anunţat că se redeschid jocurile de noroc, păcănelele. Vă spun eu realitatea: unul dintre consilierii personali ai lui Ludovic Orban are afaceri cu păcănele. Este informaţie categorică, nu sigură. (…) Nu deschizi spitale, le ţii închise pentru bolile cronice, ţii spitale închise suport COVID cu zero pacienţi, dar deschizi păcănelele. Nu deschizi biserici. Cred că toate problemele s-ar rezolva dacă domnul prim-ministru şi-ar lua consilier şi un medic, să îi explice totuşi fenomenul şi câţi oameni au murit pentru că nu au avut acces în această perioadă la medicamente şi la spitalizare. Dacă şi-ar mai lua şi un consilier preot, unde să îşi mai ceară iertare câteodată, sunt ferm convins că s-ar deschide spitalele şi bisericile”, a afirmat Marcel Ciolacu într-o intervenție la Antena3.

Acesta a mai subliniat că ia în calcul depunerea unei moţiuni de cenzură, care ar putea fi catalogată drept „un act patriotic”: „Dar nu voi promova un astfel de demers fără să fiu sigur că vom obţine voturile necesare pentru ca moţiunea să treacă. S-ar putea să fie un act patriotic depunerea unei moţiuni de cenzură”.

Înainte de alegerile locale, PSD va organiza şi congresul pentru desemnarea noii conduceri a partidului. Ciolacu şi-a reiterat intenţia de a candida pentru funcţia de preşedinte al partidului şi dorinţa de a-i avea în echipa sa, printre alţii, pe Gabriela Firea, Olguţa Vasilescu şi Sorin Grindeanu, relatează Agerpres.

 

Citeşte mai departe ...

Președintele interimar al PSD: "Germania a blocat vânzarea propriilor companii"

"Germania a blocat vânzarea propriilor companii. Îşi protejează astfel societăţile în fața firmelor străine care, pe fondul declinului masiv la bursă, le-ar putea prelua extrem de ușor! În România însă, Guvernul PNL atacă la Curtea Constituțională Legea PSD care interzice vânzarea companiilor de stat.

Pentru că PNL vrea să vândă România pe nimic! Un jaf sălbatic la adresa ultimelor perle ale economiei românești!

Pentru că PNL nu-și mai poate onora obilgațiile făcute ”prietenilor”!

Pentru că PNL vrea să-și păstreze politrucii în funcțiile bănoase din companiile de stat.

#PSD nu va accepta niciodată ca bunurile cele mai de preț și mai profitabile ale statului român să fie vândute pe nimic. O să ne batem cu ei până la capăt pentru ca CEC, Hidroelectrica, Aeroportul Otopeni sau Transgaz să nu ajungă la sponsorii PNL!", transmite liderul PSD.

Citeşte mai departe ...

Un gălățean a murit după ce a câștigat aproape 5 milioane de euro la loterie

Gălățeanul care în urmă cu un an a câștigat aproape 5 milioane de euro la loterie a murit. Andrei Butnariu era patronul unei firme care organiza jocuri cu articole pirotehnice. El a murit zilele trecute din cauza unui stop cardiac.

Practic, a murit unul dintre milionarii României. Este vorba despre Andrei Butnariu care anul trecut, în luna mai, a câștigat marele premiu la Loto 6 din 49, în valoare de 4,7 milioane de euro. El a decedat în această săptămână din cauza unor probleme cardiace. În urma lui rămân banii câștigați la loterie, dar și o firmă de efecte pirotehnice.
Andrei Butnariu a câștigat marele premiu al loteriei în luna mai.

„În cursul zilei de ieri, 14 mai 2019, s-a prezentat la sediul central al Loteriei Române câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică, 12 mai 2019, în valoare de 22.265.937,00 lei (aproximativ 4,7 milioane de euro). Pe lângă premiul de categoria I, posesorul biletului norocos a obținut si 18 câștiguri de categoria a II-a, 45 câștiguri de categoria a III-a si 20 câștiguri de categoria a IV-a, valoarea totală a câștigului fiind de 22.406.795,79 lei", anunța, în urmă cu un an, Loteria Română.

Când s-a prezentat la sediul Loteriei Române pentru a-și ridica câștigul, Butnariu a spus că își va ajuta nepoții și copiii. El a declarat că joacă la loto de 20 de ani și i-a sfătuit pe români să-i urmeze exemplul.

Citeşte mai departe ...

FC Universitatea Galaţi îşi pierde jucătoarele. Maria Stamate a semnat cu campioana României

  • Publicat în Sport
Din păcate, la Galaţi, performanţa sportivă nu este apreciată la justa valoare. Una dintre cele mai frumoase şi unite echipe din sportul local, FC Universitatea, vicecampioana Ligii 1 la fotbal feminin a început să-şi piardă jucătoarele importante. Maria Stamate, care a fost convocată în premieră în luna februarie la Naţionala de senioare a României, a făcut un pas important în carieră, transferându-se la campioana României, U Olimpia Cluj Napoca, echipă ce va participa în grupele preliminare din UEFA Champions League. Pe picior de plecare mai sunt şi alte „pantere”: Carmen Marcu, internaţională România Under 19, Monica Benţoiu, Lidia Moacă şi Cristina Cerescu, componentă a Naţionalei Moldovei. Trebuie să amintim faptul că „argintul” a fost obţinut în condiţii speciale, jucătoarele nefiind plătite din luna septembrie 2019. Consiliul Local a aprobat în şedinţa din 28 mai un buget de 420.000 de lei pentru echipa gălăţeană, o sumă din care nu vor putea fi achitate nici toate restanţele salariale. Indiferent de greutăți, proiectul celor doi „nebuni” Gabi Călinescu și Alexandru Caracaș, lângă care s-au alăturat și alți oameni cu suflet mare, va merge mai departe.
Citeşte mai departe ...

Angajații unei clinici medicale din Galați, cercetați pentru abuz în serviciu. Au eliberat fișe medicale fără verificări!

Angajații unei clinici medicale din Galați sunt cercetați pentru abuz în serviciu după ce a eliberat fișe medicale necesare obținerii sau reînnoirii permisului de conducere, fără verificarea efectivă a stării de sănătate.

La data de 11 iunie, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Galați, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției Sector 3 București au efectuat 6 percheziții, pe raza municipiilor București și Galați, la punctele de lucru ale unei clinici medicale, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

„Din cercetări, au rezultat indicii cu privire la faptul că angajați ai acestei clinici ar fi întocmit și eliberat fișe medicale necesare obținerii sau reînnoirii permisului de conducere, la solicitarea persoanelor fizice, fără verificarea efectivă a stării de sănătate, atestând, în mod nereal, că acestea sunt apte din punct de vedere medical pentru a conduce autovehicule. Această activitate s-ar fi desfășurat cu acceptul medicilor specialiști, angajați ai clinicii și ale căror parafe sunt aplicate pe fișele medicale în cauză”, a anunțat IPJ Galați.

Polițistii au reținut două persoane. Față de acestea, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați a dispus măsura preventivă a controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile.

 

Citeşte mai departe ...

Reluarea Ligii 1 se amână. Medicul de la FC Botoşani, depistat pozitiv cu coronavirus

  • Publicat în Sport

 Directorul executiv de la FC Botoşani, Cătălin Anton a declarat, vineri, pentru agenţia Agerpres, că jucătorii echipei de fotbal vor intra în izolare pentru două săptămâni, după diagnosticarea cu COVID-19 a medicului echipei, Petrică Rădăuceanu. Potrivit acestuia, fotbaliştii au revenit, vineri dimineaţă, în municipiul Botoşani, după amânarea partidei cu Universitatea Craiova, care era programată pentru vineri seară. „Ancheta epidemiologică a celor de la Direcţia de Sănătate Publică Botoşani nu a fost finalizată. Până una-alta, recomandarea este ca jucătorii să fie izolaţi şi trebuie să facem o listă cu numerele de telefon şi să o transmitem", a precizat Anton.
Potrivit acestuia, unii dintre jucători vor rămâne în izolare în apartamentele închiriate de club, iar alţii vor sta într-un complex hotelier în care s-a desfăşurat şi ultimul cantonament al echipei. „Este o situaţie dificilă, dar trebuie să o tratăm ca o situaţie dificilă şi trebuie să o gestionăm cu maturitate. Nu trebuie să intrăm în panică", a adăugat oficialul clubului din Botoşani. Medicul formaţiei moldovene, Petrică Rădăuceanu, a fost depistat pozitiv la testul COVID-19, rezultatul analizelor fiind anunţat cu 24 de ore înaintea meciului pe care echipa din Botoşani îl avea programat contra formaţiei Universitatea Craiova.

Citeşte mai departe ...

O strada din Galați este blocată de aproape o zi din cauza furtunii/GALERIE FOTO

 
Strada Năruja arată ca după război. La aproape o zi de la furtuna de joi seara, prin zonă nu se poate trece cu mașina din cauza copacilor rupți și a cablurilor smulse și căzute pe trotuare și carosabil. În plus, locuitorii nu au curent electric, internet, cablu tv și, câțiva dintre ei, nici gaz.

Strada Năruja face legătură dintre bulevardul Milcov, din Micro 40, și strada Aurel Vlaicu. Furtuna de joi a făcut ravagii pe stradă, distrugând majoritatea arborilor de mari dimensiuni. Copacii care au căzut au rupt firele de curent electric și ale operatorilor din telecomunicații. De asemenea, grindina și vântul puternic au pus la pământ un stâlp și au spart o țeavă de gaz.  

Pe parcursul nopții, pompierii au tăiat crengile rupte și trunchiurile care riscau să cadă peste mașini și trecători. Odată cu venirea zilei, în zonă au ajuns și echipe de la Gospodărire Urbană și de la Electrica. Localnicilor li s-a promis că vor fi realimentați cu energie electrică până vineri seara, iar strada va fi curățată de resturi în următoarele ore.
Citeşte mai departe ...

Proiect: Școlile și grădinițele fără toalete primesc 31,2 milioane de lei ca să-și construiască grupuri sanitare moderne, cu apă și canalizare

Proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Educației. Școlile sunt împărțite în două loturi:

Lotul 1: 272 de școli care au mai primit bani și anul trecut tot pentru problema toaletelor, tot prin HG, dar care nu au făcut lucrările sau le-au făcut necorespunzător. Acestea primesc 17 milioane de lei
Lotul 2: 103 școli nou incluse în proiect, care au fost identificate de autorități anul acesta că nu au toalete sau acestea sunt nefolosibile. Acestea primesc 14,2 milioane de lei.

În aceste școli învață 48.253 de elevi. Proiectul de HG prevede:

continuarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la unitățile de învățământ preuniversitar de stat care au fost finanțate, în anul 2019, prin HG nr. 363 și HG nr. 674, și ale căror lucrări nu au fost realizate sau finalizate la 31.12.2019”. 

Este prevăzută apoi „finanţarea lucrărilor de amenajare a unor grupuri sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la unităţi de învăţământ preuniversitar de stat care nu dispun de grupuri sanitare conforme”, adică locul de 107 școli care nu fuseseră prinse în proiectul din 2019.

În nota de fundamentare a proiectului este subliniat faptul că problema spațiilor și a clădirilor este în sarcina autorităților locale și nu a Ministerului Educației.

„Începând din anul 2000, autorităţile locale, conform legislației în vigoare, sunt administratorii clădirilor şi terenurilor în care își desfăşoară activitatea instituțiile de învățământ preuniversitar de stat. În calitatea sa de administratori, autorităţile locale pe raza cărora sunt amplasate unităţile de învăţământ au obligația să ia toate măsurile pentru ca activitatea instructiv-educativă să se desfășoare în bune condiții, prin edificarea, modernizarea, reabilitarea și dotarea imobilelor”.

Conform Legii Educației, art.20, „neîndeplinirea de către autorităţile administraţiei publice locale a obligaţiilor ce le revin în organizarea şi funcţionarea învăţământului preuniversitar se sancţionează conform legii.”Deși primăriile au obligația de a asigura toalete funcționale și salubre, precum și de a autoriza sanitar școlile, proiectul remarcă faptul că „principalul motiv privind neautorizarea sanitară a unităților de învățământ pentru sănătatea populației îl constituie lipsa alimentării cu apă și canalizare, grupuri sanitare neconforme sau dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcțiilor de învățământ”.

„La recepționarea lucrărilor autoritățile locale se vor asigura că grupurile sanitare sunt funcționale, vor fi racordate la apă curentă și canalizare fie centralizată, fie puț forat și fosă septică, la instalația electrică și la instalația de încălzire astfel încât unitățile de învățământ să îndeplinească condițiile necesare obținerii autorizației sanitare”.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS
Info for bonus Review William Hill here.

Taguri